Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami to idealny wypiek na lato. Przepis należy do tych najprostszych, ponieważ wystarczy wymieszać w jednej misce składniki na ciasto.  

- bez użycia miksera 
- ciasto gotowe do pieczenia w 15 minut
- maliny można zastąpić jeżynami lub wiśniami

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: forma 20 x 30 cm - 1500 g ciasta
W 100 g ciasta: Wartość energetyczna 305 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej - 320 g
  • 1 niecała szklanka oleju roślinnego - 230 ml
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • niecałe 3/4 szklanki cukru drobnego - około 180 g
  • 2 małe jajka - u mnie 100 g po rozbiciu
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru - 45 g
  • 4 płaskie łyżki kakao - około 25 g
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • do 500 g świeżych malin - u mnie 480 g
  • 30-50 g płatków migdałowych - można pominąć

Ciasto czekoladowe z malinami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. 
Forma na ciasto: u mnie wymiar 20 x 30 cm. 
Opcja pieczenia góra/dół; trochę niższa niż środkowa półka w piekarniku; temperatura: 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10-15 stopni mniej. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta czekoladowego z malinami zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania.

Ciasto czekoladowe z malinami, 1

Ciasto czekoladowe z malinami przepis

Aby zrobić to ciasto, można od razu umieścić wszystkie składniki w jednej misce (z wyjątkiem malin i płatków migdałów) i wymieszać je łyżką na gładką masę. Polecam jednak najpierw w misce umieścić wszystkie składniki sypkie i dokładnie wymieszać je np. przy pomocy rózgi kuchennej. Masz wówczas pewność, że kakao i proszek do pieczenia oraz soda będą idealnie rozłożone.

Składniki sypkie to: 320 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej; 180 gramów cukru zwykłego lub drobnego (może być i cukier puder); saszetka budyniu czekoladowego bez cukru (jak jest z cukrem, to też może być, ciasto wyjdzie nieco słodsze); 25 gramów kakao; po płaskiej łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia oraz 1/3 płaskiej łyżeczki soli.

Porada: Ciasto nie wychodzi bardzo słodkie, zatem miłośnicy słodszych wypieków mogą śmiało dać do 50 gramów więcej cukru lub/oraz użyć budyniu czekoladowego z cukrem. Soli nie pomijaj. Idealnie podbija smak czekoladowego ciasta. 

Ciasto czekoladowe z malinami, 2

Do składników sypkich wbij dwa małe jajka (u mnie 2 x 50 gramów po rozbiciu). Wlej szklankę, czyli 250 ml dowolnego mleka (może być też roślinne) oraz 230 ml oleju roślinnego (niecała szklanka) np. rzepakowego. Całość wymieszaj łyżką, szpatułką, czy też dla wygody i jeśli wolisz, mikserem. Wystarczy, że ciasto będzie jednolicie gładkie.

Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; o piętro niższa niż środkowa półka w piekarniku; temperatura: 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10-15 stopni mniej.

Porada: Tak, do tego ciasta dajemy dość dużo oleju, wszystko się zgadza. Ciasto z kakao wychodzi wówczas idealnie wilgotne i pięknie się piecze. 
Ciasto czekoladowe z malinami, 3

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a odrobiną tłuszczu wysmaruj sobie boki formy (ewentualnie dodatkowo obsyp je odrobiną bułki tartej, otrębami lub nawet mąką). Boki formy możesz też wyłóż wysokimi paskami papieru do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 20 x 30 cm. 

Ciasto przełóż do przygotowanej formy. W ciasto powtykaj nieco głębiej świeże maliny (u mnie 480 gramów). Owoce mają być umyte i dobrze osuszone. Jeśli sięgasz po owoce mrożone, to trzeba je najpierw rozmrozić, a następnie ogrzać do temperatury pomieszczenia i lekko osuszyć. Owoców rozmrożonych nie dajemy więcej niż łącznie 350 gramów.

Maliny można posypać płatkami migdałów o wadze 30-50 gramów. Nie jest to jednak składnik konieczny i można go zastąpić siekaną czekoladą np. deserową lub gorzką (30 gramów) lub pominać. 

Ciasto czekoladowe z malinami, 4

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z opcją grzania góra/dół. Góra ciasta ma być niżej niż na środku komory, by owoce i płatki migdałów nie spiekły się za mocno. Ciasto piecz około 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Po około 45 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto czekoladowe z malinami jest już gotowe. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy (bez śladów mokrego ciasta), to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że ciasto się nie dopiekło i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach możesz już wyjąć ciasto czekoladowe z malinami. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.
Ciasto czekoladowe z malinami, 5

Ciasto czekoladowe z malinami, 6

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto czekoladowe z malinami można jeść jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu należy zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie w folię i trzymać w temperaturze pokojowej do 2-3 dni lub też znacznie dłużej, ale już w lodówce. 

Porada: Jeśli decydujesz się na to, by pokryć przestudzone ciasto domowym lukrem, to pamiętaj, by ciasto czekoladowe z malinami podać tego samego dnia, ponieważ z czasem lukier może zacząć rozpuszczać się w zetknięciu z wystającymi owocami. W następnych dniach będzie tak samo pyszne, ale może nie wyglądać już tak atrakcyjnie jak na początku. Aby zrobić lukier: Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny, z pomarańczy lub nawet zwykłą wodę. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Całość rozcieraj, aż lukier zrobi się idealnie gładki.

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (752 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto czekoladowe z malinami

Tym razem mam dla moich Czytelników niesamowicie prosty przepis na ciasto czekoladowe z malinami, a raczej na ciasto kakaowe z malinami, ponieważ do upieczenia ciasta używam wyłącznie kakao. Kto z nas nie uwielbia delikatnego, wilgotnego ciasta czekoladowego pełnego intensywnego, kakaowego smaku? A co powiecie na połączenie tego klasycznego deseru z kwasową nutą malin, które dodadzą wyrazistego smaku? Zachęcamy serdecznie do samodzielnego wypieczenia tego prostego w wykonaniu i szybkiego do upieczenia ciasta czekoladowego z malinami, które może stać się idealnym akcentem każdej domowej imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Ciasto czekoladowe z malinami przepis, który zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem i zapachem. To oczywiście super szybkie ciasto czekoladowe z malinami, ponieważ aby je zrobić wystarczy tak naprawdę wszystkie składniki umieścić w jednej misce i wymieszać łyżką. Tylko maliny i ewentualnie płatki migdałowe dajemy na koniec. Wychodzi nam wilgotne ciasto czekoladowe z malinami. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by wykonać to niezwykle apetyczne, pyszne ciasto czekoladowe z malinami. Wystarczy, że przygotujesz kilka podstawowych składników, takich jak mąka, kakao czy jajka, a także odrobina kreatywności i przyjemnej atmosfery w kuchni. Dzięki temu Twoje ciasto zyska wyjątkowy, domowy smak i charakter, który zachwyci wszelkich łasuchów. To proste ciasto czekoladowe z malinami, które piekę na oleju. Moje błyskawiczne ciasto czekoladowe z malinami zachowuje wówczas maksymalną świeżość, wilgotność i puszystość. Oczywiście, nie musisz ograniczać się tylko do malin. Ciasto czekoladowe z malinami można też upiec z borówkami, jeżynami, czy wiśniami. Możesz dowolnie eksperymentować z innymi rodzajami owoców czy dodatkami, takimi jak orzechy czy karmel. Ciekawe zestawienia i eksperymenty kulinarna doprowadzą do odkrycia nowych, ulubionych smaków. Spróbuj samodzielnie upiec takie ciasto czekoladowe z malinami i przeżyj prawdziwą ucztę kulinarną! Latem polecam też zerknąć na przepisy na chłodniki oraz na szybkie ciasta. Koniec czerwca to ostatni dzwonek na przepisy na ciasta z truskawkami. Na śniadanie zaś polecam zrobić super proste i smakowite placuszki bananowe. Koniecznie sprawdź też przepis idealny na lato, czyli ciasto czekoladowe z wiśniami. Gorąco polecam też uniwersalny przepis na pyszny biszkopt genueński