Pierniczki na święta przepis
Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pierniki. Pierniczki wychodzą idealnie pulchniutkie. To mój super sprawdzony przepis na miękkie pierniczki, które robię z miodem i własną kompozycją przypraw korzennych.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 40-60 sztuk
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 g mąki pszennej + do podsypania pierników
- 100 g prawdziwego masła
- 150 g naturalnego miodu
- 4 średnie jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawy: po łyżeczce mielonego cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, kakao i imbiru
Pierniczki na Święta przepis
Pierniczki nie wychodzą mocno słodkie. Jeśli wiec wolisz słodsze wypieki, to dodaj do ciasta 50-100 gramów cukru pudru.
Lukier pomarańczowy:
• 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
• 5 łyżek cukru pudru
Masło z miodem roztop na małym ogniu w rondelku. Masę odstaw do przestudzenia. W misce umieść jajka i roztrzep je trzepaczką lub mikserem. Dodaj przestudzony miód z masłem i całość tylko wymieszaj. Mąkę z sodą i przyprawami przesiej bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami. Wszystko wyrób mikserem lub też ręcznie, do połączenia składników w jednolitą masę.
Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na jedną godzinę. Po godzinie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). W czasie nagrzewania przygotuj blachę np. z wyposażenia piekarnika. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Urwij kawałek ciasta. Podsyp go mąką i rozwałkuj na placek dowolnej grubości. Ja zrobiłam grube pierniczki u moje ciasto miało po rozwałkowaniu około 7 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta. Pierniczki piecz od 20-25 minut w zależności od ich grubości (jak będą cieńsze, to piecz je krócej). Ja upiekłam dwie blachy: jedna po drugiej, oddzielnie. Pierniczki wyrastają podwójnie.
Po wystygnięciu możesz polukrować pierniczki. Sok z pomarańczy podgrzej w rondelku. Dodaj cukier puder i podgrzewaj chwilę ciągle mieszając. Pierniczki lukruj używając np. pędzelka cukierniczego. Niepolukrowane pierniczki przechowuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w dużej puszce do 10-14 dni.