Ciasto czekoladowo bananowe

Ciasto czekoladowo bananowe

Pyszne i proste ciasto czekoladowo bananowe. Delikatny smak czekolady idealnie koresponduje ze słodyczą dojrzałych bananów. Polecam szczególnie dla Dzieci :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: średnia keksówka 18/35 cm

Składniki:
  • 3 dojrzałe średnie banany
  • 3 jajka rozm. m
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady 100 g
  • 100 ml oleju np. ryżowy, rzepakowy
  • 50 g cukru (można pominąć)
  • 200 ml mleka
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto bananowo czekoladowe

Miąższ z dwóch bananów (możesz je wcześniej lekko wygnieść widelcem), mleko i czekoladę podgrzewaj kilka minut w garnku na małej mocy palnika. Zamieszaj kilka razy i odstaw. Całość podgrzewasz tylko do rozpuszczenia czekolady.

W misce umieść jajka i cukier. Ubijaj je 2-4 minut przy pomocy miksera na gładki, puszysty krem. Wlej olej oraz lekko ciepłą masę czekoladową z garnka. Na koniec przesiewaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto chwilę miksuj na małych obrotach tylko do połączenia składników.

Ciasto przelej do formy wysmarowanej olejem. Trzeciego banana obierz i przekrój wzdłuż na pół. Umieść obie części na wylanym cieście płaską stroną do góry.

Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz je około 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Ciasto czekoladowo bananowe, 1

Ciasto czekoladowo bananowe, 2

Sprawdź też przepis na przepyszne i proste ciasto bananowe oraz najlepsze ciasto marchewkowe.

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (63 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷