Tort malinowy z truskawkami w czekoladzie

Tort malinowy z truskawkami w czekoladzie

Bardzo kolorowy, owocowy tort na każdą okazję :-)
Maliny, truskawki, domowa bita śmietana i odrobina czekolady.. brzmi zachęcająco?

Czas przygotowywania: 1,5 -2 godzin
Ilość porcji: tort o średnicy 24 cm

Składniki na biszkopt:
• 5 jajek
• 110 g mąki
• 30 g cukru
• 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
• 300 g mieszanki mrożonych owoców
• odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego*

Składniki na masę malinową:
• 500 g mrożonych malin
• 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego

Składniki na bitą śmietanę:
• łyżka żelatyny
• 100 ml wody
• 500 ml śmietanki 30 lub 36%
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• czerwony lub różowy barwnik spożywczy

Dekoracja: truskawki, bita śmietana, rozpuszczona ciemna czekolada

*Barwniki możesz pominąć w przepisie. Jeśli zaś nie masz pomarańczowego koloru, możesz wymieszać odrobię czerwieni z kolorem żółtym.

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Odziej żółtka od białek. Jeśli używasz barwnika, dodaj odrobinę do żółtek i wymieszaj.

Białka ubijaj w szklanej misce do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Dodaj cukier i ubijaj jeszcze dwie minuty. Dodaj żółtka oraz obie, przesiane mąki i wymieszaj ciasto szpatułką, bądź chwilę mikserem na najniższych obrotach.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Wylej ciasto. Piecz 
do 35 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po wyjęciu ciasta ostrożnie zdejmij boki a ciasto odstaw do wystygnięcia.

W tym czasie przygotuj maliny. Przełóż zamrożone do rondelka i podgrzewaj do rozmrożenia i puszczenia soku. Dodaj cukier. Odstaw do wystygnięcia. Ja nie przecieram malin z pestek, ale jak masz ochotę możesz je przetrzeć przez sitko.

Lekko ciepłe ciasto przekrój długim nożem na dwa równe placki. Odetnij również wystający kapelusz, który z pewnością pojawił się podczas wyrastania. Możesz go zjeść lub zachować do dekoracji w formie pokruszonego ciasta.

Łyżkę żelatyny wymieszaj ze 100 ml wody i lekko podgrzewaj w małym rondelku tylko do jej całkowitego rozpuszczenia - nie gotuj. Odstaw do wystygnięcia.

Śmietanę przelej do szklanego naczynia i schłodź w lodówce. Po wyjęciu od razu ubijaj mikserem na bardzo gęstą masę. Ubijanie może potrwać nawet 10 minut. W połowie ubijania dodaj cukier. Dodaj żelatynę i wymieszaj krem.

Dolną połowę ciasta połóż na paterze. Połowę masy malinowej wyłóż równo na ciasto (sok z malin wsiąknie w ciasto i nie będzie potrzeby ponczowania). Następnie na maliny wyłóż 1/3 bitej śmietany. Potem drugi blat ciasta. Wyłóż resztę malin oraz drugą z trzech części bitej śmietany.

Trzecią część bitej śmietany wymieszaj z odrobiną czerwonego lub różowego barwnika i obłóż nią cały tort. Odrobinę jasnej śmietany możesz zostawić jeszcze do dekoracji.

Górę wyłóż świeżymi truskawkami maczanymi w rozpuszczonej czekoladzie. Pomiędzy truskawki możesz dodać resztę bitej śmietany.

Tort trzymaj pod kloszem do czasu podania. Możesz go zrobić dzień przed podaniem.

tort-malinowy-z-truskawkami-w-czekoladzie-1

tort-malinowy-z-truskawkami-w-czekoladzie-2

tort-malinowy-z-truskawkami-w-czekoladzie-3

Smacznego i udanej imprezy :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

The Natural Minimalism
2016-04-27 10:40
Aż ślinka cieknie :P Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje :)
Ania
2016-04-27 10:59
Dziękuję.. to jest pyszny, owocowy tort bez zbędnej słodyczy :-) Polecam..
Agnieszka - Polska Zupa
2016-04-27 10:49
Wygląda obłędnie :)
Ania
2016-04-27 10:59
Dziękuję Agnieszko :-)
literattka
2016-04-27 11:04
Ktoś chce mnie tu przyprawić o ślinotok:D
Ania
2016-04-27 12:32
:-) Polecam..
rabarbarowo
2016-04-27 11:59
Nie mogę się na niego napatrzeć, jest obłędny!
Ania
2016-04-27 12:32
Dziękuję.. super mi miło!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-04-27 15:40
Nasze ulubione owoce, bita śmietana i czekolada, czego chcieć więcej? :D Te warstwy po prostu są genialne :D Kawałek na talerzu prezentuje się wybitnie słodko :)
Ania
2016-04-27 17:08
Dziękuję.. też lubię takie połączenie :-)
FashionVoyager
2016-04-28 10:41
Aż mi ślinka pociekła! Pycha :)
Ania
2016-04-28 10:42
:-) Miło mi..
Magda
2016-04-28 14:15
Prawdziwe dzieło sztuki wyczarowałaś :)
Ania
2016-04-28 16:06
Dzięki Madziu :-)
Dawid
2016-04-28 17:57
Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje :-)
Ania
2016-04-29 09:38
Dziękuję Dawidzie.
Trzeci Talerz
2016-12-30 17:21
Cudowne kolory! Jestem zachwycona! <3
Ania
2016-12-31 15:05
Dziękuję :-)