Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Magdalenki

Magdalenki

Magdalenki to super smaczne i bardzo proste ciastka francuskie. Aby je zrobić potrzebujesz tylko kilku popularnych składników oraz foremki w kształcie podłużnych muszelek. 

- tylko 5 składników
- stary, sprawdzony przepis
- świetne ciastka do herbaty lub kawy

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 24 ciastka

Kaloryczność kcal: 82 w 1 magdalence
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 125 g mąki pszennej - u mnie tortowa
  • 125 g prawdziwego masła
  • 100 g cukru drobnego
  • 4 żółtka dużych jajek - 80 g
  • łyżka otartej skórki z pomarańczy lub cytryny

Magdalenki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Z podanej ilości składników wychodzą 24 ciastka Magdalenki długości mniej więcej 7,5 cm (mierzone po upieczeniu).
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 15 minut. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Do upieczenia ciasteczek Magdalenki potrzebujesz użyć foremki z wgłębieniami w kształcie podłużnych muszelek. 

Magdalenki, 1

Magdalenki, 2

Magdalenki przepis

W misie miksera umieść same żółtka czterech, dużych jajek. (Z białek polecam upiec bezy). Wsyp też 100 gramów cukru (najlepiej drobnego lub cukru pudru). Zacznij ubijać cukier z żółtkami, aż zamienią się w jasną i puszystą masę. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a żółtka napuszyć i rozjaśnić. Ubijanie może trwać nawet dłużej niż pięć minut.

Magdalenki, 3

Do miski z jajecznym puchem (lepki i gęsty), dodaj 125 gramów roztopionego i przestudzonego masła (moje było nadal płynne, ale już nie przezroczyste i osiągnęło gęstość lekkiego kisielu). Dodaj również 125 gramów mąki pszenne tortowej oraz pełną łyżkę świeżo i drobno startej skórki z pomarańczy. Całość wymieszaj powoli i dokładnie, ale już przy pomocy szpatułki. Ma powstać gęste, ale puszyste ciasto. 

Porada: Jeśli nie możesz jeść nabiału, to zamiast masła użyj olej kokosowy w tej samej ilości. Skórkę pomarańczy możesz też zamienić na skórkę z cytryny.
Magdalenki, 4

Przygotuj dwie foremki na Magdalenki, czyli dwie blaszki z wgłębieniami na 12 Magdalenek. Możesz też użyć pojedyncze blaszki/foremki. Foremki wysmaruj od środka resztkami masła a następnie wgłębienia w foremkach wypełnij ciastem (do około 2/3, nie do pełna). Nie przejmuj się, że ciasto nie jest idealnie "ułożone" w foremkach. Podczas pieczenia urośnie i się wyrówna. 

Porada: Jeśli nie masz specjalnych foremek, to możesz też w ostateczności użyć innych małych papilotek lub mini blaszek na babeczki. 
Magdalenki, 5

Blaszkę z ciasteczkami gotowymi do pieczenia umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Magdalenki piecz tak około 15 minut, do wyrośnięcia i ładnego zarumienienia. Po upieczeniu delikatnie uchyl drzwi piekarnika a po kilku minutach wyjmij z niego formę z Magdalenkami. 

Nie próbuj jednak od razu wyjmować ciastek z foremek, ponieważ mogą się pokruszyć. Odczekaj kilka minut, aż lekko przestygną a następnie delikatnym ruchem lekko wypchnij je do przodu.. same wyskoczą z wgłębienia. 
Magdalenki, 6

Magdalenki, 7

Magdalenki z tego przepisu wychodzą pachnące, idealnie słodkie, z naturalnym, cytrusowym aromatem. To ciasteczka puszyste, ale i maślane i niezwykle delikatne. Idealne do kubka gorącej kawy lub herbaty. Świetne na przyjęcia oraz kameralne spotkania z najbliższymi. 

Inspiracja do przepisu: "Uniwersalna książka kucharska" z 1913 roku, Maria Ochorowicz-Monatowa

Magdalenki, 8

Jakie są Wasze ulubione słodkości do kawy lub herbaty?
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (369 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Magdalenki

Magdalenki to małe ciasteczka francuskie, które charakteryzują się tym, że piecze się je w foremkach w kształcie muszelek. Takie foremki można kupić albo na jednej blaszce, albo osobne w formie metalowych foremek na pojedyncze ciasteczka. Magdalenki ciasteczka pieczemy zatem w foremkach nie większych niż dłoń rocznego dziecka. Wyglądają pięknie i wyjątkowo. Ciasto na magdalenki przygotowuje się z mąki, żółtek jajek lub też całych jajek, cukru, prawdziwego masła oraz akcentu cytrusowego. Zazwyczaj ciastka magdalenki wzbogaca się o smak otartej skórki z pomarańczy lub cytryny. W niektórych przepisach jest też sok z cytryny. Nie jest pewne skąd pochodzi przepis na magdalenki. Jedni podają, że nazwa ciastek magdalenki pochodzi od XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa, Madeleine Paulmier. Jest jeszcze kilka innych tropów, jednak żaden nie został całkowicie i niepodważalnie potwierdzony. Moje magdalenki przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej z 1913 roku a dokładniej od wszystkim znanej "Uniwersalna książka kucharska" Maria Ochorowicz-Monatowa. W przepisie jest znacznie więcej cukru niż podaję u siebie. Uważam jednak, że ciasteczka są wystarczająco słodkie. Zapraszam też po przepis na deser Creme brulee, idealny na każdą okazję. 

Ciasteczka magdalenki

Magdalenki ciastka niezwykle proste i bez trudno dostępnych składników. To tylko kilka łatwo dostępnych produktów, które na co dzień pojawiają się w każdej kuchni. Aby powstało magdalenka ciastko trzeba tylko zachować pewną kolejność szykowania oraz przestrzegać ogólnych proporcji. Ciasteczka magdalenki zyskały sławę nie tylko dzięki specyficznym foremką w kształcie podłużnej muszelki z wgłębieniami, które tworzą przyjemny dla oka wzorek. To też sam smak i struktura. Magdalenka ciasto jest bowiem jednocześnie maślane, delikatne i kruche. Magdalenki są tak pyszne, że nie sposób się powstrzymać przed tym, by nie zjeść ich więcej niż planujemy. Bardzo podobnie jest też w przypadku innych słodkich i małych wypieków. Należą do nich np ciastka owsiane, które są przy okazji również bardzo zdrowe. Kruche ciastka kochają nie tylko dzieci, ale i wszyscy dorośli. Można je upiec z wieloma dodatkami. Tak samo ciastka maślane, które kojarzymy zazwyczaj z dzieciństwem i szklaną ciepłego mleka.