Botwinka z mięsem
Prosta i pyszna zupa z botwiny na mięsie zabielana śmietaną. Wspaniały aksamitny smak. Sprawdź!
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 8
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 2 nogi kurczaka
- 1,5 - 2 litrów wody
- duży pęczek botwiny
- płaska łyżka soli i cukru
- płaska łyżeczka pieprzu
- sok z połówki cytryny
- pęczek koperku
- 100 ml śmietany 18 %
Zupa z botwiny na mięsie
Opłucz nogi kurczaka i umieść w dużym garnku. Zalej wodą, dodaj sól i pieprz i gotuj 40 minut pod przykrywką.
W tym czasie opłucz botwinę. Jeśli buraczki są spore, obierz je i pokrój w kawałki. Botwinę poszatkuj.
Po 40 minutach wyjmij nogi z rosołu na talerz, by ostygły. W rosole umieść botwinę. Dodaj sok z cytryny i cukier i gotuj zupę 20 minut. W czasie gotowania zdejmij mięso z nóg (skórę i kości wyrzuć). Mięso dodaj do zupy.
Pod koniec dodaj poszatkowany koperek. Do miseczki przelej trochę zupy z garnka oraz dodaj odrobinę zimnej wody. Dodaj śmietanę, wymieszaj i powoli wlewaj do zupy. Zamieszaj i wyłącz botwinę.
Zupę podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Wolisz tradycyjną wersję zupy z botwinką? Sprawdź botwinka przepis. Natomiast po sezonie wypróbuj mój przepis zupa z buraków. Pyszny i lubiany jest też barszcz ukraiński. Jest więc w czym wybierać :)
Smacznego!