Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

Domowe drożdżówki z budyniem są super delikatne, puszyste i pachnące. To proste do zrobienia bułeczki, z dużą ilością budyniu i z chrupiącą kruszonką. Skuszą każdego łasucha. 

- sprawdzony przepis na drożdżówki z budyniem
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku
- delikatne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas wyrastania ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia drożdżówek: 22 minut
Liczba porcji: 14 drożdżówek

Kaloryczność kcal: 265 w 1 drożdżówce
Dieta: wegetariańska

Składniki na drożdżówki

  • 500 g mąki pszennej - typ 450-550
  • niecała szklanka mleka - 240 ml
  • 40 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant
  • 3 żółtka średnich jajek
  • 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
  • 110 g cukru drobnego - trochę ponad 1/3 szklanki
  • szczypta soli

Składniki na budyń

  • 1 saszetka budyniu bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Drożdżówki z budyniem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: do 25 minut.

Jajka, mleko oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki. Z białek polecam zrobić najlepsze bezy domowe. Mleko tylko lekko podgrzej a masło na ciasto drożdżowe roztop w rondelku na małej mocy palnika lub roztop je w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. Możesz też użyć bardzo miękkiego masła. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Przeczytaj najpierw cały przepis, a dopiero potem zabierz się za szykowanie bułeczek z budyniem, by wiedzieć co kiedy szykować, oraz jakich składników możesz jeszcze użyć. 

Drożdżówki z budyniem, 1

Drożdżówki z budyniem przepis

W pierwszej kolejności ugotuj budyń. Przygotuj sobie 400 ml mleka. Do garnka wlej większość mleka i wsyp dwie łyżki cukru (około połowę szklanki mleka zostaw do rozrobienia proszku budyniowego). Ustaw średnią moc palnika i zagotuj mleko, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by mleko tylko lekko mrugało.

Do szklanki wlej pozostałe mleko i wsyp saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru. Mleko w szklance dokładnie wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do wrzącego mleka w rondelku. Od razu zacznij mieszać całość łyżką lub rózgą kuchenną, aż do ponownego zagotowania się budyniu. Nie mieszaj budyniu zbyt gwałtownie, ale też nie za wolno. Gdy zgęstnieje i zacznie się gotować mieszaj go jeszcze powoli przez około 30 sekund a następnie zdejmij z palnika. 

Ugotowany w garnuszku budyń przykryj przezroczystą folią spożywczą, by szybciej przestygł a na górze nie robił się kożuszek. Gotowy budyń odstawiam na bok. 

Porada: Możesz też użyć budyniu z cukrem. Dajesz wówczas opakowanie budyniu i pomijasz cukier w składnikach. 

Drożdżówki z budyniem, 2

Przygotuj sobie wszystkie składniki na ciasto drożdżowe. Do dużej miski wsyp całe 500 gramów mąki pszennej. Będzie to połowa standardowego opakowania mąki (opakowanie o wadze jednego kilograma). Do tych bułeczek polecam Ci mąkę pszenną typ. 550 lub mąkę tortową typ. 450. Do mąki daj szczyptę soli. 

Do szklanki wlej około 240 ml mleka (niepełna szklanka). Polecam użyć mleko o temperaturze pokojowej lub też bardzo lekko je podgrzać, maksymalnie do 30 stopni. W osobnej miseczce umieść też 50 gramów miękkiego lub lekko podgrzanego masła (może być miękkie, półpłynne lub płynne). Ważne, by masło nie było gorące. W drugiej miseczce umieść trzy żółtka średnich jajek. 

Przygotuj sobie również  około 110 gramów cukru - u mnie drobny. Na koniec jeszcze 40 gramów świeżych drożdży - w osobnej miseczce. 

Mając tak przygotowane składniki na ciasto możesz zrobić rozczyn. Wystarczy wówczas, że uszczkniesz po odrobinie przygotowanych składników na ciasto. Tak więc w naczyniu o pojemności około 500 ml (rozczyn mocno wyrasta) umieść 40 gramów drożdży świeżych (lub 10 gramów drożdży instant, z których można również zrobić rozczyn); dwie łyżki mąki zabrane z odmierzonych 500 gramów; łyżkę cukru zabraną z przygotowanej porcji; około 50 ml mleka - również odlanego z przygotowanych wcześniej 240 ml mleka :) 

Drożdżówki z budyniem, 3

Drożdże rozetrzyj z resztą składników (tak samo postępuj z drożdżami instant). Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Polecam użyć większego naczynia szklanego, ponieważ rozczyn bardzo mocno buzuje i super wyrasta. Rozczyn już po 20 minutach powinien urosnąć i bardzo się spienić. Zaczyny oraz wszelkie ciasta z drożdżami bardzo często umieszczam w piekarniku. Ustawiam minimalną temperaturę i chwilę nagrzewam piekarnik a potem go wyłączam. Temperatura wewnątrz komory nie powinna przekraczać 35 stopni. Blaszka na której stawiasz naczynie z zaczynem nie może być nagrzana, a naczynie za blisko grzałek. Piekarnik warto otworzyć. 
Drożdżówki z budyniem, 4

Porada: Drożdże instant nie wymagają szykowania rozczynu. Jeśli jednak na takie właśnie drożdże się decydujesz, to mimo to polecam Ci zrobić z nich rozczyn (tak samo jak z drożdży świeżych). Takie ciasto szybciej wyrasta a bułeczki będą jeszcze delikatniejsze. 

Gdy rozczyn jest jest gotowy, można połączyć go z resztą składników na ciasto. Do dużej miski z pozostałą mąką dodaj buzujący rozczyn oraz resztę składników na ciasto drożdżowe pod bułeczki. Będzie to pozostałe mleko; trzy żółtka jajek; 50 gramów miękkiego lub roztopionego masła oraz reszta cukru.  

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak nie krócej niż 5 minut. Możesz też wyrobić masę ręcznie.

Drożdżówki z budyniem, 5

Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak może być lekko lepkie. Będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. Nie przejmuj się tym jednak. Ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Po godzinie powinno ładnie urosnąć.

Na zdjęciach poniżej widać ciasto przed i po wyrastaniu. Jeśli Twoje ciasto nie wyrosło tak ładnie, to wydłuż jeszcze czas oczekiwania. 
Drożdżówki z budyniem, 6

Drożdżówki z budyniem, 7

W trakcie wyrastania ciasta na drożdżówki z budyniem możesz przygotować sobie kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Do zrobienia kruszonki możesz użyć cukru zwykłego lub trzcinowego. Gotową kruszonkę polecam odłożyć do lodówki, by wyjąć ją przed szykowaniem bułeczek. 
Drożdżówki z budyniem, 8

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na obsypany mąką blat. Jeśli ciasto jest lekko klejące, to podsyp je odrobiną mąki również od góry. Uformuj zgrabną kulę i podziel ją na 14 równych kawałków. Moje ciasto ważyło 960 gramów, więc na jedną bułeczkę przypadło około 68-69 gramów. Każdy kawałek ciasta bardzo dokładnie uformuj w dłoniach na kształt idealnej kulki. Jeśli ciasto nie będzie gładkie, to w miejscach nierówności może popękać w trakcie pieczenia. 
Drożdżówki z budyniem, 9

Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi spore odstępy. W każdej bułeczce trzeba zrobić szerokie wgłębienie (gniazdko). Możesz to zrobić palcem, zaokrągloną końcem drewnianej łyżki lub też denkiem małej szklanki. Na zdjęciu poniżej pokazuję jak to robić. Ciasto już w trakcie tworzenia gniazdka na budyń rośnie i zaczyna się kurczyć, dlatego też raz jeszcze poszerzałam otwór na budyń (czego na zdjęciach już nie widać). 
Drożdżówki z budyniem, 10

W poszerzonych otworach w bułeczkach umieść po solidnej łyżce przestudzonego budyniu. Wszystkie bułeczki obsyp też kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami przykryj delikatnie czystą ściereczką bawełnianą, by spokojne wyrastały lub tylko odstaw je na bok, w nieprzewiewne miejsce. Bułeczki wyrastają około 20 minut, więc można w tym czasie zacząć nagrzewać piekarnik. 

Porada: Zanim umieścisz budyń w bułeczkach, możesz brzegi bułeczek posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Kruszonka lepiej się trzyma a bułeczki ładniej się rumienią.
Drożdżówki z budyniem, 11

Zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Blachę z drożdżówkami z budyniem umieść w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę. Bułeczki piecz tak około 22-25 minut, aż zrobią się rumiane. Możesz od razu wyjąć blaszkę z upieczonymi bułeczkami, a następnie umieścić w piekarniku drugą turę bułeczek (jeśli nie wszystkie zmieściły się na jednej blaszce). 
Drożdżówki z budyniem, 12

Drożdżówki z budyniem, 13

Całkowicie przestudzone drożdżówki z budyniem wystarczy zawinąć je w papier śniadaniowy a następnie w przezroczystą torbę na zakupy lub duży, spożywczy worek strunowy. Nie trzeba ich trzymać w lodówce. Można je śmiało odłożyć do chlebaka lub do kuchennej szafki. Na następnym dzień również będą pyszne... chociaż najlepsze są w dniu pieczenia :)

Drożdżówki można również dodatkowo polukrować.

Jakie są Twoje ulubione bułeczki drożdżowe na słodko?
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (884 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Drożdżówki z budyniem

Uwielbiam wszystko co z budyniem. Bardzo lubię jeść krem budyniowy bez dodatków, a domowy budyń robię przynajmniej raz w tygodniu. Szarlotka z budyniem to dla mnie i dla mojej rodziny prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jeśli chodzi o wszelkie ciasta na drożdżach oraz bułeczki i drożdżówki, to kocham nie tylko ich smak, ale i samo szykowanie i pieczenie takich słodkości. Bułki drożdżowe z budyniem uwielbiają w naszym domu wszyscy. Chłopcy zawsze pilnują mnie, bym dawała jak najwięcej budyniu do każdej bułeczki. Moje bułki z budyniem wychodzą tak pyszne, że do końca dnia nie zostaje po nich nawet najmniejszy okruszek. Domowe bułeczki z budyniem lub jak wolisz, klasyczne drożdżówki z budyniem, tudzież bułeczki drożdżowe z budyniem, to wielki hit w mojej kuchni. Sam przepis na drożdżówki z budyniem jest bardzo prosty, ponieważ bazuję zazwyczaj na dość podobnym składzie, jak np. w przypadku szykowania innych moich drożdżówek. Niewiele się zmienia, chyba, że mam ochotę trochę poeksperymentować. W moim domu wszyscy uwielbiają drozdzowki z budyniem. A jeśli już robię drożdżówki z budyniem i kruszonką, to nikt nie jest w stanie się i oprzeć. Z takich pysznych wypieków drożdżowych idealna jest też moja ukochana strucla serowa

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Na każdy przepis na drożdżówki i bułeczki, mam swój sposób. Przy drożdżówkach z serem zazwyczaj zawijam je w spiralki. Drożdżówki z makiem również skręcam jeszcze inaczej. Jeśli jednak robię domowe drożdżówki z budyniem, to formuję je w bardzo tradycyjny sposób. Takie drożdżówki z budyniem pamiętam jeszcze z dzieciństwa, kiedy kupował mi je dziadek. Moja Mama i Babcia nie piekły akurat tych bułeczek drożdżowych, więc drożdżówki z budyniem przepis wykombinowałam sama szykując go na podstawie innych moich przepisów. Dziadek zabierał nas swoim maluchem do sklepu na wsi, gdzie w jednym sklepie było wszystko. Pamiętam długą ladę a na końcu, zaraz za szynkami i mięsami, ale wyżej, bo przy samej kasie, był kosz z drożdżówkami i innymi wypiekami. Zawsze latało tam latem bardzo dużo os i zastanawiałam się jak ta Pani przy kasie jest w stanie to znieść i nie bać się ukąszeń. Sama też zawsze bardzo dokładnie oglądałam drożdżówki przed zjedzeniem. Moja drożdżówki z budyniem zazwyczaj szykuję z kruszonką, zaś te z dzieciństwa miały też chyba trochę lukru. To są naprawdę wspaniałe wspomnienia. Tak więc moje drożdżówki z budyniem są okrągłe a po środku znajdziemy bardzo dużo pysznego budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym. Zapraszam gorąco po mój przepis na drożdżówki z budyniem i życzę smacznego.