Ciasto z kisielem
Super prosty przepis na ciasto z kisielem. To super ciasto cytrynowe jest bardzo wilgotne i puszyste. Jeśli lubisz piec kolorowe ciasta, to gorąco polecam mój przepis na ciasto z kisielem. Możesz też zrobić to ciasto z kisielem truskawkowym. Będzie miało wówczas lekko różowy kolor.
- tylko 6 składników
- bez wagi i miarek
- wilgotne, maślane, pyszne
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: blaszka 18/28 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- pełna szklanka mąki pszennej - około 180 g
- 3 torebki kisielu cytrynowego*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła - 200 g
- 5 średnich jajek
- pół szklanki drobnego cukru - około 100 g
Ciasto z kisielem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta.
Użyta blaszka: 18/28 cm
* U mnie były to 3 torebki kisielu z cukrem o wadze 77 g każda. Możesz również użyć kisieli bez cukru. Wówczas łączna waga powinna wynosić około 150 gramów proszku. Możesz wówczas zwiększyć ilość cukru o 2 łyżki. Jeśli masz kisiel np. pomarańczowy lub truskawkowy, to również możesz go użyć. Otrzymasz wówczas ciasto o innym smaku i w innym kolorze.
Ciasto kisielowe
Do dużej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i proszek kisielowy. W rondelku rozpuść masło. Powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej lub metalowej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po chwili możesz zacząć dodawać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. W ten sposób dodaj cały cukier.
Do miski z mieszanką mączną dodaj ciepłe masło oraz żółtka. Całość wymieszaj dokładnie łyżką. Dodaj część piany bezowej i wymieszaj. Dodaj resztę ubitych białek i wymieszaj ciasto, ale już tylko chwilę, by zachować puszystość ciasta.
Formę wyłóż papierem (wystarczy samo dno) i wysmaruj resztkami masła. Ciasto przełóż do formy.
Ciasto kisielowe około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto.
Ciasto oprószyłam cukrem pudrem oraz starłam na nie skórkę z cytryny, limonki i pomarańczy.
Smacznego.