Ciasto czekoladowe z bananami
Pyszne i proste ciasto czekoladowe z bananami. Delikatny smak czekolady idealnie koresponduje ze słodyczą dojrzałych bananów. Polecam szczególnie dla Dzieci :-)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: średnia keksówka 18/35 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 3 dojrzałe średnie banany
- 3 jajka rozm. m
- 300 g mąki pszennej tortowej
- tabliczka gorzkiej czekolady 100 g
- 100 ml oleju np. ryżowy, rzepakowy
- 50 g cukru (można pominąć)
- 200 ml mleka
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowo bananowe
Miąższ z dwóch bananów (możesz je wcześniej lekko wygnieść widelcem), mleko i czekoladę podgrzewaj kilka minut w garnku na małej mocy palnika. Zamieszaj kilka razy i odstaw. Całość podgrzewasz tylko do rozpuszczenia czekolady.
W misce umieść jajka i cukier. Ubijaj je 2-4 minut przy pomocy miksera na gładki, puszysty krem. Wlej olej oraz lekko ciepłą masę czekoladową z garnka. Na koniec przesiewaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto chwilę miksuj na małych obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do formy wysmarowanej olejem. Trzeciego banana obierz i przekrój wzdłuż na pół. Umieść obie części na wylanym cieście płaską stroną do góry.
Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz je około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto bananowo czekoladowe
Sprawdź też przepis na przepyszne i proste ciasto bananowe oraz najlepsze ciasto marchewkowe.
Smacznego :-)