Jaja przepiórcze przepis
Jaja przepiórcze przepis to smaczne i dietetyczne połączenie jajek faszerowanych awokado z dodatkiem świeżego szczypiorku.
Jajeczka przepiórcze są zdrowsze od kurzych, mają mniej kalorii i więcej substancji odżywczych. Są zalecane dla Dzieci, wszystkim którzy muszą uważać na cholesterol oraz alergikom, ponieważ nie uczulają. Poza tym są po prostu pyszne ;-)
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- pół dojrzałego awokado
- 18 jajek przepiórczych - standardowa paczka
- szczypta soli i pieprzu
- pół małego pęczku szczypiorku
- łyżka majonezu - można pominąć
Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z połówki prosto do miski. Z drugiej połówki możesz zrobić pastę, np. z fetą i czosnkiem :-)
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. Umieść je w gotującej się wodzie (w przeciwieństwie do kurzych jaj, skorupka nie pęka) i gotuj do pięciu minut.
Zalej zimną wodą i ostrożnie obierz.
Każde jajko krój na pół, w kształt łódki. Wyjmuj żółtka i dodawaj do awokado. Do żółtek i awokado dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz majonez (nie jest to konieczne). Majonez możesz pominąć lub dodać go osobo tak, jak na zdjęciu.
Ugnieć pastę widelcem lub blenderem i układaj we wgłębieniach jajek. Możesz wycisnąć pastę przez szprycę.
Pokrój drobno szczypiorek i obsyp nim ułożone na talerzu jajka.

Sprawdź też koniecznie moje inne pomysł zarówno na jajka jak i awokado. Polecam na przykład przepis pasta z awokado i jajkiem. Z samego awokado warto przygotować przepyszne, zdrowe i aromatyczne guacamole. Na kanapki i nie tylko idealnie sprawdzi się za to jajko w koszulce.
Smacznego :-)