Deska serów

Deska serów

Deska serów, wędlin i innych pyszności, to rewelacyjny pomysł na najlepszy zestaw przystawek, który sprawdzi się na każdej imprezie. Zapraszam po garść inspiracji i porad. 

- ciekawostki kulinarne 
- bogata lista jadalnych dodatków 
- inspiracje dotyczące estetycznego podania

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: dowolnie

Składniki:
  • sery: cheddar, pleśniowe, kozie, krowie, roladki, fety, wedzone
  • wędliny i inne: salami, kabanosy, szynki dojrzewające, wędzony łosoś
  • orzechy: pekan, nerkowce, włoskie, laskowe, migdały, brazylijskie
  • mączne przekąski: paluszki, krakersy, chipsy, precelki, grzanki
  • warzywa i owoce: oliwki, kapary, ogórki, winogrona, pomidorki

Deska serów

Kuchnia francuska "wymyśliła" dla nas super szybki i prosty sposób na udane przyjęcie. Jest to deska serów, którą można podać na wiele mniejszych i większych okazji. U mnie świetnie sprawdza się na spotkania ze znajomymi oraz na Sylwestra. Nie trzeba nic podgrzewać, a do tego goście sami nakładają sobie to, na co mają ochotę. Poniżej pokazuję jak można podać deskę serów i wędlin. Opiszę dokładnie jakie dodatki pasują do takiego zestawu przekąsek. 

Od razu przyznaję, że nie przestrzegam ścisło "zasad" podawania deski serów. Jeśli jednak macie ochotę na wyrafinowane przyjcie, to poniżej lista najważniejszych zasad, jakimi należy kierować się podczas szykowania i serwowania deski serów:
- Deskę serów podajemy zazwyczaj do wina. 
- Na środku deski powinny się znaleźć sery okrągłe.
- Poszczególne typy serów nie mogą się ze sobą stykać.
- Deskę serów podajemy po daniu głównym lub jako aperitif. 
- Sery podajemy na używanej tylko do tergo celu drewnianej desce. 
- Na desce serów powinny się znaleźć przynajmniej trzy rodzaje sera. 
- Sery układamy na desce od łagodnych, do ostrych lub tematycznie. 
- Do każdego sera (do krojenia) powinien by przygotowany osobny nóż. 
- Sery bardzo miękkie i rozpływające się należy umieścić w osobnych miseczkach. 
- Sery ostre podajemy z winem wytrawnym zaś słodkie i łagodne z winem delikatnym.

Deska serów, 1

Deska serów, 2

Deska serów, 3

Deska serów i wędlin

Zacznę od dodatków typu orzechy i owoce. Jeśli szykujesz duże przyjęcie, gdzie deska serów i wędlin stanowić będzie główną atrakcję kulinarną, to możesz umieścić je na osobnej desce lub w zestawie miseczek na przekąski. Orzechy są idealnym dodatkiem do deski serów. Powinny być obrane ze skorupek/łupinek. 
Polecam orzechy: włoskie, pekan, nerkowce, makadamia, pistacje, laskowe, migdały, brazylijskie, ziemne. 

Ze świeżych owoców polecam winogrona (najlepiej bez pestek) oraz pokrojone na duże kawałki gruszki i melony, które zalecam umieszczać w osobnych miskach z widelczykami/wykałaczkami. Jeśli chodzi o owoce suszone, to sprawdzą się: rodzynki, żurawina, morele, figi. 

Deska serów, 4

Możesz podawać tylko sery plus dodatki lub też wzbogacić zestaw przekąsek o wędliny. Idealnie sprawdzą się suszone kiełbaski, kabanosy oraz szynki dojrzewające, salami zwykłe i hiszpańskie chorizo oraz polędwica łososiowa, kindziuk, czy nawet wędzone na zimno ryby, takie jak łosoś. 

W towarzystwie wędlin umieszczam też takie dodatki jak: kapary; ogórki konserwowe w różnych zalewach; marynowane: cebulki, papryczki, młody imbir, czosnek, szparagi i grzybki; świeże pomidorki, listki sałaty. Dodatki ze słoików (z zalewy) przekładam zazwyczaj do osobnych misek. 
Deska serów, 5

Postaraj się o to, by na desce znajdowało się jak najwięcej różnych serów. W osobnych miseczkach umieszczaj gotowe mieszankami np. z serem feta, oliwkami i ziołową oliwą. Sery pleśniowe takie jak np. camembert lub brie pokrój na kawałki lub umieść obok nich noże do krojenia. Sery twarde takie jak np. parmezan lub ser bursztyn również pokrój lub tylko umieść obok nich noże do krojenia. Na desce serów mogą się też znaleźć sery półtwarde jak cheddary i sery typu gouda, a nawet mozzarella w kulkach. Staraj się wybrać sery, które będą się różnić nie tylko składem i fakturą, ale i kolorem.  

Ciekawie wyglądają tez wszelkie sery w słupkach, paskach i plecione w warkocze (w typie serów wędzonych). Sery w plasterkach można zwijać w ruloniki i umieszczać w nich oliwki, czy też pojedyncze winogrona. Na desce serów lub całkiem osobno, na wspólnym stole, możesz też śmiało umieścić najróżniejsze koreczki - tutaj aż 7 pomysłów na koreczki (również z wędlinami i serami). 

Deska serów, 6

Deska serów bez świeżej bagietki lub grzanek, czy krakersów nie może się obejść. Świeżą bagietkę pokrój na kromki po skosie, lub przygotuj osobną deskę i nóż z ząbkami oraz bawełnianą ściereczkę (do trzymania bagietki podczas krojenia). Bagietkę można zastąpić mini grzankami (czosnkowe, ziołowe, pomidorowe i inne). Świetnie sprawdzą się też wszelkie paluszki (zwykłe i grissini), precelki oraz krakersy, a nawet chipsy kukurydziane, sucharki, czy maca.  
Deska serów, 7

Możesz zatem podzielić całość na kilka tematycznych desek, lub też przygotować jedną, dużą deskę ze wszystkimi przekąskami plus miseczki na sery miękkie, pasty, sałatki, czy warzywa konserwowe. Nie zapomnij o tym, by na stole nie zabrakło talerzy, mini widelczyków, łyżeczek oraz wykałaczek i serwetek. Deska serów pasuje do wina. Możesz zatem przygotować wina wytrawne (do serów ostrzejszych) oraz słodkie i półsłodkie (do serów łagodnych i owoców). Deskę serów przygotuj minimum na godzinę lub dwie przed podaniem. Postaraj się też o to, by w pomieszczeniu nie było za ciepło. 

Oprócz wymienionych przeze mnie wyżej dodatków, na stole obok deski serów można też umieścić ulubione pasty (idealne będzie pesto oraz pasta z suszonych pomidorów, pesta, tapenada, czy hummus) oraz konfitury np. z fig i miód. Na serach o mocnym smaku (ostrych) lub obok można też ułożyć gałązki ziół np. rozmaryn lub tymianek. 

Deska serów, 8

Deska serów, 9

Deska serów, 10

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (47 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Deska serów

Deska serów to przepyszna przekąska, która wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest to sposób podania różnorodnych serów, które serwowane są po głównym posiłku. Deska serów powinna mieć zatem charakter przekąski lub też nawet zastępować deser. Aby deska serów, była prawdziwą deską serów, trzeba pamiętać o tym, by mieć w czym wybierać. Na desce powinny się zatem znaleźć różne sery. Im więcej gatunków, smaków i faktur i kolorów, tym lepiej. Ważny jest i duży wybór i estetyka podania. Sam nazwa deska serow wskazuje na to, że sery powinny zostać podane na desce drewnianej. Deska z serami powinna być solidna, ładna i nieuszkodzona. Deska serów jest więc zazwyczaj wykonana z solidnego i mocnego drewna. Rzadziej deska serów podawana jest na deskach kamiennych, czy też szklanych, ceramicznych lub nawet metalowych. W zestawach gotowych można też znaleźć widelczyki lub też noże do serów, duże zestawy składają się nawet z wysuwanych pięter, aby na każdym poziomie umieścić różne sery. Aby deska serów prezentowała się zachęcająco, stosuje się różne jadalne dekoracje. Szukając u mnie pod hasłem: deska serów dekoracje, znajdziecie właśnie ten przepis lub raczej poradnik. Do rozmaitych serów pasuje bowiem bardzo dużo pysznych dodatków, które nie dość, że są super smaczne, to i pięknie prezentują się na desce pomiędzy serami. Szykując deskę serów trzeba się zastanowić nad tym, jak podać sety tak, by goście mogli faktycznie ich spróbować. Po pierwsze przygotuj zapas małych talerzyków, aby każdy mógł sobie nałożyć na nie wybrane smakołyki, a nie mocować się z nimi w powietrzu, objawiając się o to, że coś spadnie na stół, czy nawet na piękną kreację. Na desce serów powinny się tez znaleźć widelczyki i łyżeczki, którymi nabieramy i nadziewamy kawałki serów, wędlin i innych dodatków. Jeśli deska serów serwuje sery w większych kawałkach, które trzeba samemu sobie kroić, to niezbędne są też małe noże. Najlepiej byłoby zatem mieć kilka noży, by nie trzeba było kroić jednym nożem wszystkich serów. Sery bywają różne i niektóre przyklejają się do ostrza. Nie każdy jednak lubi wszystko, zatem lepiej jest nie mieszać ze sobą smaków. Można też od razu pokroić wszystkie sery, aby uniknąć używania noży. Przyjmuje się zasadę, że sery nie powinny się ze sobą stykać. Nawet ułożenie jest ważne. zaczynamy od tych łagodnych, a na końcu ustawiamy te najostrzejsze i najbardziej wyraźne w smaku. Można też tworzyć tematyczne deski serów i podać np. wyłącznie sery na słodko lub też sety tylko z dodatkami typu orzechy, zioła, oliwki. Deska serów wygląda świeżo i apetycznie, gdy przystroi się ją np. jędrną sałatą. 

Deska serów i wędlin

W samym przepisie podam jakie dodatki pasują do deski serów. Są to oczywiście najróżniejsze orzechy oraz suszone owoce. Świetnie sprawdzą się też winogrona, figi oraz gruszki. Zazwyczaj obok już deski serów lub też wędlin, bowiem deska wędlin jest jak najbardziej lubiana i szykowana, kładzie się również pieczywo świeże lub suche. Najpopularniejszym dodatkiem jest oczywiście bagietka oraz kafarka z wysokiej jakości oliwą. Świetnie sprawdzą się też różne grzanki, krakersy, grissini, paluszki, a nawet nachos i zwykłe chipsy. Jeśli mamy świeżą bagietkę, to super sprawdzą się też miseczki z pastami oraz miodem. Super popularne są różne pesta i pasty z suszonych pomidorów. Jeśli ktoś ma ochotę, to śmiało może też wyłożyć miseczki z dżemami i miodem. Dżem z fig i moreli pasują idealnie do wielu serów. Deska serów powinna zawierać przynajmniej trzy rodzaje sera. Deska serów nie może długo stać w ciepłym pomieszczeniu. Jeśli serwowana jest w pokoju, gdzie temperatura przekracza 20 stopni, to zaleca się by zjadać ją jak najszybciej, ponieważ wyższa temperatura źle wpływa na smak i fakturę wielu serów. Idealna deska serów powinna wyglądać tak, że na samym środku umieszczasz sery okrągłe. Blisko środka umieszczasz sery w kawałkach oraz w plastrach, czyli większe kawałki. W luki pomiędzy serami i na obrzeżach wykładasz sery pokrojone w kostkę. Jeśli masz sery miękkie lub lejące, to powinny się znaleźć w osobnych miseczkach z nabierakiem lub widelczykiem. Ktoś kto uwielbia zasady i lubi komponować oraz zna się na serach, może je układać tematycznie i sery pleśniwe umieszczać blisko siebie. Tak samo sery twarde oraz półtwarde i miękkie, owocowe. Świetnym urozmaiceniem sery z dodatkiem orzechów, ziół, a nawet past. Ciekawie prezentują się mini oscypki oraz sery zaplecione w nitki i warkoczyki. Wszystko ma kusić i przykuwać spojrzenie. U mnie deska serów to zazwyczaj deska serów i wędlin, ponieważ umieszczam na niej wszystkie przekąski. Pyszna deska wędlin i serów zawiera zatem różne szynki dojrzewające, kabanosy, salami, a nawet wędzone ryby. Idealna deska serów do wina zawiera zawsze oprócz serów, również orzechy i winogrona. Jeśli podajesz deskę serów do wina, to zasada jest prosta. Mocne wina podajemy do mocnych i ostrych serów. Wina delikatniejsze podajemy do serów łagodnych i owoców. Deska serów jak zrobić? Nic prostszego. Zapraszam po garść inspiracji oraz listę dodatków. Każdy wybierze coś dla siebie, by skomponować swoja idealną deskę serów. Zapraszam do wspólnej zabawy.