Ciastka francuskie

Ciastka francuskie

Warto mieć w domu ciasto francuskie. Można z niego w kilka minut wyczarować pyszne ciastka francuskie z dowolnym nadzieniem. Tym razem proponuję truskawki z cukrem i cynamonem.. cudownie pachną i smakują!

Jeśli nie masz owoców wystarczy, że wysmarujesz ciasto dżemem lub marmoladą. Podczas pieczenia ciastka rosną i pięknie się rumienią. Aż miło patrzeć!

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 8 dużych ciastek

Kalorie: 330 w 1 ciastku

Składniki na ciastka

  • 2 płaty ciasta francuskiego - po 300 g każdy
  • 200 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu

Składniki na glazurę

  • płaska łyżeczka miodu
  • płaska łyżeczka mleka
  • szczypta cynamonu

Zawsze polecam gotowe ciasta francuskie przechowywane w lodówce (nie mrożone) oraz takie, które mają w składzie prawdziwe masło. Im świeższe ciasto z długą datą przydatności, tym lepiej. Ciastka francuskie pieczone z truskawkami, cukrem i cynamonem pachną i smakują latem. 

Ciastka francuskie, 1

Jak zrobić ciastka francuskie:

Truskawki umyj i usuń im szypułki. Pokrój je na drobne kawałki. Dodaj cukier - u mnie gruba rafinada, oraz cynamon. Całość zamieszaj. 

Ciastka francuskie, 2

Ciasto francuskie wyjmij wcześniej z lodówki, by nie pękło w zagięciach podczas rozkładania. Jeden płat w kształcie prostokąta rozłóż na dużej desce lub stolnicy. Przetnij go raz na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie dwa podłużne płaty na 4 kawałki. Ma powstać osiem prostokątów.

Na każdy prostokąt wyłóż równą porcję owocowego nadzienia.
Ciastka francuskie, 3

Drugi płat ciasta francuskiego podziel tak samo jak pierwszy. Każdy prostokąt ułóż na tych z wsadem owocowym. Ostrym nożem wykonaj na każdym ciastku po cztery nacięcia. 
Ciastka francuskie, 4

Palcami złap za spód ciasta i wywijaj je do góry, by zamknąć każde ciasto. Nie musi być to bardzo precyzyjna praca, ponieważ podczas pieczenia ciasto rośnie i ponownie się prostuje. 

Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe do pieczenia ciastka posmaruj jeszcze łyżeczką miodu wymieszaną z mlekiem i cynamonem. Najlepszy będzie do tego sylikonowy pędzelek kuchenny. 
Ciastka francuskie, 5

Formę z ciastkami francuskimi umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z grzałką góra/dół. Ciastka piecz tak około 20 minut.
Ciastka francuskie, 6

Ciastka francuskie, 7

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po kilku minutach możesz już wyjąć ciastka. Przestudzone ciastka można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. 

Jeśli lubisz wypieki z ciasta francuskiego, to polecam zerknąć do poradnika: Co zrobić z ciasta francuskiego?
Ciastka francuskie, 8

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (21 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-07-14 18:19
Robiłem z synami. Pycha! 🙂
Łatwiejsze niż myślałem.
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-15 10:39
Piękne ciastka! To ze zdjecia się nawet do mnie uśmiecha 😀

Ciastka francuskie z owocami

Pyszne, domowe ciastka francuskie, które można przygotować do pieczenia w kilka minut. Zawsze warto mieć w domu gotowe ciasto francuskie. Super ciastka francuskie z cukrem i truskawkami są najlepsze! U mnie ciastka francuskie jeszcze z dodatkiem cynamonu. Zamiast świeżych owoców można też użyć domowego dżemu lub marmolady i upiec ciastka francuskie z dżemem lub ciastka francuskie z marmoladą.

Ciastka francuskie

Domowe ciastka z ciasta francuskiego można też upiec na słono. Gorąco polecam przepis na ciastka francuskie z serem i szynką. To jedne z lepszych i popularniejszych ciastek francuskich na wszelkie imprezy. Zapraszam również po inne inspiracje i przepisy na domowe przekąski. Zapraszam też po przepis na ciasteczka owsiane fit