Babka budyniowa

Babka budyniowa

Smak nie do opisania.. Przepyszna babka budyniowa pieczona z budyniem w proszku oraz słodką śmietanką. To najlepszy przepis na śmietankową babkę budyniową jaki można zrobić. Możesz też użyć innego smaku budyniu i upiec np. babka czekoladowa z budyniem

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: tortownica 26 cm z kominem

Składniki:
  • niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (170 g)
  • 4 średnie jajka
  • niecałe pół szklanki cukru (około 100 g)
  • 200 g słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 budynie bez cukru (śmietankowe lub waniliowe - do 90 g proszku łącznie)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietankę i jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut. 

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i budyniami. Wsyp do miski z kremem z jajek. Dodaj również śmietankę i wymieszaj całość łyżką lub chwilę mikserem na najniższych obrotach.

Formę wysmaruj lekko olejem i oprósz od środka mąką. Wlej ciasto.

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika (wetknij kawałek ręcznika, by powstała mała szparka). Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.

Babka budyniowa, 1

Babka budyniowa, 2

Babka budyniowa, 3

Ciasto można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (97 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Babka budyniowa

Mój najlepszy przepis na babkę budyniową ucieraną. Taką babkę piecze się niezwykle szybko. Smakuje niczym piankowa chmurka. Jest też niezwykle lekka i delikatna w smaku. Babka budyniowa ze śmietaną to najlepszy wybór na ciasto na weekend. 

Babka z budyniem

Do upieczenia takiej szybkiej babki na bazie budyniu w proszku możesz użyć dowolnego smaku budyniu. Bardzo dobrym wyborem będzie zatem babka z budyniem czekoladowym. Jeśli lubisz piec ciasta to polecam Ci też inne moje przepisy na przepyszne ciasta