Ciastka owsiane z bananem
Zapraszam po moje ulubione ciastka owsiane z bananem, które świetnie sprawdzą się na śniadanie oraz jako zdrowsza przekąska do zajadania w ciągu dnia. To sprawdzony przepis!
- chrupiące ciastka owsiane
- z dodatkiem banana i małą ilością cukru
- idealne na śniadanie oraz do szkoły lub do pracy
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 18 minut
Liczba porcji: 12 ciasteczek
W 1 ciastku:
Wartość energetyczna
110 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 150 g płatków owsianych pełnoziarnistych - trochę ponad 1 szklanka
- 1 średni dojrzały banan - 100 g miąższu
- 1 większe jajko - 60 gramów bez skorupki
- 3 łyżki mąki pszennej - około 50 g
- 30 g masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżki drobnego cukru - 30 g
- łyżeczka kakao - można pominąć
Ciasteczka owsiane z bananem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do przepisu użyłam klasycznych płatków owsianych pełnoziarnistych. Można również użyć płatków owsianych górskich lub błyskawicznych o tej samej wadze. Struktura ciastek będzie jednak inna. Z płatkami błyskawicznymi ciastka będą miały bardziej jednolitą strukturę, zaś z płatkami górskimi będą ciemniejsze i bardziej chrupiące.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: około 18 minut lub trochę dłużej
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasteczek zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania ciastek i skorzystać z cennych porad. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 ciasteczek owsianych o średnicy około 8 cm i grubości około 5-7 mm.
Ciastka owsiane z bananem przepis
W misce umieść 150 gramów płatków owsianych, czyli trochę ponad jedną szklankę płatków; dwie łyżki cukru drobnego, czyli około 30 gramów cukru; trzy łyżki mąki pszennej, czyli około 50 gramów mąki tortowej; łyżeczkę kakao.
Porada: Możesz też sięgnąć po płatki owsiane górskie, błyskawiczne lub nawet orkiszowe. Ich waga powinna wynosić 150 gramów. Sięgnęłam po cukier zwykły drobny, ale można też śmiało użyć np. drobnego cukru trzcinowego o tej samej wadze. Można dodać dwie łyżki miodu zamiast cukru, jednak ciastka wyjdą wtedy miękkie i nie będą chrupiące. (Jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki, to możesz dodać więcej cukru). Warto do miski dorzucić tez małą szczyptę soli. Kakao można pominąć lub zamiast niego dodać szczyptę cynamonu lub karob.
Wymieszaj sypkie składniki. Do miski wbij jedno jajko (waga samego jajka bez skorupki powinna wynosić około 60 gramów). Dodaj również jednego średniej wielkości banana. Dojrzałego banana należy wcześniej obrać i ugnieść widelcem na papkę. Miąższ z banana ważył u mnie 100 gramów.
Porada: Można pominąć jajko w składnikach i dać około 50-60 gramów więcej miąższu z banana.
Wymieszaj masę a na koniec dodaj jeszcze około 30 gramów miękkiego masła lub roztopionego i przestudzonego oleju kokosowego. Powinna powstać gęsta i lepiąca papka pod ciastka.
Porada: Jeśli masa nie jest zbyt zwarta, to można poszaleć z dodatkami i dołożyć jeszcze kilka innych składników. Polecam do wyboru: kruszone orzechy włoskie lub pekan; siekane suszone owoce takie jak rodzynki, żurawina lub morele; pestki dyni lub słoneczka; odrobina wiórków kokosowych lub płatków z migdałów; siekana czekolada.
Całość dobrze wymieszaj przy pomocy zwykłej łyżki. "Ciasto" będzie dość gęste i klejące. Blaszkę np. z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nabieraj porcje wielkości średniego orzecha włoskiego (około 35 gramów na ciastko). Formuj w dłoniach kulkę a następnie lekko ją spłaszczaj i układaj na papierze. Już na papierze delikatnie formuj palcami większe i kształtne ciasto o średnicy około 8 cm i grubości nie przekraczającej 7 mm.
Masa będzie klejąca, więc można co jakiś czas lekko nawilżyć dłonie. Ciastka owsiane z bananem układaj obok siebie w odstępach. Wyszło mi łącznie 12 ciastek.
Formę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 18 minut, do zarumienienia ciastek. Ciastka można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach warto przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków.
Ciastka owsiane z bananem zaraz po upieczeniu mogą się wydawać miękkie, ale po przestudzeniu będą idealnie chrupiące. Można je jeść zarówno na śniadanie, jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia. Są pyszne do mleka lub do ciepłego kakao.
Po przestudzeniu polecam zawinąć je w papier śniadaniowy a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku. Domowe ciasteczka owsiane z bananami polecam pakować dzieciom do szkoły. Są też świetnym pomysłem na wypiek przy okazji kiermaszu szkolnego i tego typu imprez.
Jakie są Twoje ulubione ciastka owsiane?
Smacznego!