Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pierniczki na święta przepis

Pierniczki na święta przepis

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pierniki. Pierniczki wychodzą idealnie pulchniutkie. To mój super sprawdzony przepis na miękkie pierniczki, które robię z miodem i własną kompozycją przypraw korzennych. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 40-60 sztuk

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania pierników
  • 100 g prawdziwego masła
  • 150 g naturalnego miodu
  • 4 średnie jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawy: po łyżeczce mielonego cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, kakao i imbiru

Pierniczki na Święta przepis
Pierniczki na święta przepis, 1

Pierniczki nie wychodzą mocno słodkie. Jeśli wiec wolisz słodsze wypieki, to dodaj do ciasta 50-100 gramów cukru pudru. 

Lukier pomarańczowy:
• 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
• 5 łyżek cukru pudru

Masło z miodem roztop na małym ogniu w rondelku. Masę odstaw do przestudzenia. W misce umieść jajka i roztrzep je trzepaczką lub mikserem. Dodaj przestudzony miód z masłem i całość tylko wymieszaj. Mąkę z sodą i przyprawami przesiej bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami. Wszystko wyrób mikserem lub też ręcznie, do połączenia składników w jednolitą masę.

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na jedną godzinę. Po godzinie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). W czasie nagrzewania przygotuj blachę np. z wyposażenia piekarnika. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp go mąką i rozwałkuj na placek dowolnej grubości. Ja zrobiłam grube pierniczki u moje ciasto miało po rozwałkowaniu około 7 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta. Pierniczki piecz od 20-25 minut w zależności od ich grubości (jak będą cieńsze, to piecz je krócej). Ja upiekłam dwie blachy: jedna po drugiej, oddzielnie. Pierniczki wyrastają podwójnie.

Po wystygnięciu możesz polukrować pierniczki. Sok z pomarańczy podgrzej w rondelku. Dodaj cukier puder i podgrzewaj chwilę ciągle mieszając. Pierniczki lukruj używając np. pędzelka cukierniczego. Niepolukrowane pierniczki przechowuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w dużej puszce do 10-14 dni.

Pierniczki na święta przepis, 2
 
Polecam też mój przepis na piękne, puszysty pierniczki z polewą z kakao. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (6600 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pierniczki na Święta przepis

Tylko kilka podstawowych składników, jednak idealnie dobranych i w super proporcjach. Pierniczki wychodzą miękkie i pulchniutkie. To mój ulubiony przepis na miękkie pierniki na Boże Narodzenie. Bardzo przypominają znane katarzynki oraz pierniczki toruńskie.

Pierniczki na swieta

Te pierniczki szykuję z miodem. W zależności od tego jaki miód wybierzesz, Twoje pierniczki będą jaśniejsze lub ciemniejsze. Mogą mieć bardziej intensywny smak, jeśli spróbujesz miodu gryczanego. Z miodu lipowego wyjdą delikatniejsze. Jeśli zaś wolisz chrupiące pierniczki, to polecam mój przepis na najlepsze chrupiące pierniczki. Wypróbuj: pierniki świąteczne przepis miękkie!

Sprawdzony przepis na pierniki

Na moim blogu znajdziesz wiele innych ciekawych pomysłów na ciastapotrawy wigilijne. Z ciast polecam szczególnie ciasto marchewkowe. Natomiast z dań wypróbuj koniecznie tradycyjne pierogi ruskie, uszka z grzybami i koniecznie barszcz czerwony.