Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Racuchy drożdżowe z morelami

Racuchy drożdżowe z morelami

Super puszyste i wyrośnięte racuchy drożdżowe bez jajek, to jeden z pysznych pomysłów na śniadanie dla całej rodziny. A do tego są to racuszki ze świeżymi morelami..

- tylko kilka składników
- proste i szybkie wykonanie
- drożdżowe racuchy bez jajek
- można użyć moreli lub brzoskwiń 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania ciasta: 40 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 20 dużych racuchów

Kaloryczność kcal: 115 w 1 racuszku
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej - 400 g
  • trochę ponad 1,5 szklanki mleka - 390 ml
  • 7 g drożdży suszonych lub 20 g świeżych
  • 3 łyżki drobnego cukru - do 60 g
  • szczypta soli
  • 5 moreli - około 350 g
  • olej roślinny do smażenia

Racuchy drożdżowe bez jajek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postaci posypki z cukru pudru.

Z podanej ilości składników wyszło mi 20 grubych racuchów o średnicy około 10 cm. 

Morele ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Racuchy drożdżowe z morelami, 1

Racuchy drożdżowe z morelami, 2

Racuchy z morelami

Do miski wsyp około 2,5 szklanki, czyli 400 gramów mąki pszennej tortowej; siedem gramów drożdży suszonych; trzy łyżki cukru (u mnie drobny), czyli około 60 gramów cukru oraz szczyptę soli.

Racuchy drożdżowe z morelami, 3

Wlej trochę ponad 1,5 szklanki mleka, czyli około 390 ml ciepłego mleka (temperatura do 40 stopni). Ja użyłam mleka krowiego, pełnotłustego. Możesz też sięgnąć po mleko bez laktozy lub też napój roślinny. Polecam napój migdałowy lub kokosowy. Dodatkowo warto dodać kilka krople aromatu śmietankowego lub waniliowego albo też odrobinę pasty waniliowej. 

Porada: Jeśli używasz drożdży świeżych, to dodaj ich 20 gramów. Nie trzeba szykować rozczynu, ale polecam najpierw rozetrzeć drożdże z mlekiem i dopiero dodać takie drożdżowe mleko do sypkich składników. 
Racuchy drożdżowe z morelami, 4

Bardzo dokładnie wymieszaj ciasto a następnie zacznij je miksować na niskich obrotach. Na początku może się wydawać za rzadkie, ale po chwili zgęstnieje. Miksuj je tak do pięciu minut. Ciasto powinno mieć gęstość budyniu. 
Racuchy drożdżowe z morelami, 5

Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na około 40 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ciasto na placki drożdżowe z morelami powinno bardzo ładnie wyrosnąć (podwoić objętość). Jeśli po 40 minutach nie jest jeszcze dobrze wyrośnięte, poczekaj jeszcze cierpliwie kilka minut.
Racuchy drożdżowe z morelami, 6

Pięć moreli o wadze łącznej około 350 gramów umyj i przekrój na pół. Usuń pestki a połówki moreli pokrój w kawałki nie większe niż 1 cm. Polecam morele dojrzałe, ale jeszcze jędrne i nie lejące się. Bardzo dojrzałe owoce puszczają sok, który może pryskać i przypalać się podczas smażenia racuszków.

Zamiast moreli możesz użyć dwóch brzoskwiń. Kawałki owoców wrzuć do wyrośniętego ciasta. Całość wymieszaj dokładnie łyżką. Jeśli ciasto wydaje Ci się trochę za gęste, to możesz w tym momencie dodać do niego 2-3 łyżki ciepłego mleka lub jedno żółto jajka (jeśli możesz jeść jajka). 
Racuchy drożdżowe z morelami, 7

Zacznij nagrzewać patelnię. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu racuszki nie chłoną tłuszczu. 

Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore porcje na i kładź na patelnię. Formuj racuszki o średnicy około 10 cm i grubości około 1 cm. Na patelni o średnicy 26 cm umieszczałam po cztery racuszki na raz. Po około trzech minutach ostrożnie przełóż każdy racuszek na druga stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Racuchy drożdżowe z morelami są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron są ładnie zarumienione i wyrośnięte. Jeśli racuszki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika.  

To jak długo będą się smażyć zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Racuszki wyrastają jeszcze w trakcie smażenia, wiec daj im trochę czasu na dosmażenie. 

Racuchy drożdżowe z morelami, 8

W ten sposób usmaż racuchy drożdżowe bez jajek. Pamiętaj o tym, by w razie potrzeby dodawać porcję tłuszczu na patelnię. Gotowe racuchy możesz po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem lub mieszanką cynamonu i drobnego cukru. Racuchy można jeść na gorąco, ale i po przestudzeniu smakują świetnie. 
Racuchy drożdżowe z morelami, 9

Racuchy drożdżowe z morelami, 10

Jakie są Twoje ulubione placki lub racuchy?

Polecam wypróbuj też mój przepis na pyszne ciasto z morelami.

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (156 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Racuchy drożdżowe z morelami

Zapraszam po wyjątkowe, domowe racuszki drożdżowe bez jajek. To bardzo puchate i pyszne racuchy, które w prosty i szybki sposób przygotujesz z niewielu składników. Jest to przepis w którym nie ma jajek. Ciasto drożdżowe pod te racuszki ma ciekawy smak i według mnie idealnie pasuje do smaku moreli. Jest to też oczywiście ciekawy eksperyment kulinarny, który ma na celu wzbogacić trochę smaki w kuchni. Przy okazji takie racuchy drożdżowe bez jajek mogą się przydać osobom, które jajek nie jadają lub też mają na nie uczulenie. Przy okazji warto też dodać, że mleko krowie zwykłe można też śmiało zastąpić tym bez laktozy oraz użyć napoju roślinnego: ryżowego, sojowego, migdałowego.. Mój przepis na racuchy drożdżowe z morelami polecam szykować nie tylko latem, gdy mamy sezon na pyszne, polskie morele. Morele są dostępne w sklepach przez cały rok. Można je też zastąpić morelami z puszki lub też brzoskwiniami z puszki. Bardzo gorąco polecam Ci też mój ulubiony przepis na drożdżówki z jabłkami, które bardzo często piekę dla dzieci do szkoły. 

Racuchy drożdżowe bez jajek

Takie pyszne i proste racuszki na drożdżach z morelami można zrobić zarówno z użyciem drożdży świeżych, jak i z drożdży suszonych. Ja użyłam suszonych drożdży i zwyczajnie wszystko razem dokładnie wymieszałam a następnie poczekałam, aż ciasto pięknie wyrośnie. Można też śmiało sięgnąć po drożdże świeże. Polecam wówczas rozrobić je z ciepłym mlekiem, by składniki szybciej zamieniły się w jednolitą masę podczas mieszania całości w misce. Na bazie drożdży a bez jajek polecam też coś pysznego, czyli najlepsza domowa chałka z pyszną kruszonką. To przepis, który wart jest wypróbowania. Bardzo dobre, jak nie najlepsze jest też moje ciasta drożdżowe, które wychodzi puszyste i pachnie nieziemsko. Do tego długo zachowuje świeżość i jest super proste do zrobienia. Mój przepis na bułeczki drożdżowe to również coś co warto upiec. Świetnie smakują na śniadanie z kubkiem mleka, kawy lub kakao. No i oczywiście najbardziej klasyczne racuszki drożdżowe, które zna chyba już każdy mój Czytelnik. Zapraszam do buszowania po moim Blogu Kulinarnym i życzę smacznego.