Dżem morelowy

Dżem morelowy

Wspaniały przepis na dżem morelowy. To najlepszy domowy dżem z moreli, który zrobisz tylko z trzech składników i bez dodawania substancji żelujących. Jest idealny na naleśniki, kanapki, gofry czy do ciasta. 

Są dwa dżemy, które kocha większość dzieci. Dżem morelowy i dżem truskawkowy.. Zapraszam do szykowania ich razem ze mną. To bardzo proste!

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 3 słoiki po 300 ml

Kalorie: 165 w 100 ml dżemu
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 1 kg świeżych moreli
  • szklanka cukru - 250 g
  • sok z jednej cytryny

Otrzymałam 3 słoiki dżemu morelowego o pojemności 300 ml każdy.

Do zrobienia dżemu morelowego użyłam zwykłego cukru drobnego. Z cytryny wycisnęłam zaś tylko sok. Nie używam do tego dżemu skórki tartej, czy siekanej. Sok z cytryny wyostrza smak owoców. Dżem jest jednocześnie kwaśny i słodki oraz ma piękny, intensywnie pomarańczowy kolor. 

Dżem morelowy, 1

Dżem morelowy

Zważ kilogram świeżych moreli. Możesz użyć moreli bardzo dojrzałych oraz tych twardszych. Możesz wymieszać mniejsze sztuki z większymi. Ważne, by były świeże i zdrowe. Morele umyj. Każdą sztukę przetnij na pół i wyjmij pestkę.

Dżem morelowy, 2

Tak przygotowane owoce są już gotowe do tego, by umieścić je w garnku. Wyciśnij też sok z dużej i soczystej cytryny oraz całość zasyp cukrem. Będzie to pełna szklanka cukru o pojemności 250 ml.
Dżem morelowy, 3

Ustaw średnią moc palnika. Już po kilku minutach owoce puszczą sok a cukier rozpuści się prawie całkowicie. Kiedy dżem zacznie się gotować zmniejsz moc palnika do małej, by tylko lekko się "bulgonił".

Przygotuj sobie drewnianą łyżkę i co jakiś czas zamieszaj dżem morelowy. Zazwyczaj jednak robię to tylko dla samej przyjemności mieszania owoców, ponieważ ten dżem nigdy mi się nie przypala. W trakcie gotowania połówki moreli same rozpadną się, a dżem zrobi się jednolicie owocowy.
Dżem morelowy, 4

Po dwóch gadzinach podgrzewania i redukowania ilości wody, dżem morelowy jest już gotowy. Piankę, która zebrała się na wierzchu możesz najlepiej przemieszać powoli z dżemem. Jeśli coś zostanie, to możesz zebrać łyżką i zjeść lub zostawić. Ważne, by nie zostawić pęcherzyków powietrza. 

Do dżemów długo gotujących się polecam zwykłe słoiki. Słoiki tradycyjne z zakrętką można trzymać w spiżarce znacznie dłużej niż weki. 

Przygotuj sobie odparzone i osuszone słoiki oraz zakrętki. Ja wybrałam 3 słoiki pojemności 300 ml każdy. Garnek z dżemem cały czas trzymam na włączonym palniku, na minimalnej mocy. Używając niewielkiej chochli przelewam dżem do słoików i od razu zakręcam każdy słoik. Polecam przygotować sobie ściereczkę kuchenną, by przez nią trzymać słoiki... będzie gorąco. Nigdy nie dolewaj dżemu do pełna. Zostaw minimum 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku. Ranty od zewnątrz powinny być oczyszczone z ewentualnych zabrudzeń od dżemu. Miej więc w pogotowiu kawałek ręcznika papierowego.

Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 40 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta i nie odkształcać się. Jeśli zakrętka "pyka" (po pasteryzacji raczej się to nie zdarza), to odwróć słoik do góry dnem na godzinę. Po tym czasie powinien się całkowicie zassać. 

Dżem morelowy, 5

Dżem morelowy, 6

Jedna z Pań poleciła w komentarzu, by przed zamknięciem dżemu w słoiki zmiksować go na gładko przy pomocy blendera. Otrzymasz dżem o konsystencji musu. To rada dla osób, które nie lubią czuć cząstek owoców oraz skórek - metoda szczególnie polecana przy dzieciach. 

Słoiki z dżemem morelowym trzymaj w chłodnym i zacienionym miejscu. Może to być piwniczka, schowek, czy szafka pod schodami. Domowy dżem morelowy jest świetnym dodatkiem do naleśników, placków, tostów, czy owsianki. A najlepszy chyba na domowe gofry.. pachnące i chrupiące..jak z budki!
Dżem morelowy, 7

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (45 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-07-11 06:55
Uwielbiam dżem morelowy!! Polecam zblendować na samym końcu, wszystkie skórki "znikną" i otrzymujemy konsystencje musu (idealny dla dzieci,które nie lubią cząstek owoców w dżemach).
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-11 10:05
Super pomysł Madziu! Dziękuję za świetną radę. Dodam ją do opisu. 👍👌
2018-07-11 13:53
Uwielbiam smak moreli, kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u dziadków :)
2018-07-11 20:30
Czy pasteryzacja w piekarniku to jedyna opcja? Czy mozna wstawić do garnka z woda i gotowac chwile?👍
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-12 09:27
Tak, możesz słoiki pasteryzować również w garnku z lekko gotującą się wodą. Na dno garnka wyłóż ściereczkę bawełnianą. Piszę o piekarniku, ponieważ to mój ulubiony sposób pasteryzacji. 🙂
2018-07-22 15:36
Pani Aniu dziękuję za przepis na dżem.Mama zrobiła go dla mnie wg.pani przepisu.Jest pyszny
👍👍👍.Polecam wszystkim.Jak widać na zdjęciu dżem już w słoiku.Przypadek chciał,że po innym dżemie morelowym haha :D .Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-22 19:22
Bardzo proszę 🙂 Życzę Ci smacznego i zapraszam po inne moje przepisy na przetwory 👍🙂
2018-08-08 12:13
Pyszny! Rozumiem, nalewać do słoika 1 cm pod nakrętkę, żeby w trakcie pasteryzacji nadmiar nie wyleciał. Ja wszelkie dżemy nalewam dokładnie pod samą nakrętkę i już nie pasteryzuję. W ten sposób po ostygnięciu w słoiku powstaje praktycznie próżnia, co sprzyja długiemu przechowywaniu. Stosując tę metodę od kilku lat nie odnotowałem przypadku "puszczenia" słoika. Co o tym sądzisz? Licząc się z Twoją opinią będę wdzięczny za odpowiedź.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-08 12:21
To się sprawdza jeśli wlewasz/nakładasz wrzący produkty. Wówczas faktycznie dodatkowa pasteryzacja nie jest już potrzebna. Czasem to ryzykowne, ponieważ nie zawsze słoik się zassie.. Jeśli jednak do tej pory metoda ta sprawdziła Ci się.. nie widzę sensu, by coś zmieniać 🙂

Prosty dżem morelowy

Domowy dżem morelowy to jeden z bardziej ulubionych dżemów każdego dziecka. Dzieci kochają dżem truskawkowy oraz dżem morelowy. Polecam szykować domowe przetwory. Nie potrzebujesz specjalnych sprzętów, czy dodatkowych substancji żelujących. Wystarczą Ci owoce, cukier i garnek. Możesz kupić nowe słoiki z kolorowymi zakrętkami lub użyć nie uszkodzonych słoików, które zostały Ci po innych produktach. Domowy dżem morelowy szykuj się bardzo szybko. Jest nie tylko prosty do zrobienia, ale i super pyszny i znacznie zdrowszy od przestworów sklepowych. Ogromna ilość owoców zamknięta w słoiczku. Nie ma nic lepszego! Dżem morelowy kcal - na 100 ml dżemu wyjdzie około 165 kalorii. Dżem z moreli jest tak skondensowany, że na porcję placka lub na gofra wystarczy użyć tylko jednej łyżeczki dżemu! 

Domowy dżem morelowy

Jak zrobić najlepszy dżem morelowy? Zobacz mój przepis na domowy dżem morelowy a zapewniam, że robienie przetworów tak Cię wciągnie, że zapragniesz zrobić też inne domowe przetwory. Poznaj mój przepis na dżem porzeczkowy oraz  Syrop z truskawek... A może wolisz coś z warzyw? Grzyby marynowane.. Zapraszam na mój Blog Kulinarny!