Ciastka francuskie
Warto mieć w domu ciasto francuskie. Można z niego w kilka minut wyczarować pyszne ciastka francuskie z dowolnym nadzieniem. Tym razem proponuję truskawki z cukrem i cynamonem.. cudownie pachną i smakują!
Jeśli nie masz owoców wystarczy, że wysmarujesz ciasto dżemem lub marmoladą. Podczas pieczenia ciastka rosną i pięknie się rumienią. Aż miło patrzeć!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 8 dużych ciastek
Kaloryczność kcal: 330 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciastka
- 2 płaty ciasta francuskiego - po 300 g każdy
- 200 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
Składniki na glazurę
- płaska łyżeczka miodu
- płaska łyżeczka mleka
- szczypta cynamonu
Ciastka francuskie
Zawsze polecam gotowe ciasta francuskie przechowywane w lodówce (nie mrożone) oraz takie, które mają w składzie prawdziwe masło. Im świeższe ciasto z długą datą przydatności, tym lepiej. Ciastka francuskie pieczone z truskawkami, cukrem i cynamonem pachną i smakują latem.
Jak zrobić ciastka francuskie
Truskawki umyj i usuń im szypułki. Pokrój je na drobne kawałki. Dodaj cukier - u mnie gruba rafinada, oraz cynamon. Całość zamieszaj.
Ciasto francuskie wyjmij wcześniej z lodówki, by nie pękło w zagięciach podczas rozkładania. Jeden płat w kształcie prostokąta rozłóż na dużej desce lub stolnicy. Przetnij go raz na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie dwa podłużne płaty na 4 kawałki. Ma powstać osiem prostokątów.
Na każdy prostokąt wyłóż równą porcję owocowego nadzienia.
Drugi płat ciasta francuskiego podziel tak samo jak pierwszy. Każdy prostokąt ułóż na tych z wsadem owocowym. Ostrym nożem wykonaj na każdym ciastku po cztery nacięcia.
Palcami złap za spód ciasta i wywijaj je do góry, by zamknąć każde ciasto. Nie musi być to bardzo precyzyjna praca, ponieważ podczas pieczenia ciasto rośnie i ponownie się prostuje.
Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe do pieczenia ciastka posmaruj jeszcze łyżeczką miodu wymieszaną z mlekiem i cynamonem. Najlepszy będzie do tego sylikonowy pędzelek kuchenny.
Formę z ciastkami francuskimi umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z grzałką góra/dół. Ciastka piecz tak około 20 minut.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po kilku minutach możesz już wyjąć ciastka. Przestudzone ciastka można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli lubisz wypieki z ciasta francuskiego, to polecam zerknąć do poradnika: Co zrobić z ciasta francuskiego?
Smacznego.