Czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego

Czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego

Gdy masz ochotę na coś słodkiego… i nie masz dużo czasu..Koniecznie sięgnij ten szybki i smaczny przepis na ciasteczka:-)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: około 28 sztuk

Składniki:
  • płat ciasta francuskiego – 275 g*
  • 2 łyżki dowolnego kremu czekoladowego
  • cukier puder do oprószenia po upieczeniu

*Ciasto może być mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło.

Włącz piekarnik na 175 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

- Ciasto wyłóż na blat i lekko rozwałkuj, by się wyprostowało na zgięciach. Zegnij na pól, naprostuj ponownie i w miejscu gdzie odznaczyła się połówka ciasta, przekrój nożem na dwa kawałki tej samej wielkości.

- Jedną polówkę posmaruj kremem czekoladowym np. z tego przepisu. Możesz również użyć kremu czekoladowo - orzechowego. Przykryj drugą połówką ciasta.

- Przekrój ciasto nożem na dwie części. Każdą część tnij na paski nie szersze niż 1 cm. Każdy pasek skręcaj w dłoniach kilka razy i układaj na blaszce obok siebie. Najwygodniej skręca się paski nie krótsze niż 6 m.

Piecz 20-25 minut do zarumienienia.

Czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego, 1

Czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego, 2

Czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego, 3

Porady:
• Najlepsze są ciasta na bazie naturalnego masła.
• Im świeższe ciasto, tym lepiej. Nigdy nie czekaj do końca ważności ciasta. Robi się ono wówczas kwaśne i nie wyrasta.
• Ważne jest, by ciasto nabrało temperatury pomieszczenia, ponieważ robi się elastyczne i nie pęka na zgięciach i na końcach.
• Jeśli ciasto potniesz na paski szersze niż 1 m, wówczas spiralki będą się same rozkręcać.

Miłośnikom szybkich deserów gorąco polecam ciasto francuskie.

Średnia 4.8 / 5 (12 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷