Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chleb na maślance

Chleb na maślance

Chleb na maślance to niesamowicie pyszny, a do tego super prosty do upieczenia chleb pszenny na drożdżach. Z dosłownie kilku składników wyczarujesz idealne pieczywo.

- najprostsze wykonanie
- można go piec w formie lub bez
- bardzo długo zachowuje świeżość

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia łącznie: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: około 1 kg chleba

Kaloryczność kcal: 235 w 100 g chleba
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 600 g mąki pszennej chlebowej typ. 750 - około 3 i 3/4 szklanki
  • 500 ml naturalnej maślanki
  • 25 gramów świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół płaskiej łyżeczki cukru lub miodu
  • ewentualne dodatki: odrobina jajka oraz mieszanka nasion i pestek do obsypania chleba

Chleb na maślance

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wychodzi jeden chlebek o wadze do 1000 gramów. 
Maślankę koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki. Ma mieć temperaturę pokojową. 

Foremka: keksówka o wymiarach wewnętrznych 11 x 30 cm oraz 6 cm wysokości lub inne naczynie do pieczenia o pojemności około 1500 ml. 
Pieczenie: 210 stopni, odrobinę niższa niż środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 40-50 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podczas liczenia kaloryczności chlebka nie uwzględniłam dodatków w postaci nasion i pestek, którymi można posypać pieczywo przed pieczeniem. Przed szykowaniem chleba maślankowego polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki. 

Chleb na maślance, 1

Chleb na maślance przepis

Aby do całego przepisu użyć tylko jednego naczynia, 25 gramów drożdży świeżych, pół łyżeczki cukru oraz 500 ml maślanki umieść w dużej misce. Dokładnie rozetrzyj drożdże, by połączyły się z maślanką w jednolity płyn. Miskę przykryj ściereczką lub folią przezroczystą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Drożdże w maślance powinny po tym czasie zacząć buzować. 

Porada: Jeśli masz drożdże suche instant, to wsyp je do miski z maślanką i cukrem. Całość mieszaj co kilka minut, by drożdże połączyły się z maślanką. Miskę przykryj ściereczką lub folią przezroczystą i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. 

Chleb na maślance, 2

Do miski z buzującą maślanką z drożdżami wlej łyżkę oliwy lub innego oleju roślinnego, wsyp 600 gramów mąki pszennej chlebowej typ. 750, czyli około 3 i 3/4 szklanki oraz płaską łyżeczkę soli. 

Porada: Ilość maślanki dostosowana została do typu mąki użytego w przepisie. Jeśli sięgniesz po mąkę niższym typie, to ciasto chlebowe wyjdzie zapewne za gęste. 
Chleb na maślance, 3

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Miskę z ciastem pod chleb na maślance przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego lub wyrabiaj je ręcznie do 5 minut. Po wyrobieniu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Ciasto chlebowe będzie się jednak przyklejać do ścianek miski, co widać na zdjęciu poniżej. 
Chleb na maślance, 4

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na minimum 60 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć. Jeśli nie rośnie, to przenieś je w odrobinę cieplejsze miejsce (temperatura nie wyższa niż 35 stopni) lub czekaj cierpliwie nawet do 90 minut.
Chleb na maślance, 5

Do upieczenia chleba maślankowego używam podłużnej i wąskiej keksówki o wymiarach wewnętrznych 11 x 30 cm. Umieszczam w niej pognieciony wcześniej arkusz papieru do pieczenia. Lekko tylko smaruję papier do pieczenia odrobiną oleju (od wewnątrz, czyli tam gdzie idzie ciasto), a następnie wykładam do środka ciasto chlebowe. Podczas przenoszenia i wyrównywania ciasta, zapewne straci ono swoją puszystość (odgazuje się). Nic się jednak nie martw, ponieważ wyrośnie ono jeszcze raz przed samym pieczeniem i w piekarniku. 

Ponownie odstaw ciasto (teraz już w foremce), by odpoczęło. Tym razem wystarczy już zapewne 15-20 minut (akurat tyle, by nagrzać piekarnik do 210 stopni). Przed wyrastaniem można je z wierzchu posmarować odrobiną roztrzepanego jajka i obsypać dowolną mieszanką pestek i nasion (pestki słonecznika, dyni; sezam jasny, ciemny; czarnuszka; siemię lniane; dowolne otręby). 

Porada: Chlebek ten można też piec bez foremki. Wystarczy uformować z ciasta chlebowego bochenek (w razie potrzeby podsypać więcej mąki) i lekko obsypać go mąką, a następnie przełożyć na papier do pieczenia i na dowolną, cienką blaszkę do pieczenia, czy też na szufladę z wyposażenia piekarnika. Chleb pieczony w ten sposób może być upieczony o około 5 minut szybciej, niż taki z foremki. 

Chleb na maślance, 6

Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem umieść na kratce w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (odrobinę niższa niż środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół). Jeśli pieczesz chleb z ziarnami, to umieść go niżej, by nie przypiec za mocno dodatków grzałką od góry. Chleb piecz przez około 40 minut (bez foremki) do 45-50 minut (w foremce). Chleb powinien mocno urosnąć i zarumienić się. Chleb możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach możesz go też wyjąć z foremki i odłożyć do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Chleb na maślance najlepiej jest kroić po całkowitym przestudzeniu.
Chleb na maślance, 7

Chleb maślankowy bardzo długo zachowuje świeżość. Jeśli nie zostanie zjedzony w dniu pieczenia, polecam zawinąć go w papier śniadaniowy, a następnie luźno w torbę spożywczą przezroczystą i trzymać w szafce, w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Kanapki robię z niego przez dwa do trzy dni. Jeśli zostanie mi kawałek chlebka, to szykuję z niego grzanki z patelni. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1014 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chleb na maślance

Przepisów na domowe chleby można wymyślać chyba w nieskończoność. Bardzo popularny i lubiany jest mój przepis na najbardziej klasyczny przepis na chleb na drożdżach. Niesamowicie pyszny i super ciekawy jest też chleb żytni. Z domowych wypieków na słodko gorąco polecam klasykę, jak chałka czy też bułeczki drożdżowe. Znajdziecie już u mnie chlebek na kefirze, a tym razem mam dla moich Czytelników super przepis na chleb na maślance. Ten niesamowicie prosty chleb maślankowy szykuję dosłownie z kilku składników. Prosty chleb na maślance i drożdżach robię zawsze z jednego typu mąki. Wybieram najlepszą do takich chlebków mąkę pszenną chlebową typ. 750. Ostatnio nie ma już większych problemów z zakupem takiej mąki. Znajdziecie ją każdym dużym sklepie. Na chleb na maślance przepisy są pewnie bardzo różne. Ja lubię prostotę i staram się ograniczać ilość składników do minimum. Swój chleb na maślance szykuję zatem głównie z mąki oraz maślanki. Do tego dodajemy tylko drożdże oraz odrobinę oliwy, cukru i soli. Do domowego pieczywa bardzo dobrze pasuje domowa galaretka drobiowa. Sprawdź też inne moje dania wielkanocne, jakie polecam przygotować na Wielkanoc. 

Chleb na maślance przepis

Aby zrobić domowy chleb na maślance wystarczy wymieszać maślankę z cukrem i drożdżami, a po chwili dodać resztę składników. Następnie tylko wyrobić ciasto chlebowe, by zrobiło się jednolite i odstawić do wyrastania. To ostatnio mój ulubiony domowy chleb na maślance. Do tego ten właśnie chleb maślankowy niesamowicie długo zachowuje świeżość. Prawidłowo przechowywany chleb na maślance można trzymać w chlebaku nawet 2-3 dni z zachowaniem świeżości idealnej na kanapki. Po tym czasie super sprawdza się do wszelkiego rodzaju grzanek. Uwielbiam ten chleb na maślance. Co ciekawe, za każdym razem wychodzi mi trochę inny smak i strukturowa. To kwestia użycia maślanki innej marki lub też sposobu pieczenia. Chleb na maślance można bowiem upiec albo w foremce, albo też uformować bochenek i piec chleb na maślance bezpośrednio na blaszce, czy w formie do pieczenia chleba. Pewnie śmiało można chleb maślankowy piec również w maszynie do pieczenia chleba, ale ja nie próbowałam. Zapraszam po ten wspaniały przepis na chleb na maślance i życzę smacznego.