Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chleb owsiany

Chleb owsiany

Super wilgotny i bardzo puszysty domowy chleb owsiany zaskoczy Cię swym niezwykłym smakiem. To chlebek, który upieczesz bez zakwasu. A do tego nie musisz wyrabiać ciasta na chlebek. Wystarczy wszytko wymieszać.

- przepis nawet dla początkujących
- na drożdżach świeżych lub suszonych
- tylko kilka minut szykowania składników

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pierwszego wyrastania: 1 godzina 30 minut
Czas drugiego wyrastania: 30 minut
Liczba porcji: 790 g chleba owsianego

Kaloryczność kcal: 280 w 100 g chleba
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 2 niepełne szklanki mąki owsianej - 250 g
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej - 100 g
  • 1,5 szklanki lekko ciepłej wody - 375 ml
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki płatków owsianych

Chleb owsiany

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Pierwsze wyrastanie chleba: 60 -120 minut
Wyrastanie chleba w foremce: 30 minut

Czas pieczenia: około 50 minut
Temperatura pieczenia: 190 stopni z opcją pieczenia góra/dół. 
Wymiar keksówki: 28 x 10 x 8 cm

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.

Chleb owsiany, 1

Chleb owsiany, 2

Chleb z mąki owsianej

W jednej misce umieść razem dwie niepełne szklanki mąki owsianej, czyli około 250 gramów mąki. Wsyp również jedną szklankę, czyli około 160 gramów mąki pszennej tortowej oraz pół szklanki skrobi/mąki ziemniaczanej, czyli około 100 gramów skrobi. Dodaj też płaską łyżeczkę soli oraz saszetkę (7 gramów) suszonych drożdży. 

Porada: Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką gryczaną lub ryżową w tych samych proporcjach. Skrobię ziemniaczaną możesz zaś zastąpić skrobią kukurydzianą. Jeśli chcesz trochę przyspieszyć wyrastanie ciasta chlebowego, to możesz też dodać pół płaskiej łyżeczki drobnego cukru lub cukru pudru. 

Chleb owsiany, 3

Wymieszaj sypkie składniki i wlej 1,5 szklanki lekko ciepłej wody oraz dwie łyżki dowolnego oleju roślinnego np. z pestek winogron. Całość wymieszaj łyżką a następnie tylko chwilę dłońmi.. tylko do momentu, gdy ciasto zrobi się jednolite. 
Chleb owsiany, 4

Chleb owsiany, 5

Ciasto chlebowe przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Najlepiej jest odłożyć miskę na ciepły parapet. Możesz też na chwilę włączyć piekarnik. Gdy temperatura w komorze osiągnie około 35 stopni wyłącz go i umieść miskę z ciastem chlebowym. Bardzo ważne jest to, by w piekarniku nie było za ciepło, by nie zabić drożdży.

Moje ciasto chlebowe wyrastało około 90 minut i po tym czasie podwoiło objętość. Jeśli Twoje ciasto rośnie powoli, to nic się nie martw i cierpliwie czekaj. Jeśli zamiast mąki pszennej użyta była mąka ryżowa lub gryczana, to ciasto może wyrastać nawet do dwóch godzin. 
Chleb owsiany, 6

Wyrośnięte ciasto należy przelać/przełożyć do średniej wielkości keksówki. Ciasto powinno być gęstsze niż budyń (Nie można go zatem piec bez foremki. Nie zachowa kształtu). Formę posmaruj wcześniej łyżką oleju i obsyp płatkami owsianymi. Moja foremka miała długość 28 cm (mierzone u podstawy), szerokość 10 cm i wysokość 8 cm. Resztę płatków owsianych wysyp na wierz ciasta chlebowego. 

Foremkę przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na bok, na 30 minut do drugiego wyrastania. W tym czasie możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 190 stopni. 
Za drugim razem ciasto chlebowe wyrasta już znacznie szybciej. 
Chleb owsiany, 7

Chleb owsiany, 8

Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem powoli przełóż do komory piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Chleb owsiany piecz przez około 50 minut. Nie polecam piec chlebka dłużej, by go niepotrzebnie nie wysuszać. 

Chleb możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach możesz go też wyjąć z foremki i odłożyć do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Chleb owsiany najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu. 

Chleb owsiany, 9

Chleb owsiany, 10

Chleb owsiany najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły z dodatkiem prawdziwego masła i soli. Jaki jest Was ulubiony chlebek?
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (812 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chleb owsiany

Bardzo lubię piec domowe pieczywo. Nie robię tego tylko w weekendy, ale i w tygodniu. Najczęściej piekę chleby i bułki pszenne. Lubię tez pyszny i zdrowy chleb orkiszowy. Bardzo często piekę również domowe kajzerki. Taka chrupiąca kajzerka z rana jest przepyszna. Bardzo smaczne są też klasyczne bułki domowe na mące pszennej i drożdżach. Ciekawym pomysłem są też moje ulubione obwarzanki, które bardzo gorąco polecam. Wracając jednak do przepisu.. Mój chleb z mąką owsianą możesz upiec zarówno na drożdżach suszonych, jak i na drożdżach świeżych. Nie potrzebujesz używać zakwasu. W domowych chlebie owsianym nie czuć drożdży, więc jest to bardzo dobry wypiek. Taki chleb z mąki owsianej na drożdżach jest zatem znacznie prostszy od tego na zakwasie. Zrobisz go też znacznie szybciej. Polecam Ci też bardzo smaczny i szybki do zrobienia chleb bez drożdży. Z płatkami owsianymi super pyszna jest tez owsianka na mleku

Chleb z mąki owsianej

Zatem chleb owsiany przepisy z dodatkiem płatków owsianych, czy też bez są polecanie również dla osób na diecie bez pszenicy. W składnikach na mój chleb owsiany znajduje się mąka pszenna, ale można ją zastąpić mąką gryczaną lub ryżową. Taki chleb owsiany przepis bez mąki pszennej może być świetnych chlebkiem również dla osób z celiakią. Trzeba jednak pamiętać wówczas o tym, by każdy produkt miał na opakowaniu oznaczenie, że nie zawiera nawet śladowych ilości glutenu. Taki pyszny, domowy chleb z maki owsianej smakuje nawet lepiej niż z piekarni. Mój przepis na chleb owsiany jest wyjątkowo prosty.