Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Budyń z serków waniliowych.. lub jak wolisz.. sernik gotowany w formie budyniu :-) Niezapomniany smak. Bardzo prosty i szybki. Na ciepło i na zimno.

Łączny czas przygotowywania: około 20 minut
Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 3 serki waniliowe - 3 x 200 g
  • 3 średnie jajka
  • pół kostki masła - 100 g
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka - około 100 ml

W niewielkim garnku umieść masło. Rozpuść na małej mocy palnika. Ciągle mieszając np. rózgą lub mikserem na najniższych obrotach, dodaj cukier, serki waniliowe oraz jajka. (Możesz również wcześniej zrobić z jajek i cukru kogel mogel i w takiej formie dodać do garnka po serkach)

Masa ma być gorąca, ale nie powinna się gotować. Do mleka dodaj skrobię - mąkę ziemniaczaną. Zamieszaj i od razu wlej do garnka. Całość mieszaj energicznie łyżką, lub rózgą. Odrobinę zwiększ moc palnika. Pamiętaj, by ciągle mieszać budyń. W parę minut powinien zgęstnieć.

wyłącz i przełóż do miseczek. Możesz go również schłodzić w lodówce i podawać na zimno.

Sernik budyniowy, 1

Sernik budyniowy, 2

U mnie schłodzony i posypany wiórkami kokosowymi :-)
Możesz również wkruszyć do budyniu herbatniki lub podać go z owocami.

Smacznego

Średnia 4.7 / 5 (69 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷