Aperol spritz
Aperol spritz to bardzo popularny, włoski drink. Wygląda jak zachód słońca w lato, a smakuje lekko gorzkawo, cytrusowo i orzeźwiająco. Jest też niezwykle prosty w przygotowaniu.
- świetny napój na upały
- błyskawiczny do zrobienia
- dla miłośników owocowych drinków
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 10 kieliszków
W 1 kieliszku:
Wartość energetyczna
110 kcal
Składniki
- Butelka Prosecco np. Extra Dry - 750 ml
- 500 ml Aperolu - niecała butelka o poj. 700 ml
- 1 szklanka wody sodowej - 250 ml
- dodatkowo: kostki lodu, plasterki pomarańczy oraz duże, zielone oliwki z pestką
Aperol spritz
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wyjdzie 10 kieliszków Aperol spritz. Jest to jednak bardzo orientacyjna ilość drinków, ponieważ możesz użyć większych lub mniejszych kieliszków oraz dodać do nich mniej lub więcej kostek lodu. Tak samo kaloryczność drinku. Policzona została na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Włoski drink Aperol spritz tradycyjnie podaje się w bardzo dużych kieliszkach do wina (ewentualnie duże szklanki lowball), które wypełnia się najpierw kostkami lodu. Dopiero potem dodajemy pozostałe składniki w odpowiednich proporcjach. To idealny sposób na równomierne schłodzenie całego drinka. Spotkałam się jednak z różnymi metodami, kolejnością oraz proporcjami Prosecco, Aperoli i wody sodowej. Jeśli to Twoja pierwsza próba z Aperol spritz, to polecam zachowanie proporcji 3:2:1, czyli trzy porcje Prosecco, dwie porcje Aperolu i jedna porcja wody sodowej. Dla wyjaśnienia będzie to np. 75 ml Prosecco, 50 ml Aperolu i 25 ml wody sodowej.
Aperol spritz przepis
Aby zrobić drink Aperol spritz przygotuj sobie mocno schłodzoną butelkę Prosecco. Wybieraj spośród różnych rodzajów: Extra Brut, Brut, Extra Dry oraz Prosecco Dry. Sama sięgam po Prosecco Extra Dry, w którym poziom cukru resztkowego wynosi 12-17 g/l, aby mój drink nie wyszedł za słodki.
Kolejnym składnikiem jest włoski Aperol. Klasyczna butelka ma pojemność 700 ml, a potrzebujesz około 500 ml Aperola, więc zostanie Ci go zapewne trochę do innych drinków lub do picia wyłącznie z wodą sodową i lodem. Niektórzy zamiast Aperolu używają Campari, które jest znacznie mocniejsze i wyraźniejsze w smaku od Aperola. Aby otrzymać mocniejszy i gorzki smak drinka można też użyć Cynar albo nawet Select. Oryginalnie jednak dajemy wyłącznie Aperol. Trzecią butelką będzie schłodzona woda sodowa.
Tak więc przygotuj sobie zapas kostek lodu, świeże pomarańcze oraz duże, zielone oliwki z pestkami (swoje drinki zrobiłam tym razem bez oliwek, które najczęściej dodaje się do Weneckich drinków Aperol spritz, jednak niekoniecznie w pozostałych regionach Włoch). Duże kieliszki (można je wcześniej umieścić na jakiś czas w lodówce lub w zamrażalniku) wypełnij kostkami lodu. Możesz dać tylko kilka kostek lodu lub też wypełnić nimi większą część kieliszków.
Kolejno wlej schłodzone, dobrej jakości Prosecco, a następnie porcję Aperolu i wody sodowej. Przypominam, że zachowujemy proporcje 3:2:1, czyli trzy porcje Prosecco, dwie porcje Aperolu i jedna porcja wody sodowej. Dla wyjaśnienia będzie to np. 75 ml Prosecco, 50 ml Aperolu i 25 ml wody sodowej.
Na koniec jeszcze minimum jeden plasterek pomarańczy razem ze skórką. Jeśli dajecie też dużą, zieloną oliwkę z pestką, to możecie nadziać ją razem z pomarańczą na drewnianą wykałaczkę, którą to lekko mieszamy drink przed wypiciem.
Aperol Spritz podajemy jako aperitif, czyli w tym przypadku będzie to napój alkoholowy, którym rozpoczniesz swój posiłek.
Sprawdź też mój przepis na grzane wino oraz cuba libre.
Smacznego.