Aperol spritz

Aperol spritz

Aperol spritz to bardzo popularny, włoski drink. Wygląda jak zachód słońca w lato, a smakuje lekko gorzkawo, cytrusowo i orzeźwiająco. Jest też niezwykle prosty w przygotowaniu. 

- świetny napój na upały
- błyskawiczny do zrobienia
- dla miłośników owocowych drinków

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 10 kieliszków

Kaloryczność kcal: 110 w 1 kieliszku

Składniki:
  • Butelka Prosecco np. Extra Dry - 750 ml
  • 500 ml Aperolu - niecała butelka o poj. 700 ml
  • 1 szklanka wody sodowej - 250 ml
  • dodatkowo: kostki lodu, plasterki pomarańczy oraz duże, zielone oliwki z pestką

Aperol spritz

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wyjdzie 10 kieliszków Aperol spritz. Jest to jednak bardzo orientacyjna ilość drinków, ponieważ możesz użyć większych lub mniejszych kieliszków oraz dodać do nich mniej lub więcej kostek lodu. Tak samo kaloryczność drinku. Policzona została na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.

Włoski drink Aperol spritz tradycyjnie podaje się w bardzo dużych kieliszkach do wina (ewentualnie duże szklanki lowball), które wypełnia się najpierw kostkami lodu. Dopiero potem dodajemy pozostałe składniki w odpowiednich proporcjach. To idealny sposób na równomierne schłodzenie całego drinka. Spotkałam się jednak z różnymi metodami, kolejnością oraz proporcjami Prosecco, Aperoli i wody sodowej. Jeśli to Twoja pierwsza próba z Aperol spritz, to polecam zachowanie proporcji 3:2:1, czyli trzy porcje Prosecco, dwie porcje Aperolu i jedna porcja wody sodowej. Dla wyjaśnienia będzie to np. 75 ml Prosecco, 50 ml Aperolu i 25 ml wody sodowej. 

Aperol spritz, 1

Aperol spritz przepis

Aby zrobić drink Aperol spritz przygotuj sobie mocno schłodzoną butelkę Prosecco. Wybieraj spośród różnych rodzajów: Extra Brut, Brut, Extra Dry oraz Prosecco Dry. Sama sięgam po Prosecco Extra Dry, w którym poziom cukru resztkowego wynosi 12-17 g/l, aby mój drink nie wyszedł za słodki. 

Kolejnym składnikiem jest włoski Aperol. Klasyczna butelka ma pojemność 700 ml, a potrzebujesz około 500 ml Aperola, więc zostanie Ci go zapewne trochę do innych drinków lub do picia wyłącznie z wodą sodową i lodem. Niektórzy zamiast Aperolu używają Campari, które jest znacznie mocniejsze i wyraźniejsze w smaku od Aperola. Aby otrzymać mocniejszy i gorzki smak drinka można też użyć Cynar albo nawet Select. Oryginalnie jednak dajemy wyłącznie Aperol. Trzecią butelką będzie schłodzona woda sodowa. 

Tak więc przygotuj sobie zapas kostek lodu, świeże pomarańcze oraz duże, zielone oliwki z pestkami (swoje drinki zrobiłam tym razem bez oliwek, które najczęściej dodaje się do Weneckich drinków Aperol spritz, jednak niekoniecznie w pozostałych regionach Włoch). Duże kieliszki (można je wcześniej umieścić na jakiś czas w lodówce lub w zamrażalniku) wypełnij kostkami lodu. Możesz dać tylko kilka kostek lodu lub też wypełnić nimi większą część kieliszków. 

Kolejno wlej schłodzone, dobrej jakości Prosecco, a następnie porcję Aperolu i wody sodowej. Przypominam, że zachowujemy proporcje 3:2:1, czyli trzy porcje Prosecco, dwie porcje Aperolu i jedna porcja wody sodowej. Dla wyjaśnienia będzie to np. 75 ml Prosecco, 50 ml Aperolu i 25 ml wody sodowej. 

Na koniec jeszcze minimum jeden plasterek pomarańczy razem ze skórką. Jeśli dajecie też dużą, zieloną oliwkę z pestką, to możecie nadziać ją razem z pomarańczą na drewnianą wykałaczkę, którą to lekko mieszamy drink przed wypiciem. 

Aperol spritz, 2

Aperol Spritz podajemy jako aperitif, czyli w tym przypadku będzie to napój alkoholowy, którym rozpoczniesz swój posiłek. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (237 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Aperol spritz

Drink aperol spritz smakuje jak lato we Włoszech, a wygląda jak złocistopomarańczowy zachód słońca. Brzmi wspaniale, prawda? Aperol Spritz to najpopularniejszy Włoski drink, który pochodzi z Wenecji. Bardzo ważne jest to, by połączenie prosecco aperol oraz wody sodowej, kostek lodu i plasterków pomarańczy było mocno schłodzone. Aperol Spritz  ma być zimny i orzeźwiający. Podstawowa zasada podczas szykowania Apedol drink w tym wydaniu to zachowanie proporcji. Jest to łatwa do zapamiętania sekwencja. Dajemy proporcje 3:2:1. Będzie to zatem 3 porcje Prosecco, 2 porcje Aperolu oraz 1 porcja wody gazowanej. Warto wiedzieć podczas zakupów, że Prosecco jest dostępne w sklepach w kilku wersjach. Oczywiście każda z nich sprawdzi się podczas szykowania tego alkoholowego koktajlu. Mamy zatem: Extra Brut, Brut, Extra Dry oraz Prosecco Dry. Ja wybieram najczęściej Prosecco Extra Dry w którym poziom cukru resztkowego wynosi 12-17 g/l. To najbardziej wersja tradycyjna wina musującego Prosecco. Charakteryzuje go owocowy i świeży aromat o cytrusowym wykończeniu. Zaleca się by podawać to wino schłodzone do 6-8°C. Bardzo dobrze sprawdza się podczas szykowania Aperol spritz. Sprawdź też koniecznie jak zrobić drink Mimosa

Drink aperol

Aperol spritz przepis to koktajl alkoholowy, który składa się zazwyczaj z czterech składników oraz z lodu. Aperol to alkohol o jasnopomarańczowym kolorze. Marka opisuje jego smaki jako „pikantna pomarańcza z miksem ziołowych aromatów zharmonizowanych z odrobiną wanilii”. Drugim składnikiem jest Prosecco. Jest to stosunkowo niedrogie włoskie wino musujące, bardzo podobne do hiszpańskiej Cava, czy też do francuskiego szampana. Ja osobiście gorąco polecam wybrać to wytrawne Prosecco, aby drink nie wyszedł za słodki i by nie przypominał syropowiego alkoholu. Jeszcze mocno gazowana i dobrze słodzona woda butelkowana, ponieważ drinki z aperolem warto rozcieńczać. Ten drink z aperolem potrzebuje jeszcze przynajmniej jednego plasterka pomarańczy lub ewentualnie zieloną oliwkę oraz dowolną ilość kostek lodu. We Włoszech dość często perol spritz podawany jest z plasterkiem pomarańczy oraz z zieloną oliwką, które to razem nabija się na wykałaczkę i podaje w kieliszku z drinkiem. W Polsce ddoajemy zazwyczaj wyłącznie plasterki pomarańczy i to w większej ilości niż Włosi. 

Aperol drink

Na aperol przepis jest super prosty. Proste jest tez wykonanie takiego koktajlu prosecco z aperolem. Nie potrzebujesz bowiem specjalnego sprzętu oraz shakerów do drinków. Aby zrobić drink aperol z prosseco wystarczy bowiem napełnić duży kieliszek do wina lodem, a następnie dodać Aperol, Prosecco, wodę sodową i świeży plasterek pomarańczy. Tak więc mamy tu aperol prosecco, wodę gazowaną oraz kostki lodu i palsterki pomarańczy. Połączenie prosecco aperol może stanowić osobny drink, ponieważ szykując drinki z użyciem Aperolu oraz Prosecco można naprawdę poszaleć i tak zmieniać proporcje, by otrzymać koktajl alkoholowy, jaki będzie smakować Tobie. W lato lubię mieć butelkę Aperolu, ponieważ można z nim przygotować super lekkie drinki. Tak więc na aperol drinki jest wiele pomysłów. Bardzo lubię wlewać do kieliszka wodę gazowaną i dodawać sporo lodu Do tego tylko odrobina Aperolu oraz plasterki pomarańczy. Polecam też inne moje przepisy na drinki alkoholowe. Tequila sunrise gotowa w pięć minut jest pysznym drinkiem. Mocno schłodzone Mojito to drink dla miłośników mocniejszych koktajli z limonką. A jeśli lubisz nalewki, to polecam Ci najpopularniejszą w naszym kraju nalewką i jest to nalewka z pigwy