Jagodzianki

Jagodzianki

Szukasz sprawdzonego przepisu na domowe jagodzianki? Moje bułeczki z jagodami są pyszne, a co więcej możesz je przygotować zarówno ze świeżych jak i mrożonych jagód. Można je więc przygotować także w zimie.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 5 jagodzianek

Składniki na zaczyn

  • pół szklanki ciepłego mleka - 120 ml
  • 2 łyżki cukru
  • saszetka suszonych drożdży - 7 g lub 20 gramów świeżych
  • pełna łyżka mąki

Składniki na ciasto

  • łyżka masła - 20 g
  • 2 żółtka średnich jajek
  • szklanka mąki z czubem (pszenna tortowa) - 220 g
  • 5 łyżek jagód

Jagodzianki

Dodatkowo wyrastanie ciasta: 3 x 20-30 minut
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jagodzianki, 1


Jak zrobić zaczyn z drożdży:


Drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki umieść w docelowej misce i wymieszaj. Przykryj ściereczką na 15-20 minut i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po 15 minutach mieszanka zacznie "pracować".

Jagodzianki przepis

Przygotuj łyżkę masła oraz żółtka. Wyjmij je wcześniej z lodówki, by nagrały temperatury pomieszczenia a masło zmiękło. Do miski z rozczynem dodaj żółtka, masło i mąkę. Wyrabiaj ręcznie chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić w całości od ścianek miski. Uformuj kulę i ponownie przykry ściereczką na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyjmij ciasto z miski i połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij ciasto na gruby sznurek. Podziel na 5 równych kawałków i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj i wyrównaj.

Spłaszcz lekko na placek średnicy 10 cm. Na środek każdej bułki kładź łyżkę umytych i osuszonych jagód. Zamykaj je w bułce. Lekko wydłuż kształt każdej sztuki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz wcześniej lekko wysmarować olejem. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Chwilę przed planowanym pieczeniem nagrzej piekarnik do 170 stopni. Bułeczki odkryj. Możesz każdą lekko wysmarować z wierzchu mlekiem. Wstaw formę z bułkami do piekarnika na 25 minut.

Jagodzianki, 2

Jagodzianki, 3


Po wystudzeniu jagodzianek na kratce możesz lekko prószyć je cukrem pudrem. Bułki z jagodami są pyszne!

Sprawdź też mój przepis na: drożdżówka z serem oraz pyszne ciasto z jagodami.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (467 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Jagodzianka

Przepisów na domowe drożdżówki można wymyślać w nieskończoność. Najpyszniejsze i najczęściej pieczone są jednak bułeczki drożdżowe z owocami lub też innym nadzieniem np. serowym. Moje jagodzianki z mrożonych lub świeżych jagód są puszyste, delikatne i pyszne. Takie jagodzianki można też przygotować z kruszonką. 

Bułeczki z jagodami

Drożdże suche zawsze warto mieć w swojej kuchni. Mają dłuższy termin ważności, więc w każdej chwili można ich użyć. Jeśli lubisz piec takie bułeczki drożdżowe, to polecam Ci też inne moje przepisy na ciasta, serniki i ciasteczka. Jeżeli lubisz małe słodkie przekąski sprawdź też koniecznie pomysły na pyszne babeczki.