Ciasteczka owsiane fit
Zdrowe, super smaczne i mega szybkie do zrobienia! Takie są właśnie moje ciasteczka owsiane fit. Ciasteczka słodzimy bananami i odrobiną miodu. Mieszamy ze sobą kilka składników i myk do piekarnika.
Ciasteczka owsiane w wersji fit polecam szykować razem z dziećmi. To naprawdę świetna zabawa. Sam zapach jaki rozchodzi się po całej kuchni w trakcie pieczenia jest bardzo zachęcający. Do tego upieczesz je w ekspresowym tempie.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 14 ciastek średnicy 9 cm
Kaloryczność kcal: 130 w 1 ciastku
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1,5 szklanki płatków owsianych - 200 g
- 3 pełne łyżki mąki owsianej
- 0,5 szklanki jasnego sezamu - 100 g
- 2 średnie i dojrzałe banany
- jedno małe jajko
- łyżeczka oleju kokosowego
- łyżeczka miodu
Ciastka owsiane dietetyczne
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia ciastek owsianych fit użyłam klasycznych płatków owsianych.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi 14 ciastek o średnicy 9 cm.
Do ciastek bezglutenowych wybierz płatki owsiane oraz mąkę owsianą bez glutenu. Zwróć uwagę również na sezam, który powinien być oznaczony jako produkt nie zawierający glutenu. Mimo, że sam glutenu nie ma, to bardzo często może być nim zanieczyszczony. W fabryce pakowane są również produkty zawierające gluten lub orzechy.
Ciasteczka owsiane dietetyczne
Do zrobienia fit ciastek owsianych potrzebujesz dwóch średniej wielkości, bardzo dojrzałych bananów. Takie banany będą łatwiejsze do zmiksowania oraz słodsze niż te mniej dojrzałe. Do bananów wbij jedno małe jajko. Całość ugnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. Ja wszystko zblendowałam na krem.
W większej misce umieść razem 3 pełne łyżki mąki owianej, półtorej szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich oraz pół szklanki jasnego sezamu.
Do miski ze składnikami sypkimi przelej krem z bananów i jajka. Wymieszaj całość łyżką.
Na koniec dodaj łyżeczkę oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego o delikatnym smaku. Dodaj też łyżeczkę dobrej jakości miodu. Masę pod ciastka owsiane fit wymieszaj bardzo dokładnie.
Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do wypieków. Możesz łyżką nakładać porcje klejącego ciasta i rozprowadzać ostrożnie na kształt koła o średnicy 9 cm lub tak jak ja użyć foremki.
Jeśli użyjesz okrągłej wykrawaczki, ciastka będą równe i tej samej wielkości. Ja użyłam pierścienia metalowego do wycinania kształtów o średnicy 9 cm. Środek wypełniłam masą. Podniosłam do góry foremkę i zaczęłam szykować kolejne ciastko. Odstępy nie muszą być duże. Ciastka nie rozlewają się na boki w trakcie pieczenia.
Ciastka fit nie powinny być grubsze niż 7 mm. Jeśli szykujesz mniejsze i wyższe ciastka, to będą się one piekły do 5 minut dłużej.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 15 do 20 minut, do zarumienienia ciastek.
Po upieczeniu wyjmij formę z ciastkami i odstaw do lekkiego przestudzenia. Ciastka od razu po upieczeniu są miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie. Po przeniesieniu na kratę do całkowitego wystudzenia ciastka będą miały idealną strukturę.
Całkowicie przestudzone dietetyczne ciasteczka owsiane można przechowywać zwinięte w pergamin oraz w folię. Dobrze sprawdzają się również puszki na ciastka. Takie fit ciasteczka można też spakować dzieciom do szkoły, sobie do pracy lub dla całej rodziny na piknik czy na rower.
Sprawdź też moje przepisy na ciastka owsiane z bananem i ciastka owsiane z czekoladą.
Smacznego!