Faworki przepis prosty

Faworki przepis prosty

Faworki przepis prosty. Najlepszy prosty przepis na faworki z serkiem mascarpone. Te chruściki szykuję tylko z kilku idealnie dobranych składników. Gorąco polecam je na wszelkie imprezy, Sylwestra czy Tłusty Czwartek.

- super prosty przepis na faworki
- z serkiem mascarpone zamiast śmietany
- najszybsze do zrobienia na każdą okazję 

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas smażenia: 25 minut
Ilość porcji: 80 faworków

Składniki:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej - 300 g
  • opakowanie serka mascarpone - 250 g
  • 4 żółtka jajek
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu

Faworki przepis prosty

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.   

Dodatkowo do zrobienia faworków potrzebujesz: wałek; nożyk; dobrej jakości szeroka patelnia lub garnek; około 700 ml oleju roślinnego do smażenia; ręcznik papierowy do odtłuszczania usmażonych faworków; cedzak do łowienia chrustów; cukier puder do oprószenia faworków.

Faworki przepis prosty, 1

Faworki z mascarpon

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż np. do bez. Idealna będzie Beza Pavlova. W misce umieść razem: mąkę przesianą z solą i sodą, żółtka jajek oraz serek mascarpone i łyżkę spirytusu.

Faworki przepis prosty, 2

Wszystkie składniki wymieszaj dłońmi i wyrabiaj około 2 minut na zwartą masę. 
Faworki przepis prosty, 3

Kulę ciasta przełóż na czysty i suchy blat. Wałkuj ciasto i składaj kilkukrotnie, by je napowietrzyć. Składaj tak ciasto około 5 minut.
Faworki przepis prosty, 4

Możesz na koniec rozrywać kawałki ciasta i łączyć ponownie ze sobą. 
Faworki przepis prosty, 5

Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto będzie elastyczne, plastyczne i gotowe do formowania w faworki. Kulę ciasta odwiń z folii i rozwałkuj lekko dłońmi. Podziel je na 4 równe kawałki.
Faworki przepis prosty, 6

Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na grubość 1 mm. Nie ma potrzeby podsypywania ciasta mąką. Ciasto wałkuj na czystej i suchej stolnicy lub desce. Nożem pokrój placek w paski nie szersze niż 2,5 cm i nie dłuższe niż 10 cm. Po środku każdego prostokąta wykonaj nacięcie. Złap za jedną stronę i wywiń przez środek. W ten sposób przygotuj pierwszą turę faworków.
Faworki przepis prosty, 7

W trakcie szykowania pierwszej porcji faworków możesz oczekujące kule ciasta trzymać w lodówce. Wycięte faworki układaj jeden obok drugiego na blacie lub stopnicy. Po kolei wyjmuj pozostałe kule ciasta i tak samo jak wcześniej, wycinaj faworki.
Faworki przepis prosty, 8

Przygotuj grubą, dużą patelnię z wysokim rantem lub szeroki garnek. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj aż ojej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć faworki. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący kładź faworki po kilka na raz.

Użyłam patelni o średnicy 28 cm, gdzie zmieściłam 10 faworków na raz. Faworki mają ord razu unosić się na powierzchni. Gdy już zarumienią się z jednej strony przewróć je na drugą. Smażenie z jednej strony nie powinno trwać dłużej niż 40 sekund na. Faworki wyłów cedzakiem na rozłożony ręcznik papierowy. Smaż faworki porcjami, aż do zużycia całego ciasta.

Smażenie faworków. Partia gotowa do wyłowienia i oprószenia w cukrze pudrze. Na chruścikach widać pęcherzyki powietrza świadczące o ich lekkości i kruchości.  

Gotowe faworki przełóż na miseczkę i oprósz cukrem pudrem. 

Faworki przepis prosty, 9

Gorąco polecam również najlepszy przepis na mini pączki z serka homogenizowanego, które szykuje się dosłownie w kilka minut!

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (480 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Faworki przepis prosty

Faworki chruściki pączusie i oponki... wszystkie te pyszności szykujemy głownie na Tłusty Czwartek. Obok pączków, faworki są są również bardzo popularne tego jedynego, słodkiego dnia w roku. Te faworki szykuję bez śmietany. Dodaję za to serek mascarpone. Przy okazji gorąco polecam również mój przepis na faworki klasyczne oraz moje ukochane tradycyjne pączki drożdżowe. Bardzo gorąco polecam też przepis na oponki serowe

Prosty przepis na faworki

Faworki z mascarpone wychodzą bardzo dobre, jednak warto też spróbować mojego przepisu na pyszne faworki z serkiem mascarpone. Faworki wychodzą idealnie pulchne, lekkie i chrupiące. Te faworki można też przygotować bez spirytusu. Chruściki są bardzo uzależniające. Można zjeść samemu cały talerz tych słodkości. Jeśli lubisz takie smażone lub pieczone desery, to polecam też moje przepisy na pączki i oponki. Jeśli lubisz takie słodkości, to z pewnością spodoba Ci się również mój przepis na moje ulubione chrupiące gofry