Pieczarki marynowane
Pieczarki marynowane w idealnej, lekko słodkiej zalewie octowej, to coś wspaniałego dla miłośników domowych przetworów. Zapraszam po sprawdzony przepis i dobrze dobrane przyprawy.
- bez pasteryzowania
- bardzo proste w przygotowaniu
- wiele pomysłów na użycie ich w kuchni
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: słoiki 4 x 300 ml
Kaloryczność kcal: 40 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki podstawowe
- 650-700 g malutkich pieczarek
- 1 cytryna lub limonka - do umycia pieczarek
Składniki zalewy
- 1,5 szklanki wody - 375 ml
- 80 ml octu spirytusowego 10 %
- 1 łyżka cukru - nie płaska, ale też nie bardzo czubata
- pół łyżeczki soli kamiennej lub zwykłej
Do słoików
- 8 małych kulek ziela angielskiego
- 4 małe listki laurowe
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- pół łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- jedna średniej wielkości marchew - można pominąć
Pieczarki marynowane
Na podaną przeze mnie ilość mini pieczarek użyłam 4 słoiki o pojemności 300 ml każdy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Pieczarki ważone były przed oczyszczeniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw itp. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. Gorąco polecam przeczytać najpierw cały przepis, by poznać jego zarys i kolejność kroków.
Pieczarki marynowane przepis
Przygotuj około 650 gramów malutkich pieczarek. Zazwyczaj sprzedawane są one w pojemnikach o różnej wadze, pod nazwą "pieczarki mini". Moje były ekologiczne, więc musiałam je najpierw dodatkowo oczyścić ręcznie z ziemi i innych zanieczyszczeń.
Wszystkie mini pieczarki umieść w dużej misce z zimną wodą i wyciśniętym sokiem z jednej cytryny lub z limonki. Mieszaj pieczarki dłońmi, by ocierając się o siebie oczyściły się z resztek ziemi i innych zanieczyszczeń. Wodę odlej i w razie potrzeby raz jeszcze przepłucz je szybko, ale już bez soku z cytryny. Odetnij wystające trzonki pieczarek (nie jest to konieczne). Ogonków nie wyrzucaj. Można z nimi zrobić jajecznicę, dodać do leczo, czy zupy pieczarkowej.
Porada: Ja nie używam, ale można też przepłukać pieczarki w wodzie z dodatkiem łyżki kwasku cytrynowego w proszku lub 2-3 łyżek kwasku w płynie.
Przygotuj np. cztery słoiki o pojemności 300 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Łącznie mają mieć około 1200 ml pojemności (lub tyle ile wyszło Ci pieczarek). Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek. Do każdego słoika wrzuć po kilka plasterków marchewki (umyta, obrana i pokrojona). Dodaj też po dwa ziarna ziela angielskiego, po małym listku laurowym, po kilka ziaren pieprzu oraz po 1/4 łyżeczki gorczycy.
Porada 1: Marchew nie jest niezbędna i można ją pominąć. Dodatkowo można też dorzucić po kawałki obranej i pokrojonej w krążki lub w piórka cebuli. Cebulę zalecam jednak przed dodaniem zalać wrzątkiem (np. na sitku w zlewie).
Porada 2: Jeśli masz słoiki nieco mniejsze lub też większe niż moje, to nadal dajesz do nich po tyle samo wyżej wymienionych dodatków.
Aby pominąć proces pasteryzacji słoików, bardzo ważne jest to, by w tym samym czasie mieć gorące, podgotowane pieczarki oraz wrzącą, dopiero co zagotowaną zalewę.
Bardzo dokładnie umyte pieczarki umieść w garnku z lekko osoloną, wrzącą wodą i gotuj je bez przykrywki przez około 5-6 minut (mała moc palnika, ale cały czas mają się gotować). Do drugiego garnka wlej 1.5 szklanki wody oraz 80 ml octu spirytusowego 10 %. Wsyp też łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Całość zamieszaj i szybko doprowadź do wrzenia, by zalewa nie odprawowała.
Wrzące pieczarki wyławiaj metalowym sitkiem z garnka i przedkładaj do słoików z umieszczonymi wcześniej dodatkami. Pieczarkami wypełnij słoiki minimum do 3/4-4/5 pojemności słoików. Od razu też wlej wrzącą zalewę (zostaw 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach) i natychmiast bardzo mocno zakręć słoiki. Od razu przekręć je na drugą stronę i odstaw (najlepiej na ręczniku kuchennym), jeden obok drugiego, na około godzinę (nie dłużej). Wszystkie słoiki powinny się zassać.
Jeśli nawet po kilku godzinach nakrętki nadal "pykają", to słoiki można poddać pasteryzacji w garnku:
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 15 minut. Jeśli pasteryzujesz gorące słoiki, to umieszczasz je w garnku z wrzątkiem. Jeśli masz już zimne słoiki, to wkładasz je do garnka, wlewasz wodę i dopiero umieszczasz na palniku.
Słoiki z marynowanymi pieczarkami przechowuj w chłodnym i suchym pomieszczeniu, np. w piwnicy lub nawet w lodówce. W dobrych warunkach mogą tak stać nawet kilka lat. Pieczarki marynowane podawaj tak samo, jak marynowane grzybki. Są nawet bardziej wszechstronne, ponieważ pasują do wielu sałatek. Będą świetne jako jedna z przekąsek na półmisku z wędlinami. Idealnie komponują się na kanapkach. Urozmaicają smak zapiekanek oraz wrapów.
Smacznego.