Ciasto francuskie z jabłkami

Ciasto francuskie z jabłkami

Ciasto francuskie z jabłkiem, czyli domowe rożki z szybkim nadzieniem z jabłek, kisielu i cynamonu. Przepis jest bardzo prosty, a ciasteczka niesamowicie pyszne. 

- tylko kilka składników
- najprostsze wykonanie
- błyskawiczne ciastka na każdą okazję

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia ciastek: 25 minut
Liczba porcji: 6 sporych ciastek

Kaloryczność kcal: 240 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego - 275 g (może być większy)
  • 1 duże lub 2 małe jabłka - około 350 g (łączna waga przed obraniem)
  • mały kisiel błyskawiczny typu "Słodka chwila" - saszetka około 30 g*
  • 6 łyżek wody - przestudzona z czajnika
  • pół łyżeczki cynamonu - można pominąć lub dać wanilię
  • odrobinę jajka lub jajko przepiórcze - do posmarowania rożków

Ciasto francuskie z jabłkiem 

Z podanej ilości składników wyszło mi 6 sporych rożków. 

Opakowanie ciasta francuskiego wyjmij wcześniej z lodówki, by ciasto nie kruszyło się przy końcach podczas rozwijania. Ciasto może być też mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Polecam zakupić ciasto francuskie z dodatkiem prawdziwego masła. Jest znacznie lepsze, niż ciasto z tłuszczem roślinnym. Najważniejsze jest jednak to, by ciasto było jak najświeższe. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności ciasteczek nie uwzględniłam lukru. Zanim zaczniesz szykować tę słodką przekąskę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

*Do nadzienia wsypuję zawsze małą saszetkę błyskawicznego kisielu. Sięgam zazwyczaj po dowolny smak kisielu "Słodka chwila" Oetkera, gdzie saszetka waży 30 gramów. Tym razem wybrałam smak jabłkowy, który całość zabarwił mi na zielono. Inne marki również mają w swojej ofercie tego typu kisiele i można ich użyć. Dajemy nie więcej niż 30-32 gramy takiego proszku (może być z kawałkami owoców). Jeśli nadal ktoś ma wątpliwości o jakiego typu produkt chodzi, to piszę o tych kisielach, które wsypuje się do szklanki z wrzątkiem, a następnie tylko miesza i gotowe. 

Ciasto francuskie z jabłkami, 1

Ciasto francuskie z jabłkami, 2

Ciasto francuskie z jabłkami przepis

Wczesną jesienią polecam antonówki, zaś późniejszą jesienią lepsza będzie szara reneta. Dwa mniejsze jabłka ważyły u mnie przed obraniem około 350 gramów. Jabłka cienko obierz, a następnie każdą sztukę przekrój wzdłuż na pół i jeszcze na dzwonka. Wykrój gniazda nasienne, szypułkę oraz usuń ogonek. Ćwiartki pokrój w kostkę nie większą niż 1,5 cm. 

Jabłuszka umieść w rondelku z grubym dnem lub na patelni. Wsyp pół łyżeczki cynamonu i wlej dwie łyżki wody. Ustaw średnią moc palnika i zacznij podgrzewać jabłuszka. Mieszaj je przez kilka minut przy pomocy drewnianej łyżki. Na początku możesz nawet na chwilę przykryć garnek przykrywką, by jabłuszka szybciej zmiękły. 

Porady: Jeśli mieszkasz w u UK, to polecam sięgnąć po odmiany jabłek: Bramleys albo Granny Smith. Cynamon możesz pominąć lub dodać odrobinę pasty lub esencji waniliowej. Może być też mała saszetka cukru wanilinowego lub nasionka wydłubane z połowy laski wanilii. 

Ciasto francuskie z jabłkami, 3

Po około maksymalnie pięciu minutach dodaj resztę wody, czyli cztery łyżki. Następnie wsyp też małą saszetkę kisielu typu "Słodka chwila" o wadze około 30 gramów. Od razu mieszaj całość przez około minutę. Jabłka z kisielem błyskawicznie mocno się zagęszczą. Po chwili można zdjąć patelnię z płyty. Jabłka w kisielu mają lekko przestygnąć. 

Porada: Wybrałam kisiel o smaku jabłkowym, który zabarwił słodki farsz na zielono. Pasują tutaj praktycznie wszystkie kisiele błyskawiczne w małych torebkach. 

Ciasto francuskie z jabłkami, 4

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, by łatwiej Ci było je potem rozprostować (bez łamania zwiniętego końca). Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wyprostuj. W razie potrzeby lekko je rozwałkuj. Płat ciasta podziel nożem na sześć w miarę równych kwadratów. Na środek każdego placka wyłóż porcję przestudzonych jabłek z kisielem. 
Ciasto francuskie z jabłkami, 5

Zbliż do siebie dwa przeciwległe rogi placka. Postaraj się równo złączyć ze sobą ciasto. W razie potrzeby łączenie posmaruj odrobiną wody. Miejsce łączenia koniecznie zlep dokładniej np. w formie podwijanych falbanek, jak przy pierogach. Najłatwiej jest jednak złączyć brzegi ciasta przy pomocy widelca. Natnij lekko ciasto w kilku miejscach na górze. W taki sposób przygotuj wszystkie rożki z ciasta francuskiego z jabłkami. 

Porada: Ciastka można też łączyć w prostokąty. Falbanka absolutnie nie jest konieczna i po upieczeniu ciastek wzorek nie będzie widoczny. 

Ciasto francuskie z jabłkami, 6

Na tym etapie można już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 210 stopni z grzaniem góra/dół lub też 190 stopni z termoobiegiem. 

Ciasteczka francuskie z jabłkami układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję między nimi spore odstępy, ponieważ rożki jeszcze mocno rosną w trakcie pieczenia. Każde ciastko posmaruj odrobiną dobrze rozkłóconego malutkiego jajka (sprawdzi się tutaj jajko przepiórcze). 
Ciasto francuskie z jabłkami, 7

Blaszkę z gotowymi do pieczenia ciastkami umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę i piecz je przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się rożków. Można wyjmować je z pieca od razu po upieczeniu. Jeśli chcesz polać je lukrem, to poczekaj aż całkiem przestygną. Najlepiej smakują nam z gęstszym lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, ale i tylko posypane cukrem pudrem będą pyszne. Ciasteczka francuskie z jabłkami wychodzą lekkie, kruche i przepyszne!
Ciasto francuskie z jabłkami, 8

Ciasto francuskie z jabłkami, 9

Jeśli ciasto francuskie z jabłkami nie będzie zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu należy zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej.
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (82 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto francuskie z jabłkami

Podkreślałam to już wiele razy, jednak nie zaszkodzi raz jeszcze. W swojej lodówce prawie zawsze mam opakowanie ciasta francuskiego. Robię z nim całą masę najróżniejszych dań na słodko i na wytrawnie. Takie ciasto francuskie z jabłkiem to zupełny must have na jesieni. Chyba prostsze są tylko rogaliki z ciasta francuskiego, które są tak pyszne i urocze, że trzeba je upiec. Na słono polecałabym teraz ciasto francuskie ze szpinakiem oraz przepyszne paszteciki z ciasta francuskiego, które na Święta będą idealne. Gdy tylko w warzywniakach pojawia się szara reneta, ja zaczynam szaleć z przepisami z użyciem tych idealnych jabłek. Domowe ciasto francuskie z jabłkiem i cynamonem to smak jesieni i smak zimy. Kiedyś pamiętam, że w jakiejś cukierni można było kupić podobne rożki francuskie z jabłkami. były one bardzo smaczne, jednak znacznie cięższe niż te domowe ciastka francuskie z jabłkami. Na takie domowe ciastka francuskie z jabłkiem mam swój sprawdzony sposób. Jak praktycznie zawsze, staram się, by przepis na ciasto francuskie z jabłkami był jak najprostszy i opisany tak, by każdy dał sobie z nim radę. Koniecznie sprawdź też przepis na ciasto francuskie z budyniem. Zapraszam też po super przepis na ciasto Pani Walewska

Ciasteczka francuskie z jabłkami

Jeśli chodzi o sam kształt na ciasto francuskie z jablkami, to ja preferuję składanie rożków, jednak śmiało można sobie zlepić też prostokąty, czy też mniejsze całuski. Moje ciasto francuskie z jabłkiem zazwyczaj m a więc kształt rożka i takie też pokażę je na zdjęciach. Jeśli chodzi o samo ciasto na ciasteczka francuskie z jabłkiem, to zawsze stawiajcie na jakość i świeżość, by ciasteczka francuskie z jabłkami były idealnie wyrośnięte, kruche i pachnące. Na ciasto francuskie z jabłkami przepis jest naprawdę super prosty, i jestem pewna, że pomoże każdemu, kto potrzebuje na szybko przygotować słodką przekąskę. Do tego takie ciasto francuskie z jabłkami może śmiało poleżeć na stole kilka godzin i nadal będzie świeżutkie i pyszne. Na podobne ciasto francuskie z jabłkami przepisy są różne i z pewnością wiele z nich jest super. Ja swój słodki farsz szykuję tak, by był prosty i praktyczny. Do jabłuszek wsypuję małą saszetkę błyskawicznego kisielu, który super zagęszcza całość, a do tego daje i słodycz, i kolor i kwasowość. Po przestudzeniu rożki francuskie z jabłkami oblewam zazwyczaj gęstszym lukrem cytrynowym. Po zastygnięciu lukru zajadamy ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami. Jeszcze nigdy nie zostało na drugi dzień. Powodzenia w pieczeniu i smacznego.