Babka sezamowa

Babka sezamowa

Świetny przepis na proste ciasto z nutą sezamu.
Pyszne do kawy lub herbaty.

Nie potrzebujesz wagi oraz miarki. Wystarczy Ci szklanka o pojemności 250 ml.

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 40 minut w temp. 170 stopni
Ilość: średnia forma z kominem lub zwykła keksówka

Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej
• 4 średnie jajka
• szklanka jasnego sezamu
• 3/4 szklanki cukru
• pół szklanki mleka
• pół kostki masła - 100 g
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypta sody


Szklanka ma pojemność 250 ml.

Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta.
W małym rondelku umieść masło oraz mleko.
Podgrzewaj chwilę do momentu, gdy masło zrobi się miękkie i lekko się rozpuści. Możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.

Jajka oraz cukier ubijaj w misce kilka minut na puszystą, jasną masę. Po kilku minutach ubijania dodaj ciepłe mleko z masłem oraz wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksuj całość kilka minut. Na koniec wsyp większość sezamu i wymieszaj ciasto łyżką.

Formę wysmaruj lekko olejem lub resztkami masła i obsyp od środka pozostałym sezamem. Wlej ciasto.

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika (wetknij kawałek ręcznika, by powstała mała szparka). Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.

babka-sezamowa-1

babka-sezamowa-2

babka-sezamowa-3

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-20 19:42
O mniam, jeszcze byśmy tahiną polały taką babkę :D
Marzena
2017-04-21 11:38
Super babeczka Aniu :-)
Ania
2017-04-21 12:25
Dziękuję Marzenko :-)