Ciasto snickers

Ciasto snickers

Ciasto snickers wzorowane jest na znanym batoniku z dużą ilością masy krówkowej i orzechami. Lubię proste i pyszne ciasta, wiec ten deser szykuję bez pieczenia. Oparty jest na herbatnikach i na domowym kremie. 

Mam jeszcze kilka innych propozycji na ciasta inspirowane znanymi ciastkami, czy też batonami. Kokosowe ciasto rafaello oraz ciasto 3 Bit to jedne z bardziej ulubionych i prostszych do zrobienia ciast. 

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Ilość porcji: forma 18/27 cm - 1500 g ciasta

Kalorie: 460 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 360 g herbatników typu - około 36 sztuk
  • puszka kajmaku - 460 g masy krówkowej
  • 3 łyżki masła orzechowego bez dodatków
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku

Składniki na polewę

  • tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • 100 g orzechów ziemnych prażonych solonych

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.

Ciasto snickers bez pieczenia, bo na najprostszym spodzie ułożonym z gotowych herbatników typu Petit Beurre. Deser powstaje z trzech warstw herbatników. Przełożone jest pysznym kajmakowym kremem z dodatkiem masła orzechowego. Na górze prażone i solone orzechy ziemne oraz gęsta polewa z gorzkiej czekolady. To jest dopiero najpyszniejsza porcja kalorii szczęścia :)

Ciasto snickers, 1

Ciasto snickres

Szykowanie ciasta zacznij od odłożenia śmietanki do lodówki lub nawet na 20 minut do zamrażalnika. 500 ml śmietanki 30 % przelej do wysokiego naczynia i odłóż do schłodzenia. Im zimniejsza śmietanka, tym łatwiej i szybciej się ubije. Schłodzić możesz też mieszadła miksera.

Dwie łyżki żelatyny zalej 100 ml wrzątku. Żelatynę mieszaj łyżką tak długo, aż całkowicie rozpuści się w gorącej wodzie. Będzie to trwało kilka minut. Szklankę z rozpuszczoną żelatyną odłóż na kilka minut do przestudzenia. 

Ciasto snickers, 2

W dużej misce umieść całą zawartość puszki z kajmakiem. Dodaj też trzy pełne łyżki ulubionego masła orzechowego. Najlepsze będzie masło bez żadnych dodatków. Wlej też przestudzoną żelatynę i całość wymieszaj łyżką.
Ciasto snickers, 3

Naczynie ze schłodzoną śmietanką wyjmij z lodówki. Dodaj 2 łyżki cukru i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera (by nie zachlapać kuchni). Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po niecałych 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza.

Podany przeze mnie czas jest orientacyjny. Twoja śmietanka może się ubić znacznie szybciej lub odwrotnie. Dużo zależy od prędkości obrotów miksera, świeżości śmietanki oraz stopnia jej schłodzenia. 
Ciasto snickers, 4

Łyżka po łyżce dodawaj ubitą śmietankę do miski z kremem orzechowym. W ten sposób delikatnie wmieszaj całą śmietankę. 
Ciasto snickers, 5

Formę prostokątną o wymiarach około 18/27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wystarczy wyłożyć nim samo dno. Jeśli jednak chcesz, to możesz obłożyć też boki formy. Boki formy należy wówczas wcześniej natłuścić. Inaczej pergamin nie będzie się ich trzymał.

Na dno formy wyłóż herbatniki. Jeden obok drugiego. Jeśli jest potrzeba, to możesz pociąć herbatniki na mniejsze kawałki, by wypełniły cały spód blachy. Ja zdecydowałam się zachować lekki odstęp z obu stron. Herbatniki odrobinę pęcznieją pod wpływem wilgoci masy i zawsze lekko rozchodzą się na boki. 
Ciasto snickers, 6

Na herbatniki wyłóż niecałą połowę kremu. Na krem zaś wyłóż druga warstwę herbatników. 
Ciasto snickers, 7

Na drugą warstwę herbatników wyłóż prawie cały pozostały krem. Na koniec ostatnia warstwa herbatników oraz tylko cieniutka warstwa z resztek kremu. Na tę cienką warstwę wysyp połowę orzechów ziemnych. 
Ciasto snickers, 8

Ja na tym etapie odkładam ciasto snickers do lodówki, by masa całkowicie stężała. Dopiero po kilku godzinach wykładam na ciasto krem czekoladowy oraz drugą połowę orzechów. 

Aby zrobić gęstą polewę czekoladową, do rondelka wlej 50 ml śmietanki. Śmietankę podgrzej i dodaj pokruszoną czekoladę. Zmniejsz moc palnika do minimum i mieszaj krem, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i ujednolicenia masy. Krem czekoladowy będzie gęsty. Wyłóż go na całą powierzchnię ciasta i posyp orzechami prażonymi.
Ciasto snickers, 9

Ciasto można jeszcze na chwilę odłożyć do lodówki. Przed wyjęciem ciasta z formy należy ostrym i cienkim nożem obkroić ciasto przy samych wewnętrznych krawędziach formy. Jeśli został użyty papier do pieczenia, to nie ma takiej potrzeby. 
Ciasto snickers, 10

Ciasto snickers należy trzymać w lodówce i wyjmować tylko przed samym podaniem.
Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (50 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/101095

Komentarze

2018-08-28 22:45
Robilam w niedziele! Byl pyszny! Dziekuje za przepis!!
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!🙂
Reklama

Ciasto snickers

Najlepsze i najszybsze do zrobienia ciasto snikers bez pieczenia. Aby zrobić domowe ciasto snickres z mojego przepisu nie ma potrzeby robienia masy budyniowej. Ciasto snikers z krówką szykuję błyskawicznie. Wystarczy przełożyć domową masą orzechową kilka warstw herbatników i gotowe. W batonie snikers najważniejsza jest masa kajmakowa oraz orzechy prażone. Moja masa jest idealnym połączeniem kremu krówkowego z orzechami i bitą śmietaną. Ciasto snikers z orzechami smakuje niesamowicie.

Snickers ciasto bez pieczenia

Bez pieczenia. Ze spodem i warstwami z herbatników. Z jedną masą do przełożenia. Na górze zaś pyszny krem czekoladowe i dużo, dużo orzechów prażonych. Ciasto snickers to taki prosty i pyszny deser na każdą okazję. Ciasto snikers przepis łatwy? Zdecydowanie tak! Zapraszam też po inne moje przepisy na słodkości. Super smakuje ciasto kruche ze śliwkami oraz klasyczny i najlepszy sernik wiedeński