Jagodzianki

Jagodzianki

Szukasz sprawdzonego przepisu na pyszne jagodzianki? Moje domowe jagodzianki są tak pyszne, że szykuję je również zimą. Warto bowiem zamrozić latem jagody, by móc je wykorzystać do domowych wypieków.

Bez obaw, nawet zimą możesz upiec jagodzianki z mrożonych jagód. Swoje jagodzianki przygotowałam z suchych drożdży, które również mam zawsze pod ręką. 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 5 jagodzianek

Składniki na zaczyn

  • pół szklanki ciepłego mleka - 120 ml
  • 2 łyżki cukru
  • saszetka suszonych drożdży - 7 g lub 20 gramów świeżych
  • pełna łyżka mąki

Składniki na ciasto

  • łyżka masła - 20 g
  • 2 żółtka średnich jajek
  • szklanka mąki z czubem (pszenna tortowa) - 220 g
  • 5 łyżek jagód

Jagodzianki

Dodatkowo wyrastanie ciasta: 3 x 20-30 minut
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jagodzianki, 1

Jak zrobić zaczyn z drożdży:
Drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki umieść w docelowej misce i wymieszaj. Przykryj ściereczką na 15-20 minut i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po 15 minutach mieszanka zacznie "pracować".

Jagodzianki przepis

Przygotuj łyżkę masła oraz żółtka. Wyjmij je wcześniej z lodówki, by nagrały temperatury pomieszczenia a masło zmiękło. Do miski z rozczynem dodaj żółtka, masło i mąkę. Wyrabiaj ręcznie chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić w całości od ścianek miski. Uformuj kulę i ponownie przykry ściereczką na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyjmij ciasto z miski i połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij ciasto na gruby sznurek. Podziel na 5 równych kawałków i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj i wyrównaj.

Spłaszcz lekko na placek średnicy 10 cm. Na środek każdej bułki kładź łyżkę umytych i osuszonych jagód. Zamykaj je w bułce. Lekko wydłuż kształt każdej sztuki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz wcześniej lekko wysmarować olejem. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Chwilę przed planowanym pieczeniem nagrzej piekarnik do 170 stopni. Bułeczki odkryj. Możesz każdą lekko wysmarować z wierzchu mlekiem. Wstaw formę z bułkami do piekarnika na 25 minut.

Jagodzianki, 2

Jagodzianki, 3

Po wystudzeniu jagodzianek na kratce możesz lekko prószyć je cukrem pudrem. Bułki z jagodami są pyszne! Sprawdź też mój przepis na: drożdżówka z serem.

Średnia 4.5 / 5 (59 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Jagodzianka

Przepisów na domowe drożdżówki można wymyślać w nieskończoność. Najpyszniejsze i najczęściej pieczone są jednak bułeczki drożdżowe z owocami lub też innym nadzieniem np. serowym. Moje jagodzianki z mrożonych lub świeżych jagód są puszyste, delikatne i pyszne. Takie jagodzianki można też przygotować z kruszonką. 

Jagodzianki z suchych drożdży

Drożdże suche zawsze warto mieć w swojej kuchni. Mają dłuższy termin ważności, więc w każdej chwili można ich użyć. Jeśli lubisz piec takie bułeczki drożdżowe, to polecam Ci też inne moje przepisy na ciasta, serniki i ciasteczka. Jeżeli lubisz małe słodkie przekąski sprawdź też koniecznie pomysły na pyszne babeczki.