Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Słodka pizza z ciasta francuskiego

Słodka pizza z ciasta francuskiego

Prosty przepis na super smaczny, bardzo efektowny i szybki deser. Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem z bitej śmietany i owocami, to idealna słodycz na każdą imprezę :-)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego - najlepiej okrągły
  • 500 ml kremu śmietanowego*
  • dwie garście świeżych owoców np. malin

Z jednego płata powstanie Ci 8 klasycznych kawałków.

Ciasto francuskie odwiń z papieru. Bibułkę możesz użyć jako podkład do pieczenia na blaszce. Ciasto rozłóż na suchym blacie lub na dużej desce. Nożem przetnij na pół a następnie dalej dziel, by powstało 8 równych trójkątów. Jeśli masz ciasto w kształcie prostokąta, to podziel je na cegiełki. 

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Trójkąty ułóż w kilkucentymetrowych odległościach na blaszce. Piecz bez żadnych dodatków przez maksymalnie 17 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się zarumienić. Trójkąty odstaw do całkowitego przestudzenia.

Słodka pizza z ciasta francuskiego, 1

W tym czasie przygotuj krem śmietanowy - używasz połowę porcji. Krem możesz nałożyć łyżką lub szpatułką, bądź wycisnąć wzory z rękawa cukierniczego. Na wierzchu ułóż owoce. 
Słodka pizza z ciasta francuskiego, 2

Porady:
• Najlepsze są ciasta na bazie naturalnego masła.
• Im świeższe ciasto, tym lepiej. Nigdy nie czekaj do końca ważności ciasta. Robi się ono wówczas kwaśne i nie wyrasta.
• Ważne jest, by ciasto nabrało temperatury pomieszczenia. Wyjęte prosto z lodówki pęka na zgięciach i na końcach.
Ciasto francuskie jest świetnym i bardzo uniwersalnym produktem, z którego możesz zrobić nie tylko słodkie desery, ale i przystawki na słono. 
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (61 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania