Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami to idealny wypiek na lato. Przepis należy do tych najprostszych, ponieważ wystarczy wymieszać w jednej misce składniki na ciasto.
- bez użycia miksera
- ciasto gotowe do pieczenia w 15 minut
- maliny można zastąpić jeżynami lub wiśniami
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: forma 20 x 30 cm - 1500 g ciasta
W 100 g ciasta:
Wartość energetyczna
305 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej - 320 g
- 1 niecała szklanka oleju roślinnego - 230 ml
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- niecałe 3/4 szklanki cukru drobnego - około 180 g
- 2 małe jajka - u mnie 100 g po rozbiciu
- 1 budyń czekoladowy bez cukru - 45 g
- 4 płaskie łyżki kakao - około 25 g
- po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- do 500 g świeżych malin - u mnie 480 g
- 30-50 g płatków migdałowych - można pominąć
Ciasto czekoladowe z malinami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.
Forma na ciasto: u mnie wymiar 20 x 30 cm.
Opcja pieczenia góra/dół; trochę niższa niż środkowa półka w piekarniku; temperatura: 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10-15 stopni mniej.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta czekoladowego z malinami zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania.
Ciasto czekoladowe z malinami przepis
Aby zrobić to ciasto, można od razu umieścić wszystkie składniki w jednej misce (z wyjątkiem malin i płatków migdałów) i wymieszać je łyżką na gładką masę. Polecam jednak najpierw w misce umieścić wszystkie składniki sypkie i dokładnie wymieszać je np. przy pomocy rózgi kuchennej. Masz wówczas pewność, że kakao i proszek do pieczenia oraz soda będą idealnie rozłożone.
Składniki sypkie to: 320 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej; 180 gramów cukru zwykłego lub drobnego (może być i cukier puder); saszetka budyniu czekoladowego bez cukru (jak jest z cukrem, to też może być, ciasto wyjdzie nieco słodsze); 25 gramów kakao; po płaskiej łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia oraz 1/3 płaskiej łyżeczki soli.
Porada: Ciasto nie wychodzi bardzo słodkie, zatem miłośnicy słodszych wypieków mogą śmiało dać do 50 gramów więcej cukru lub/oraz użyć budyniu czekoladowego z cukrem. Soli nie pomijaj. Idealnie podbija smak czekoladowego ciasta.
Do składników sypkich wbij dwa małe jajka (u mnie 2 x 50 gramów po rozbiciu). Wlej szklankę, czyli 250 ml dowolnego mleka (może być też roślinne) oraz 230 ml oleju roślinnego (niecała szklanka) np. rzepakowego. Całość wymieszaj łyżką, szpatułką, czy też dla wygody i jeśli wolisz, mikserem. Wystarczy, że ciasto będzie jednolicie gładkie.
Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; o piętro niższa niż środkowa półka w piekarniku; temperatura: 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10-15 stopni mniej.
Porada: Tak, do tego ciasta dajemy dość dużo oleju, wszystko się zgadza. Ciasto z kakao wychodzi wówczas idealnie wilgotne i pięknie się piecze.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a odrobiną tłuszczu wysmaruj sobie boki formy (ewentualnie dodatkowo obsyp je odrobiną bułki tartej, otrębami lub nawet mąką). Boki formy możesz też wyłóż wysokimi paskami papieru do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 20 x 30 cm.
Ciasto przełóż do przygotowanej formy. W ciasto powtykaj nieco głębiej świeże maliny (u mnie 480 gramów). Owoce mają być umyte i dobrze osuszone. Jeśli sięgasz po owoce mrożone, to trzeba je najpierw rozmrozić, a następnie ogrzać do temperatury pomieszczenia i lekko osuszyć. Owoców rozmrożonych nie dajemy więcej niż łącznie 350 gramów.
Maliny można posypać płatkami migdałów o wadze 30-50 gramów. Nie jest to jednak składnik konieczny i można go zastąpić siekaną czekoladą np. deserową lub gorzką (30 gramów) lub pominać.
Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z opcją grzania góra/dół. Góra ciasta ma być niżej niż na środku komory, by owoce i płatki migdałów nie spiekły się za mocno. Ciasto piecz około 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Po około 45 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto czekoladowe z malinami jest już gotowe. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy (bez śladów mokrego ciasta), to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że ciasto się nie dopiekło i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach możesz już wyjąć ciasto czekoladowe z malinami. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto czekoladowe z malinami można jeść jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu należy zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie w folię i trzymać w temperaturze pokojowej do 2-3 dni lub też znacznie dłużej, ale już w lodówce.
Porada: Jeśli decydujesz się na to, by pokryć przestudzone ciasto domowym lukrem, to pamiętaj, by ciasto czekoladowe z malinami podać tego samego dnia, ponieważ z czasem lukier może zacząć rozpuszczać się w zetknięciu z wystającymi owocami. W następnych dniach będzie tak samo pyszne, ale może nie wyglądać już tak atrakcyjnie jak na początku. Aby zrobić lukier: Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny, z pomarańczy lub nawet zwykłą wodę. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Całość rozcieraj, aż lukier zrobi się idealnie gładki.
Smacznego.