Ciastka korzenne z cukrem

Ciastka korzenne z cukrem

Moje najlepsze, maślane ciastka korzenne. Pachnące zimą, pachnące cudownym, niepowtarzalny klimatem Świąt. Przepis jest bardzo prosty, więc zachęcam do tego, by ciasteczka kruche szykować razem z dziećmi. 

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 14 dużych ciastek

Kalorie: 110 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału np. typ. 1850
  • pół kostki masła - 100 g
  • 4 łyżki cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • małe jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawy: po łyżeczce kakao i cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, po szczypcie soli i pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: chłodzenie ciasta w lodówce - 60 minut.
Z podanych składników wyszło mi 14 ciastek i średnicy 7 cm po upieczeniu. 

Do zrobienia ciastek korzennych potrzebujesz również: odrobina mąki do podsypywania, papier do pieczenia, wałek drewniany, foremka do wykrawania ciastek o średnicy 6 cm, ewentualnie łyżeczka mleka i pędzelek kuchenny.

Domowe ciasteczka korzenne, które nie dość, że są proste, to jeszcze są cudownie maślane i kruche!? Tak.. Ten deser to marzenie! Wspaniale smakują do czarnej kawy lub do kubka ulubionej herbaty. Dzieciom polecam kakao lub kawę zbożową z mlekiem. 

Ciastka korzenne z cukrem, 1

Ciastka korzenne

W szerokiej, wygodnej do wyrabiania ciasta misce umieść jedną szklankę mąki pszennej z pełnego przemiału. Będzie to około 160 gramów mąki. Możesz też użyć mąki zwykłej lub nawet tortowej. Dodaj też jedno średniej wielkości jajko. Pół kostki masła pokrój na mniejsze kawałki. Masło może być wyjęte prosto z lodówki. 

Kolejno dodaj również pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz przyprawy korzenne: po łyżeczce kakao i cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, po szczypcie soli i pieprzu. Przyprawy korzenne możesz zamienić na jedno opakowanie gotowej mieszanki przypraw do pierników i pierniczków. Zwróć jednak uwagę na to, by w składnikach na pierwszym miejscu nie było mąki. 

Na koniec wsyp również dwie łyżki cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara

Ciastka korzenne z cukrem, 2

Wszystkie składniki wyrób dokładnie na jednolite ciasto. Czasem używam miksera z hakami, jednak ciasto na ciastka korzenne wyrabiam szybko rękami. Ciasto wyrabia się tylko kilka minut, aż zamieni się w jednolitą bryłę. 

Kulę ciasta zawiń w woreczek spożywczy lub folię i odłóż do lodówki na minimum godzinę. Takie ciasto możesz też przygotować sobie dzień wcześniej wieczorom a do wycinania i pieczenia zabrać się dopiero następnego dnia. Masło pod wpływem niskiej temperatury stwardnieje i będzie Ci znacznie łatwiej pracować z ciastem.

Po godzinie kulę ciasta wyjmij z lodówki i odwiń z folii. Ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat polecam lekko oprószyć mąką. 

Ciastka korzenne z cukrem, 3

Ciasto rozwałkuj na placek grubości około 6 mm. Ciasto może się lekko kruszyć, więc należy je powoli rozwałkowywać i podsypywać lekko mąką. Przy pomocy okrągłej wykrawaczki o średnicy około 6,5 cm wycinaj ciastka. Możesz do tego użyć nawet szklanki lub czystych foremek, które znajdują się w zestawach ciastoliny dla dzieci :)
Ciastka korzenne z cukrem, 4

Wycięte ciasteczka układaj obok siebie na blaszce. Blaszki nie trzeba niczym smarować. Możesz jednak wyłożyć ciastka na papier do pieczenia. Po wycięciu pierwszych ciastek zagniataj resztki ciasta i ponownie je wałkuj. Wycinaj kolejną porcję ciastek. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto. Mi wyszło 14 grubych ciasteczek korzennych.

Wystarczy tylko posypać każde ciastko cukrem. Aby przykryć cukrem wszystkie ciastka wystarczą dwie łyżki cukru trzcinowego. Przed wysypaniem na ciasteczka korzenne cukru możesz każde ciastko posmarować odrobiną mleka. 
Ciastka korzenne z cukrem, 5

Formę z gotowymi do pieczenia ciastkami korzennymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 15 minut, do zarumienienia ciastek. Polecam po około 12 minutach pieczenia obserwować ciastka. Stopnień wypieczenia zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Moje ciastka piekły równo 15 minut.

Po upieczeniu wyjmij formę z ciastkami i odstaw do przestudzenia. Ciastka od razu po upieczeniu są jeszcze dość miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie. Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, w puszce na ciastka lub zawinięte w pergamin i torbę spożywczą. Poleżą tak śmiało przynajmniej pięć dni.

Ciastka korzenne z cukrem, 6

Ciastka korzenne z cukrem, 7

Przy zakupie cukru zerknij na opakowanie... W każdym opakowaniu z cukrem trzcinowym Dry Demerara Diamant znajdziesz świetną podkładkę pod kawę. Cała kolekcja składa się z czterech różnych podkładek. Przed Świętami dużo pieczemy, więc może uda Ci się zebrać je wszystkie! :)

 UWAGA KONKURS 
Zapraszam do wzięcia udziału w Konkursie świątecznym. Wejdź na fanpejdż AniaGotuje i weź udział w zabawie. Do wygrania aż 5 zestawów pięknej porcelany Rosenthal oraz zapas cukru trzcinowego Diamant wraz z kompletem pięknych podkładek pod kawę.

Zadanie konkursowe jest bardzo proste:
Wystarczy, że w komentarzu pod postem konkursowym napisz jakie są Twoje najsłodsze wspomnienia świąteczne.

Ciastka korzenne z cukrem, 8

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 5.0 / 5 (36 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/166001
Reklama

Komentarze

2018-12-01 17:48
W moim domu rodzinnym nigdy nie piekło się ciastek świątecznych. Święta były jedna Wielka gonitwa-śledź,karp, potrawy mało zjadliwe dla dziecięcych smakoszy.
Sama jestem już mamą dwójki dzieci z którymi co roku piekę pierniki i specjalne ciasta na ich zyczenie❤
Chce aby ich świąteczne wspomnienia nie wiązały się tylko ze śledziem i karpiem😊
W tym roku zaczniemy od ciasteczek korzennych ❤
Niech ich wspomnienia z dzieciństwa będą jeszcze bogatsze❤
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-02 10:01
Cudownie Justyno.. myślę, że może to być początek wspaniałej tradycji rodzinnej. 🙂
2018-12-10 11:23
W moim rodzinnym domu Święta zawsze pachniały pomarańczami, zielonym świerkiem i smażonym karpiem. Mama starająca się oby wszystko było na stole, zabiegana i zapracowana nie wprowadziła swoich trzech córek do kuchni. Uczymy się same, wspólnie, ale zawsze mamy miłe wspomnienia. Dlatego dziękuję Aniu w swoim i sióstr imieniu za Twój blog, który wszystko nam bardzo ułatwia ❤️🙂🌼

Ciastka korzenne

Pieczenie domowych ciasteczek to sama przyjemność. Można odrywać kawałki ciasta i piec losowe kształty, lub przy pomocy najróżniejszych wykrawaczek wycinać serca, choinki, czy gwiazdki. Domowe ciasteczka korzenne z cukrem trzcinowym są najlepsze jesienią i zimą. Cukier trzcinowy Diamant DRY DEMERARA, to cukier nierafinowany, który idealnie pasuje do wypieków opierających się na pełnoziarnistych mąkach i przyprawach korzennych. Cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Jego połyskujące, grube, jasno-brązowe kryształy wyśmienicie sprawdzają się jako dekoracja i efektowana posypka na ciastka korzenne i nie tylko. 

Domowe ciasteczka korzenne

Te szybkie ciasteczka korzenne możesz śmiało upiec na Święta. Będą pyszne obok pierników i makowców. Ciastka korzenne z cukrem możesz upiec na kilka dni przed Świętami i trzymać w puszce. W przepisie podałam idealne zestawienie przypraw, które będą pyszne w tych ciastkach korzennych. Przyprawy możesz jednak zamienić na gotową mieszankę przypraw do pierników. Postaraj się jednak, by przyprawa była dobrej jakości i faktycznie składała się z mieszanki przypraw a nie po części z mąki pszennej. Gorąco zapraszam po inne moje przepisy na ciasta i dania na Święta. W szczególności polecam makowiec zawijany oraz sernik królewski. A na śniadanie? Domowa granola!