Jagodzianki

Jagodzianki

Szukasz sprawdzonego przepisu na pyszne jagodzianki? Moje domowe jagodzianki są tak pyszne, że szykuję je również zimą. Warto bowiem zamrozić latem jagody, by móc je wykorzystać do domowych wypieków. Bez obaw, nawet zimą możesz upiec jagodzianki z mrożonych jagód. Swoje jagodzianki przygotowałam z suchych drożdży, które również mam zawsze pod ręką. 

Polecam również mój przepis na drożdżówki z truskawkami i lukrem z białej czekolady. Niezwykle popularny jest również przepis na malinianki

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 5 jagodzianek

Składniki na zaczyn

  • pół szklanki ciepłego mleka - 120 ml
  • 2 łyżki cukru
  • saszetka suszonych drożdży - 7 g
  • pełna łyżka mąki

Składniki na ciasto

  • łyżka masła - 20 g
  • 2 żółtka średnich jajek
  • szklanka mąki z czubem (pszenna tortowa) - 220 g
  • 5 łyżek jagód

Dodatkowo wyrastanie ciasta: 3 x 20-30 minut

Jak zrobić zaczyn z drożdży:
Drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki umieść w docelowej misce i wymieszaj. Przykryj ściereczką na 15-20 minut i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po 15 minutach mieszanka zacznie "pracować".

Przygotuj łyżkę masła oraz żółtka. Wyjmij je wcześniej z lodówki, by nagrały temperatury pomieszczenia a masło zmiękło. Do miski z rozczynem dodaj żółtka, masło i mąkę. Wyrabiaj ręcznie chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić w całości od ścianek miski. Uformuj kulę i ponownie przykry ściereczką na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyjmij ciasto z miski i połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij ciasto na gruby sznurek. Podziel na 5 równych kawałków i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj i wyrównaj.

Spłaszcz lekko na placek średnicy 10 cm. Na środek każdej bułki kładź łyżkę umytych i osuszonych jagód. Zamykaj je w bułce. Lekko wydłuż kształt każdej sztuki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz wcześniej lekko wysmarować olejem. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Chwilę przed planowanym pieczeniem nagrzej piekarnik do 170 stopni. Bułeczki odkryj. Możesz każdą lekko wysmarować z wierzchu mlekiem. Wstaw formę z bułkami do piekarnika na 25 minut. 

Jagodzianki, 1

Jagodzianki, 2

Jagodzianki, 3

Po wystudzeniu jagodzianek na kratce możesz lekko prószyć je cukrem pudrem.
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (15 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Jol
2016-07-06 06:46
Szybkie?Z odczekaniem 2-30 min co chwilę wcale nie sa szybkie:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-06 09:25
Jolu, to jest ciasto drożdżowe.. by wyrosło potrzebuje czasu.. Nie musisz wówczas patrzeć jak rośnie ;-) Możesz w tym czasie np. poczytać książkę.
Zdrowo zakręcona
2016-07-09 14:47
Najlepsze jakie do tej pory robiłam!!!!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-09 14:47
Dziękuję!
KatarzynaKa
2016-07-09 14:53
Udało mi się zmieścić dwie łyżki jagód.. zrobię jeszcze raz na niedzielę???
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-09 17:29
Smacznego Kasiu!
zenek
2016-07-12 15:04
Jaka mąka??
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-12 18:03
Ja użyłam pszennej tortowej.
KASIA
2016-07-13 22:24
Jutro do kawy zrobię ??
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-14 10:27
Świetny pomysł Kasiu.. smacznego :-)
KASIA
2016-07-14 11:42
mrożone mogą być również prawda/? :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-14 11:55
Tak Kasiu, ale wcześniej je rozmroź.. najlepiej, by naturalnie się rozmroziły. Potem odlej ewentualną wodę, ponieważ mogą mieć trochę glazury.
Kasia
2016-07-19 08:48
Dziękuję
Dziś robię ponownie
Zrobiłam z dwóch porcji i załapałam się na 1 ?
To dziś chyba z 3 ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-19 11:10
Ha ha.. ja czasem muszę sobie Kasiu odkładać do spiżarki, bo jak wychodzę na chwilę, to znikają bardzo szybko :-)
Mirka
2017-06-24 22:34
Czy udadza się z mąka bezglutenowa i jajkiem chia????
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-25 13:41
To już musi być zupełnie inny przepis.. inne proporcje. Zapiszę sobie do zrobienia. Myślę, że podejmę próbę z mąką jaglaną.
Fanka :)
2017-06-25 07:38
Wlasnie, czy czymś można zastapic jajko? Bo niestety nie mogę :/ Np.siemieniem? I w jakich proporcjach?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-25 13:44
1 jajko - 2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 jajko - pół małego banana zgniecionego na papkę
1 jajko - łyżka zmielonego siemienia z łyżką wody
Iza
2017-06-25 17:57
A jak dodam świeże drożdże to ile ich dać zamiast suchych
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-25 18:53
20-25 gramów :-)
Ja
2017-06-26 08:27
Mleka nie podgrzewamy?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-26 09:19
Mleko powinno mieć temperaturę pomieszczenia. Można je odrobinę podgrzać, by zaczyn zaczął szybciej pracować.
syla
2017-06-26 11:13
mam mrożone jagody. mogą być?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-26 13:15
Oczywiście. Pozwól im się rozmrozić naturalnie, by cała glazura się rozpuściła a jagódki były nienaruszone. Warto odcedzić je na sitku.
Justyna
2017-06-29 19:02
Czy mogę owoce zastąpić konfiturą z jagód?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-29 19:13
Tak Justyno.. powinna być tylko odpowiednio gęsta (nie rzadka).
aśka
2018-02-10 18:40
Świetne te jagodzianki, oto dzisiaj upiekłam 👍
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-10 19:07
Wow! Asiu... piękne jagodzianki!❤️

Domowe jagodzianki

Przepisów na domowe drożdżówki można wymyślać w nieskończoność. Najpyszniejsze i najczęściej pieczone są jednak bułeczki drożdżowe z owocami. Moje jagodzianki z mrożonych lub świeżych jagód są puszyste, delikatne i pyszne. Takie jagodzianki można też przygotować z kruszonką. 

Jagodzianki z suchych drożdży

Drożdże suche zawsze warto mieć w swojej kuchni. Mają dłuższy termin ważności, więc w każdej chwili można ich użyć. Jeśli lubisz piec takie bułeczki drożdżowe, to polecam Ci mój przepis na drożdżówki z truskawkami lub przepis na drożdżówki z malinami. Gorąco zachęcam również do sprawdzenia innych moich przepisów na domowe babeczki