Racuchy drożdżowe z morelami
Super puszyste i wyrośnięte racuchy drożdżowe bez jajek, to jeden z pysznych pomysłów na śniadanie dla całej rodziny. A do tego są to racuszki ze świeżymi morelami..
- tylko kilka składników
- proste i szybkie wykonanie
- drożdżowe racuchy bez jajek
- można użyć moreli lub brzoskwiń
Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania ciasta: 40 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 20 dużych racuchów
Kaloryczność kcal: 115 w 1 racuszku
Dieta: wegetariańska
- 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej - 400 g
- trochę ponad 1,5 szklanki mleka - 390 ml
- 7 g drożdży suszonych lub 20 g świeżych
- 3 łyżki drobnego cukru - do 60 g
- szczypta soli
- 5 moreli - około 350 g
- olej roślinny do smażenia
Racuchy drożdżowe bez jajek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postaci posypki z cukru pudru.
Z podanej ilości składników wyszło mi 20 grubych racuchów o średnicy około 10 cm.
Morele ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.


Racuchy z morelami
Do miski wsyp około 2,5 szklanki, czyli 400 gramów mąki pszennej tortowej; siedem gramów drożdży suszonych; trzy łyżki cukru (u mnie drobny), czyli około 60 gramów cukru oraz szczyptę soli.

Wlej trochę ponad 1,5 szklanki mleka, czyli około 390 ml ciepłego mleka (temperatura do 40 stopni). Ja użyłam mleka krowiego, pełnotłustego. Możesz też sięgnąć po mleko bez laktozy lub też napój roślinny. Polecam napój migdałowy lub kokosowy. Dodatkowo warto dodać kilka krople aromatu śmietankowego lub waniliowego albo też odrobinę pasty waniliowej.
Porada: Jeśli używasz drożdży świeżych, to dodaj ich 20 gramów. Nie trzeba szykować rozczynu, ale polecam najpierw rozetrzeć drożdże z mlekiem i dopiero dodać takie drożdżowe mleko do sypkich składników.

Bardzo dokładnie wymieszaj ciasto a następnie zacznij je miksować na niskich obrotach. Na początku może się wydawać za rzadkie, ale po chwili zgęstnieje. Miksuj je tak do pięciu minut. Ciasto powinno mieć gęstość budyniu.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na około 40 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ciasto na placki drożdżowe z morelami powinno bardzo ładnie wyrosnąć (podwoić objętość). Jeśli po 40 minutach nie jest jeszcze dobrze wyrośnięte, poczekaj jeszcze cierpliwie kilka minut.

Pięć moreli o wadze łącznej około 350 gramów umyj i przekrój na pół. Usuń pestki a połówki moreli pokrój w kawałki nie większe niż 1 cm. Polecam morele dojrzałe, ale jeszcze jędrne i nie lejące się. Bardzo dojrzałe owoce puszczają sok, który może pryskać i przypalać się podczas smażenia racuszków.
Zamiast moreli możesz użyć dwóch brzoskwiń. Kawałki owoców wrzuć do wyrośniętego ciasta. Całość wymieszaj dokładnie łyżką. Jeśli ciasto wydaje Ci się trochę za gęste, to możesz w tym momencie dodać do niego 2-3 łyżki ciepłego mleka lub jedno żółto jajka (jeśli możesz jeść jajka).

Zacznij nagrzewać patelnię. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu racuszki nie chłoną tłuszczu.
Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore porcje na i kładź na patelnię. Formuj racuszki o średnicy około 10 cm i grubości około 1 cm. Na patelni o średnicy 26 cm umieszczałam po cztery racuszki na raz. Po około trzech minutach ostrożnie przełóż każdy racuszek na druga stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Racuchy drożdżowe z morelami są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron są ładnie zarumienione i wyrośnięte. Jeśli racuszki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika.
To jak długo będą się smażyć zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Racuszki wyrastają jeszcze w trakcie smażenia, wiec daj im trochę czasu na dosmażenie.

W ten sposób usmaż racuchy drożdżowe bez jajek. Pamiętaj o tym, by w razie potrzeby dodawać porcję tłuszczu na patelnię. Gotowe racuchy możesz po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem lub mieszanką cynamonu i drobnego cukru. Racuchy można jeść na gorąco, ale i po przestudzeniu smakują świetnie.


Jakie są Twoje ulubione placki lub racuchy?
Polecam wypróbuj też mój przepis na pyszne ciasto z morelami.
Smacznego.