Jagodzianki

Jagodzianki

Szukasz sprawdzonego przepisu na pyszne jagodzianki?
Zapraszam!

Czas przygotowywania: 10 minut
Wyrastanie: 3 x 20-30 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Ilość jagodzianek: 5 klasycznych

Składniki:
• szklanka mąki z czubem (pszenna tortowa) - 220 g
• 2 żółtka jaj
• łyżka masła - 20 g

• pół szklanki ciepłego mleka - 120 ml
• 2 łyżki cukru
• pełna łyżka mąki
• saszetka suszonych drożdży - 7 g

• 5 łyżek jagód

Drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki umieść w docelowej misce i wymieszaj. Przykryj ściereczką na 15-20 minut i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aż mieszanka zacznie "pracować".

Przygotuj łyżkę masła oraz żółtka. Wyjmij je wcześniej z lodówki, by nagrały temperatury pomieszczenia a masło zmiękło.

Do miski z rozczynem dodaj żółtka, masło i mąkę. Wyrabiaj ręcznie chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić w całości od ścianek miski. Uformuj kulę i ponownie przykry ściereczką na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyjmij ciasto z miski i połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij ciasto na gruby sznurek. Podziel na 5 równych kawałków i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj i wyrównaj.

Spłaszcz lekko na placek średnicy 10 cm. Na środek każdej bułki kładź łyżkę umytych i osuszonych jagód. Zamykaj je w bułce. Lekko wydłuż kształt każdej sztuki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz wcześniej lekko wysmarować olejem. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Chwilę przed planowanym pieczeniem nagrzej piekarnik do 170 stopni. Bułeczki odkryj. Możesz każdą lekko wysmarować z wierzchu mlekiem. Wstaw formę z bułkami do piekarnika na 25 minut. 

jagodzianki-1

jagodzianki-2

jagodzianki-3

Po wystudzeniu jagodzianek na kratce możesz lekko prószyć je cukrem pudrem ;-) .. I smacznego!!

Średnia 4.9 / 5 (10 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Jol
2016-07-06 06:46
Szybkie?Z odczekaniem 2-30 min co chwilę wcale nie sa szybkie:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-06 09:25
Jolu, to jest ciasto drożdżowe.. by wyrosło potrzebuje czasu.. Nie musisz wówczas patrzeć jak rośnie ;-) Możesz w tym czasie np. poczytać książkę.
user pic
Zdrowo zakręcona
2016-07-09 14:47
Najlepsze jakie do tej pory robiłam!!!!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-09 14:47
Dziękuję!
user pic
KatarzynaKa
2016-07-09 14:53
Udało mi się zmieścić dwie łyżki jagód.. zrobię jeszcze raz na niedzielę???
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-09 17:29
Smacznego Kasiu!
user pic
zenek
2016-07-12 15:04
Jaka mąka??
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-12 18:03
Ja użyłam pszennej tortowej.
user pic
KASIA
2016-07-13 22:24
Jutro do kawy zrobię ??
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-14 10:27
Świetny pomysł Kasiu.. smacznego :-)
user pic
KASIA
2016-07-14 11:42
mrożone mogą być również prawda/? :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-14 11:55
Tak Kasiu, ale wcześniej je rozmroź.. najlepiej, by naturalnie się rozmroziły. Potem odlej ewentualną wodę, ponieważ mogą mieć trochę glazury.
user pic
Kasia
2016-07-19 08:48
Dziękuję Dziś robię ponownie Zrobiłam z dwóch porcji i załapałam się na 1 ? To dziś chyba z 3 ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-19 11:10
Ha ha.. ja czasem muszę sobie Kasiu odkładać do spiżarki, bo jak wychodzę na chwilę, to znikają bardzo szybko :-)
user pic
Mirka
2017-06-24 22:34
Czy udadza się z mąka bezglutenowa i jajkiem chia????
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-25 13:41
To już musi być zupełnie inny przepis.. inne proporcje. Zapiszę sobie do zrobienia. Myślę, że podejmę próbę z mąką jaglaną.
user pic
Fanka :)
2017-06-25 07:38
Wlasnie, czy czymś można zastapic jajko? Bo niestety nie mogę :/ Np.siemieniem? I w jakich proporcjach?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-25 13:44
1 jajko - 2 łyżki mąki z ciecierzycy 1 jajko - pół małego banana zgniecionego na papkę 1 jajko - łyżka zmielonego siemienia z łyżką wody
user pic
Iza
2017-06-25 17:57
A jak dodam świeże drożdże to ile ich dać zamiast suchych
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-25 18:53
20-25 gramów :-)
user pic
Ja
2017-06-26 08:27
Mleka nie podgrzewamy?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-26 09:19
Mleko powinno mieć temperaturę pomieszczenia. Można je odrobinę podgrzać, by zaczyn zaczął szybciej pracować.
user pic
syla
2017-06-26 11:13
mam mrożone jagody. mogą być?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-26 13:15
Oczywiście. Pozwól im się rozmrozić naturalnie, by cała glazura się rozpuściła a jagódki były nienaruszone. Warto odcedzić je na sitku.
user pic
Justyna
2017-06-29 19:02
Czy mogę owoce zastąpić konfiturą z jagód?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-29 19:13
Tak Justyno.. powinna być tylko odpowiednio gęsta (nie rzadka).