Delikatna wegańska botwinka

Delikatna wegańska botwinka

To bardzo prosta i szybka do ugotowania zupa z botwiny z młodymi buraczkami. Jest wyjątkowo lekka. Idealna wiosną, idealna w upalne dni.

Z pewnością wspaniała dla dzieci, ponieważ można ją śmiało zblendować na gładki krem. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 25 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 1 duży pęczek botwiny
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 średnia marchewka
  • 3 średnie, młode ziemniaki
  • 1,5 litra wody
  • przyprawy: łyżka cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, płaska łyżka soli, płaska łyżeczka pieprzu

Botwinka powinna być już "podrośnięta", czyli w pęczku zawierać kilka buraczków wielkości nawet mandarynki. Jeśli masz drobniejsze buraczki, to warto użyć dwóch pęczków. Opłucz je. Odetnij buraczki i obierz. Potwinę posiekaj a buraczki pokrój w kostkę nie większą niż 1 cm.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę wielkości 1 cm. Wszystkie warzywa zalej wodą - nie więcej niż 1,5 litra i zagotuj. Od momentu zagotowania wody odczekaj 20 minut.

Po 20 minutach gotowania zupy, na małej mocy palnika, dodaj poszatkowany koperek, cukier, sól, pieprz, ocet lub sok z cytryny. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Spróbuj czy Ci smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw.

delikatna-weganska-botwinka-1

delikatna-weganska-botwinka-2

A tutaj w wersji zblendowanej.. polecam maluchom ;-)

delikatna-weganska-botwinka-3

Kto lubi zupy na ostro? Dla chętnych polecam wersję botwinki z mlekiem kokosowym z chilli. Fantastyczna!

Smacznego!



Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Magda
2017-05-27 16:04
To teraz czekam na chłodnik :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-27 17:00
Będzie.. niedługo ;-)