Ciastka francuskie z serem i z szynką

Ciastka francuskie z serem i z szynką

Prosty i szybki przepis na ciastka z ciasta francuskiego z szynką i serem. Przekąska idealna na imprezy, sylwestra.. na co dzień. Takie paszteciki z ciasta francuskiego przygotujesz w kilka minut. 

W wersji na słodko gorąco polecam również czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 8 sporych ciastek

Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego - 300 g
  • 8 sporych plastrów ulubionej szynki
  • 10 dag sera żółtego w plasterkach

Ciasto może być mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Polecam zakupić ciasto francuskie z dodatkiem prawdziwego masła. Jest znacznie lepsze niż te na tłuszczu roślinnym.  

Włącz piekarnik na 180 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na blat i lekko rozwałkuj, by się wyprostowało na zgięciach. Ca całej powierzchni wyłóż dobrej jakości żółty ser pokrojony w cienkie plasterki. Na ser zaś plasterki szynki. 

ciastka-francuskie-z-serem-i-z-szynka-1

Ciasto możesz złożyć na pól i jeszcze raz na pół lub zwinąć w rulon i wyciąć paszteciki wielkości 5 cm każdy. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi minimum 3 cm przerwy. Piecz na środkowej półce góra/dół 20-25 minut do zarumienienia.

ciastka-francuskie-z-serem-i-z-szynka-2
Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (11 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-11-06 17:46
Do tego jakaś fajna zupka do popicia i jest pysznie :D