Chleb na maślance

Chleb na maślance

Chleb na maślance to niesamowicie pyszny, a do tego super prosty do upieczenia chleb pszenny na drożdżach. Z dosłownie kilku składników wyczarujesz idealne pieczywo.

- najprostsze wykonanie
- można go piec w formie lub bez
- bardzo długo zachowuje świeżość

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia łącznie: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: około 1 kg chleba

Kaloryczność kcal: 235 w 100 g chleba
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 600 g mąki pszennej chlebowej typ. 750 - około 3 i 3/4 szklanki
  • 500 ml naturalnej maślanki
  • 25 gramów świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół płaskiej łyżeczki cukru lub miodu
  • ewentualne dodatki: odrobina jajka oraz mieszanka nasion i pestek do obsypania chleba

Chleb na maślance

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wychodzi jeden chlebek o wadze do 1000 gramów. 
Maślankę koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki. Ma mieć temperaturę pokojową. 

Foremka: keksówka o wymiarach wewnętrznych 11 x 30 cm oraz 6 cm wysokości lub inne naczynie do pieczenia o pojemności około 1500 ml. 
Pieczenie: 210 stopni, odrobinę niższa niż środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 40-50 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podczas liczenia kaloryczności chlebka nie uwzględniłam dodatków w postaci nasion i pestek, którymi można posypać pieczywo przed pieczeniem. Przed szykowaniem chleba maślankowego polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki. 

Chleb na maślance, 1

Chleb na maślance przepis

Aby do całego przepisu użyć tylko jednego naczynia, 25 gramów drożdży świeżych, pół łyżeczki cukru oraz 500 ml maślanki umieść w dużej misce. Dokładnie rozetrzyj drożdże, by połączyły się z maślanką w jednolity płyn. Miskę przykryj ściereczką lub folią przezroczystą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Drożdże w maślance powinny po tym czasie zacząć buzować. 

Porada: Jeśli masz drożdże suche instant, to wsyp je do miski z maślanką i cukrem. Całość mieszaj co kilka minut, by drożdże połączyły się z maślanką. Miskę przykryj ściereczką lub folią przezroczystą i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. 

Chleb na maślance, 2

Do miski z buzującą maślanką z drożdżami wlej łyżkę oliwy lub innego oleju roślinnego, wsyp 600 gramów mąki pszennej chlebowej typ. 750, czyli około 3 i 3/4 szklanki oraz płaską łyżeczkę soli. 

Porada: Ilość maślanki dostosowana została do typu mąki użytego w przepisie. Jeśli sięgniesz po mąkę niższym typie, to ciasto chlebowe wyjdzie zapewne za gęste. 
Chleb na maślance, 3

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Miskę z ciastem pod chleb na maślance przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego lub wyrabiaj je ręcznie do 5 minut. Po wyrobieniu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Ciasto chlebowe będzie się jednak przyklejać do ścianek miski, co widać na zdjęciu poniżej. 
Chleb na maślance, 4

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na minimum 60 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć. Jeśli nie rośnie, to przenieś je w odrobinę cieplejsze miejsce (temperatura nie wyższa niż 35 stopni) lub czekaj cierpliwie nawet do 90 minut.
Chleb na maślance, 5

Do upieczenia chleba maślankowego używam podłużnej i wąskiej keksówki o wymiarach wewnętrznych 11 x 30 cm. Umieszczam w niej pognieciony wcześniej arkusz papieru do pieczenia. Lekko tylko smaruję papier do pieczenia odrobiną oleju (od zewnątrz, czyli tam gdzie idzie ciasto), a następnie wykładam do środka ciasto chlebowe. Podczas przenoszenia i wyrównywania ciasta, zapewne straci ono swoją puszystość (odgazuje się). Nic się jednak nie martw, ponieważ wyrośnie ono jeszcze raz przed samym pieczeniem i w piekarniku. 

Ponownie odstaw ciasto (teraz już w foremce), by odpoczęło. Tym razem wystarczy już zapewne 15-20 minut (akurat tyle, by nagrzać piekarnik do 210 stopni). Przed wyrastaniem można je z wierzchu posmarować odrobiną roztrzepanego jajka i obsypać dowolną mieszanką pestek i nasion (pestki słonecznika, dyni; sezam jasny, ciemny; czarnuszka; siemię lniane; dowolne otręby). 

Porada: Chlebek ten można też piec bez foremki. Wystarczy uformować z ciasta chlebowego bochenek (w razie potrzeby podsypać więcej mąki) i lekko obsypać go mąką, a następnie przełożyć na papier do pieczenia i na dowolną, cienką blaszkę do pieczenia, czy też na szufladę z wyposażenia piekarnika. Chleb pieczony w ten sposób może być upieczony o około 5 minut szybciej, niż taki z foremki. 

Chleb na maślance, 6

Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem umieść na kratce w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (odrobinę niższa niż środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół). Jeśli pieczesz chleb z ziarnami, to umieść go niżej, by nie przypiec za mocno dodatków grzałką od góry. Chleb piecz przez około 40 minut (bez foremki) do 45-50 minut (w foremce). Chleb powinien mocno urosnąć i zarumienić się. Chleb możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach możesz go też wyjąć z foremki i odłożyć do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Chleb na maślance najlepiej jest kroić po całkowitym przestudzeniu.
Chleb na maślance, 7

Chleb maślankowy bardzo długo zachowuje świeżość. Jeśli nie zostanie zjedzony w dniu pieczenia, polecam zawinąć go w papier śniadaniowy, a następnie luźno w torbę spożywczą przezroczystą i trzymać w szafce, w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Kanapki robię z niego przez dwa do trzy dni. Jeśli zostanie mi kawałek chlebka, to szykuję z niego grzanki z patelni. 
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (616 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Chleb na maślance

Przepisów na domowe chleby można wymyślać chyba w nieskończoność. Bardzo popularny i lubiany jest mój przepis na najbardziej klasyczny przepis na chleb na drożdżach. Niesamowicie pyszny i super ciekawy jest też chleb żytni. Z domowych wypieków na słodko gorąco polecam klasykę, jak chałka czy też bułeczki drożdżowe. Znajdziecie już u mnie chlebek na kefirze, a tym razem mam dla moich Czytelników super przepis na chleb na maślance. Ten niesamowicie prosty chleb maślankowy szykuję dosłownie z kilku składników. Prosty chleb na maślance i drożdżach robię zawsze z jednego typu mąki. Wybieram najlepszą do takich chlebków mąkę pszenną chlebową typ. 750. Ostatnio nie ma już większych problemów z zakupem takiej mąki. Znajdziecie ją każdym dużym sklepie. Na chleb na maślance przepisy są pewnie bardzo różne. Ja lubię prostotę i staram się ograniczać ilość składników do minimum. Swój chleb na maślance szykuję zatem głównie z mąki oraz maślanki. Do tego dodajemy tylko drożdże oraz odrobinę oliwy, cukru i soli. Do domowego pieczywa bardzo dobrze pasuje domowa galaretka drobiowa.

Chleb na maślance przepis

Aby zrobić domowy chleb na maślance wystarczy wymieszać maślankę z cukrem i drożdżami, a po chwili dodać resztę składników. Następnie tylko wyrobić ciasto chlebowe, by zrobiło się jednolite i odstawić do wyrastania. To ostatnio mój ulubiony domowy chleb na maślance. Do tego ten właśnie chleb maślankowy niesamowicie długo zachowuje świeżość. Prawidłowo przechowywany chleb na maślance można trzymać w chlebaku nawet 2-3 dni z zachowaniem świeżości idealnej na kanapki. Po tym czasie super sprawdza się do wszelkiego rodzaju grzanek. Uwielbiam ten chleb na maślance. Co ciekawe, za każdym razem wychodzi mi trochę inny smak i strukturowa. To kwestia użycia maślanki innej marki lub też sposobu pieczenia. Chleb na maślance można bowiem upiec albo w foremce, albo też uformować bochenek i piec chleb na maślance bezpośrednio na blaszce, czy w formie do pieczenia chleba. Pewnie śmiało można chleb maślankowy piec również w maszynie do pieczenia chleba, ale ja nie próbowałam. Zapraszam po ten wspaniały przepis na chleb na maślance i życzę smacznego.