Grzaniec z Żołądkową Gorzką
Mój ulubiony grzaniec z wysokoprocentowym alkoholem. Przepis na grzańca z Żołądkową Gorzką polecam szczególnie zimą. Jest pyszny i niesamowicie rozgrzewający. Do tego aromatyczne goździki i cynamon..
- szybki do zrobienia
- z przyprawami korzennymi
- wspaniały na zimę
Czas przygotowania: 5 minut
Czas podrzewania: 3 minuty
Liczba porcji: 2 porcje
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- [zobacz] 80 ml Żołądkowej Gorzkiej Tradycyjnej
- 160 ml soku jabłkowego
- kilka goździków
- 2 laski cynamonu
- kilka plasterków mandarynki lub otarta skórka pomarańczy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do przepisu na grzańca z Żołądkową Gorzką użyłam soku jabłkowego tłoczonego, z kartonu. Bardzo lubię soki tłoczone, które są lekko mętne. Mają według mnie lepszy smak i więcej właściwości odżywczych. Zachowują swą naturalną mętność i nie powstają z soku zagęszczonego. Oczywiście możesz też sięgnąć po zwykły sok jabłkowy z kartonu.
Muszę przyznać, że grzańca z wysokoprocentowym alkoholem do tej pory robiłam tylko kilka razy. Zazwyczaj szykuję grzańce bezalkoholowe na bazie soków z cytrusów. Pierwszy raz szykowałam grzańca z Żołądkowa Gorzka i przyznam, że smak ten niezwykle przypadł mi do gustu. To jest po prostu przepyszny grzaniec! Słodko korzenny, bardzo przyjemny do picia i niezwykle rozgrzewający.. Idealny na zimowe ognisko.
Grzaniec z Żołądkową Gorzką
Zrobienie grzańca z alkoholem zajmuje tylko chwilę. Wystarczy, że do garnuszka lub rondelka wlejesz 160 ml soku jabłkowego. Dodaj kilka goździków oraz dwie laski cynamonu lub pół łyżeczki cynamonu w proszku. Wlej również 80 ml Żołądkowej Gorzkiej. Całość zamieszaj i podgrzej nie doprowadzając jednak do wrzenia. Podawaj od razu.
Warto wspomnieć o tym, że Żołądkowa Gorzka jest wręcz stworzona do tego, by szykować z nią grzańca zimowego. Alkohol inspirowany jest recepturą z Kalendarza Lubelskiego z 1822 roku.
Skąd ten słodko gorzki smak? Żołądkowa Gorzka nie jest zwykłym alkoholem. Cała tajemnica tkwi w zachowanej do dziś tradycyjnej recepturze i unikalnej kombinacji składników. Za posmak goryczki odpowiada gorzka pomarańcza. Ze specjalnego gatunku gorzkich pomarańczy powstaje nalew, decydujący o niepowtarzalnym smaku. Bursztynowa barwa Żołądkowej Gorzkiej to zasługa karmelu. I zioła.. starannie dobrane i wkomponowane tak, by zadowolić miłośników mocnych trunków z charakterem.
Do grzańca możesz na koniec dodać też kilka plasterków dobrze umytej mandarynki lub pomarańczy albo otartą skórkę z pomarańczy.
Grzaniec z Żołądkową Gorzką jest gotowy do picia od razu po zrobieniu. Po dodaniu do garnuszka alkoholu, możesz też dodatkowo podgrzać grzańca. Nie doprowadź go jednak do wrzenia. Po przestudzeniu można go ponownie podgrzać i podawać..
Grzaniec z Żołądkową Gorzką wspaniale smakuje w zimowe wieczory przy kominku. Świetnie sprawdzi się na wszelkich mniejszych lub większych imprezach dla dorosłych :)
A co powiesz na ognisko? Za plecami mróz a przed Tobą trzaskające płomienie ogniska. Zapach drewna i gorący grzaniec w dłoniach. Polecam upiec jeszcze kilka kiełbasek.. w takiej aranżacji można siedzieć wygodnie na pieńkach i rozmawiać do późnej nocy...
Materiał powstał we współpracy ze Stock Polska.