Babka budyniowa

Babka budyniowa

Smak nie do opisania..
Przepyszna babka.. placek budyniowy!

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 40 minut
Ilość: tortownica 26 cm z kominem, zwykła 24 cm lub średnia keksówka

Składniki:
• niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (170 g)
• 4 średnie jajka
• niecałe pół szklanki cukru (około 100 g)
• 200 g słodkiej śmietanki 30 %
• 2 budynie bez cukru (śmietankowe lub waniliowe - do 90 g proszku łącznie)
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Śmietankę i jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut. 

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i budyniami. Wsyp do miski z kremem z jajek. Dodaj również śmietankę i wymieszaj całość łyżką lub chwilę mikserem na najniższych obrotach.

Formę wysmaruj lekko olejem i oprósz od środka mąką. Wlej ciasto.

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika (wetknij kawałek ręcznika, by powstała mała szparka). Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.

babka-budyniowa-1

babka-budyniowa-2

babka-budyniowa-3

Ciasto można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

 

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
domowacukierniaewy.blox.pl
2017-01-13 17:22
Fajna, taka pulchniutka :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-13 18:53
Tak, smak jest ciężki do opisania.. jakby jeść budyniową chmurkę :-)
user pic
Marzena
2017-01-13 20:13
Wspaniała babeczka Aniu :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-14 10:25
Dziękuję Ci :-)
user pic
werka
2017-01-13 22:07
Pysznie wygląda :) a czy można zastąpić innym składnikiem śmietankę 30% ? :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-14 10:28
Można dodać też mniej tłustą śmietanę kwaśną lub mleko, jednak w tym cieście śmietanka pełni rolę tłustego produktu mlecznego, który jest niezbędny.
user pic
Jud
2017-01-14 23:14
Zdecydowanie coś dla mnie, bardzo lubię budyniowe smaki ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-15 11:30
Świetnie.. w takim razie zapraszam do pieczenia :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-01-15 12:29
Jak już widzimy wszelkie babki to myślimy tylko o kolejnych świętach <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-15 13:05
:-)
user pic
Sylwia
2017-02-02 20:20
Ile to 200g śmietanki?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-03 09:07
Sylwio, około 185 ml :-)
user pic
Sabi
2017-02-03 18:04
Wygląda przepysznie ?Mam pytanie czy zamiast mąki mogę do obsypania formy użyć bułki tartej
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-03 18:23
Dziękuję :-) Oczywiście, że tak ;-)
user pic
Ala
2017-02-03 19:13
Czy to ma być słodka czy kwaśna śmietana?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-04 10:43
Śmietanka Alu, więc słodka ;-)
user pic
Kaśka
2017-03-24 16:00
Czy może to być śmietanka 36%?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-24 16:50
Tak, jednak wówczas polecam dać 150 g śmietanki 36% i 50 g zwykłego mleka.
user pic
Ja i Henio
2017-03-24 18:12
Dziękujemy za pyszny przepis! Miałam tylko problem z dobraniem proszku budyniowego, bo u mnie same paczki po 30 gram :-) Mam tylko foremki keksowe, i w takich się piekło. Pyszne!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-24 19:25
Dziękuję za odzew :-)
user pic
ewa
2017-04-15 13:45
babka pięknie mi wyrosła po czym opadła po uchyleniu piekarnika,co moze byc przyczyną?Jak wlewałam ciasto do formy było dość płynne czy tak ma być?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-15 14:04
Ewo, ciasto nie jest gęste, zgadza się. Jakiej wielkości jajek użyłaś? Jak bardzo uchyliłaś drzwi pieca? Czy nie ustawiłaś za wysokiej temperatury?
user pic
ewa
2017-04-15 16:07
wszystko robiłam zgodnie z przepisem, niedawno uroilam kawałek babki i w srodku zakalec :-(
user pic
Beata
2017-04-16 13:00
Zrobilam wszystko jak w przepisie, niestety babka wyszla strasznie maczna. Nie wiem co moglo byc przyczyna. :(
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-18 18:37
Jakich użyłaś budyniów w proszku? Łączna masa nie powinna przekroczyć 90 gramów, zaś mąki pszennej 170 gramów.
user pic
Agnieszka
2017-04-17 18:21
Właśnie upieklam, jest rewelacyjna. Pycha. Wyszła idealna i ....już prawie znikła ?Pewnie będę musiała upiec jeszcze jedną ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-18 18:38
Dziękuję, że napisałaś Agnieszko. Babka jednym wychodzi, a innym nie. Zazwyczaj "winę ponosi przepis". Jest to jednak kwestia błędów, których samemu się nie widzi.