Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

Moje ciasto cappuccino to deser na zimno bez pieczenia. Przepis jest niezwykle prosty, a samo ciasto szykuje się błyskawicznie. Jeśli uwielbiasz kawę, to coś dla Ciebie. Zapraszam i życzę smacznego. 

- ciasto bez pieczenia
- na spodzie z biszkoptów
- bardzo proste i szybkie wykonanie

Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia w lodówce: 4 godziny
Liczba porcji: forma 24 x 34 cm

Kaloryczność kcal: 180 w 100 g ciasta

Składniki na kawowy poncz

  • 6 łyżek cappuccino np. waniliowego - 60 g
  • 1,5 szklanki gorącej wody - około 375 ml
  • 1 łyżeczka dowolnej kawy rozpuszczalnej - można pominąć

Składniki na krem waniliowy cappuccino

  • 1 kg serka waniliowego homogenizowanego
  • 0,5 szklanki mleka w proszku - 140 g
  • 4 płaskie łyżki żelatyny - do 40 g
  • 3/4 szklanki wrzątku - dopiero co przegotowanej wody
  • 0,5 szklanki ponczu kawowego (odlany ze składników powyżej)

Pozostałe składniki

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych "long fingers" - 140 g
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych - 120 g
  • łyżka kakao, kawy inki, czy czekolady w proszku

Ciasto cappuccino

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: u mnie była to forma 24 x 34 cm cm (wymiary wewnętrzne). Użyłam blaszki z odpinanymi bokami.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto cappuccino bez pieczenia o wadze około 2000 gramów. Zanim zaczniesz szykować ciasto, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Ciasto cappuccino, 1

Ciasto cappuccino przepis

Ponieważ poncz potrzebuje paru minut, by przestygnąć, to proponuję zacząć od niego. Do miski wsyp zatem 6 łyżek cappuccino np. o smaku waniliowym. Bezie to około 60 gramów cappuccino w proszku (u mnie Mokate). Ja wsypuję jeszcze łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, by trochę podbić smak ponczu, ale nie jest to konieczne. Wlej 1,5 szklanki gorącej wody (przegotowana o temperaturze około 80 stopni), czyli około 375 ml wody. Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się kaw w wodzie. Miskę z "mocną" kawą odstaw do przestudzenia. 

Porada: Użyłam cappuccino o smaku waniliowym, ale można śmiało sięgnąć po dowolny inny smak (karmelowy, z belgijską czekoladą, orzechowy, śmietankowy). 

Ciasto cappuccino, 2
 
W trakcie studzenia się "kawy" przygotuj sobie formę oraz spód ciasta. Użyłam formy z odpinanymi bokami o wymiarach wewnętrznych 24 x 34 cm. Można też śmiało sięgnąć po mniejszą formę. Ciasto wyjdzie wówczas wyższe (zapewne użyjesz wtedy mniej biszkoptów). Dno oraz boki foremki wyłóż papierem do pieczenia. Aby papier nie odstawał polecam boki formy wysmarować wcześniej odrobiną masła lub margaryny (paski papieru przyklejają się i łatwiej jest "pracować" z ciastem). 

Na do formy wyłóż biszkopty (użyłam biszkoptów "long fingers" bez posypki z cukru). Można też śmiało sięgnąć po biszkopty okrągłe np. z mojego przepisu na biszkopty. Wcześniej upieczony domowy biszkopt (podzielony po przestudzeniu na dwa blaty) też się sprawdzi. 
Ciasto cappuccino, 3

Każdy biszkopt delikatnie i z wyczuciem oblewaj ponczem z cappuccino (poncz może być jeszcze lekko ciepły). Polecam robić to łyżka po łyżce. Uważaj, by nie wylać za dużo ponczu (szczególnie w jednym miejscu). Prawidłowo wylewany płyn powinien całkowicie wsiąknąć w biszkopty i nie powinien pływać na dnie formy, ani powodować widoczne rozmiękczenie biszkoptów. Lepiej dać go mniej, niż przesadzić z ilością. Wydaje się, że ponczu jest bardzo dużo, ale część zostanie jeszcze dodana do masy na krem waniliowy cappuccino (pół szklanki), a część zostanie użyta do nasączenia górnej warstwy biszkoptów. 
Ciasto cappuccino, 4

Pora na na krem waniliowy cappuccino. Zacznij od żelatyny. Szklankę o pojemności 250 ml wypełnij do 3/4 wrzątkiem (dopiero co przegotowana woda). Od razu wsyp też cztery płaskie łyżki żelatyny. Natychmiast mieszaj całość, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.  Może Ci się wydawać, że nie da rady rozpuścić tak dużej ilości żelatyny w niecałych 190 ml wrzątku, jednak z minuty na minutę zauważysz, że drobinki żelatyny stopniowo się rozpuszczają. Jeśli po kilku minutach nadal widzisz drobinki żelatyny, to w razie potrzeby możesz dolać jeszcze odrobinę wrzątku. Cały czas mieszaj płyn, aż zrobi się jednolity i bez drobinek żelatyny. Odstaw go do lekkiego przestudzenia (wystarczy kilka minut). 

W sporej misce umieść jeden kilogram serka homogenizowanego, waniliowego. Użyłam 5 opakowań serka waniliowego Rolmlecz o wadze 200 gramów każdy. Do serków wsyp pół szklanki mleka w proszku (u mnie mleko w proszku SM Siedlce 26%) czyli 140 gramów mleka w proszku. Wlej też pół szklanki wcześniej szykowanego kawowego ponczu. Całość miksuj przy użyciu blendera ręcznego typu żyrafa. W ciągu kilku minut masa powinna się zrobić jednolita i bez grudek. Na koniec wlej też rozpuszczoną żelatynę (może być jeszcze lekko ciepła) i dokładnie wymieszaj masę (warto użyć tego samego blendera). 

Na początku masa będzie rzadka, jednak nie czekaj długo, ponieważ masa bardzo szybko tężeje. W ciągu kilku minut może zrobić się bardzo gęsta. Jeśli więc osiągnie konsystencję budyniu, od razu wykładaj ją na nasączony spód z biszkoptów. Wyrównaj powierzchnię. 
Ciasto cappuccino, 5

Na masę można od razu wyłożyć okrągłe biszkopty, które po wyłożeniu polej pozostałym ponczem. Po około łyżeczce na każdy biszkopt. Ciasto cappuccino jest już prawie gotowe i można odłożyć je do lodówki. Z wierzchu przykrywam je jeszcze luźno folią. Po czterech godzinach chłodzenia ciasto idealnie się kroi i można je śmiało podawać. W lodówce może tak poleżeć całą noc i dłużej. 
Ciasto cappuccino, 6

Dopiero przed podaniem oprószam je kakao. Sięgam po klasyczne, ciemne kakao, ale można też użyć czekolady w proszku, czy też mieszać ze sobą kakao i czekoladę. Do oprószenia ciasta sprawdzi się też odrobina cynamonu dodana do kakao, czy czekolady w proszku. 
Ciasto cappuccino, 7

Ciasto cappuccino, 8

Ciasto cappuccino przechowuj w lodówce (najlepiej pod przykryciem) śmiało do czterech dni od zrobienia - dłużej nie sprawdzałam😃. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (477 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto cappuccino

Przyszłą pora na to, by pokazać Wam jedno z prostszych ciast, jakie tylko można zrobić. Moje ciasto cappuccino na biszkoptach to błyskawiczne do zrobienia ciasto cappucino bez pieczenia. Z całą pewnością jest bardzo dużo najróżniejszych pomysłów i sposobów na to, by zrobić domowy przepis na ciasto cappuccino. Czasem robiłam je wykorzystując na spód biszkopt pieczony, jednak gotowe biszkopty sprawdzają się równie dobrze i ciasto cappuccino z biszkoptami robię tak szybko, że warto znać ten przepis, gdy pojawią się u nas niespodziewani goście. Ciasto cappuccino na biszkopcie, czy też na spodzie z biszkoptów gotowych, to świetny pomysł na jedno z ciast, które warto zrobić na wszelkie imprezy. Moja wersja na ciasto cappuccino jest chyba najprostszą, jaką do tej pory robiłam, a do tego jest też pyszna. Zapraszam do sprawdzenia jak zrobić takie szybkie ciasto cappucino. Jeśli miałabym przy okazji polecić jakiś inny szyki przepis na ciasto bez pieczenia, to będzie to ciasto rurociąg z rurkami waflowymi z nadzieniem. Fantastyczne i bardzo smaczne oraz piękne jest też ciasto góra lodowa na herbatnikach. A na krakersach polecam niezwykłe i bajkowe wręcz ciasto rafaello, które nie raz już moi czytelnicy szykowali jako np. tort komunijny. Zapraszam również po przepis na pyszne ciasto Shrek. Koniecznie sprawdź też super przepis na ciasto kinder bueno

Ciasto cappuccino bez pieczenia

Nazwa ciasto cappuccino nie jest trudna do rozszyfrowania. Jednym ze składników na ciasto cappuccino przepis, jest cappuccino w proszku. Pamiętam dokładnie, jak kiedyś, gdy byłam dzieckiem, produkt ten wszedł na nasz rynek. Taka kawa cappuccino w proszku o różnych smakach, robiła na początku furorę i moja Mama też je kupowała. Najczęściej było to cappuccino o smaku waniliowym. Aktualnie tych smaków jest znacznie więcej i można kupić cappuccino o smaku orzechowym, czekoladowym, czy nawet cappuccino z magnezem. To właśnie taki proszek stanowi najważniejszy składnik na ciasto cappuccino. A ponieważ w takim proszku znajduje się mleko w proszku, to i w moim przepisie na ciasto cappuccino znajdzie się też mleko w proszku. Tak więc mój przepis to ciasto cappuccino z mlekiem w proszku. Do masy używam też serków homogenizowanych waniliowych, ponieważ zazwyczaj sięgam po cappuccino o smaku waniliowym. Takie serki są też słodzone, więc mój przepis na ciasto cappuccino nie zawiera dodatkowego cukru w składnikach. Oczywiście na ciasto cappuccino przepisy są bardzo różne i każdy ma na nie jakiś swój sprawdzony sposób. Zapraszam po mój ulubiony przepis na ciasto cappuccino i życzę smacznego.