Pierniczki na święta przepis

Pierniczki na święta przepis

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pierniki. Pierniczki wychodzą idealnie pulchniutkie. To mój super sprawdzony przepis na miękkie pierniczki, które robię z miodem i własną kompozycją przypraw korzennych. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 40-60 sztuk

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej + do podsypania pierników
  • 100 g prawdziwego masła
  • 150 g naturalnego miodu
  • 4 średnie jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawy: po łyżeczce mielonego cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, kakao i imbiru

Pierniczki na Święta przepis
Pierniczki na święta przepis, 1

Lukier pomarańczowy:
• 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
• 5 łyżek cukru pudru

Masło z miodem roztop na małym ogniu w rondelku. Masę odstaw do przestudzenia. W misce umieść jajka i roztrzep je trzepaczką lub mikserem. Dodaj przestudzony miód z masłem i całość tylko wymieszaj. Mąkę z sodą i przyprawami przesiej bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami. Wszystko wyrób mikserem lub też ręcznie, do połączenia składników w jednolitą masę.

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na jedną godzinę. Po godzinie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). W czasie nagrzewania przygotuj blachę np. z wyposażenia piekarnika. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp go mąką i rozwałkuj na placek dowolnej grubości. Ja zrobiłam grube pierniczki u moje ciasto miało po rozwałkowaniu około 7 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta. Pierniczki piecz od 20-25 minut w zależności od ich grubości (jak będą cieńsze, to piecz je krócej). Ja upiekłam dwie blachy: jedna po drugiej, oddzielnie. Pierniczki wyrastają podwójnie.

Po wystygnięciu możesz polukrować pierniczki. Sok z pomarańczy podgrzej w rondelku. Dodaj cukier puder i podgrzewaj chwilę ciągle mieszając. Pierniczki lukruj używając np. pędzelka cukierniczego. Niepolukrowane pierniczki przechowuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w dużej puszce do 10-14 dni.

Pierniczki na święta przepis, 2

Polecam też mój przepis na piękne, puszysty pierniczki z polewą z kakao.
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1951 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pierniczki na Święta przepis

Tylko kilka podstawowych składników, jednak idealnie dobranych i w super proporcjach. Pierniczki wychodzą miękkie i pulchniutkie. To mój ulubiony przepis na miękkie pierniki na Boże Narodzenie. Bardzo przypominają znane katarzynki oraz pierniczki toruńskie.

Pierniczki na swieta

Te pierniczki szykuję z miodem. W zależności od tego jaki miód wybierzesz, Twoje pierniczki będą jaśniejsze lub ciemniejsze. Mogą mieć bardziej intensywny smak, jeśli spróbujesz miodu gryczanego. Z miodu lipowego wyjdą delikatniejsze. Jeśli zaś wolisz chrupiące pierniczki, to polecam mój przepis na najlepsze chrupiące pierniczki. Wypróbuj: pierniki świąteczne przepis miękkie!

Sprawdzony przepis na pierniki

Na moim blogu znajdziesz wiele innych ciekawych pomysłów na ciastapotrawy wigilijne. Z ciast polecam szczególnie ciasto marchewkowe. Natomiast z dań wypróbuj koniecznie tradycyjne pierogi ruskie, uszka z grzybami i koniecznie barszcz czerwony.