Kotlety sojowe

Kotlety sojowe

Zapraszam po najpyszniejsze kotlety sojowe a la schabowe. Przepis jest super prosty, a kotlety sojowe bardzo aromatyczne, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. 

- idealne kotlety do obiadu
- w opisie również wersja z jajkami
- przydatne porady oraz dokładny opis wykonania

Czas przygotowania: 10 minut
Czas moczenia kotletów: 1 godzina
Czas smażenia kotletów łącznie: 10 minut
Liczba porcji: 11 kotlecików

Kaloryczność kcal: 60 w 1 kotleciku
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 100 g kotletów sojowych a la schabowe - u mnie 1 opakowanie z 11 kotletami
  • 500 ml domowego bulionu warzywnego - dwie szklanki
  • 1 płaska łyżka ulubionej mieszanki przypraw np. kebab gyros - do 10 g
  • 3 łyżki bułki tartej klasycznej lub bezglutenowej - do 30 g
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej lub owsianej - do 10 g
  • olej roślinny do smażenia

Kotleciki sojowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jako bulion warzywny polecam wywar z mojego przepisu - bulion warzywny

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Twoje kolety sojowe mogą być smażone na większej lub na mniejszej ilości tłuszczu, niż u mnie. Z podanej ilości składników otrzymałam 11 kotlecików sojowych a la schabowe. Zanim zaczniesz szykować kotlety, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Kotlety sojowe, 1

Kotlety sojowe przepis

Użyłam kotletów sojowych Sante. W opakowaniu 100 gramów znajduje się 11 suchych kotletów. Kotleciki umieść w misce z dwiema szklankami domowego bulionu warzywnego. Jeśli bulion będzie ciepły lub gorący, to kotleciki zapewne znacznie szybciej go wchłoną i zmiękną. Jeśli mam delikatny bulion, to bardzo często dolewam jeszcze do bulionu dwie łyżki sosu sojowego lub sojowo grzybowego.

Całość przykrywam talerzykiem. Co jakieś 10 minut przewracam kotleciki i przemieszczam je w misce, by szybciej zmiękły. Sprawdzam przy okazji, czy są już gotowe do smażenia. Zazwyczaj namaczam je do godziny. Kolety sojowe będą idealne, gdy całkiem zmiękną i zrobią się elastyczne. Nie powinno się wyczuwać twardych miejsc. Każdego kotleta lekko odciśnij z nadmiaru bulionu. Ma zostać mięciutki i wilgotny, ale nie ociekający płynem. Nie odciskaj ich jednak za mocno z bulionu, by podczas smażenia nie chłonęły oleju. 

Porada: Kotlety sojowe można też namaczać w zwykłej wodzie z dodatkiem przypraw i sosu sojowego, jednak bulion będzie znacznie lepszy. Osoby, które jadają mięs mogą śmiało moczyć kotleciki sojowe w dowolnym bulionie na bazie mięsa. Można też przyspieszyć proces zmiękczania kotletów przez gotowanie ich przez około 10-15 minut w bulionie (na niskiej mocy palnika). Wolę jednam metodę namaczania.

Kotlety sojowe, 2

Mięciutkie kotleciki sojowe obsyp z każdej strony odrobiną ulubionej mieszanki przypraw. Na całość wystarczy około jednej łyżki takiej przyprawy. Bardzo lubię kotlety sojowe w przyprawie kebab gyros, więc zastosowałam taką mieszankę. Super sprawdza się też przyprawa curry, czy też przyprawa do ryb. Możesz też skomponować swoją mieszankę i wymieszać np. po odrobinie pieprzu, soli, słodkiej papryki, chili, rozmarynu i majeranku.
Kotlety sojowe, 3

Smażę kotlety sojowe wegańskie, zatem w panierce nie będzie jajka. Nie jest ono potrzebne i muszę przyznać, że wolę nawet taką lekką panierkę. W jednej, szerszej misce lub na głębszym talerzu umieść mieszankę trzech łyżek bułki tartej (zwykła lub bezglutenowa) i jednej łyżki mąki pszennej (może być też mąką owsiana lub skrobia). Każdego kotlecika dociskaj z obu stron do mieszanki, by bułka z mąką pokryły całą powierzchnię kotleta sojowego. 

Porada: Możesz też rozbełtać w osobnej misce duże jajko (lub dwa małe) i najpierw umieszczać kotleciki w jajku, a potem obtaczać w mieszance bułki tartej z mąką. Smażysz je dokładnie tak samo.

Kotlety sojowe, 4

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem i najlepiej nieprzywierającą powłoką. Wlej tyle oleju do smażenia, by tylko przykryć całe dno patelni. Na nagrzany olej kładź kotlety. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż kotleciki na rumiano po około 1,5 minuty na stronę. Jeśli rumienią się za szybko, to jeszcze zredukuj moc palnika. Jeśli zaś po tym czasie są nadal blade, to podnieś moc palnika. W ten sposób usmaż wszystkie kotlety. W razie potrzeby kładź je po usmażeniu na arkuszu ręcznika papierowego (by nie były zbyt tłuste). 

Porada: Z kotletów sojowych bez panierki z jajkiem może w trakcie smażenia odpaść nieco bułki tartej. Dlatego też zalecam smażyć je na dużej patelni, by na raz usmażyć wszystkie kotlety. Nie trzeba wówczas oczyszczać patelni z tłuszczu i bułki, aby smażyć koleją serię kotlecików.   

Kotlety sojowe, 5

Kotlety sojowe, 6

Kotlety sojowe a la schabowe podajemy od razu po usmażeniu. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Z powodzeniem zastępują zwykłe schabowe oraz wszelkie inne kotlety podawane do tradycyjnego obiadu. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (218 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kotlety sojowe

Kotlety sojowe są zdrowe i zawierają wiele składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. kotlety sojowe a la schabowe są dobrym źródłem białka roślinnego i są łatwe w przygotowaniu. Polecane są osobom, które starają się zmniejszyć zawartość tłuszczu w diecie. Kotlety sojowe mogą być używane jako zamiennik mięsa w tradycyjnych potrawach, dzięki czemu stanowią świetną opcję dla wegan i osób rozważających przejście na dietę roślinną. Mogą stanowić także świetną opcję dla osób, które próbują jeść więcej warzyw i całych ziaren. Ogólnie na kotleciki sojowe przepis znany jest od wielu, wielu lat, jednak nie każdy wie jak przygotować je tak, by były naprawdę niesamowicie smaczne. Na kotlety sojowe przepisy znajdziecie zapewne na opakowaniach tego produktu w wersji a la schabowe. Są to całkiem dobre instrukcje, jednak nie zawierają ważnych wytycznych i szczegółów, które wpływają na to, by kotleciki sojowe przepisy były naprawdę warte uwagi. Na moje kotlety sojowe przepis wydaje się i jest banalnie prosty. Tutaj ważne są szczegóły oraz istotne porady. Dawno, dawno temu kotlety sojowe a la schabowe były praktycznie jedynym produktem skierowanym do wegetarian i wegan. Pamiętam jednak, że nie smakowały one za dobrze, ponieważ szykowaliśmy je bardzo jałowo. Aktualnie kupuję zazwyczaj kotlety sojowe sante i z nich szykuję pyszne sojowe kotleciki. 

Kotleciki sojowe

Kotlety sojowe zawierają wysoką zawartość witaminy B, magnezu, żelaza, fosforu oraz cynku. Kotlety sojowe zawierają także duże ilości białka, co czyni je idealnym produktem dla osób rozważających wprowadzenie u siebie diety bezmięsnej. Są one również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Oczywiście polecam takie kotlety sojowe każdemu, nie tylko osobom, które nie jedzą mięsa. Niektórzy myślą, że kotlety sojowe nie mają dużo wartości i są niskokaloryczne. Wpisując jednak: kotlety sojowe kcal, kotlety sojowe dieta, czy też kotlety sojowe kalorie okazuje się, że sojowe kotlety są naprawdę pełnowartościowym daniem. Same kotlety sojowe, przed smażeniem zawierają w 100 gramach około 320 kcal. Jeśli zatem chcesz zobaczyć jak zrobić kotlety sojowe w wersji a la schabowe, a do tego chcesz nauczyć się szykować kotleciki sojowe tak by za każdym razem smakowały inaczej i super pysznie, to zapraszam po mój sprawdzony i ulubiony sposób na smażenie kotlecików sojowych. Przy okazji zapraszam też po kilka innych przepisów z mojego Bloga. Na śniadanie polecam omlet, który podaję zazwyczaj na słodko. Na słono fantastyczna będzie szakszuka. Na obiad warto przygotować risotto lub też super kopytka gnocchi. Zapraszam do gotowania.