Botwinka z mlekiem kokosowym

Botwinka z mlekiem kokosowym

Super przepis na botwinkę w wersji na ostro.

- bez bulionu
- bez mięsa

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 25 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 1 duży pęczek botwiny
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 średnia marchewka
  • 3 średnie, młode ziemniaki
  • 1,5 litra wody
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • ostre dodatki: łyżka tartego imbiru, 2 duże ząbki czosnku, łyżeczka pieprzu, łyżeczka chilli, łyżeczka gałki muszkatołowej
  • inne przyprawy 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, płaska łyżka soli

Botwinka powinna być już "podrośnięta", czyli w pęczku zawierać kilka buraczków wielkości nawet mandarynki. Jeśli masz drobniejsze buraczki, to warto użyć dwóch pęczków. Opłucz je. Odetnij buraczki i obierz. Potwinę posiekaj a buraczki pokrój w kostkę nie większą niż 1 cm.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę wielkości 1 cm. Wszystkie warzywa zalej wodą - nie więcej niż 1,5 litra i zagotuj. Od momentu zagotowania wody odczekaj 20 minut.

Po 20 minutach gotowania zupy, na małej mocy palnika, dodaj poszatkowany koperek, czosnek w plasterkach, puszkę mleka kokosowego oraz pozostałe przyprawy (ostre i inne) z listy. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Spróbuj czy Ci smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej ulubionych przypraw.

botwinka-z-mlekiem-kokosowym-1

Jeśli wolicie botwinkę w wersjji deliaktniejszej, to polecam Wam przepis na deliaktną wegańską botwinkę.
W wersji z mięsem pyszna będzie botwinka zabielana z kurczakiem.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl