Błyskawiczne pierniczki z lukrem

Błyskawiczne pierniczki z lukrem

Przepis na bardzo szybkie pierniczki świąteczne. Pierniczki wychodzą idealnie pulchniutkie. To mój super sprawdzony przepis na miękkie pierniczki, które robię z miodem i własną kompozycją przypraw korzennych. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 40-60 sztuk

Składniki:
  • 500 g mąki + do podsypania pierników
  • 100 g masła
  • 150 g miodu
  • 4 jajka
  • łyżeczka sody
  • przyprawy: po łyżeczce mielonych - cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, kakao, imbiru

Lukier pomarańczowy:
• 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
• 5 łyżek cukru pudru

Masło z miodem rozpuść na małym ogniu w rondelku. Lekko ostudź. W misce umieść jajka - roztrzep trzepaczką lub mikserem. Dodaj miód z masłem, wymieszaj.

Mąkę z sodą i przyprawami przesiej bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami. Wszystko wyrób mikserem lub ręcznie do połączenia składników.

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na jedną godzinę.

Po godzinie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek dowolnej grubości. Ja zrobiłam grube pierniczki - ciasto miało po rozwałkowaniu około 7 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.

Pierniczki piecz od 20-25 minut w zależności od ich grubości. Ja upiekłam dwie blachy jedna po drugiej, oddzielnie. Pierniczki wyrastają podwójnie.

Po wystygnięciu możesz polukrować pierniczki. Sok z pomarańczy podgrzej w rondelku. Dodaj cukier puder i podgrzewaj chwilę ciągle mieszając. Pierniczki lukruj używając np. pędzelka cukierniczego.

Niepolukrowane pierniczki przechowuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w dużej puszce do 10-14 dni.

Błyskawiczne pierniczki z lukrem, 1

Błyskawiczne pierniczki z lukrem, 2

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (407 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki

Tylko kilka podstawowych składników, jednak idealnie dobranych i w super proporcjach. Pierniczki wychodzą miękkie i pulchniutkie. To mój ulubiony przepis na miękkie świąteczne pierniczki. Bardzo przypominają znane katarzynki oraz pierniczki toruńskie. 

Przepis na pierniczki z miodem

Te pierniczki szykuję z miodem. W zależności od tego jaki miód wybierzesz, Twoje pierniczki będą jaśniejsze lub ciemniejsze. Mogą mieć bardziej intensywny smak, jeśli spróbujesz miodu gryczanego. Z miodu lipowego wyjdą delikatniejsze. Jeśli zaś wolisz chrupiące pierniczki, to polecam mój przepis na najlepsze chrupiące pierniczki