Sernik z budyniem gotowanym
Budyń z serków waniliowych.. lub jak wolisz.. sernik z budyniem gotowanym. Niezapomniany smak. Bardzo prosty i szybki. Na ciepło i na zimno.
Łączny czas przygotowywania: około 20 minut
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 3 serki waniliowe - 3 x 200 g
- 3 średnie jajka
- pół kostki masła - 100 g
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mleka - około 100 ml
W niewielkim garnku umieść masło. Rozpuść na małej mocy palnika. Ciągle mieszając np. rózgą lub mikserem na najniższych obrotach, dodaj cukier, serki waniliowe oraz jajka. (Możesz również wcześniej zrobić z jajek i cukru kogel mogel i w takiej formie dodać do garnka po serkach)
Masa ma być gorąca, ale nie powinna się gotować. Do mleka dodaj skrobię - mąkę ziemniaczaną. Zamieszaj i od razu wlej do garnka. Całość mieszaj energicznie łyżką, lub rózgą. Odrobinę zwiększ moc palnika. Pamiętaj, by ciągle mieszać budyń. W parę minut powinien zgęstnieć.
wyłącz i przełóż do miseczek. Możesz go również schłodzić w lodówce i podawać na zimno.
U mnie schłodzony i posypany wiórkami kokosowymi :-)
Możesz również wkruszyć do budyniu herbatniki lub podać go z owocami.
Smacznego