Magdalenki
Magdalenki to super smaczne i bardzo proste ciastka francuskie. Aby je zrobić potrzebujesz tylko kilku popularnych składników oraz foremki w kształcie podłużnych muszelek.
- tylko 5 składników
- stary, sprawdzony przepis
- świetne ciastka do herbaty lub kawy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 24 ciastka
Kaloryczność kcal: 82 w 1 magdalence
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 125 g mąki pszennej - u mnie tortowa
- 125 g prawdziwego masła
- 100 g cukru drobnego
- 4 żółtka dużych jajek - 80 g
- łyżka otartej skórki z pomarańczy lub cytryny
Magdalenki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Z podanej ilości składników wychodzą 24 ciastka Magdalenki długości mniej więcej 7,5 cm (mierzone po upieczeniu).
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 15 minut.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Do upieczenia ciasteczek Magdalenki potrzebujesz użyć foremki z wgłębieniami w kształcie podłużnych muszelek.
Magdalenki przepis
W misie miksera umieść same żółtka czterech, dużych jajek. (Z białek polecam upiec bezy). Wsyp też 100 gramów cukru (najlepiej drobnego lub cukru pudru). Zacznij ubijać cukier z żółtkami, aż zamienią się w jasną i puszystą masę. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a żółtka napuszyć i rozjaśnić. Ubijanie może trwać nawet dłużej niż pięć minut.
Do miski z jajecznym puchem (lepki i gęsty), dodaj 125 gramów roztopionego i przestudzonego masła (moje było nadal płynne, ale już nie przezroczyste i osiągnęło gęstość lekkiego kisielu). Dodaj również 125 gramów mąki pszenne tortowej oraz pełną łyżkę świeżo i drobno startej skórki z pomarańczy. Całość wymieszaj powoli i dokładnie, ale już przy pomocy szpatułki. Ma powstać gęste, ale puszyste ciasto.
Porada: Jeśli nie możesz jeść nabiału, to zamiast masła użyj olej kokosowy w tej samej ilości. Skórkę pomarańczy możesz też zamienić na skórkę z cytryny.
Przygotuj dwie foremki na Magdalenki, czyli dwie blaszki z wgłębieniami na 12 Magdalenek. Możesz też użyć pojedyncze blaszki/foremki. Foremki wysmaruj od środka resztkami masła a następnie wgłębienia w foremkach wypełnij ciastem (do około 2/3, nie do pełna). Nie przejmuj się, że ciasto nie jest idealnie "ułożone" w foremkach. Podczas pieczenia urośnie i się wyrówna.
Porada: Jeśli nie masz specjalnych foremek, to możesz też w ostateczności użyć innych małych papilotek lub mini blaszek na babeczki.
Blaszkę z ciasteczkami gotowymi do pieczenia umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Magdalenki piecz tak około 15 minut, do wyrośnięcia i ładnego zarumienienia. Po upieczeniu delikatnie uchyl drzwi piekarnika a po kilku minutach wyjmij z niego formę z Magdalenkami.
Nie próbuj jednak od razu wyjmować ciastek z foremek, ponieważ mogą się pokruszyć. Odczekaj kilka minut, aż lekko przestygną a następnie delikatnym ruchem lekko wypchnij je do przodu.. same wyskoczą z wgłębienia.
Magdalenki z tego przepisu wychodzą pachnące, idealnie słodkie, z naturalnym, cytrusowym aromatem. To ciasteczka puszyste, ale i maślane i niezwykle delikatne. Idealne do kubka gorącej kawy lub herbaty. Świetne na przyjęcia oraz kameralne spotkania z najbliższymi.
Inspiracja do przepisu: "Uniwersalna książka kucharska" z 1913 roku, Maria Ochorowicz-Monatowa
Jakie są Wasze ulubione słodkości do kawy lub herbaty?
Smacznego!