Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Botwinka bez mięsa

Botwinka bez mięsa

To bardzo prosta i szybka do ugotowania botwinka bez mięsa i bez śmietany. Jest wyjątkowo lekka. Idealna wiosną, doskonała dla dzieci. Można ją śmiało zblendować na gładki krem. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 25 minut
Liczba porcji: 10

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 duży pęczek botwiny
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 średnia marchewka
  • 3 średnie, młode ziemniaki
  • 1,5 litra wody
  • przyprawy: łyżka cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, płaska łyżka soli, płaska łyżeczka pieprzu

Botwinka wegańska

Botwinka powinna być już "podrośnięta", czyli w pęczku zawierać kilka buraczków wielkości nawet mandarynki. Jeśli masz drobniejsze buraczki, to warto użyć dwóch pęczków. Opłucz je. Odetnij buraczki i obierz. Botwinę posiekaj a buraczki pokrój w kostkę nie większą niż 1 cm.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę wielkości 1 cm. Wszystkie warzywa zalej wodą - nie więcej niż 1,5 litra i zagotuj. Od momentu zagotowania wody odczekaj 20 minut.

Po 20 minutach gotowania zupy, na małej mocy palnika, dodaj poszatkowany koperek, cukier, sól, pieprz, ocet lub sok z cytryny. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Spróbuj czy Ci smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw.

Botwinka bez mięsa, 1


Botwinka bez mięsa, 2


A tutaj w wersji zblendowanej.. polecam maluchom ;-)
Botwinka bez mięsa, 3


Kto lubi zupy na ostro? Dla chętnych polecam wersję botwinki z mleczkiem kokosowym i chilli. Fantastyczna! Na moim blogu znajdziesz też przepis botwinka w wersji tradycyjnej oraz doskonały barszcz czerwony.


Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (179 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania