Ciasto sezamowe
Świetny przepis na proste ciasto z nutą sezamu. Pyszne do kawy lub herbaty. Nie potrzebujesz wagi oraz miarki. Wystarczy Ci szklanka o pojemności 250 ml.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 średnie jajka
- szklanka jasnego sezamu
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- pół kostki masła - 100 g
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypta sody
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta.
W małym rondelku umieść masło oraz mleko. Podgrzewaj chwilę do momentu, gdy masło zrobi się miękkie i lekko się rozpuści. Możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.
Babka sezamowa
Jajka oraz cukier ubijaj w misce kilka minut na puszystą, jasną masę. Po kilku minutach ubijania dodaj ciepłe mleko z masłem oraz wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksuj całość kilka minut. Na koniec wsyp większość sezamu i wymieszaj ciasto łyżką.
Formę wysmaruj lekko olejem lub resztkami masła i obsyp od środka pozostałym sezamem. Wlej ciasto.
Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika (wetknij kawałek ręcznika, by powstała mała szparka). Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.
Jeżeli lubisz babki to zobacz też przepis babka z jagodami oraz babka jogurtowa.
Z sezamem za to polecam obwarzanki posypane sezamem lub ciasteczka z sezamem świetne jako drugie śniadanie do szkoły.
Smacznego!