Babka sezamowa

Babka sezamowa

Świetny przepis na proste ciasto z nutą sezamu. Pyszne do kawy lub herbaty. Nie potrzebujesz wagi oraz miarki. Wystarczy Ci szklanka o pojemności 250 ml.

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 średnie jajka
  • szklanka jasnego sezamu
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • pół kostki masła - 100 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypta sody

Szklanka ma pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta.
W małym rondelku umieść masło oraz mleko.
Podgrzewaj chwilę do momentu, gdy masło zrobi się miękkie i lekko się rozpuści. Możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.

Jajka oraz cukier ubijaj w misce kilka minut na puszystą, jasną masę. Po kilku minutach ubijania dodaj ciepłe mleko z masłem oraz wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksuj całość kilka minut. Na koniec wsyp większość sezamu i wymieszaj ciasto łyżką.

Formę wysmaruj lekko olejem lub resztkami masła i obsyp od środka pozostałym sezamem. Wlej ciasto.

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika (wetknij kawałek ręcznika, by powstała mała szparka). Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.

Babka sezamowa, 1

Babka sezamowa, 2

Babka sezamowa, 3

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (11 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14526

Komentarze

2018-01-31 13:08
Jest w piekarniku ale nie wiem czy wyjdzie. Coś nie rośnie. Jakby temp za mała.
Gdy podczas przygotowania dodałam mąkę masa padła. Krucho to widzę. Wg mnie chyba lepiej dodawać mąkę porcjami niż w całości.
2018-01-31 14:28
A jednak! Na szczęście!
Wyszło :) Lekko wilgotne. Bardzo dobre i nie za słodkie.
Czas pieczenia 45min.

Szkoda ze czytelnicy nie dziela się swoimi spostrzezeniami a jedynie ze ładnie wyglada. No zazwyczaj ładnie wyglada itp.
Później podeśle foto 😀
2018-01-31 14:30
I foto
zdjecie uzytkownika
2018-01-31 14:32
Hmmm rodzynki by pasowały idealnie. Co myślisz Aniu?
Nie opadnie ciasto?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-31 15:10
Z rodzynkami to ja wolę babki drożdżowe. W tym cieście myślę, że sezam wystarczy 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-31 15:10
Prawie czuję jego zapach.. piękne ciasto sezamowe Ci wyszło Magdo 👌🌼😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-31 15:09
Tak czułam, że będzie dobrze. To ciasto bardzo nie wyrasta, ale jest świetne i ładnie wypieczone 👏️❤️
2018-02-01 15:13
Polecam ciasto zjeść w dniu kiedy jest pieczone. U mnie kolejnego dnia nie było już smaczne (dość twarde - zbite).
2018-01-24 12:38
I znów kobieta mnie kusi jakąś pysznością!
Uwielbiam sezam, czasem wykorzystywałam go także do obsypania formy przy innych ciastach :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-24 19:05
Cieszę się, że Cię skusiłam. Czekam już tylko na zdjęcie wypieku 🌼
O mniam, jeszcze byśmy tahiną polały taką babkę :D
2017-04-21 11:38
Super babeczka Aniu :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-21 12:25
Dziękuję Marzenko :-)