Jak oczyścić ośmiorniczki
Zobacz jak prosto i szybko oczyścić i przygotować do przepisu świeże ośmiorniczki baby. Przygotowałam też zdjecia, gdzie krok po kroku tłumaczę, jak prawidłowo oczyścić małe ośmiornice.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 500 g
Kaloryczność kcal: 82 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 500 g świeżych ośmiorniczek baby
Przygotowanie ośmiornicy
Przygotuj deskę i ostry, niewielki nóż.
Ośmiorniczki baby zazwyczaj nie są większe niż ludzka dłoń. Ponieważ są małe ich oczyszczanie nie jest trudne. Ośmiorniczki przygotowuje się błyskawicznie.
🔽 Na początek należy odseparować worek - głowę od ramion.
🔽 Część środkowa jest niejadalna. Tam znajduje się aparat gębowy oraz ząb - w przypadku ośmiorniczek baby taki ząb to niewielka chrząstka, jednak należy go usunąć.
🔽 W części, gdzie znajdują się ramiona możesz zauważyć po środku kulkę. To żwacze, czyli dziób. Bardzo łatwo wyjmiesz go palcami.
🔽 Po wyjęciu "kulki" widać dziurkę. Ta część ośmiorniczki jest już gotowa do mycia i przyrządzania.
🔽 Teraz pora na oczyszczenie worka, czyli głowy.
🔽 W tym celu najlepiej wywinąć worek na drugą stronę, niczym czapkę. Po wywinięciu worka na palec, usuń wszelkie błonki i wnętrzności. Worek od środka powinien być gładki i biały.
🔽 Dokładnie tak samo oczyść wszystkie ośmiorniczki. Należy je jeszcze bardzo dokładnie przepłukać pod bieżącą, zimną wodą. Płucz je dwukrotnie. Szczególnie zwróć uwagę na dokładne domycie części z przyssawkami.
🔽 Gotowe ośmiorniczki możesz dowolnie kroić lub przyrządzać w całości, w zależności od przepisu.
Skoro masz już gotowe ośmiorniczki, to zapraszam po przepis na ośmiorniczki duszone podane z makaronem ryżowym i kiełkami.
Smacznego.