Cytrynowe ciasto kisielowe

Cytrynowe ciasto kisielowe

Super prosty przepis na cytrynowe ciasto na bazie proszku kisielowego.

- tylko 6 składników
- bez wagi i miarek
- wilgotne, maślane, pyszne

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: do 45 minut w temp. 180 stopni
Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica

Składniki:
• pełna szklanka mąki pszennej
• 3 torebki kisielu cytrynowego*
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• kostka masła - 200 g
• 5 średnich jajek
• pół szklanki drobnego cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta.

* U mnie były to 3 torebki kisielu o wadze 77 g każda. Możesz również użyć kisieli bez cukru. Wówczas łączna waga powinna wynosić około 150 gramów proszku. Możesz wówczas zwiększyć ilość cukru o 2 łyżki. 

Do dużej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i proszek kisielowy.
W rondelku rozpuść masło. Powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej lub metalowej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę.

Do miski z mieszanką mączną dodaj ciepłe masło oraz żółtka. Całość wymieszaj dokładnie łyżką. Dodaj część piany bezowej i wymieszaj. Dodaj resztę ubitych białek i wymieszaj już tylko chwilę, ostrożnie. Może być niedokładnie (widoczna biała masa bezowa).

Formę wyłóż papierem (wystarczy samo dno) i wysmaruj resztkami masła. Ciasto przełóż do formy.

Piecz około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto.

cytrynowe-ciasto-kisielowe-1

cytrynowe-ciasto-kisielowe-2

Ciasto oprószyłam cukrem pudrem oraz starłam skórkę z cytryny, limonki i pomarańczy.

Smacznego :-)