Snickers bez pieczenia
Snickers bez pieczenia wzorowane jest na znanym batoniku z dużą ilością masy krówkowej i orzechami. Lubię proste i pyszne ciasta, wiec przepis na ciasto snickers jest idealny. Domowy krem u herbatniki. Super!
- proste ciasto bez pieczenia
- super pomysł na deser na każdą okazję
Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Liczba porcji: forma 18/27 cm - 1500 g ciasta
Kaloryczność kcal: 460 w 100 gramach ciasta
Składniki na ciasto
- 360 g herbatników typu - około 36 sztuk
- puszka kajmaku - 460 g masy krówkowej
- 3 łyżki masła orzechowego bez dodatków
- 500 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Składniki na polewę
- tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
- 50 ml śmietanki 30 %
- 100 g orzechów ziemnych prażonych solonych
Ciasto snickers
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Ciasto snickers bez pieczenia, bo na najprostszym spodzie ułożonym z gotowych herbatników typu Petit Beurre. Deser powstaje z trzech warstw herbatników. Przełożone jest pysznym kajmakowym kremem z dodatkiem masła orzechowego. Na górze prażone i solone orzechy ziemne oraz gęsta polewa z gorzkiej czekolady. To jest dopiero najpyszniejsza porcja kalorii szczęścia :)

Ciasto snickers bez pieczenia
Szykowanie ciasta zacznij od odłożenia śmietanki do lodówki lub nawet na 20 minut do zamrażalnika. 500 ml śmietanki 30 % przelej do wysokiego naczynia i odłóż do schłodzenia. Im zimniejsza śmietanka, tym łatwiej i szybciej się ubije. Schłodzić możesz też mieszadła miksera.
Dwie łyżki żelatyny zalej 100 ml wrzątku. Żelatynę mieszaj łyżką tak długo, aż całkowicie rozpuści się w gorącej wodzie. Będzie to trwało kilka minut. Szklankę z rozpuszczoną żelatyną odłóż na kilka minut do przestudzenia.

W dużej misce umieść całą zawartość puszki z kajmakiem. Dodaj też trzy pełne łyżki ulubionego masła orzechowego. Najlepsze będzie masło bez żadnych dodatków. Wlej też przestudzoną żelatynę i całość wymieszaj łyżką.

Naczynie ze schłodzoną śmietanką wyjmij z lodówki. Dodaj 2 łyżki cukru i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera (by nie zachlapać kuchni). Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po niecałych 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza.
Podany przeze mnie czas jest orientacyjny. Twoja śmietanka może się ubić znacznie szybciej lub odwrotnie. Dużo zależy od prędkości obrotów miksera, świeżości śmietanki oraz stopnia jej schłodzenia.

Łyżka po łyżce dodawaj ubitą śmietankę do miski z kremem orzechowym. W ten sposób delikatnie wmieszaj całą śmietankę.

Formę prostokątną o wymiarach około 18/27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wystarczy wyłożyć nim samo dno. Jeśli jednak chcesz, to możesz obłożyć też boki formy. Boki formy należy wówczas wcześniej natłuścić. Inaczej pergamin nie będzie się ich trzymał.
Na dno formy wyłóż herbatniki. Jeden obok drugiego. Jeśli jest potrzeba, to możesz pociąć herbatniki na mniejsze kawałki, by wypełniły cały spód blachy. Ja zdecydowałam się zachować lekki odstęp z obu stron. Herbatniki odrobinę pęcznieją pod wpływem wilgoci masy i zawsze lekko rozchodzą się na boki.

Na herbatniki wyłóż niecałą połowę kremu. Na krem zaś wyłóż druga warstwę herbatników.

Na drugą warstwę herbatników wyłóż prawie cały pozostały krem. Na koniec ostatnia warstwa herbatników oraz tylko cieniutka warstwa z resztek kremu. Na tę cienką warstwę wysyp połowę orzechów ziemnych.

Ja na tym etapie odkładam ciasto snickers do lodówki, by masa całkowicie stężała. Dopiero po kilku godzinach wykładam na ciasto krem czekoladowy oraz drugą połowę orzechów.
Aby zrobić gęstą polewę czekoladową, do rondelka wlej 50 ml śmietanki. Śmietankę podgrzej i dodaj pokruszoną czekoladę. Zmniejsz moc palnika do minimum i mieszaj krem, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i ujednolicenia masy. Krem czekoladowy będzie gęsty. Wyłóż go na całą powierzchnię ciasta i posyp orzechami prażonymi.

Ciasto można jeszcze na chwilę odłożyć do lodówki. Przed wyjęciem ciasta z formy należy ostrym i cienkim nożem obkroić ciasto przy samych wewnętrznych krawędziach formy. Jeśli został użyty papier do pieczenia, to nie ma takiej potrzeby.

Ciasto snickers należy trzymać w lodówce i wyjmować tylko przed samym podaniem.
Szukasz innych pomysłów na szybkie ciasta? Sprawdź ciasto Filadelfia z pysznym kruchym spodem i galaretką z owocami. Pełna lista ciasta bez pieczenia.
Polecam też bardzo lubiane ciasto malinowa chmurka. Te co prawda wymaga już pieczenia, ale zdecydowanie warto!
Smacznego!