Paluchy chrzanowe

Paluchy chrzanowe

Domowe paluchy chlebowe na drożdżach, z dodatkiem tartego chrzanu! To dopiero super przekąska na każdą imprezę oraz na grilla. Paluchy chrzanowe można jeść same lub jako dodatek do wszelkich dań na powietrzu.

Takie domowe paluchy są niezwykle uniwersalne. Czasem przekrajmy je nawet wzdłuż i robimy kanapki. Można je moczyć w różnych dipach i zagryzać z wielką przyjemnością. Paluchy są świetne do mięs i warzyw z grilla. Są niezwykle poręczne. Dzieci są bardzo ruchliwe i dla nich to idealna przekąska do złapania w biegu. Pokrojone pieczywo szybko się wysusza, zaś paluchy chrzanowe długo zachowują świeżość i śmiało poleżą kilka godzin w koszyczku na przyjęciu. 

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 20 paluchów długości 22 cm

Kalorie: 140 w 1 paluchu
Dieta: wegetariańska

Składniki na paluchy chrzanowe

  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej typ. 750 - 640 g
  • saszetka suchych drożdży - 7 g
  • 1 średnie jajko
  • pełna łyżka chrzanu Krakus
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru

Składniki na sos chrzanowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały bez uwzględnienia sosu chrzanowego na zimno.
Dodatkowy czas: wyrastanie ciasta - 60 minut + wyrastanie paluchów - 20 minut. 

Potrzebujesz również: jedno jajko do posmarowania paluchów drożdżowych przed pieczeniem; dwie blaszki do pieczenia i papier do pieczenia; pędzelek kuchenny do posmarowania jajkiem paluszków. 

Zamiast drożdży suchych możesz też użyć drożdży świeżych. Potrzebujesz wówczas 20 gramów drożdży świeżych wymieszać/rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 4 łyżkami ciepłej wody. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Wyrośnięty zaczyn dodajesz do reszty składników. Cukier, mąkę i wodę bierzesz ze składników z przepisu na ciasto. 

Paluchy chrzanowe, 1

Paluchy drożdżowe z chrzanem

W jednej misce umieść razem cztery szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki zwykłej (z tortowej paluchy też wyjdą). Dodaj saszetkę suchych drożdży lub zaczyn z drożdży świeżych. Kolejno wsyp po płaskiej łyżeczce soli i cukru (jeśli robisz paluchy na drożdżach świeżych, to nie dodajesz już drugiej łyżeczki cukru).

Paluchy chrzanowe, 2

Do suchych składników wlej 1/3 szklanki mleka oraz 2/3 szklanki wody. Zarówno mleko, jak i woda powinny być lekko ciepłe. Polecam wlać 2/3 szklanki wody i uzupełnić ją mlekiem. Wbij jedno średnie jajko. Wlej cztery łyżki oleju lub delikatnej oliwy oraz dodaj pełną łyżkę chrzanu Krakus. Już jedna łyżka chrzanu sprawia, że paluchy pachną i smakują wyraźniej i ciekawiej.
Paluchy chrzanowe, 3

Ciasto dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać. Ja na początku ciasto drożdżowe wyrabiam chwilę dłońmi a następnie przenoszę pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj całe 10 minut. Pod koniec powinno zamienić się w elastyczną kulę.

Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na pełną godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie. 
Paluchy chrzanowe, 4

Ciasto wyjmij z miski na czystą i suchą stolnicę lub blat. Ciasto nie powinno się kleić. Możesz lekko natłuścić dłonie olejem, by ułatwić sobie pracę z ciastem na paluchy. Odrywaj kawałki ciasta i formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Powinno Ci wyjść 20 kulek ciasta chlebowego.
Paluchy chrzanowe, 5

Kulki wałkuj dłońmi jedna po drugiej. Formuj sznurki ciasta długości około 20 cm. Każdy wałeczek kładź w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszły mi dwie spore blaszki z paluchami.
Paluchy chrzanowe, 6

Blaszki z paluchami odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie każdego palucha posmaruj rozbełtanym jajkiem. Polecam użyć do tego pędzelka kuchennego z włosia lub pędzelka sylikonowego. 
Paluchy chrzanowe, 7

Jedną blaszkę z paluchami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Opcja grzania - góra/dół. Paluchy piecz około 20-25 minut. Powinny jeszcze urosnąć i ładnie się zarumienić. Po upieczeniu pierwszej blaszki, możesz piec drugą.
Paluchy chrzanowe, 8

W trakcie pieczenia przygotuj sobie sos chrzanowy na zimno. Wystarczy, że wymieszasz razem wszystkie składniki. Sos chrzanowy trzymaj przed podaniem w lodówce. 
Paluchy chrzanowe, 9

Paluchy chrzanowe, 10

Wpis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (24 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/88057

Komentarze

2018-08-25 09:51
Paluchy rewelacja, super przepis :) rzeczywiście na drugi dzień są nadal świeże. pozdrawiam
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-25 13:59
Dzięki Aniu! Zapraszam Cię tez po inne moje przepisy. Pizza z patelni jest super. 🙂

Paluchy drożdżowe z chrzanem

Super pyszne i bardzo proste do zrobienia paluchy drożdżowe wytrawne, które wzbogacam dodatkowo chrzanem tartym. Wystarczy do ciasta na paluchy dodać łyżkę chrzanu, by nadać paluchom charakteru. Takie paluchy drożdżowe chrzanowe nie tylko piękne pachną, ale i ciekawie smakują. To najlepsze paluchy drożdżowe do piwa. Jeśli więc szukasz fajnych przekąsek na imprezy w plenerze, to takie paluchy drożdżowe chrzanowe będą idealne. 

Domowe paluchy chrzanowe

Najlepsze dla dzieci i na grilla. Paluchy chrzanowe mają delikatny smak. Smakują dorosłym i dzieciom. Są świetne na przyjęcia, ponieważ można je jeść na wiele sposobów i do wielu dań. Dodatkowo bardzo długo zachowują świeżość i atrakcyjny wygląd. To cudowne paluchy chlebowe z chrzanem na grilla. Koniecznie zobacz też mój przepis na paluchy chlebowe z makiem oraz sprawdź też inne moje przepisy na domowe chleby i bułki