Botwinka bez mięsa
To bardzo prosta i szybka do ugotowania botwinka bez mięsa i bez śmietany. Jest wyjątkowo lekka. Idealna wiosną, doskonała dla dzieci. Można ją śmiało zblendować na gładki krem.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 25 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 1 duży pęczek botwiny
- 1 duży pęczek koperku
- 1 średnia marchewka
- 3 średnie, młode ziemniaki
- 1,5 litra wody
- przyprawy: łyżka cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, płaska łyżka soli, płaska łyżeczka pieprzu
Botwinka wegańska
Botwinka powinna być już "podrośnięta", czyli w pęczku zawierać kilka buraczków wielkości nawet mandarynki. Jeśli masz drobniejsze buraczki, to warto użyć dwóch pęczków. Opłucz je. Odetnij buraczki i obierz. Botwinę posiekaj a buraczki pokrój w kostkę nie większą niż 1 cm.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę wielkości 1 cm. Wszystkie warzywa zalej wodą - nie więcej niż 1,5 litra i zagotuj. Od momentu zagotowania wody odczekaj 20 minut.
Po 20 minutach gotowania zupy, na małej mocy palnika, dodaj poszatkowany koperek, cukier, sól, pieprz, ocet lub sok z cytryny. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Spróbuj czy Ci smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw.


A tutaj w wersji zblendowanej.. polecam maluchom ;-)

Kto lubi zupy na ostro? Dla chętnych polecam wersję botwinki z mleczkiem kokosowym i chilli. Fantastyczna! Na moim blogu znajdziesz też przepis botwinka w wersji tradycyjnej oraz doskonały barszcz czerwony.
Smacznego!