Jagodzianki

Jagodzianki

Szukasz sprawdzonego przepisu na pyszne jagodzianki? Moje domowe jagodzianki są tak pyszne, że szykuję je również zimą. Warto bowiem zamrozić latem jagody, by móc je wykorzystać do domowych wypieków.

Bez obaw, nawet zimą możesz upiec jagodzianki z mrożonych jagód. Swoje jagodzianki przygotowałam z suchych drożdży, które również mam zawsze pod ręką. 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 5 jagodzianek

Składniki na zaczyn

  • pół szklanki ciepłego mleka - 120 ml
  • 2 łyżki cukru
  • saszetka suszonych drożdży - 7 g lub 20 gramów świeżych
  • pełna łyżka mąki

Składniki na ciasto

  • łyżka masła - 20 g
  • 2 żółtka średnich jajek
  • szklanka mąki z czubem (pszenna tortowa) - 220 g
  • 5 łyżek jagód

Jagodzianki

Dodatkowo wyrastanie ciasta: 3 x 20-30 minut
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jagodzianki, 1

Jak zrobić zaczyn z drożdży:
Drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki umieść w docelowej misce i wymieszaj. Przykryj ściereczką na 15-20 minut i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po 15 minutach mieszanka zacznie "pracować".

Jagodzianki przepis

Przygotuj łyżkę masła oraz żółtka. Wyjmij je wcześniej z lodówki, by nagrały temperatury pomieszczenia a masło zmiękło. Do miski z rozczynem dodaj żółtka, masło i mąkę. Wyrabiaj ręcznie chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić w całości od ścianek miski. Uformuj kulę i ponownie przykry ściereczką na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyjmij ciasto z miski i połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij ciasto na gruby sznurek. Podziel na 5 równych kawałków i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj i wyrównaj.

Spłaszcz lekko na placek średnicy 10 cm. Na środek każdej bułki kładź łyżkę umytych i osuszonych jagód. Zamykaj je w bułce. Lekko wydłuż kształt każdej sztuki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz wcześniej lekko wysmarować olejem. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Chwilę przed planowanym pieczeniem nagrzej piekarnik do 170 stopni. Bułeczki odkryj. Możesz każdą lekko wysmarować z wierzchu mlekiem. Wstaw formę z bułkami do piekarnika na 25 minut.

Jagodzianki, 2

Jagodzianki, 3

Po wystudzeniu jagodzianek na kratce możesz lekko prószyć je cukrem pudrem.
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (50 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2016-07-06 06:46
Szybkie?Z odczekaniem 2-30 min co chwilę wcale nie sa szybkie:)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-06 09:25
Jolu, to jest ciasto drożdżowe.. by wyrosło potrzebuje czasu.. Nie musisz wówczas patrzeć jak rośnie ;-) Możesz w tym czasie np. poczytać książkę.
2016-07-09 14:47
Najlepsze jakie do tej pory robiłam!!!!!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-09 14:47
Dziękuję!
2016-07-09 14:53
Udało mi się zmieścić dwie łyżki jagód.. zrobię jeszcze raz na niedzielę???
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-09 17:29
Smacznego Kasiu!
2016-07-12 15:04
Jaka mąka??
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-12 18:03
Ja użyłam pszennej tortowej.
2016-07-13 22:24
Jutro do kawy zrobię ??
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-14 10:27
Świetny pomysł Kasiu.. smacznego :-)
2016-07-14 11:42
mrożone mogą być również prawda/? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-14 11:55
Tak Kasiu, ale wcześniej je rozmroź.. najlepiej, by naturalnie się rozmroziły. Potem odlej ewentualną wodę, ponieważ mogą mieć trochę glazury.
2016-07-19 08:48
Dziękuję
Dziś robię ponownie
Zrobiłam z dwóch porcji i załapałam się na 1 ?
To dziś chyba z 3 ?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-19 11:10
Ha ha.. ja czasem muszę sobie Kasiu odkładać do spiżarki, bo jak wychodzę na chwilę, to znikają bardzo szybko :-)
2017-06-24 22:34
Czy udadza się z mąka bezglutenowa i jajkiem chia????
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-25 13:41
To już musi być zupełnie inny przepis.. inne proporcje. Zapiszę sobie do zrobienia. Myślę, że podejmę próbę z mąką jaglaną.
2017-06-25 07:38
Wlasnie, czy czymś można zastapic jajko? Bo niestety nie mogę :/ Np.siemieniem? I w jakich proporcjach?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-25 13:44
1 jajko - 2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 jajko - pół małego banana zgniecionego na papkę
1 jajko - łyżka zmielonego siemienia z łyżką wody
2017-06-25 17:57
A jak dodam świeże drożdże to ile ich dać zamiast suchych
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-25 18:53
20-25 gramów :-)
2017-06-26 08:27
Mleka nie podgrzewamy?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-26 09:19
Mleko powinno mieć temperaturę pomieszczenia. Można je odrobinę podgrzać, by zaczyn zaczął szybciej pracować.
2017-06-26 11:13
mam mrożone jagody. mogą być?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-26 13:15
Oczywiście. Pozwól im się rozmrozić naturalnie, by cała glazura się rozpuściła a jagódki były nienaruszone. Warto odcedzić je na sitku.
2017-06-29 19:02
Czy mogę owoce zastąpić konfiturą z jagód?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-29 19:13
Tak Justyno.. powinna być tylko odpowiednio gęsta (nie rzadka).
2018-02-10 18:40
Świetne te jagodzianki, oto dzisiaj upiekłam 👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-10 19:07
Wow! Asiu... piękne jagodzianki!❤️
2018-06-22 21:07
Potwierdzam ich pyszność 👍 dobrze że od razu zrobiłam porcję XL 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-23 13:56
Wow!! Jakie piękne jagodzianki 😍😍
2018-08-01 17:07
🙂czy pieczemy gora dół czy z termoobiegiem?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-02 09:35
Jagodzianki piecz z opcją góra/dół 👍
2019-03-21 11:30
Hej Aniu,
A czy moge uzyc borowek amerykanskich zamiast jagod?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Ewo 👍
2019-06-09 01:53
Oficjalnie ogłaszam, że została Pani moim guru-ciasta-drożdżowego (którego się strasznie dotychczas bałam). Sezon na rabarbar, nie potrafię się oprzeć, gdy taki piękny i tłuściutki spogląda na mnie ze straganu. Więc czy potrzeba, czy też nie, ciągle przynoszę go do domu. Był już placek z rabarbarem, drożdżówki z truskawkami w wersji rabarbarowej a dzisiaj jagodzianki vel rabarbaranki. Cudo! Dziękuję!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-09 08:14
Dziękuję Asiu ❤️ Tak.. ja bardzo lubię wszelkie ciasta drożdżowe i drożdżówki i robię je na wiele sposobów 🌞🌞
2019-06-12 11:19
Droga Aniu chcę baaardzo podziękować za Twoje wspaniałe przepisy, dzięki którym ostatnio ciągle zaskakuję mojego męża, przez wiele lat małżeństwa to On dowodził w kuchni- jest świetny 😁 ale ostatnio z racji choroby, to ja mam więcej czasu i postanowiłam Go wręczyć, nie tylko w gotowaniu zup 😂😂😂. Wszystko co robię z Twoich przepisów wychodzi wspaniale i jest naprawdę smaczne, nawet jagodzianki mi wyszły, mąż był zachwycony a ja dumna z siebie. Tak trzymaj, nawet nie wiesz ile sprawiasz ludziom radości.😘😘😘
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-12 11:41
Jak cudownie Asiu.. Bardzo się cieszę, że do mnie trafiłaś. Wszystkiego dobrego Ci życzę i dużo zdrowia dla Męża 🌞🌞
2019-06-12 17:13
😘😘😘
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-06-18 17:24
Droga Aniu czy do samych jagód można dodać odrobinę cukru? Ponieważ jagody są jeszcze kwaśne.
-- Ania z AniaGotuje.pl Śmiało tak👍
2019-06-25 10:47
Pyszne jagodzianki ❤
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
Reklama
2019-06-25 18:34
Ile użyć drożdży świeżych?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-25 19:54
Aniu, na 7 gramów suchych drożdży używasz 20-25 gramów drożdży świeżych.
2019-07-02 22:41
Czy mogę użyć mrożonych jagód ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak ale najpierw je rozmroź 🙂👍
2019-07-03 20:41
Dziekuje
2019-07-03 12:06
Wersja z jabluszkami bo w niemczech trudno o jagody, ale ciasto wymiata! ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale cudo!!!🔥❤️
2019-07-05 16:41
Dagmara ja tez mieszkam w Niemczech i sa borowki w kazydm sklepie, sprawdz moze czy tez nie ma u Ciebie gospodarza co mozna niego zbierac truskawki ,powinien miec tez jagody ,oni prowadza tez sklepik i tam kupisz ,sprawdz na google ,a jak nie to mozesz do mnie napisac pomoge nie ma problemu :) ale Twoje tez pysznie wygladaja :)
2019-07-03 16:03
A oto moje
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Przepiękne❤️❤️❤️
2019-07-03 20:42
Dziękuję❤
2019-07-03 22:14
Czy można jeść gorące jagodzianki czy trzeba czekać aż ostygną ? 😁
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-04 11:16
Ogólnie wiadomo, że najpyszniejsze są ciepłe ciasta i sama też nie mogę wytrzymać, by nie zjeść gorącego jeszcze drożdżowca. Trzeba jednak pamiętać o tym, że jedzenie gorących wypieków drożdżowych może podrażnić błonę śluzową żołądka, ponieważ w wyższej temperaturze zwiększa się aktywność enzymatyczna drożdży. Dotyka to głownie dzieci i osoby z problemami żołądkowymi.
2019-07-04 14:42
Wspaniałe jagodzianki! Polecam każdemu kto się zastanawia czy je zrobić. Nawet słabeusz jak ja poradzi sobie🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🔥
2019-07-05 16:37
Aniu piekłam jagodzianki z innego przepisu i przyznaje że zostaje przy Twoim są przepyszne Mąż uwielbia jagodzianki jak zjadł z Twojego przepisu to sam stwierdził że są najlepsze,wiec kolejny Twój przepis zagościł u nas w domu i polecam dalej Twoje przepisy. Dziękuję Kochana ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ależ mi miło 🔥❤️❤️
2019-07-05 21:59
Najlepsze jagodzianki najlepszy przepis. 👍Polecam ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌🔥
2019-07-11 12:22
Mam i ja💓
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego Julitko 😀
2019-07-11 15:16
Aniu,chce zrobić ciasto drożdżowe z wiśniami,takie ślimaczki,
Czy te ciasto (z jagodzianek) mogę wykorzystać na te z wiśniami,czy inne proporcje powinny być?
Bo jagodzianki super byly👍
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-11 17:31
Super pomysł Martyno. Tak, śmiało 👍
2019-07-11 18:49
Wyszło mi rzadkie ciasto jaką powinno mieć konsystencję
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-11 20:11
Zdecydowanie nie może być za rzadkie. Podsypuj je mąką. Może dałaś za dużo mleka..
2019-07-11 20:07
Aniu ja przez te Twoje przepisy przytyje! 😂
Są genialne!
Aaa jagodzianki niebo w gębie! Najlepsze jakie robiłam!!! Wszystkim smakowały! ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudne są!!!🌞
2019-07-12 11:06
Zrobiłam! Po raz pierwszy 😁 zawsze bałam się ciasta drożdżowego, tego wyrabiania i że nie wyjdzie... Aniu, Twój przepis jest świetny, ciasto jest szybko i dobrze wyrobione, a efekt końcowy przepyszny! ❤️ Dziękuję i pozdrawiam🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Aga 😀👍
2019-07-12 20:29
Aniu i znowu skorzystalam z Twojego przepisu,jagodzianki sa pyszne.Dzieki Twojej stronie mam ochote gotowac,przepisy sa proste i bardzo dobrze opisane.Dziekuje i pozdrawiam❤️👏️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne Olu ❤️
2019-07-13 22:07
Dziś zrobilam👌👌👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2019-07-16 13:21
A czy to nie za mało mąki? Jak dałam szklankę to była jedna wielka mazia. Musiałam dodać o wiele więcej mąki.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-16 14:19
Szklanka mąki z czubem, czyli 220 gramów.. Wiesz, tu wystarczy, że dasz większe żółtka lub też wlejesz trochę więcej mleka i ciasto wychodzi luźniejsze. Po wyrastaniu można podsypać ciasto mąką.
2019-07-17 13:34
Super jagodzianki😀.
Dziękuję za Twoje przepisy, są proste, a efekty nieamowicie smakowite.🌷
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀
2019-07-23 18:57
Zrobiłam z twarogiem i sama zjadłam. Dziękuję za przepis ale 25 minut u mnie za dużo.😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
Reklama

Jagodzianki

Przepisów na domowe drożdżówki można wymyślać w nieskończoność. Najpyszniejsze i najczęściej pieczone są jednak bułeczki drożdżowe z owocami lub też innym nadzieniem np. serowym. Moje jagodzianki z mrożonych lub świeżych jagód są puszyste, delikatne i pyszne. Takie jagodzianki można też przygotować z kruszonką. 

Jagodzianki z suchych drożdży

Drożdże suche zawsze warto mieć w swojej kuchni. Mają dłuższy termin ważności, więc w każdej chwili można ich użyć. Jeśli lubisz piec takie bułeczki drożdżowe, to polecam Ci też inne moje przepisy na ciasta, serniki i ciasteczka.