Chleb owsiany
Super wilgotny i bardzo puszysty domowy chleb owsiany zaskoczy Cię swym niezwykłym smakiem. To chlebek, który upieczesz bez zakwasu. A do tego nie musisz wyrabiać ciasta na chlebek. Wystarczy wszytko wymieszać.
- przepis nawet dla początkujących
- na drożdżach świeżych lub suszonych
- tylko kilka minut szykowania składników
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pierwszego wyrastania: 1 godzina 30 minut
Czas drugiego wyrastania: 30 minut
Liczba porcji: 790 g chleba owsianego
Kaloryczność kcal: 280 w 100 g chleba
Dieta: wegańska, wegetariańska
- 2 niepełne szklanki mąki owsianej - 250 g
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
- 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej - 100 g
- 1,5 szklanki lekko ciepłej wody - 375 ml
- 7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oleju roślinnego
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki płatków owsianych
Chleb owsiany
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pierwsze wyrastanie chleba: 60 -120 minut
Wyrastanie chleba w foremce: 30 minut
Czas pieczenia: około 50 minut
Temperatura pieczenia: 190 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Wymiar keksówki: 28 x 10 x 8 cm
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.


Chleb z mąki owsianej
W jednej misce umieść razem dwie niepełne szklanki mąki owsianej, czyli około 250 gramów mąki. Wsyp również jedną szklankę, czyli około 160 gramów mąki pszennej tortowej oraz pół szklanki skrobi/mąki ziemniaczanej, czyli około 100 gramów skrobi. Dodaj też płaską łyżeczkę soli oraz saszetkę (7 gramów) suszonych drożdży.
Porada: Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką gryczaną lub ryżową w tych samych proporcjach. Skrobię ziemniaczaną możesz zaś zastąpić skrobią kukurydzianą. Jeśli chcesz trochę przyspieszyć wyrastanie ciasta chlebowego, to możesz też dodać pół płaskiej łyżeczki drobnego cukru lub cukru pudru.

Wymieszaj sypkie składniki i wlej 1,5 szklanki lekko ciepłej wody oraz dwie łyżki dowolnego oleju roślinnego np. z pestek winogron. Całość wymieszaj łyżką a następnie tylko chwilę dłońmi.. tylko do momentu, gdy ciasto zrobi się jednolite.


Ciasto chlebowe przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Najlepiej jest odłożyć miskę na ciepły parapet. Możesz też na chwilę włączyć piekarnik. Gdy temperatura w komorze osiągnie około 35 stopni wyłącz go i umieść miskę z ciastem chlebowym. Bardzo ważne jest to, by w piekarniku nie było za ciepło, by nie zabić drożdży.
Moje ciasto chlebowe wyrastało około 90 minut i po tym czasie podwoiło objętość. Jeśli Twoje ciasto rośnie powoli, to nic się nie martw i cierpliwie czekaj. Jeśli zamiast mąki pszennej użyta była mąka ryżowa lub gryczana, to ciasto może wyrastać nawet do dwóch godzin.

Wyrośnięte ciasto należy przelać/przełożyć do średniej wielkości keksówki. Ciasto powinno być gęstsze niż budyń (Nie można go zatem piec bez foremki. Nie zachowa kształtu). Formę posmaruj wcześniej łyżką oleju i obsyp płatkami owsianymi. Moja foremka miała długość 28 cm (mierzone u podstawy), szerokość 10 cm i wysokość 8 cm. Resztę płatków owsianych wysyp na wierz ciasta chlebowego.
Foremkę przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na bok, na 30 minut do drugiego wyrastania. W tym czasie możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 190 stopni.
Za drugim razem ciasto chlebowe wyrasta już znacznie szybciej.


Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem powoli przełóż do komory piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Chleb owsiany piecz przez około 50 minut. Nie polecam piec chlebka dłużej, by go niepotrzebnie nie wysuszać.
Chleb możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach możesz go też wyjąć z foremki i odłożyć do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Chleb owsiany najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu.


Chleb owsiany najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły z dodatkiem prawdziwego masła i soli. Jaki jest Was ulubiony chlebek?
Smacznego!