Błyskawiczne pierniczki z lukrem

Błyskawiczne pierniczki z lukrem

Korzenne pierniczki, które są gotowe do zjedzenia już w dniu pieczenia :-)

Ilość pierniczków: 40-60 sztuk w zależności od wielkości i grubości ciasta

Składniki:
• 500 g mąki + do podsypania pierników
• 100 g masła
• 150 g miodu
• 4 jajka
• łyżeczka sody

przyprawy: po łyżeczce mielonych - cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, kakao, imbiru.

Lukier pomarańczowy:
• 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
• 5 łyżek cukru pudru

Masło z miodem rozpuść na małym ogniu w rondelku. Lekko ostudź. W misce umieść jajka - roztrzep trzepaczką lub mikserem. Dodaj miód z masłem, wymieszaj.

Mąkę z sodą i przyprawami przesiej bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami. Wszystko wyrób mikserem lub ręcznie do połączenia składników.

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na jedną godzinę.

Po godzinie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek dowolnej grubości. Ja zrobiłam grube pierniczki - ciasto miało po rozwałkowaniu około 7 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.

Pierniczki piecz od 20-25 minut w zależności od ich grubości. Ja upiekłam dwie blachy jedna po drugiej, oddzielnie. Pierniczki wyrastają podwójnie.

Po wystygnięciu możesz polukrować pierniczki. Sok z pomarańczy podgrzej w rondelku. Dodaj cukier puder i podgrzewaj chwilę ciągle mieszając. Pierniczki lukruj używając np. pędzelka cukierniczego.

Niepolukrowane pierniczki przechowuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w dużej puszce do 10-14 dni.

blyskawiczne-pierniczki-z-lukrem-1

blyskawiczne-pierniczki-z-lukrem-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Magda / dwa plus dwa
2015-12-02 14:57
Ten przepis wypróbuję. Wreszcie jakieś pierniczki do mnie 'przemówiły' ;)
Ania
2015-12-02 14:59
Nie są bardzo słodkie, więc możesz je dowolnie dekorować ;-)
feel-sexy
2015-12-02 19:42
Ojejku pierniczki! Znaczy się święta tuż tuż :) Muszę zrobić przynajmniej jedną porcję i udekorować ;)
Marzena
2015-12-02 22:55
Bardzo fajne pierniczki Aniu :-)
Obżarciuch
2015-12-03 17:33
fantastyczne pierniczki :) też muszę zabrać się za ich pieczenie :)
Artur
2015-12-04 00:27
Uwielbiam błyskawiczność slowfoodu! Po tytule bałem się, że to będzie jakiś proszek do wymieszania z wodą i wstawieniem do mikrofali :) A tu zupełnie normalne, spokojne wypiekanie :) Obyw ięcej takich "błyskawicznych" zajęć w moim życiu :D
Ania
2015-12-04 09:08
Coś Ty.. :-) Mikrofalę mam, ale rozmrażam w niej głównie owoce ;-)
Maja
2015-12-04 16:20
Mniam ;) Chyba w weekend zrobię te pierniczki ;) Trzeba testować nowe przepisy przed świętami ! ;))
Margaret
2016-12-09 22:04
pięknie wyglądają twoje pierniczki.
Ania
2016-12-10 12:45
Dziękuję Ci Gosiu :-)
Dorcia
2016-12-10 12:58
witam czy nie trzeba sody ani proszku do pieczenia ?
Ania
2016-12-10 15:25
W przepisie jest oznaczona soda :-)
Jola
2016-12-10 14:08
Pierniczki na pewno pyszne. Jak długo można je przechowywać a może trzeba je od razu zjeść ?
Ania
2016-12-10 15:25
Do 14 dni w puszcze :-)