Dżem morelowy

Dżem morelowy

Wspaniały przepis na dżem morelowy. To najlepszy domowy dżem z moreli, który zrobisz tylko z trzech składników i bez dodawania substancji żelujących. Jest idealny na naleśniki, kanapki, gofry czy do ciasta. 

- super pyszny dżem uwielbiany przez dzieci
- domowy dżem morelowy z trzech składników
- bardzo prosty do zrobienia i wyjątkowo zdrowy

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 3 słoiki po 300 ml

Kaloryczność kcal: 165 w 100 ml dżemu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg świeżych moreli
  • szklanka cukru - 250 g
  • sok z jednej cytryny

Dżem morelowy

Otrzymałam 3 słoiki dżemu morelowego o pojemności 300 ml każdy.

Do zrobienia dżemu morelowego użyłam zwykłego cukru drobnego. Z cytryny wycisnęłam zaś tylko sok. Nie używam do tego dżemu skórki tartej, czy siekanej. Sok z cytryny wyostrza smak owoców. Dżem jest jednocześnie kwaśny i słodki oraz ma piękny, intensywnie pomarańczowy kolor.

Dżem morelowy, 1

Dżem morelowy przepis

Zważ kilogram świeżych moreli. Możesz użyć moreli bardzo dojrzałych oraz tych twardszych. Możesz wymieszać mniejsze sztuki z większymi. Ważne, by były świeże i zdrowe. Morele umyj. Każdą sztukę przetnij na pół i wyjmij pestkę.

Dżem morelowy, 2

Tak przygotowane owoce są już gotowe do tego, by umieścić je w garnku. Wyciśnij też sok z dużej i soczystej cytryny oraz całość zasyp cukrem. Będzie to pełna szklanka cukru o pojemności 250 ml.
Dżem morelowy, 3

Ustaw średnią moc palnika. Już po kilku minutach owoce puszczą sok a cukier rozpuści się prawie całkowicie. Kiedy dżem zacznie się gotować zmniejsz moc palnika do małej, by tylko lekko się "bulgonił".

Przygotuj sobie drewnianą łyżkę i co jakiś czas zamieszaj dżem morelowy. Zazwyczaj jednak robię to tylko dla samej przyjemności mieszania owoców, ponieważ ten dżem nigdy mi się nie przypala. W trakcie gotowania połówki moreli same rozpadną się, a dżem zrobi się jednolicie owocowy.
Dżem morelowy, 4

Po dwóch gadzinach podgrzewania i redukowania ilości wody, dżem morelowy jest już gotowy. Piankę, która zebrała się na wierzchu możesz najlepiej przemieszać powoli z dżemem. Jeśli coś zostanie, to możesz zebrać łyżką i zjeść lub zostawić. Ważne, by nie zostawić pęcherzyków powietrza. 

Do dżemów długo gotujących się polecam zwykłe słoiki. Słoiki tradycyjne z zakrętką można trzymać w spiżarce znacznie dłużej niż weki. 

Przygotuj sobie odparzone i osuszone słoiki oraz zakrętki. Ja wybrałam 3 słoiki pojemności 300 ml każdy. Garnek z dżemem cały czas trzymam na włączonym palniku, na minimalnej mocy. Używając niewielkiej chochli przelewam dżem do słoików i od razu zakręcam każdy słoik. Polecam przygotować sobie ściereczkę kuchenną, by przez nią trzymać słoiki... będzie gorąco. Nigdy nie dolewaj dżemu do pełna. Zostaw minimum 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku. Ranty od zewnątrz powinny być oczyszczone z ewentualnych zabrudzeń od dżemu. Miej więc w pogotowiu kawałek ręcznika papierowego.

Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 40 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta i nie odkształcać się. Jeśli zakrętka "pyka" (po pasteryzacji raczej się to nie zdarza), to odwróć słoik do góry dnem na godzinę. Po tym czasie powinien się całkowicie zassać. 

Dżem morelowy, 5

Dżem morelowy, 6

Jedna z Pań poleciła w komentarzu, by przed zamknięciem dżemu w słoiki zmiksować go na gładko przy pomocy blendera. Otrzymasz dżem o konsystencji musu. To rada dla osób, które nie lubią czuć cząstek owoców oraz skórek - metoda szczególnie polecana przy dzieciach. 

Słoiki z dżemem morelowym trzymaj w chłodnym i zacienionym miejscu. Może to być piwniczka, schowek, czy szafka pod schodami. Domowy dżem morelowy jest świetnym dodatkiem do naleśników, placków, tostów, czy owsianki. A najlepszy chyba do gofrów. 

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (235 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Prosty dżem morelowy

Domowy dżem morelowy to jeden z bardziej ulubionych dżemów każdego dziecka. Dzieci kochają dżem truskawkowy oraz dżem morelowy. Polecam szykować domowe przetwory. Nie potrzebujesz specjalnych sprzętów, czy dodatkowych substancji żelujących. Wystarczą Ci owoce, cukier i garnek. Możesz kupić nowe słoiki z kolorowymi zakrętkami lub użyć nie uszkodzonych słoików, które zostały Ci po innych produktach. Domowy dżem morelowy szykuj się bardzo szybko. Jest nie tylko prosty do zrobienia, ale i super pyszny i znacznie zdrowszy od przestworów sklepowych. Ogromna ilość owoców zamknięta w słoiczku. Nie ma nic lepszego! Dżem morelowy kcal - na 100 ml dżemu wyjdzie około 165 kcal. Dżem z moreli jest tak skondensowany, że na porcję placka lub na gofra wystarczy użyć tylko jednej łyżeczki dżemu! Na jesieni gorąco polecam dżem z dyni

Domowy dżem morelowy

Jak zrobić najlepszy dżem morelowy? Zobacz mój przepis na domowy dżem morelowy a zapewniam, że robienie przetworów tak Cię wciągnie, że zapragniesz zrobić też inne domowe przetwory. Poznaj mój przepis na dżem porzeczkowy .. A może wolisz coś z warzyw? Grzyby marynowane na ostro.. Zapraszam na mój Blog Kulinarny!