Jajka faszerowane szpinakiem
Jajka faszerowane szpinakiem to świetna propozycja nie tylko na Wielkanoc. Przepis jest bardzo szybki i prosty, a do tego jajka można przygotować z wyprzedzeniem. Będą super na przyjęcia.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania jajek : 8 minut
Liczba porcji: 10 połówek jajek faszerowanych
Kaloryczność kcal: 82 w 1 połówce
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 5 średniej wielkości jajek ugotowanych na twardo
- 100 g szpinaku świeżego baby - dwie duże garście
- 2 pełne łyżki dobrej jakości majonezu - około 60 g
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- po sporej szczypcie soli i pieprzu
- ewentualnie do posypania: ser ricotta lub ser feta
Jajka faszerowane szpinakiem
Pięć jajek ugotuj na twardo. Aby jajka pięknie obierały się ze skorupek polecam wsypać do wody kilka łyżek soli. Ugotowane jajka zalej w garnku bardzo zimną wodą, a następnie każą sztukę poobijaj, by uszkodzić skorupkę. Po dłuższej chwili obierz jajka. Po przestudzeniu, jajka przekrój wzdłuż na pół. Połówki białek odłóż na bok, zaś żółtka odłóż do osobnej miski. Ugotowane żółtka będą jednym ze składników farszu.
Umyj i osusz 100 gramów świeżego szpinaku baby. Można też ewentualnie sięgnąć po szpinak mrożony w liściach lub w ostateczności siekany.
Szpinak umieść na patelni i ustaw niską moc palnika. Czekaj, aż szpinak zacznie się rozmrażać (jeśli używasz mrożonego), a potem się "zagotuje". Mieszaj zawartość patelni. Szpinak bardzo szybko "mdleje" i zmniejsza objętość. Po zagotowaniu możesz go wyłączyć. Jeśli jest wilgotny, to odsącz nadmiar wody/soku lub nawet odciśnij wodę.
W jednym naczyniu umieść podduszony szpinak bez wody, żółtka wyjęte z ugotowanych jajek oraz około 60 gramów ulubionego majonezu. Całość albo bardzo dokładnie ugnieć widelcem, by powstał niejednolity farsz, albo też zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa.
Farsz dopraw solą i pieprzem. Wlej też łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Sprawdź smak farszu i w razie potrzeby dodaj np. nieco więcej soli.
Przygotowane połówki jajek wypełnij farszem. Ponieważ blendowałam farsz, to przełożyłam go do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką i wycisnęłam jak krem. Farsz można też nałożyć dowolnie np. łyżką.
Porada: Aby smak jajek był jeszcze ciekawszy polecam posypać całość np. kruszonym serem feta lub łagodniejszym serem ricotta. Sery można też wymieszać wcześniej z farszem, przed jego nałożeniem.
Przygotowane dzień przed podaniem, trzymamy je w lodówce.
Smacznego.