Ciastka francuskie z serem i z szynką

Ciastka francuskie z serem i z szynką

Prosty przepis na ciastka lub jak wolisz spiralki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Przekąska idealna na imprezy, sylwestra.. na co dzień. Paszteciki z ciasta francuskiego przygotujesz w kilka minut.


W wersji na słodko gorąco polecam również czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 8 sporych ciastek

Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego - 300 g
  • 8 sporych plastrów ulubionej szynki
  • 10 dag sera żółtego w plasterkach

Ciasto może być mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Polecam zakupić ciasto francuskie z dodatkiem prawdziwego masła. Jest znacznie lepsze niż te na tłuszczu roślinnym.  

Włącz piekarnik na 180 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na blat i lekko rozwałkuj, by się wyprostowało na zgięciach. Ca całej powierzchni wyłóż dobrej jakości żółty ser pokrojony w cienkie plasterki. Na ser zaś plasterki szynki. 

Ciastka francuskie z serem i z szynką, 1

Ciasto możesz złożyć na pól i jeszcze raz na pół lub zwinąć w rulon i wyciąć paszteciki wielkości 5 cm każdy. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi minimum 3 cm przerwy. Piecz na środkowej półce góra/dół 20-25 minut do zarumienienia.

Ciastka francuskie z serem i z szynką, 2

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (45 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/18580
Reklama

Komentarze

2017-11-06 17:46
Do tego jakaś fajna zupka do popicia i jest pysznie :D
Reklama
2018-11-29 16:13
W podobny sposób robię ciasteczka z kielbaskami
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pysznie Aniu. Dziękuję za inspirację 👍

Rożki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ciasto francuskie, najlepsze takie z prawdziwym masłem w składzie, jest fantastycznym i uniwersalnym półproduktem spożywczym. Można z niego wyczarować ślimaki z ciasta francuskiego z salami, ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami.. ze szpinakiem, kurczakiem, z cebulą. Możesz też podać je na słodko i przygotować ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem, czy też czekoladowe spiralki

Ciasto francuskie z szynką serem i pieczarkami

To chyba najczęściej wybierane połączenie. Co prawda w moim przepisie nie ma cebuli.. jednak śmiało można ją dodać do zwijanego płata ciasta francuskiego. Wystarczy pokroić wcześniej cebulę i zeszklić ją na maśle lub oleju. Ciasto francuskie po zwinięciu można ciąć w ślimaczki, wyciągać spiralki czy zwykłe, prostokątne ciastka. A każda wersja pyszna! Jeśli lubisz takie szybkie snacki, to polecam zobaczyć więcej moich przepisów na przekąski. A może masz ochotę na coś z orzechami włoskimi? Polecam ciasteczka orzechowe!