Babka budyniowa

Babka budyniowa

Smak nie do opisania.. Przepyszna babka budyniowa pieczona z budyniem w proszku oraz słodką śmietanką. To najlepszy przepis na śmietankową babkę budyniową jaki można zrobić. Możesz też użyć innego smaku budyniu i upiec np. babkę budyniową czekoladową

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: tortownica 26 cm z kominem

 

Składniki:
  • niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (170 g)
  • 4 średnie jajka
  • niecałe pół szklanki cukru (około 100 g)
  • 200 g słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 budynie bez cukru (śmietankowe lub waniliowe - do 90 g proszku łącznie)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietankę i jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut. 

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i budyniami. Wsyp do miski z kremem z jajek. Dodaj również śmietankę i wymieszaj całość łyżką lub chwilę mikserem na najniższych obrotach.

Formę wysmaruj lekko olejem i oprósz od środka mąką. Wlej ciasto.

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika (wetknij kawałek ręcznika, by powstała mała szparka). Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.

Babka budyniowa, 1

Babka budyniowa, 2

Babka budyniowa, 3

Ciasto można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.

Średnia 4.2 / 5 (40 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Fajna, taka pulchniutka :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-13 18:53
Tak, smak jest ciężki do opisania.. jakby jeść budyniową chmurkę :-)
2017-01-13 20:13
Wspaniała babeczka Aniu :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-14 10:25
Dziękuję Ci :-)
2017-01-13 22:07
Pysznie wygląda :) a czy można zastąpić innym składnikiem śmietankę 30% ? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-14 10:28
Można dodać też mniej tłustą śmietanę kwaśną lub mleko, jednak w tym cieście śmietanka pełni rolę tłustego produktu mlecznego, który jest niezbędny.
2017-01-14 23:14
Zdecydowanie coś dla mnie, bardzo lubię budyniowe smaki ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-15 11:30
Świetnie.. w takim razie zapraszam do pieczenia :-)
Jak już widzimy wszelkie babki to myślimy tylko o kolejnych świętach <3
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-15 13:05
:-)
2017-02-02 20:20
Ile to 200g śmietanki?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-03 09:07
Sylwio, około 185 ml :-)
2017-02-03 18:04
Wygląda przepysznie ?Mam pytanie czy zamiast mąki mogę do obsypania formy użyć bułki tartej
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-03 18:23
Dziękuję :-) Oczywiście, że tak ;-)
2017-02-03 19:13
Czy to ma być słodka czy kwaśna śmietana?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-04 10:43
Śmietanka Alu, więc słodka ;-)
2017-03-24 16:00
Czy może to być śmietanka 36%?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-24 16:50
Tak, jednak wówczas polecam dać 150 g śmietanki 36% i 50 g zwykłego mleka.
2017-03-24 18:12
Dziękujemy za pyszny przepis! Miałam tylko problem z dobraniem proszku budyniowego, bo u mnie same paczki po 30 gram :-) Mam tylko foremki keksowe, i w takich się piekło. Pyszne!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-24 19:25
Dziękuję za odzew :-)
2017-04-15 13:45
babka pięknie mi wyrosła po czym opadła po uchyleniu piekarnika,co moze byc przyczyną?Jak wlewałam ciasto do formy było dość płynne czy tak ma być?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-15 14:04
Ewo, ciasto nie jest gęste, zgadza się. Jakiej wielkości jajek użyłaś? Jak bardzo uchyliłaś drzwi pieca? Czy nie ustawiłaś za wysokiej temperatury?
2017-04-15 16:07
wszystko robiłam zgodnie z przepisem, niedawno uroilam kawałek babki i w srodku zakalec :-(
2017-10-28 16:43
U mnie niestety tak samo☹️ Babka opadła, a w środku zakalec
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-31 03:41
Bardzo ważne jest idealne ubicie białek z cukrem, by nie było w nim go czuć oraz temperatura składników. Zachęcam do ponownej próby.
2017-04-16 13:00
Zrobilam wszystko jak w przepisie, niestety babka wyszla strasznie maczna. Nie wiem co moglo byc przyczyna. :(
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-18 18:37
Jakich użyłaś budyniów w proszku? Łączna masa nie powinna przekroczyć 90 gramów, zaś mąki pszennej 170 gramów.
2017-04-17 18:21
Właśnie upieklam, jest rewelacyjna. Pycha. Wyszła idealna i ....już prawie znikła ?Pewnie będę musiała upiec jeszcze jedną ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-18 18:38
Dziękuję, że napisałaś Agnieszko. Babka jednym wychodzi, a innym nie. Zazwyczaj "winę ponosi przepis". Jest to jednak kwestia błędów, których samemu się nie widzi.
2017-10-15 11:52
Widziałam ten przepis już dawno, ale nigdy nie miałam odwago upiec tę babkę. Zrobiłam ją w foremce na keks. Wyszła trochę jaśniejsza niż ta na zdjęciu. Jestem w szoku, że ciasto może mieć tak ciekawy smak i strukturę. To będzie mój popisowy przepis!! Dziękuję!
2017-10-15 14:25
Właśnie ja upiekłam jest pyszna...rewelacja polecam w 100%
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-15 14:53
Super Angeliko.. szkoda tylko, że nie wrzuciłaś zdjęcia babeczki :-)
2017-10-16 19:13
Moje jest smaczne, ale nie wyrosło :( Nie wiem co się stało!!!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-16 20:46
Aniu, użyłaś dość dużej formy i dlatego jest niskie. Najważniejsze, że babka wyszła smaczna :-)
2017-10-19 20:43
Jeeeee!!!! Udało się.. ale pycha.. ten smak, to zupełnie co innego niż znam. Aż ciężko uwierzyć, że można uzyskać z kilku składników taki smak.. jak pianka, ale upieczone.
2017-10-19 20:54
Chyba się szkusze i upiekę,bo apetycznie wygląda
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-20 09:30
Babka budyniowa to jedno z moich ulubionych ciasto. Polecam spróbować ;-)
2017-10-29 08:34
Gotowe :-)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-31 03:37
Wow!! Cudna babka!!
2017-11-23 21:51
Właśnie się piecze i cudnie pachnie.Dodałam troszkę ekstraktu z wanilii :) Dzięki za przepis ANIU )*
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-24 17:43
Bardzo proszę Elu! Smacznego :-)
2018-02-02 14:08
Ciekawy przepis,śmietanka zamiast oleju czy masła...Spróbuję dzisiaj upiec:)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-02 15:55
Dziękuję Agnieszko.. to bardzo ciekawa babka budyniowa. Ja ją bardzo lubię 🌼
2018-02-11 15:06
Przepis bardzo fajny. Babka wyszła puszysta i smaczna. Ja użyłam budyniu czekoladowego. 😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-11 15:11
❤️Przepiękna babka budyniowa! Justyno, Twoja babka czekoladowa wygląda cudownie!!😍😍
2018-02-11 19:35
Dziękuję! A ja napewno skorzystam z kolejnych przepisów 😊
-- Ania z AniaGotuje.pl Czekam na kolejne zdjęcia 😍
2018-03-24 10:47
Aniu .czy smietane ubijamy .czy dodajemy plynna ?Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-24 11:12
Do tej babki budyniowej nie ubijam śmietanki.
2018-03-26 15:58
Aniu a czy dwa budynie po 40 g czyli razem 80 g będzie ok, nie za malo?Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-26 16:06
Myślę, że starczy Kasiu. Możesz dać dodatkowo płaską łyżkę mąki ziemniaczanej jeśli masz.
2018-03-29 11:13
A co jeśli mam tylko budyń z cukrem? Dać mniej cukru?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-29 16:35
Dokładnie tak i łyżeczkę mąki ziemniaczanej dodatkowo.
2018-04-26 17:26
Przedstawiam babe w moim wykonaniu😏Zdjecie nie iddaje jednak smaku..a bylo przepyszne😀👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-26 20:46
Perfekcyjna babka!! Z Ciebie też Edytko 😜👍
2018-04-26 21:09
😜
2018-06-30 08:37
W smaku bardzo dobra ale sucha,bez herbaty lub kawy przez gardło nie przejdzie.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-30 10:23
Renatko, jeśli babka wyszła sucha, to znaczy, że za długo się piekła i się przesuszyła. Ważne jest to jakiej formy użyłaś, temperatura w piekarniku...
2018-07-02 21:10
👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-03 10:39
Super babka budyniowa.. mniam👏️👌😍
2018-07-29 14:07
Witam, niepełna szklanka mąki pszennej 650 typ ("biedronkowej") u mnie waży 90 g, a w przepisie jest 170 g, czyli mi wyszły niecałe dwie szklanki mąki; właśnie piekę tą babkę i pewnie wyjdzie zakalec. Jak mam to rozumieć?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-29 19:15
Szklanki mają różną pojemność. U mnie szklanka ma zawsze 250 ml.

Szybka babka przepis

Mój najlepszy przepis na babkę budyniową ucieraną. Taką babkę piecze się niezwykle szybko. Smakuje niczym piankowa chmurka. Jest też niezwykle lekka i delikatna w smaku. Babka budyniowa ze śmietaną to najlepszy wybór na ciasto na weekend. 

Babka z budyniem czekoladowym

Do upieczenia takiej szybkiej babki na bazie budyniu w proszku możesz użyć dowolnego smaku budyniu. Bardzo dobrym wyborem będzie zatem babka budyniowa czekoladowa. Jeśli lubisz piec ciasta to polecam Ci też inne moje przepisy na domowe ciasta