Nalewka z wiśni

Nalewka z wiśni

Bardzo tradycyjna nalewka z wiśni, to u nas w Polsce najpopularniejsza nalewka domowa. Przepis na tę nalewkę wiśniową pochodzi z książki z 1937 roku. Jest sprawdzony i bardzo dobry. Gorąco polecam spróbować.

- 2 sposoby na zrobienie wiśniówki
- tylko 4 najważniejsze składniki
- dokładny opis wykonania nalewki

Czas szykowania minimum: 14 dni
Ilość porcji: 2000 ml wiśniówki

Kalorie: 26 w 10 ml

Składniki:
  • 1,5 kg wiśni niedrylowanych
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 %
  • 1000 ml wódki 40 lub 45 %
  • 400 g cukru

Nalewka wiśniowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
W składnikach podałam wagę wiśni przed drylowaniem.
Na podaną ilość składników polecam użyć większy słój o pojemności minimum 3 l. Pod koniec powstało mi około 2000 ml nalewki z wiśni.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Z góry zaznaczę, że z podanych składników można zrobić wiśniówkę na dwa sposoby. Pierwsza nalewka z wiśni jaką opiszę będzie szykowana z wiśni niedrylowanych. Proces maceracji jest wówczas znacznie krótszy, niż w przypadku nalewki z wiśni drylowanych. Przepis na wiśniówkę z wiśni z pestkami to receptura opisana w książce "Praktyczna kuchnia domowa" z 1937 roku. Na podstawie zaleceń z tej własnie książki robię nalewkę z wiśni z pestkami.

Nalewka z wiśni, 1

Nalewka z wiśni z pestkami to przepis dla osób, którym zależy na tym, by zrobić nalewkę szybciej. Dodatkowo wiśniówka szykowana z pestkami będzie miała charakterystyczny migdałowy posmak.

Muszę też dodać, że podczas nawet tak krótkiej maceracji, jak w moim przepisie pestki oddadzą do nalewki amigdalinę, która spożyta przez nas rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy a także cyjanowodór. Cyjanowodór  spożyty w większych ilościach jest dla nas szkodliwy. Samej nalewki również nie pijamy w dużych ilościach a raczej dla smaku oraz ze względów zdrowotnych. Wybór należy zatem do Ciebie :)

Nalewka z wiśni drylowanych szykowana jest znacznie dłużej niż ta z wiśni z pestkami. Proces maceracji w alkoholu trawa minimum miesiąc. Drugi etap szykowania również trwa od czterech dni do nawet trzech tygodni. Wiśniówka nie ma już posmaku migdałów, ale dzięki dłuższemu procesowi maceracji możesz osiągnąć bardziej intensywny smak nalewki wiśniowej. 

Jeśli boisz się dodawać do nalewki pestki a zależy Ci na migdałowym posmaku nalewki, to polecam już w trakcie pierwszego etapu naciągania dodać do szykowanej nalewki kilka liści z drzewka wiśniowego.  

Niezależnie od tego jaki przepis wybierasz, w obu przypadkach używasz tych samych składników, w tych samych proporcjach. 

Nalewka z wiśni, 2

Nalewka z wiśni niedrylowanych

Do wiśniówki najlepsze będę kwaśne i nieduże wiśnie, ale oczywiście z każdych zdrowych i dojrzałych wiśni wyjdzie pyszna nalewka. Jeśli jednak masz dostęp do wiśni, które rosną na starych drzewach wiśniowych, to takie będą idealne. Wiśnie oczyść z ogonków i umyj pod zimną, bieżącą wodą. 

Całe 1,5 kilograma oczyszczonych wiśni przełóż do dużego i czystego słoja. Ja używam uniwersalnego słoja, w którym szykuję większość nalewek. To słój o pojemności 3,8 l. Nigdy nie szykuję kilku nalewek na raz. Sezon idealnie wskazuje mi kolejność szykowania nalewek. Pierwsza jest nalewka z truskawek, potem nalewka z malin oraz orzechówka, a następnie np. nalewka z wiśni, nalewka z aronii, czy pigwy..

Nalewka z wiśni, 3

Do słoika z wiśniami w pierwszej kolejności wlej 500 ml wódki a dopiero po wódce wlej też 500 ml spirytusu. Słoik z wiśniami i alkoholem zakołysz i zamknij. Słoik odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce w domu.
Nalewka z wiśni, 4

Wiśnie niedrylowane należy macerować w alkoholu do 2 tygodni. Moja nalewka naciągała się przez równo 10 dni. Każdego dnia zakołysz słojem i odkręć go na chwilę, by po kilku sekundach zamknąć słoik ponownie. Na zdjęciu poniżej moja nalewka z wiśni po 10 dniach maceracji. Wiśnie zrobiły się znacznie jaśniejsze a alkohol zmienił barwę na wiśniową czerwień.
Nalewka z wiśni, 5

Po dziesięciu (maksymalnie 14) dniach maceracji, czystą nalewkę przelej do mniejszego słoja. Słoik zakręć i odstaw obok słoja z samymi wiśniami. Do dużego słoja z wiśniami wlej pozostałe 500 ml wódki. Wsyp też 400 gramów cukru. 
Nalewka z wiśni, 6

Całość możesz zamieszać lub tylko zakołysać słojem. Słoik zakręć i odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce w domu. Proces rozpuszczania się cukru będzie trwał minimum cztery dni. Każdego dnia dokładnie zakołysz słojem i tak jak wcześniej otwórz go na chwilę. Drugi etap trwa minimum cztery dni.

W książce z której korzystam przy tym przepisie zaleca się, by oba etapy maceracji wiśni z pestkami trwały po 14 dni. Ja jednak pierwszy etap maceracji kończę po 10 dniach. Drugi zaś już po czterech dniach. Sok oraz owoce przecedzam przez sitko do słoika z wcześniej zlaną nalewką wiśniową. Słoik z nalewką zostawiam na kilka dni w ciepłym, ale ciemnym miejscu a następnie przefiltrowuję nalewkę z fragmentów owoców oraz innych zanieczyszczeń. Nalewka wiśniowa ma niewiele osadu i można go zostawić. Napiszę jednak jak się go pozbyć. 

Czego najlepiej użyć? Bardzo dobre do filtrowania nalewek są jednorazowe filtry przelewowe do kawy. Sama gaza może nie być wystarczająca, chyba, że użyjesz kilku warstw gazy/tetry. Sama używam czystych ściereczek muślinowych złożonych na pół, które służą mi wyłącznie do filtracji nalewek. Aktualnie ściereczki muślinowe używane są głównie w kosmetyce (oczyszczanie twarzy). Według mnie są idealne do filtrowania nalewek :)

Po prawidłowym i dokładnym przefiltrowaniu Twoja wiśniówka będzie idealnie klarowna. Możesz ją przelać do kilku mniejszych butelek lub słoików. Nalewka z wiśni powinna leżakować np. w kuchennym schowku lub piwniczce minimum miesiąc (chociaż zalecam poczekać dwa miesiące). Ostatecznie otrzymałam łącznie 2000 ml nalewki z wiśni.

Nalewka z wiśni, 7

Nalewka z wiśni drylowanych

1,5 kilograma wiśni oczyść z ogonków i umyj pod zimną, bieżącą wodą a następnie usuń pestki. Możesz to zrobić ręcznie, przy pomocy słomki do napojów lub też przy użyciu drylownicy. Wiśnie bez pestek przełóż do dużego i czystego słoja. 

Do słoika z wiśniami w pierwszej kolejności wlej 500 ml wódki a dopiero po wódce wlej też 500 ml spirytusu. Słoik z wiśniami i alkoholem zakołysz i zamknij. Słoik odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce w domu na 4 do 6 tygodniu. Co kilka dni zakołysz lekko słojem. W przypadku nalewki wiśniowej bez pestek nie ma konieczności otwierania słoika z nalewką. 

Po minimum miesięcznym okresie maceracji czystą nalewkę przelej do mniejszego słoja (w dużym słoju zostaw wiśnie). Słoik z nalewką zakręć i odstaw obok słoja z samymi wiśniami. Do dużego słoja, w którym zostały wiśnie wlej pozostałe 500 ml wódki. Wsyp też 400 gramów cukru. Słoik zakręć i odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce w domu. Proces rozpuszczania się cukru będzie trwał minimum cztery dni. Każdego dnia dokładnie zakołysz słojem. Wiśnie w wódce i cukrze mogą tak poleżeć nawet dwa lub trzy tygodnie, jednak wystarczy, że poczesz aż cukier całkowicie się rozpuści.

Słodką nalewkę zlej do słoika z nalewką bez cukru. Dalej postępuj tak samo, jak w przypadku nalewki wiśniowej z wiśniami niedrylowanymi. Chwila leżakowania, filtracja, zlewanie do butelek i leżakowanie wiśniówki. 

Nalewka z wiśni, 8

Co zrobić z wiśniami, które zostały po przelaniu nalewki wiśniowej do butelek?
Wiśnie z nalewki z pestkami wyrzucam do kosza. Jeśli jednak szykuję wiśniówkę z wiśniami drylowanymi, to przekładam je do mniejszego słoika i wykorzystuję do innym przepisów. 

Wiśnie z nalewki można od razu raz jeszcze zalać alkoholem. Może to być wódka lub też czerwone wytrawne albo półwytrawne wino. Po 10 dniach otrzymasz ciekawe wino o wiśniowym aromacie lub też wódkę smakową. 

Wiśnie można też zasypać cukrem i trzymać w lodówce. Takie owoce można zajadać jak alkoholową przekąskę, dodać do grzańca, czy też do kieliszka z nalewką. Takie wiśnie wyjęte z cukru można zamrozić a następnie nadziać na pateczek do szaszłyków i od razu zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie. Czekolada natychmiast zastyga na wiśni. Otrzymasz wówczas pijane wiśnie w czekoladzie :)

Takie wiśnie można też dodawać do czekoladowych deserów w pucharkach lub ciast typu brownie.

Nalewka z wiśni, 9

Wolicie nalewkę w wiśni drylowanych, czy też wiśniówkę z wiśni z pestkami?

Piszcie, jeśli dodajecie do swojej wiśniówki dodatki smakowe typu liście wiśni, goździki, kardamon czy też wanilię. Jaka Waszym zdaniem jest najlepsza nalewka z wiśni?

Średnia 4.7 / 5 (144 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-07-17 13:32
Kiedyś dostałam taką nalewkę od cioci. Była pyszna. Myślałam że sama takiej nie zrobię bo trzeba mieć jakiś specjalny sprzęt. Skorzystam z Pani przepisu już w tym tygodniu bo zaraz nie będzie już wiśni.👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia 👍
2019-07-18 21:30
Pani Aniu. Nalewka z wiśni już się robi. Nie mogę się doczekać😜😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🙂
2019-07-19 22:45
Robiłam nalewkę i wyszła super ale chciałam zapytac dlaczego nalewka z aronii mi się scieła zrobiła się taka galaretka i co z tym zrobić
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-20 09:04
Basiu, jeśli szykowałaś nalewkę z aronii, to nie z mojego przepisu (na tę chwilę nie mam nalewki z aronii na Blogu). Nie wiem jaki był skład, wykonanie.. musisz zapytać osoby od której brałaś przepis 👍
2019-08-02 00:22
Nalewka z aronii : 200 lisci wisni, 1 kg aronii, 3/4 kg cukru, 1 op. Kwasku cytrynowego, 1,5 litra wody, 0,5 litra spirytusu. Wykonanie: Woda +aronii+liscie - gotowac 20 minut. Odcedzic dodac cukier i gotowac 10 minut. Ostudzic. Do zimnego soku dodac spirytus i kwasek cytrynowy. Rozlac do butelek. Gotowe.
2019-07-23 18:24
Nalewka z malin już nastawiona, teraz czas na wiśniówkę. W sklepie widziałam "spirytus do nalewek" o mocy 60%. Czy używałaś taki spirytus? Jeżeli nie chciałabym zbyt mocnej wiśniówki to czy on byłby dobry?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-23 19:41
Tak, widziałam ten spirytus. Ja łączę 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 % z 1000 ml wódki 40 lub 45 % - tak jak to opisałam w przepisie.
2019-07-26 11:13
Wczoraj nastawiłam nalewkę z wiśni. Dzisiaj pierwszy raz ją kołysałam i pojawiło się trochę białej piany. To normalne czy powinnam się martwić?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-26 13:28
Jeśli owoce były nie uszkodzone ani nie popsute, naczynie czyste i wszystko zgodnie z przepisem to może jest to tylko kwestia tego, że po wstrząśnięciu powstała pianka. Nie ruszaj słoja do jutra i zobacz czy na powierzchni nie ma białawego nalotu.. takiej kołderki białej. Jak nie ma, to wszystko jest ok 👍
2019-07-29 20:07
Pianka znikła, kołderki nie ma. We wtorek kołysanie, zobaczymy co będzie. Swoją drogą przy tak silnym konserwancie, jakim jest alkohol - czy nalew może ulec zepsuciu?
-- Ania z AniaGotuje.pl Będzie dobrze 🙂🙂
2019-07-29 14:54
Pani Aniu, zamiast wcześniej przeczytać Pani przepis, zrobiłem początek po swojemu:( Kupiłem zamrożone i wydrylowane wiśnie, włożyłem je do słoika i zasypałem je cukrem. Później przeczytałem przepis ....... Czy robić wszystko od nowa czy można jakoś zmodyfikować, żeby wyszła nalewka? Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-29 19:04
Dolej od razu cały alkohol i maceruj nalewkę przez 20 dni. Każdego dnia zakołysz słojem. Taka nalewka też się uda, ale następnym razem lepiej przeczytać przepis 😜👍🙂 Pamiętaj o dobrym odcedzeniu soku z owoców i filtracji.
2019-08-09 22:30
Robię obydwie:) To moje pierwsze :)
Po 2 tygodniach od zalania alkoholem wiśnie są niejadalne (niedrylowana zlana po 12dniach, drylowane nieruszane) ze względu na ich moc. Sam spirytus:/ Czy to się z czasem zmieni? Czy smak wiśniowy jest dobrze wyczuwalny? Ile procent docelowo uzyskuje nalewka?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-10 20:22
Wyjęte z nalewki wiśnie możesz zasypać samym cukrem i odstawić do lodówki.

Nalewka z wiśni

Nalewka wiśniowa to jedna z najpopularniejszych nalewek domowych jakie szykuje się w Polsce. Tradycyjna wiśniówka szykowana była kiedyś głównie na wiśniach niedrylowanych. Proces maceracji jest wówczas znacznie krótszy, niż w przypadku wiśni drylowanych. Domowa nalewka z wisni jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Nalewka z wiśni ma dużo potasu oraz magnezu. Wiśniówka pita w niewielkich ilościach pomaga w procesach trawienia. Tak jak nalewka z malin nalewka z wiśni pomoże nam zwalczyć przeziębienie i wzmocni organizm. Pestki wiśni poddane krótszej maceracji mają właściwości przeciwutleniające oraz antynowotworowe. Chociaż te drugie nie zostały potwierdzone medycznie. Do nalewki wiśniowej można dodawać też liście wiśni, cynamon, goździki, wanilię lub np. kardamon. Ja jednak zostaję przy tym najbardziej tradycyjnym przepisie na polską nalewkę z wiśni na wódce i na spirytusie. Nalewka z wiśni na spirytusie i wódce wychodzi idealnie klarowna i cudownie wiśniowa. Mojito drink to propozycja już bardziej na imprezę, np. na Sylwestra :)

Nalewka wiśniowa

Tradycyjna wiśniówka potrzebuje poleżakować przynajmniej kilka tygodni, zanim zdecydujemy się na jej degustację. Oczywiście można ją pić od razu po zrobieniu, jednak warto poczekać, aż nalewka z wisni nabierze głębszego smaku. Nalewka z wiśni na spirytusie pachnie i smakuje wiśniami. Owoce, które zostają można trzymać w słoiku w lodówce. Polecam jednak przechowywać tylko owoce bez pestek. Będą idealną alkoholową przekąską lub też dodatkiem do ciast. Wiśnie z nalewki warto zasypać wówczas jeszcze dodatkowo cukrem. W ciastach z czekoladą i kakao sprawdzają się najlepiej. Moja wiśniówka przepis - prosty i sprawdzony. Podam jednak dwa sposoby na to, jak zrobić przepis na wiśniówkę. W jednym nalewka wiśniowa przepis będzie szykowana z wiśniami niedrylowanymi. W drugim zaś nalewka z wiśni będzie szykowana z wiśniami drylowanymi. W podobnym czasie co nalewka wiśniowa możesz też zrobić pyszne ogórki konserwowe na zimę. 

Wiśniówka

Nalewka wisniowa w wersji z pestkami poddawana jest u mnie znacznie krótszej maceracji. Taki przepis na nalewkę z wiśni jest bezpieczny dla zdrowia. Pestki wiśni oddają świetny, migdałowy aromat do nalewki. Jeśli rezygnujesz z szykowania nalewki wiśniowej z pestkami a zależy Ci na migdałowym posmaku, to polecam dodać do wydrylowanych wiśni kilka liści z wiśniowego drzewka. Wracając do pestek z wiśni.. Amigdalina jest  związkiem organicznym zaliczanym do glikozydów. Występuje ona również w pestkach wiśni. Amigdalina spożyta przez nas rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy a także cyjanowodór, który nazywany jest też kwasem pruskim. Oczywiście zbyt duże stężenie cyjanku w organizmie może prowadzić do bólu brzucha, czy nawet zatrucia. Oczywiście nawet przy mniejszym spożyciu pestek z wiśni może dojść do zatrucia, co przejawia się bólem brzucha, wysokim ciśnieniem, czy też trudnością w oddychaniu. Trzeba zaznaczyć, że przy zbyt wysokim stężeniu cyjanku w organizmie, który nie radzi sobie dobrze z detoksykacją może nawet dość do uszkodzenia układu nerwowego, czy też wątroby. Jest to jednak nadal praktycznie nie możliwe przy spożyciu na raz niewielkiej ilości nalewki z wiśni szykowanej z wiśni z pestkami i poddanej krótkiej maceracji. Warto zaznaczyć, że nalewkę z wiśni pijemy zazwyczaj w niewielkich ilościach.. dla zdrowia i dla przyjemności. Tym bardziej przy spożyciu niewielkiej ilości nalewki z wiśni powinna ona mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, nie odwrotnie.