Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Poznaj mój szybki sposób na pyszne ciasto cytrynowe. Przepis jest sprawdzony a samo ciasto wyjątkowo proste do upieczenia. Same popularne składniki i bez sztucznych aromatów owocowych. Deser na każdą okazję!

- zawsze się udaje
- ciasto pieczone na oleju
- bardzo wilgotne i długo świeże

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 1060 g ciasta

Kaloryczność kcal: 360 w 100 g ciasta

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej torowej - 320 g
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej - 70 g
  • 4 średnie jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru - 170 g
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego - 180 g
  • pół szklanki jogurtu naturalnego - 170 g
  • sok z jednej cytryny + otarta skórka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto cytrynowe przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 20-24 cm lub duża keksówka. Sama użyłam małej tortownicy o średnicy 20 cm, ale z bardzo wysokimi rantami. Dla ułatwienia - forma ma mieć minimum 2 litry pojemności. 

Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem.

Czas pieczenia: około 50-60 minut (Moje ciasto piekło się dość długo, bo aż 60 minut. A to dlatego, że użyłam małej, ale wysokiej formy do pieczenia. Przy szerszej formie ciasto może się upiec nawet w 40 minut). 

Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W kaloriach nie uwzględniłam lukru i wiórków kokosowych. Z podanej ilości składników wyszło ciasto cytrynowe o wadze 1 kg i 60 gramów. 

Ciasto cytrynowe, 1

Przepis na ciasto cytrynowe

Jedną dużą cytrynę bardzo dokładnie wyszoruj a następnie sparz wrzątkiem. Wyciśnij z niej cały sok. Wyszło mi 6 łyżek soku. Zetrzyj też całą skórkę z cytryny (z tej samej lub innej cytryny). Sok połącz ze startą skórką.

Ciasto cytrynowe, 2

Do misy miksera wbij cztery średniej wielkości jajka i wsyp mniej więcej 3/4 szklanki cukru (lub mniej). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
Ciasto cytrynowe, 3

Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać olej (rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron). Olej wlewaj cienką strużką. Puch ubijaj w trakcie wlewania oleju już na średnich obrotach. Zmniejsz obroty miksera do niskich i dodaj też pół szklanki jogurtu naturalnego oraz sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Po chwili wyłącz mikser. 

Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka pszenna, skrobia i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej - najlepiej tortowej typ. 450 to około 320 gramów mąki (Uważaj na to, by nie dać za dużo mąki. Nigdy nie napełniaj szklanki do pełna. Warto skorzystać z wagi kuchennej). Cztery łyżki skrobi ziemniaczanej to nie więcej niż 70 gramów. Dwie łyżeczki proszku do pieczenia - nie czubate. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 
Ciasto cytrynowe, 4

Do upieczenia ciasta cytrynowego użyłam tortownicy o średnicy 20 cm, z wysokimi rantami. Pojemność 2 litry. Możesz też użyć dowolnej innej formy o pojemności minimum 2 litrów. 

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Dno z papierem oraz boki delikatnie wysmaruj olejem roślinnym i obsyp lekko bułką tartą, kaszą manną lub wiórkami kokosowymi. 
Ciasto cytrynowe, 5

Gotowe do pieczenia ciasto przełóż do formy. 
Ciasto cytrynowe, 6

Formę z ciastem cytrynowym umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 50-60 minut. Po około 45 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto z cytrynowe jest już upieczone. Moje było upieczone po 60 minutach (mała i wysoka forma). 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Ciasto cytrynowe, 7

Po przestudzeniu swoje ciasto polałam domowym lukrem. Polecam mój przepis na lukier cytrynowy. Dodatkowo oprószyłam je dwiema łyżkami wiórków kokosowych. 
Ciasto cytrynowe, 8

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (377 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto cytrynowe

Moje puchate ciasto cytrynowe zazwyczaj idzie w parze z innymi przepisami z wykorzystaniem cytryn. Raz na jakiś czas szykuję moje ulubione limoncello. Do takiej nalewki potrzebuję sporo cytryn, więc kupuję więcej i piekę też proste ciasto cytrynowe. Ciasto z sokiem z cytryny i skórką cytrynową piekę już od jesieni aż do wiosny. Wiadomo, że późną jesienią zostają nam tylko gruszki, śliwki i jabłka, więc zaczynami częściej sięgać właśnie po cytrusy. Piekę ciasto cytrynowe, ponieważ w naturalny sposób bardzo łatwo jest osiągnąć cudownie intensywny smak cytrynowy. Bardzo podobna do tego ciasta jest moja babka cytrynowa. Tutaj jednak używam albo zwykłej keksówki albo też tortownicy. Jeśli lubisz domowe słodkości, to polecam Ci coś wyjątkowego, czyli moje ciasteczka czekoladowe. Gorąco polecam Ci też przepis na moje pyszne ciasto orzechowiec z orzechami włoskimi. 

Ciasto cytrynowe przepis

Mój przepis na ciasto cytrynowe zmieniał się w ostatnim czasie kilka razy. Zdecydowałam się jednak na ostateczną jego wersję i tak oto powstało delikatne, mocno wyrośnięte i bardzo puszyste ciasto cytrynowe bez sztucznych aromatów. To jest też super szybkie ciasto cytrynowe, ponieważ zamiast ubijać masło na puch zostałam przy wersji z olejem roślinnym. Wówczas ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej świeże. Takie ciasto cytrynowe można szykować na każde święto i na każdą okazję. Takie ciasto cytrynowe łatwo się przechowuje i przewozi. Można je podawać bez żadnych dodatków lub też polać lukrem czy też przekroić wzdłuż na pół i posmarować ulubionym dżemem albo kremem do tortów. Zapraszam też do zerknięcia na inne moje przepisy na ciasta i nie tylko.