Słodka pizza z ciasta francuskiego

Słodka pizza z ciasta francuskiego

Prosty przepis na super smaczny, bardzo efektowny i szybki deser. Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem z bitej śmietany i owocami, to idealna słodycz na każdą imprezę :-)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego - najlepiej okrągły
  • 500 ml kremu śmietanowego*
  • dwie garście świeżych owoców np. malin

Z jednego płata powstanie Ci 8 klasycznych kawałków.

Ciasto francuskie odwiń z papieru. Bibułkę możesz użyć jako podkład do pieczenia na blaszce. Ciasto rozłóż na suchym blacie lub na dużej desce. Nożem przetnij na pół a następnie dalej dziel, by powstało 8 równych trójkątów. Jeśli masz ciasto w kształcie prostokąta, to podziel je na cegiełki. 

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Trójkąty ułóż w kilkucentymetrowych odległościach na blaszce. Piecz bez żadnych dodatków przez maksymalnie 17 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się zarumienić. Trójkąty odstaw do całkowitego przestudzenia.

slodka-pizza-z-ciasta-francuskiego-1

W tym czasie przygotuj krem śmietanowy - używasz połowę porcji. Krem możesz nałożyć łyżką lub szpatułką, bądź wycisnąć wzory z rękawa cukierniczego. Na wierzchu ułóż owoce. 

slodka-pizza-z-ciasta-francuskiego-2

Porady:
• Najlepsze są ciasta na bazie naturalnego masła.
• Im świeższe ciasto, tym lepiej. Nigdy nie czekaj do końca ważności ciasta. Robi się ono wówczas kwaśne i nie wyrasta.
• Ważne jest, by ciasto nabrało temperatury pomieszczenia. Wyjęte prosto z lodówki pęka na zgięciach i na końcach.

 

Smacznego :-)

 

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-08-01 14:13
Extra sposób na francuskie :D Prosto i jakie pyszne musi być :D