Błyskawiczne pierniczki z lukrem

Błyskawiczne pierniczki z lukrem

Przepis na bardzo szybkie pierniczki świąteczne. Pierniczki wychodzą idealnie pulchniutkie. To mój super sprawdzony przepis na miękkie pierniczki, które robię z miodem i własną kompozycją przypraw korzennych. 

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 40-60 sztuk

Składniki:
  • 500 g mąki + do podsypania pierników
  • 100 g masła
  • 150 g miodu
  • 4 jajka
  • łyżeczka sody
  • przyprawy: po łyżeczce mielonych - cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, kakao, imbiru

Lukier pomarańczowy:
• 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
• 5 łyżek cukru pudru

Masło z miodem rozpuść na małym ogniu w rondelku. Lekko ostudź. W misce umieść jajka - roztrzep trzepaczką lub mikserem. Dodaj miód z masłem, wymieszaj.

Mąkę z sodą i przyprawami przesiej bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami. Wszystko wyrób mikserem lub ręcznie do połączenia składników.

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na jedną godzinę.

Po godzinie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek dowolnej grubości. Ja zrobiłam grube pierniczki - ciasto miało po rozwałkowaniu około 7 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.

Pierniczki piecz od 20-25 minut w zależności od ich grubości. Ja upiekłam dwie blachy jedna po drugiej, oddzielnie. Pierniczki wyrastają podwójnie.

Po wystygnięciu możesz polukrować pierniczki. Sok z pomarańczy podgrzej w rondelku. Dodaj cukier puder i podgrzewaj chwilę ciągle mieszając. Pierniczki lukruj używając np. pędzelka cukierniczego.

Niepolukrowane pierniczki przechowuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w dużej puszce do 10-14 dni.

Błyskawiczne pierniczki z lukrem, 1

Błyskawiczne pierniczki z lukrem, 2

Smacznego. 

Średnia 4.6 / 5 (35 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10572
Reklama

Komentarze

2015-12-02 14:57
Ten przepis wypróbuję. Wreszcie jakieś pierniczki do mnie 'przemówiły' ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-02 14:59
Nie są bardzo słodkie, więc możesz je dowolnie dekorować ;-)
2015-12-02 19:42
Ojejku pierniczki! Znaczy się święta tuż tuż :) Muszę zrobić przynajmniej jedną porcję i udekorować ;)
2015-12-02 22:55
Bardzo fajne pierniczki Aniu :-)
2015-12-03 17:33
fantastyczne pierniczki :) też muszę zabrać się za ich pieczenie :)
2015-12-04 00:27
Uwielbiam błyskawiczność slowfoodu! Po tytule bałem się, że to będzie jakiś proszek do wymieszania z wodą i wstawieniem do mikrofali :) A tu zupełnie normalne, spokojne wypiekanie :) Obyw ięcej takich "błyskawicznych" zajęć w moim życiu :D
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-04 09:08
Coś Ty.. :-) Mikrofalę mam, ale rozmrażam w niej głównie owoce ;-)
2015-12-04 16:20
Mniam ;) Chyba w weekend zrobię te pierniczki ;) Trzeba testować nowe przepisy przed świętami ! ;))
2016-12-09 22:04
pięknie wyglądają twoje pierniczki.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-10 12:45
Dziękuję Ci Gosiu :-)
2016-12-10 12:58
witam czy nie trzeba sody ani proszku do pieczenia ?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-10 15:25
W przepisie jest oznaczona soda :-)
2016-12-10 14:08
Pierniczki na pewno pyszne. Jak długo można je przechowywać a może trzeba je od razu zjeść ?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-10 15:25
Do 14 dni w puszcze :-)
2017-12-10 12:44
Pierniczki przed Swietami musza byc :-)
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 15:16
Magdaleno.. Twoje pierniczki wyglądają lepiej niż moje :-) <3
2017-12-10 15:46
Oj juz bez przesady ;-) <3
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 15:52
Serio!!! Ściskam Cię mocno i czekam na więcej zdjęć dań, które robiłaś z moich przepisów!
2017-12-10 15:54
:-*
2017-12-10 15:51
Robilam z troszke innego przepisu I lukrowalam na goraco
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 18:12
Piękne :-)
2017-12-13 10:18
Aniu, czy zwykłą przyprawę do piernika można dodać /bo akurat mam ;) / i ile ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-13 10:20
Tak Małgosiu. Jedno opakowanie przyprawy powinno wysterczać. Jak masz w domu jeszcze cynamon i gałkę to dołóż szczyptę.
2017-12-19 18:26
Jeszcze ciepłe:)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-19 19:32
👏️🔪Super pierniczki!!
2018-11-28 09:15
Proszę o informację czy na tych pierniczkach wyjdą stempelki?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-28 11:53
Tak Ewelino.. śmiało 👍
2018-11-28 17:27
Świetnie. W takim razie robimy na Mikołajki do przedszkola 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍😀
2018-11-28 11:28
Czy zamiast masła mogę użyć margarynę ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-28 13:19
W ostateczności tak, ale zawsze polecam prawdziwe masło. Takie pierniczki zupełnie inaczej pachną i smakują.
2018-12-02 12:12
Czy rzeczywiście można je przechowywać "tylko" do 14 dni? Chciałabym je już upiec, ale do Świąt jest ponad 3 tygodnie?!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-02 17:54
Pewnie znacznie dłużej... tylko u mnie tak długo nie wytrwały bez znalezienia przez dzieci.. 😜
2018-12-08 17:01
Świetny przepis👍 200 sztuk czeka już na Święta 🎄🎅🎁 Dziękuję Aniu 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale pięknie! 🙂
2018-12-11 13:28
Witam Jaki miód ma być
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-11 13:44
Najlepszy będzie prawdziwy miód np. wielokwiatowy lub lipowy.
2018-12-16 23:55
Pierniczki przed ozdabianiem. Rzeczywiście nie są mocno słodkie. Idealne do lukrowania.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne!🙂
2018-12-20 23:56
Witam zrobiłam ale nie jestem zadowolona dałam pół łyżeczki sody a mimo to strasznie puchly podczas pieczenia mimo że starałam się jak najciensze robić ale ciasto strasznie "wracało" ok 4mm było mniej się nie udało 🤔

Wg mnie ta ilość jajek jest zdecydowanie za duża

Ja moje piekłam uwaga 6 minut w temp 170 Góra dół 20minut to spalone by wyszły (tak wiem każdy piekarnik jest inny mój bardzo szybko piecze) piekłam na oko po dotknięciu palcem nie powinna się robić dziura i być strasznie miękkie wtedy są ok

Nie do końca podobała mi się konsystencja dałam gorący miód z masłem ale jajecznica nie zrobiła się 😁 tylko ciasto guma taka plasteliny ja walkuje ono wraca tak powinno być czy coś schrzaniłam?

Kolejnym razem napewno 2 jajka mniej i pół szklanki mąki conajmniej mniej spróbuję albo i szklankę mojego dziś prawie wcale nie trzeba było podsypywac
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-21 11:42
Może użyłaś bardzo dużych jajek.. Takie średniej wielkości są najlepsze. Ciasto powinno poleżeć w lodówce przed wycinaniem pierniczków.
2018-12-21 20:41
Wyszły idealne❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudeńka!!🌼😍
Reklama

Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki

Tylko kilka podstawowych składników, jednak idealnie dobranych i w super proporcjach. Pierniczki wychodzą miękkie i pulchniutkie. To mój ulubiony przepis na miękkie świąteczne pierniczki. Bardzo przypominają znane katarzynki oraz pierniczki toruńskie. 

Przepis na pierniczki z miodem

Te pierniczki szykuję z miodem. W zależności od tego jaki miód wybierzesz, Twoje pierniczki będą jaśniejsze lub ciemniejsze. Mogą mieć bardziej intensywny smak, jeśli spróbujesz miodu gryczanego. Z miodu lipowego wyjdą delikatniejsze. Jeśli zaś wolisz chrupiące pierniczki, to polecam mój przepis na najlepsze chrupiące pierniczki