Magdalenki

Magdalenki

Magdalenki to super smaczne i bardzo proste ciastka francuskie. Aby je zrobić potrzebujesz tylko kilku popularnych składników oraz foremki w kształcie podłużnych muszelek. 

- tylko 5 składników
- stary, sprawdzony przepis
- świetne ciastka do herbaty lub kawy

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 24 ciastka

Kaloryczność kcal: 82 w 1 magdalence
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 125 g mąki pszennej - u mnie tortowa
  • 125 g prawdziwego masła
  • 100 g cukru drobnego
  • 4 żółtka dużych jajek - 80 g
  • łyżka otartej skórki z pomarańczy lub cytryny

Magdalenki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Z podanej ilości składników wychodzą 24 ciastka Magdalenki długości mniej więcej 7,5 cm (mierzone po upieczeniu).
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 15 minut. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Do upieczenia ciasteczek Magdalenki potrzebujesz użyć foremki z wgłębieniami w kształcie podłużnych muszelek. 

Magdalenki, 1

Magdalenki, 2

Magdalenki przepis

W misie miksera umieść same żółtka czterech, dużych jajek. (Z białek polecam upiec bezy). Wsyp też 100 gramów cukru (najlepiej drobnego lub cukru pudru). Zacznij ubijać cukier z żółtkami, aż zamienią się w jasną i puszystą masę. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a żółtka napuszyć i rozjaśnić. Ubijanie może trwać nawet dłużej niż pięć minut.

Magdalenki, 3

Do miski z jajecznym puchem (lepki i gęsty), dodaj 125 gramów roztopionego i przestudzonego masła (moje było nadal płynne, ale już nie przezroczyste i osiągnęło gęstość lekkiego kisielu). Dodaj również 125 gramów mąki pszenne tortowej oraz pełną łyżkę świeżo i drobno startej skórki z pomarańczy. Całość wymieszaj powoli i dokładnie, ale już przy pomocy szpatułki. Ma powstać gęste, ale puszyste ciasto. 

Porada: Jeśli nie możesz jeść nabiału, to zamiast masła użyj olej kokosowy w tej samej ilości. Skórkę pomarańczy możesz też zamienić na skórkę z cytryny.
Magdalenki, 4

Przygotuj dwie foremki na Magdalenki, czyli dwie blaszki z wgłębieniami na 12 Magdalenek. Możesz też użyć pojedyncze blaszki/foremki. Foremki wysmaruj od środka resztkami masła a następnie wgłębienia w foremkach wypełnij ciastem (do około 2/3, nie do pełna). Nie przejmuj się, że ciasto nie jest idealnie "ułożone" w foremkach. Podczas pieczenia urośnie i się wyrówna. 

Porada: Jeśli nie masz specjalnych foremek, to możesz też w ostateczności użyć innych małych papilotek lub mini blaszek na babeczki. 
Magdalenki, 5

Blaszkę z ciasteczkami gotowymi do pieczenia umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Magdalenki piecz tak około 15 minut, do wyrośnięcia i ładnego zarumienienia. Po upieczeniu delikatnie uchyl drzwi piekarnika a po kilku minutach wyjmij z niego formę z Magdalenkami. 

Nie próbuj jednak od razu wyjmować ciastek z foremek, ponieważ mogą się pokruszyć. Odczekaj kilka minut, aż lekko przestygną a następnie delikatnym ruchem lekko wypchnij je do przodu.. same wyskoczą z wgłębienia. 
Magdalenki, 6

Magdalenki, 7

Magdalenki z tego przepisu wychodzą pachnące, idealnie słodkie, z naturalnym, cytrusowym aromatem. To ciasteczka puszyste, ale i maślane i niezwykle delikatne. Idealne do kubka gorącej kawy lub herbaty. Świetne na przyjęcia oraz kameralne spotkania z najbliższymi. 

Inspiracja do przepisu: "Uniwersalna książka kucharska" z 1913 roku, Maria Ochorowicz-Monatowa

Magdalenki, 8

Jakie są Wasze ulubione słodkości do kawy lub herbaty?
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (293 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Magdalenki

Magdalenki to małe ciasteczka francuskie, które charakteryzują się tym, że piecze się je w foremkach w kształcie muszelek. Takie foremki można kupić albo na jednej blaszce, albo osobne w formie metalowych foremek na pojedyncze ciasteczka. Magdalenki ciasteczka pieczemy zatem w foremkach nie większych niż dłoń rocznego dziecka. Wyglądają pięknie i wyjątkowo. Ciasto na magdalenki przygotowuje się z mąki, żółtek jajek lub też całych jajek, cukru, prawdziwego masła oraz akcentu cytrusowego. Zazwyczaj ciastka magdalenki wzbogaca się o smak otartej skórki z pomarańczy lub cytryny. W niektórych przepisach jest też sok z cytryny. Nie jest pewne skąd pochodzi przepis na magdalenki. Jedni podają, że nazwa ciastek magdalenki pochodzi od XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa, Madeleine Paulmier. Jest jeszcze kilka innych tropów, jednak żaden nie został całkowicie i niepodważalnie potwierdzony. Moje magdalenki przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej z 1913 roku a dokładniej od wszystkim znanej "Uniwersalna książka kucharska" Maria Ochorowicz-Monatowa. W przepisie jest znacznie więcej cukru niż podaję u siebie. Uważam jednak, że ciasteczka są wystarczająco słodkie. Zapraszam też po przepis na deser Creme brulee, idealny na każdą okazję. 

Ciasteczka magdalenki

Magdalenki ciastka niezwykle proste i bez trudno dostępnych składników. To tylko kilka łatwo dostępnych produktów, które na co dzień pojawiają się w każdej kuchni. Aby powstało magdalenka ciastko trzeba tylko zachować pewną kolejność szykowania oraz przestrzegać ogólnych proporcji. Ciasteczka magdalenki zyskały sławę nie tylko dzięki specyficznym foremką w kształcie podłużnej muszelki z wgłębieniami, które tworzą przyjemny dla oka wzorek. To też sam smak i struktura. Magdalenka ciasto jest bowiem jednocześnie maślane, delikatne i kruche. Magdalenki są tak pyszne, że nie sposób się powstrzymać przed tym, by nie zjeść ich więcej niż planujemy. Bardzo podobnie jest też w przypadku innych słodkich i małych wypieków. Należą do nich np ciastka owsiane, które są przy okazji również bardzo zdrowe. Kruche ciastka kochają nie tylko dzieci, ale i wszyscy dorośli. Można je upiec z wieloma dodatkami. Tak samo ciastka maślane, które kojarzymy zazwyczaj z dzieciństwem i szklaną ciepłego mleka.