Cytrynowe ciasto kisielowe

Cytrynowe ciasto kisielowe

Super prosty przepis na cytrynowe ciasto na bazie proszku kisielowego.

- tylko 6 składników
- bez wagi i miarek
- wilgotne, maślane, pyszne

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: do 45 minut w temp. 180 stopni
Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica

Składniki:
• pełna szklanka mąki pszennej
• 3 torebki kisielu cytrynowego*
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• kostka masła - 200 g
• 5 średnich jajek
• pół szklanki drobnego cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta.

* U mnie były to 3 torebki kisielu o wadze 77 g każda. Możesz również użyć kisieli bez cukru. Wówczas łączna waga powinna wynosić około 150 gramów proszku. Możesz wówczas zwiększyć ilość cukru o 2 łyżki. 

Do dużej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i proszek kisielowy.
W rondelku rozpuść masło. Powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej lub metalowej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę.

Do miski z mieszanką mączną dodaj ciepłe masło oraz żółtka. Całość wymieszaj dokładnie łyżką. Dodaj część piany bezowej i wymieszaj. Dodaj resztę ubitych białek i wymieszaj już tylko chwilę, ostrożnie. Może być niedokładnie (widoczna biała masa bezowa).

Formę wyłóż papierem (wystarczy samo dno) i wysmaruj resztkami masła. Ciasto przełóż do formy.

Piecz około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto.

cytrynowe-ciasto-kisielowe-1

cytrynowe-ciasto-kisielowe-2

Ciasto oprószyłam cukrem pudrem oraz starłam skórkę z cytryny, limonki i pomarańczy.

Smacznego :-)

Średnia 4.2 / 5 (37 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Sylwia
2017-06-08 16:53
Jaka duża musi być blacha?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-08 17:49
Sylwio, blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica.
user pic
basia
2017-07-19 22:11
A można tańszym sposobem?? mąka ziemniaczana zamiast kislu - bo to to samo??
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-20 09:53
Można Basiu.. tylko to czasem chodzi własnie o taki trik.. :-)
user pic
Maria
2017-07-20 23:01
Czy może być inny kisiel np. pomarańczowy lub wiśniowy ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-21 09:38
Tak, jak najbardziej. Wówczas ciasto będzie miało inny kolor.. i smak :-)
user pic
Małgorzata
2017-07-21 22:00
Czyli po prostu ucierane ciasto z mąka ziemniaczana:)
user pic
Ewa
2017-07-22 18:40
Kupilam za malo kisieli i dalam trochę maki ziemniaczanej i soku z cytryny. Dodalam tez do ciasta rodzynki i wisnie z syropu. Wyszlo pachnace i smakowite 😊
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-23 10:04
Świetnie Ewo!! Brawo!
user pic
Jola
2017-07-26 22:32
Składniki kupione, jutro robię ;-) Mam nadzieję, że mi wyjdzie...
user pic
Renia
2017-10-23 09:44
Super i zrobię na mojej imienin :) już zapisałam przepis ciasta cytrynowe :) miłego dnia :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-23 09:54
Smacznego Reniu! Do ciasta kisielowego możesz tez użyć innych smaków.. tylko kolor już nie będzie ten sam ;-)