Botwinka z mięsem

Botwinka z mięsem

Prosta i pyszna zupa z botwiny na mięsie zabielana śmietaną. Wspaniały aksamitny smak. Sprawdź!

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 2 nogi kurczaka
  • 1,5 - 2 litrów wody
  • duży pęczek botwiny
  • płaska łyżka soli i cukru
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • sok z połówki cytryny
  • pęczek koperku
  • 100 ml śmietany 18 %

Zupa z botwiny na mięsie

Opłucz nogi kurczaka i umieść w dużym garnku. Zalej wodą, dodaj sól i pieprz i gotuj 40 minut pod przykrywką.

W tym czasie opłucz botwinę. Jeśli buraczki są spore, obierz je i pokrój w kawałki. Botwinę poszatkuj. 

Po 40 minutach wyjmij nogi z rosołu na talerz, by ostygły. W rosole umieść botwinę. Dodaj sok z cytryny i cukier i gotuj zupę 20 minut. W czasie gotowania zdejmij mięso z nóg (skórę i kości wyrzuć). Mięso dodaj do zupy.

Pod koniec dodaj poszatkowany koperek. Do miseczki przelej trochę zupy z garnka oraz dodaj odrobinę zimnej wody. Dodaj śmietanę, wymieszaj i powoli wlewaj do zupy. Zamieszaj i wyłącz botwinę.


Botwinka z mięsem, 1

Botwinka z mięsem, 2

Zupę podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Wolisz tradycyjną wersję zupy z botwinką? Sprawdź botwinka przepis. Natomiast po sezonie wypróbuj mój przepis zupa z buraków. Pyszny i lubiany jest też barszcz ukraiński. Jest więc w czym wybierać :)

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (23 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷