Ciastka korzenne
Moje najlepsze, maślane ciastka korzenne. Pachnące zimą, pachnące cudownym, niepowtarzalny klimatem Świąt. Przepis jest bardzo prosty, więc zachęcam do tego, by ciasteczka kruche szykować razem z dziećmi.
- super proste
- niezwykle pyszne
- świetne do kawy lub herbaty
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 14 dużych ciastek
Kaloryczność kcal: 110 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału np. typ. 1850
- pół kostki masła - 100 g
- 4 łyżki cukru trzcinowego np. DIAMANT Dry Demerara
- małe jajko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawy: po łyżeczce kakao i cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, po szczypcie soli i pieprzu
Ciasteczka korzenne
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: chłodzenie ciasta w lodówce - 60 minut.
Z podanych składników wyszło mi 14 ciastek i średnicy 7 cm po upieczeniu.
Do zrobienia ciastek korzennych potrzebujesz również: odrobina mąki do podsypywania, papier do pieczenia, wałek drewniany, foremka do wykrawania ciastek o średnicy 6 cm, ewentualnie łyżeczka mleka i pędzelek kuchenny.
Domowe ciasteczka korzenne, które nie dość, że są proste, to jeszcze są cudownie maślane i kruche!? Tak.. Ten deser to marzenie! Wspaniale smakują do czarnej kawy lub do kubka ulubionej herbaty. Dzieciom polecam kakao lub kawę zbożową z mlekiem.
Ciastka korzenne przepis
W szerokiej, wygodnej do wyrabiania ciasta misce umieść jedną szklankę mąki pszennej z pełnego przemiału. Będzie to około 160 gramów mąki. Możesz też użyć mąki zwykłej lub nawet tortowej. Dodaj też jedno średniej wielkości jajko. Pół kostki masła pokrój na mniejsze kawałki. Masło może być wyjęte prosto z lodówki.
Kolejno dodaj również pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz przyprawy korzenne: po łyżeczce kakao i cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, po szczypcie soli i pieprzu. Przyprawy korzenne możesz zamienić na jedno opakowanie gotowej mieszanki przypraw do pierników i pierniczków. Zwróć jednak uwagę na to, by w składnikach na pierwszym miejscu nie było mąki.
Na koniec wsyp również dwie łyżki cukru trzcinowego.
Wszystkie składniki wyrób dokładnie na jednolite ciasto. Czasem używam miksera z hakami, jednak ciasto na ciastka korzenne wyrabiam szybko rękami. Ciasto wyrabia się tylko kilka minut, aż zamieni się w jednolitą bryłę.
Kulę ciasta zawiń w woreczek spożywczy lub folię i odłóż do lodówki na minimum godzinę. Takie ciasto możesz też przygotować sobie dzień wcześniej wieczorom a do wycinania i pieczenia zabrać się dopiero następnego dnia. Masło pod wpływem niskiej temperatury stwardnieje i będzie Ci znacznie łatwiej pracować z ciastem.
Po godzinie kulę ciasta wyjmij z lodówki i odwiń z folii. Ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat polecam lekko oprószyć mąką.
Ciasto rozwałkuj na placek grubości około 6 mm. Ciasto może się lekko kruszyć, więc należy je powoli rozwałkowywać i podsypywać lekko mąką. Przy pomocy okrągłej wykrawaczki o średnicy około 6,5 cm wycinaj ciastka. Możesz do tego użyć nawet szklanki lub czystych foremek, które znajdują się w zestawach ciastoliny dla dzieci :)
Wycięte ciasteczka układaj obok siebie na blaszce. Blaszki nie trzeba niczym smarować. Możesz jednak wyłożyć ciastka na papier do pieczenia. Po wycięciu pierwszych ciastek zagniataj resztki ciasta i ponownie je wałkuj. Wycinaj kolejną porcję ciastek. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto. Mi wyszło 14 grubych ciasteczek korzennych.
Wystarczy tylko posypać każde ciastko cukrem. Aby przykryć cukrem wszystkie ciastka wystarczą dwie łyżki cukru trzcinowego. Przed wysypaniem na ciasteczka korzenne cukru możesz każde ciastko posmarować odrobiną mleka.
Formę z gotowymi do pieczenia ciastkami korzennymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 15 minut, do zarumienienia ciastek. Polecam po około 12 minutach pieczenia obserwować ciastka. Stopnień wypieczenia zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Moje ciastka piekły równo 15 minut.
Po upieczeniu wyjmij formę z ciastkami i odstaw do przestudzenia. Ciastka od razu po upieczeniu są jeszcze dość miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie. Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, w puszce na ciastka lub zawinięte w pergamin i torbę spożywczą. Poleżą tak śmiało przynajmniej pięć dni.
Jakie są Twoje ulubione ciasteczka?
Smacznego.