Babka sezamowa

Babka sezamowa

Świetny przepis na proste ciasto z nutą sezamu.
Pyszne do kawy lub herbaty.

Nie potrzebujesz wagi oraz miarki. Wystarczy Ci szklanka o pojemności 250 ml.

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 40 minut w temp. 170 stopni
Ilość: średnia forma z kominem lub zwykła keksówka

Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej
• 4 średnie jajka
• szklanka jasnego sezamu
• 3/4 szklanki cukru
• pół szklanki mleka
• pół kostki masła - 100 g
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypta sody

Reklama

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta.
W małym rondelku umieść masło oraz mleko.
Podgrzewaj chwilę do momentu, gdy masło zrobi się miękkie i lekko się rozpuści. Możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.

Jajka oraz cukier ubijaj w misce kilka minut na puszystą, jasną masę. Po kilku minutach ubijania dodaj ciepłe mleko z masłem oraz wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksuj całość kilka minut. Na koniec wsyp większość sezamu i wymieszaj ciasto łyżką.

Formę wysmaruj lekko olejem lub resztkami masła i obsyp od środka pozostałym sezamem. Wlej ciasto.

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika (wetknij kawałek ręcznika, by powstała mała szparka). Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.

Babka sezamowa, 1

Babka sezamowa, 2

Babka sezamowa, 3

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (11 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-20 19:42
O mniam, jeszcze byśmy tahiną polały taką babkę :D
Marzena
2017-04-21 11:38
Super babeczka Aniu :-)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-21 12:25
Dziękuję Marzenko :-)
Iwona
2018-01-24 12:38
I znów kobieta mnie kusi jakąś pysznością!
Uwielbiam sezam, czasem wykorzystywałam go także do obsypania formy przy innych ciastach :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-24 19:05
Cieszę się, że Cię skusiłam. Czekam już tylko na zdjęcie wypieku 🌼
Magda
2018-01-31 13:08
Jest w piekarniku ale nie wiem czy wyjdzie. Coś nie rośnie. Jakby temp za mała.
Gdy podczas przygotowania dodałam mąkę masa padła. Krucho to widzę. Wg mnie chyba lepiej dodawać mąkę porcjami niż w całości.
Magda
2018-01-31 14:28
A jednak! Na szczęście!
Wyszło :) Lekko wilgotne. Bardzo dobre i nie za słodkie.
Czas pieczenia 45min.

Szkoda ze czytelnicy nie dziela się swoimi spostrzezeniami a jedynie ze ładnie wyglada. No zazwyczaj ładnie wyglada itp.
Później podeśle foto 😀
Magda
2018-01-31 14:30
I foto
zdjecie uzytkownika
Magda
2018-01-31 14:32
Hmmm rodzynki by pasowały idealnie. Co myślisz Aniu?
Nie opadnie ciasto?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-31 15:10
Z rodzynkami to ja wolę babki drożdżowe. W tym cieście myślę, że sezam wystarczy 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-31 15:10
Prawie czuję jego zapach.. piękne ciasto sezamowe Ci wyszło Magdo 👌🌼😍
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-31 15:09
Tak czułam, że będzie dobrze. To ciasto bardzo nie wyrasta, ale jest świetne i ładnie wypieczone 👏️❤️
Magda
2018-02-01 15:13
Polecam ciasto zjeść w dniu kiedy jest pieczone. U mnie kolejnego dnia nie było już smaczne (dość twarde - zbite).