Szybkie ciasteczka kruche
Bardzo proste w przygotowaniu szybkie ciasteczka kruche na prawdziwym maśle i z dodatkiem marmolady. Co za smak!
Czas pieczenia: 13 minut
Liczba porcji: 30-40 sztuk
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 g masła - cała kostka
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta sody
Przepis na szybkie ciastka kruche
Opcjonalnie kilka łyżek dowolnej twardej marmolady oraz kilka kropel dowolnego aromatu np. migdałowy, waniliowy, pomarańczowy, czy cytrynowy.
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło lub lekko podgrzej w mikrofalówce na małej mocy.
Ustaw 200 stopni w piekarniku. W czasie nagrzewania przygotuj masę do ciastek.
W średniej misce umieść miękkie masło, żółtka i cukier. Użyj miksera, by połączyć składniki. Dodaj obie mąki oraz szczyptę sody i aromat jeśli używasz. Miksuj ciasto kilka minut tylko do połączenia składników. Masa będzie bardzo gęsta.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka nakładaj łyżką lub wyciskaj przez rękaw cukierniczy. Ja wyciskałam przez rozcięty rękaw, bez żadnej tylki.
Zachowaj 2 cm odstępu między ciasteczkami.
Jeśli chcesz dodać również marmoladę polecam nabierać ją małą łyżeczką. Zdejmuj marmoladę (ilość nie większa niż orzeszek laskowy) zamoczonymi w wodzie palcami. Formuj małą kulkę i wciskaj w środek ciastka. Dzięki wodzie marmolada nie będzie się kleiła i stanie się bardzo plastyczna.
Ciastka piecz przez pierwsze 3 minuty w temperaturze 200 stopni. Potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejnych 10 minut.
Przed podaniem ostudź ciasteczka na kratce.
Jeżeli lubisz takie kruche słodkości to wypróbuj też mój przepis na babeczki z kajmakiem. A jeżeli szukasz czegoś mniej kalorycznego to polecam najlepsze ciasteczka owsiane fit.
Smacznego :-)