Jajka przepiórcze faszerowane awokado

Jajka przepiórcze faszerowane awokado

Średnia 4.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Mam dla Was dietetyczną wersję jajek faszerowanych. Żółtka zmieszane z dojrzałym awokado i świeży szczypiorek to idealne połączenie i świetna propozycja np. na Wielkanocny stół!

Jajeczka przepiórcze są zdrowsze od kurzych, mają mniej kalorii i więcej substancji odżywczych. Są zalecane dla Dzieci, wszystkim którzy muszą uważać na cholesterol oraz alergikom, ponieważ nie uczulają. Poza tym są po prostu pyszne ;-)

Czas przygotowywania: 30 minut - obieranie jajek jest czasochłonne :-)
Ilość porcji: 36 polówek jajek

Składniki:
• pół dojrzałego awokado
• 18 jajek przepiórczych - standardowa paczka
• szczypta soli i pieprzu
• pół małego pęczku szczypiorku
• łyżka majonezu - można pominąć

Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z połówki prosto do miski. Z drugiej połówki możesz zrobić pastę, np. z fetą i czosnkiem :-)

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. Umieść je w gotującej się wodzie (w przeciwieństwie do kurzych jaj, skorupka nie pęka) i gotuj do pięciu minut.
Zalej zimną wodą i ostrożnie obierz.

Każde jajko krój na pół, w kształt łódki. Wyjmuj żółtka i dodawaj do awokado. Do żółtek i awokado dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz majonez (nie jest to konieczne). Majonez możesz pominąć lub dodać go osobo tak, jak na zdjęciu.

Ugnieć pastę widelcem lub blenderem i układaj we wgłębieniach jajek. Możesz wycisnąć pastę przez szprycę.

Pokrój drobno szczypiorek i obsyp nim ułożone na talerzu jajka.

jajka-przepiorcze-faszerowane-awokado-1


Co powiesz na taką wersję jajek na Świąteczny stół?
Smacznego :-)

 

esPe
2016-03-21 15:31
Oryginalny przepis. Dziękuję :)
Ania
2016-03-21 15:36
Bardzo proszę :-)
Dagmara
2016-03-25 09:15
Dziś z rana była próba.. pyszne są a ile przy nich pracy. Pensetka by się przydała?
Ania
2016-03-25 09:43
O tak.. są malutkie, ale warte pracy :-) Wesołych Świąt Wielkanocnych :-)