Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jagodzianki

Jagodzianki

Szukasz sprawdzonego przepisu na domowe jagodzianki? Moje bułeczki z jagodami są pyszne. Możesz je przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych jagód. Zapraszam o pieczenia.

- puszyste i mięciutkie
- bardzo proste w przygotowaniu
- wiele porad, dokładny opis wykonania i zdjęcia

Czas przygotowania: 15 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia jagodzianek: 25 minut
Liczba porcji: 5 jagodzianek

Kaloryczność kcal: 290 w 1 jagodziance
Dieta: wegetariańska

Składniki na rozczyn

  • pół szklanki ciepłego mleka - 120 ml
  • 2 łyżki cukru drobnego - około 30 g
  • 20 gramów świeżych drożdży lub 7g drożdży instant
  • pełna łyżka mąki - około 25 g

Składniki na ciasto

  • łyżka masła - 20 g
  • 2 żółtka średnich jajek
  • szklanka mąki z czubem (pszenna tortowa) - 220 g
  • 5 łyżek jagód - lub więcej

Jagodzianki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 25 minut

Jajka, mleko i masło wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam posypki z cukru pudru. Przed szykowaniem jagodzianek zapraszam do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania bułeczek. Z podanej ilości składników otrzymasz pięć sporych jagodzianek.

Jagodzianki, 1

Jagodzianki, 2

Jagodzianki przepis

Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże świeże w ilości około 20 gramów, dwie łyżki cukru, pół szklanki lekko ciepłego mleka i łyżkę mąki pszennej umieść w sporej misce i dobrze wymieszaj. Postaraj się rozetrzeć dokładnie wszystkie składniki. Otrzymasz dość rzadki płyn. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 15-20 minut. Roczyn już po 15 minutach zacznie pracować i pięknie się napuszy.

Porada: Z drożdżami suszonymi instant możesz zrobić dokładnie tak samo, jak z drożdżami świeżymi. Nie potrzebują one wyrastać, jednak warto rozetrzeć je z mlekiem i cukrem, by ładnie połączyły się z innymi składnikami. Z drożdżami suszonymi instant rozczyn puszy się tak samo ładnie, jak ze świeżymi. 

Poniżej zdjęcie rozczynu po roztarciu, ale przed "wyrastaniem".

Jagodzianki, 3

Poniżej zdjęcie rozczynu po 15-20 minutach "wyrastania".
Jagodzianki, 4

Do większej miski wsyp około 220 gramów mąki pszennej (u mnie typ. 550). Dodaj też 20 gramów, czyli pełną łyżkę miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła oraz dwa żółtka średniej wielkości jajek (białka możesz użyć do innego przepisu - np. pavlova). Do naczynia przełóż również cały puszysty rozczyn. Zamieszaj ciasto.
Jagodzianki, 5

Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak około pięciu minut. Po wyrobieniu powinno być jednolite, jednak dość lepkie. Będzie się nadal lekko przyklejało do ścianek miski. Możesz też wyrobić masę ręcznie, ale potrwa to trochę dłużej.

Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Po około 30-40 minutach powinno ładnie urosnąć. W razie potrzeby wydłuż czas wyrastania nawet o dodatkowe 20 minut. 

Poniżej ciasto po wyrobieniu, ale przed wyrastaniem.

Jagodzianki, 6

Poniżej ciasto po 40 minutach wyrastania.
Jagodzianki, 7

Wyjmij ciasto z miski i połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij je na gruby sznurek. Podziel na 5 równych kawałków i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj w dłoniach, by nabrała ładnego kształtu. W tym momencie możesz odstawić kule ciasta pod jagodzianki do lekkiego napuszenia. Wystarczy przykryć je ściereczką bawełnianą na około 10 minut, by ciasto odpoczęło i lekko się napuszyło. 
Jagodzianki, 8

Potrzebujesz do 100 gramów jagód. W jednej jagodziance można umieścić minimum jedną, pełną łyżkę umytych i osuszonych jagód leśnych. Każdą kulę ciasta spłaszcz lekko na placek średnicy minimum 10 cm. Na środek każdej bułki kładź łyżkę umytych i osuszonych jagód (zazwyczaj daję ich więcej). Zamykaj jagody w bułce zupełnie tak samo, jak pieroga. Jagodziankę odwróć ja druga stronę i jeszcze lekko wydłuż jej kształt.  

Porada: Używam wyłącznie świeżych jagód leśnych. Można je też dodatkowo wymieszać z cukrem. Sprawdzą się też borówki lub jagody mrożone. Mrożone owoce należy wcześniej naturalnie rozmrozić, ocieplić i osuszyć z nadmiaru wody i soku. Gęsty dżem jagodowy również da radę. 
Jagodzianki, 9

Surowe jagodzianki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do ostatniego wyrastania na 20 minut. Można w tym czasie zacząć nagrzewać piekarnik. Przypominam, że ustawiamy 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. 
Poniżej jagodzianki przed wyrastaniem.
Jagodzianki, 10

Na zdjęciu poniżej wyrośnięte już jagodzianki. Posmarowałam je przed pieczeniem odrobiną lekko ciepłego mleka.
Jagodzianki, 11

Blaszkę z wyrośniętymi i posmarowanymi mlekiem jagodziankami umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jagodzianki piecz tak około 25 minut, aż zrobią się rumiane. Blaszkę z upieczonymi jagodziankami wyjmujemy od razu po upieczeniu. Polecam przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków. 

Całkowicie przestudzone jagodzianki warto przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem (ciasto na bułeczki z jagodami jest tylko lekko słodkie). Jeśli wolisz polukrować jagodzianki, to zapraszam po przepis na domowy lukier cytrynowy

Jagodzianki, 12

Jagodzianki, 13

Jeśli jagodzianki nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to wystarczy zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie w przezroczystą torbę na zakupy lub duży, spożywczy worek strunowy. Nie trzeba ich trzymać w lodówce. Można je śmiało odłożyć do chlebaka lub do kuchennej szafki. Na następnym dzień również będą pyszne... chociaż najpyszniejsze są zawsze w dniu pieczenia. 
Sprawdź też mój przepis na: drożdżówka z serem oraz pyszne ciasto z jagodami.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (3485 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jagodzianka

Przepisów na domowe drożdżówki z jagodami, czyli domowe jagodzianki można wymyślać w nieskończoność. Najpyszniejsze i najczęściej pieczone są jednak bułeczki drożdżowe z owocami lub też innym nadzieniem np. serowym. Moje jagodzianki z mrożonych lub świeżych jagód są puszyste, delikatne i pyszne. Takie jagodzianki można też przygotować z kruszonką lub też polać je po upieczeniu i przestudzeniu domowym lukrem. Przepis na bułeczki drożdżowe z jagodami przydaje się w sezonie na prawdziwe, leśne jagody. Domowe drożdżówki z jagodami szykujemy zatem od końca czerwca, maksymalnie do połowy lipca. To czas kiedy dojrzewają jagody leśne. Oczywiście takie bułki z jagodami można też piec z borówek, które da radę kupić u nas przez cały rok. Warto też mrozić jagody leśne w szczycie sezonu, by potem tylko w dowolnym momencie, nawet w środku zimy, rozmrażać jagody i piec z nich pyszne i pachnące bułeczki z jagodami, czyi domowe jagodzianki. 

Jagodzianki

Drożdże suche zawsze warto mieć w swojej kuchni. Mają dłuższy termin ważności, więc w każdej chwili można ich użyć. Jeśli lubisz piec takie bułeczki drożdżowe, to polecam Ci też inne moje przepisy na ciasta, serniki i ciasteczka. Jeżeli lubisz małe słodkie przekąski sprawdź też koniecznie pomysły na pyszne babeczki. Jagodzianka domowa ze świeżymi drożdżami będzie tak samo pyszna, a nawet bardziej, niż taka szykowana na drożdżach suszonych. Oczywiście, że przepisy na jagodzianki znajdziesz praktycznie na każdym blogu kulinarnym i w większości książek kulinarnych z przepisami a dania kuchni polskiej. Ja oczywiście zapraszam na mój sprawdzony i ulubiony przepis na jagodzianki. Szykując ciasto na domowe jagodzianki staram się, by było ono maksymalnie lekkie i puszyste. Nie dodaję tym razem za dużo masła, jednak decyduję się na same żółtka jajek. Moja domowa jagodzianka jest zatem bardzo puszysta, lekka i przepełniona wręcz owocami. 

Jagodzianki przepisy

Ja jagodzianki przepisów jest cała masa. Ja pokazuję moim Czytelnikom swój ulubiony przepis na jagodziaki. Muszę jednak zaznaczyć, że moja jagodzianka przepis to jagodzianka, która nie będzie słodka. Słodycz bułeczki z jagodami regulujemy poprzez jadalną dekorację. Sama stosuję zazwyczaj cukier puder, którym oprószam już upieczone i przestudzone jagodzianki. Tak samo dobrze na jagodzianki przepis sprawdzi się chrupiąca kruszonka oraz ulubiony domowy lukier. Jagodzianki z kruszonką szykujemy jeszcze przed pieczeniem. Jeśli zaś chodzi o jagodzianki z lukrem, to dajemy go tak samo jak cukier puder, czyli po upieczeniu i przestudzeniu jagodzianek. Gorąco polecam piec domowe jagodzianki również dlatego, że w środku są same owoce. Ja daję wyłącznie jagody i do w naprawdę dużej ilości. W sklepach i różnych piekarnikach zdarza się, że jagodzianki mają w środku całe jagody. Zazwyczaj jednak są to owoce z cukrem lub tylko sam dżem jagodowy. Zapraszam zatem do samodzielnego pieczenia jagodzianek. Tym bardziej, że sezon na pyszne jagodzianki jest naprawdę krótki.