Szarlotka z galaretką

Szarlotka z galaretką

Szarlotka z galaretką to rozpływające się w ustach ciasto kruche oraz przepyszne jabłka prażone z dodatkiem ulubionej galaretki. Przepis polecam każdemu miłośnikowi ciast kruchych. 

- bez wcześniejszego podpiekania spodu
- super prosty skład oraz wykonanie
- można dać jabłka ze słoika

Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia ciasta: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: forma 24 x 24 cm - 1670 g ciasta

Kaloryczność kcal: 270 w 100 g ciasta

Składniki na ciasto kruche

  • 400 g mąki pszennej - 300 g tortowej i 100 g krupczatki
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 3 żółtka większych jajek - 64 g
  • 80 g cukru pudru - 4 czubate łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na jabłka z galaretką

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek lub 1 litr jabłek ze słoika
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
  • niecałe pół szklanki wody - 120 ml

Szarlotka z galaretką

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: 24 x 24 cm (wym. wewnętrzne)
Czas pieczenia ciasta: około 70 minut i 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności ciasta, nie uwzględniłam posypki z cukru pudru. Z podanej ilości składników otrzymasz szarlotkę z galaretką o wadze do 1670 gramów. Zanim zaczniesz szykować szarlotkę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Szarlotka z galaretką, 1

Szarlotka z galaretką, 2

Szarlotka z galaretką przepis

W pierwszej kolejności zagnieć ciasto kruche. W dużej misce umieść 400 gramów mąki pszennej, czyli około 2,5 szklanki. Polecam połączyć mąkę pszenną tortową (300 gramów) z mąką krupczatką (100 gramów). Do miski dodaj też trzy żółtka dużych jajek (jajka mogą być wyjęte prosto z lodówki) o łącznej wadze około 64 gramów. Dołóż również 200 gramów masła, czyli całą kostkę, którą polecam pokroić nożem na mniejsze kawałki (masło może być prosto z lodówki), 80 gramów cukru pudru, czyli 4 czubate łyżki oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec możesz dodać też symboliczną szczyptę soli. 

Szarlotka z galaretką, 3

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub stolnicy. 

Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. Jeśli jednak dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę polecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je w folię i umieść w lodówce na godzinę.

Szarlotka z galaretką, 4

W trakcie chłodzenia ciasta przygotuj jabłka. Wczesną jesienią polecam Antonówki, zaś późniejszą jesienią lepsza będzie Szara Reneta. Tę szarlotkę piekłam pod koniec września, więc użyłam 1,5 kilograma Antonówki. Ponieważ do jabłek dodajemy potem jednocześnie kwaśną i słodką galaretkę, to tak naprawdę można sięgnąć po dowolne, nie za soczyste jabłka. Galaretka nada im wyrazistszego smaku. 

Jabłka cienko obierz i podziel na ćwiartki, a następnie usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w mniejszą i większą kostkę (można je też zetrzeć na dużych oczkach), by podczas porażania małe kawałki rozpadły się, a większe były widoczne i wyczuwalne. Do garnka z grubym dnem wlej niecałe pół szklanki wody i dodaj pokrojone kawałki jabłek. Ustaw na początek niską moc palnika, ale powoli zwiększaj ją do takiej, by kawałki jabłek zaczęły się delikatnie gotować/prażyć. Garnka nie przykrywaj przykrywką, za to dość często mieszaj jabłuszka łyżką. Swoje jabłka prażyłam łącznie około 30 minut. Należy cały czas pilnować zawartości garnka, ponieważ u Ciebie mogą się uprażyć szybciej lub też będą potrzebowały więcej czasu. Kontroluj też moc palnika, by jabłka cały czas się gotowały, ale nie przypalały. Mają się ładnie zagęścić, a nadmiar wody odparować.

Zdejmij garnek z palnika. Do garnka z uprażonymi jabłkami wsyp saszetkę galaretki (może być cytrynowa, pomarańczowa, czy brzoskwiniowa). Całość mieszaj tak długo, aż galaretka rozpuści się w gorących jabłkach. 

UWAGA - Do szarlotki można też użyć uprażone już jabłka, np. z przepisu na prażone jabłka do słoików. Dajesz wówczas 2 słoiki po 500 ml. Jabłka ze słoików przekładasz do garnka i doprowadzasz do wrzenia, a następnie wsypujesz galaretkę. Możesz też rozpuścić galaretkę w 200 ml wrzątku i wymieszać z jabłuszkami wyjętymi ze słoika, jednak wsad będzie już nieco rzadszy. Być może będzie trzeba wówczas nieco wydłużyć pieczenie szarlotki. 

Porady: Jeśli mieszkasz w u UK, to polecam sięgnąć pod odmiany jabłek: Bramleys albo Granny Smith. Pod koniec prażenia jabłek można dodać nasionka wydrążone z jednej laski wanilii lub/oraz łyżeczkę cynamonu. 

Szarlotka z galaretką, 5

Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce możesz je wyjąć. Zdejmij folię, a ciasto podziel na dwie części. Jedna może być trochę większa od drugiej. Tę mniejszą zawiń ponownie w folię i umieść na chwilę w zamrażalniku. (Odkładam ciasto do zamrażalnika, ponieważ na koniec ścieram je na tarce i wykładam na wierzch). Jeśli odłożysz ciasto do lodówki, to być może ciężko będzie Ci je potem zetrzeć. Pozostaje wówczas opcja rwania ciasta kawałek po kawałku i wykładanie go po całej powierzchni szarlotki).

Formę o wymiarach około  24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno oraz boki formy). Większą część ciasta pokrój na cienkie plastry i wypełnij nimi dno foremki. Resztkami ciasta wypełnij luki i połącz ciasto w płaski placek, który wypełni całe dno formy. Spód ciasta można ponakłuwać widelcem. 

Szarlotka z galaretką, 6

Przed wyłożeniem do formy prażonych jabłek warto jest dobrze nagrzać piekarnik. Przypominam, że piekarnik nagrzewamy do 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub do 160 stopni z termoobiegiem.
Na ciasto wyłóż uprażone i połączone z galaretką jabłka (mogą być jeszcze lekko ciepłe). 
Szarlotka z galaretką, 7

Mniejszą część ciasta wyjmij z zamrażalnika i od razu zetrzyj bezpośrednio na warstwę jabłek. Ciasto ścieraj na tarce, na grubych oczkach. 
Szarlotka z galaretką, 8

Szarlotka z galaretką jest już gotowa do pieczenia. Formę z ciastem umieść na kratce, w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 70 minut (lub o 10 minut krócej, jeśli jabłka wyszły bardzo gęste). Nie ustawiaj wyższej temperatury, ponieważ szarlotka potrzebuje się piec dłużej, ale w niższej temperaturze. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć ją z piekarnika. Po całkowitym przestudzeniu szarlotki warto oprószyć ją cukrem pudrem. 

Szarlotka z galaretką, 9

Szarlotka z galaretką, 10

Do jednej doby szarlotkę można trzymać w chłodnej szafce kuchennej. Jeśli jednak ma być przechowywana dłużej, to zalecam umieścić ją w lodówce pod przykryciem. świeżość zachowa przynajmniej przez cztery dni.
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (277 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Szarlotka z galaretką

Pewnie się już powtarza, ale uwielbiam piec szarlotki i wszelkie ciasta kruche. Przepyszna szarlotka z galaretką cytrynową lub też tak naprawdę każdą inną, to coś co warto upiec w sezonie na jabłka. Jeśli zaś masz zrobione zapasy na jabłuszka w słoikach, to jeszcze lepiej, ponieważ szarlotka z galaretką to ciasto, które można piec z prażonymi jabłkami zamkniętymi w słoikach. Szarlotka z galaretka to nic innego, jak najpyszniejsze ciasto kruche oraz pyszne jabłuszka wymieszane z ulubioną galaretką. Na górę idzie druga warstwa ciasta kruchego i pieczemy ciasto. Szarlotka z jabłkami i galaretką jest świetna nie tylko dlatego, że błyskawicznie się ją robi i jest bardzo prosta. Szarlotka z galaretką na kruchym cieście jest wspaniała również dlatego, że możesz do niej użyć nawet mało słodkich i kwaśnych jabłek. Ponieważ do gorących jabłek wsypujemy galaretkę, to daje ona dodatkowy smak, kwasowość oraz słodycz. Dokładnie tak samo można upiec tę szarlotkę i bez galaretki, ale warto ją dodać. Bardzo lubię to robić szczególnie wtedy, gdy mam ochotę na urozmaicenie smaku. Czasem moja szarlotka z galaretką jest pieczona z galaretką cytrynową, ale najczęściej sięgam po pomarańczową. Uwielbiam ten smak. Z pyszną galaretką można też zrobić błyskawiczny dżem gruszkowy

Szarlotka z galaretką na kruchym cieście

Szarlotka z galaretką to zatem nic innego jak klasyczna szarlotka, ale do jabłek wsypujemy jeszcze saszetkę galaretki. U mnie szarlotka z galaretką przepis jest niezwykle prosty, więc każdy sobie z nią poradzi. Ponieważ szarlotka z galaretką pieczona jest w nie za wysokiej temperaturze, to można wydłużyć czas pieczenia, by nawet dość mokry wsad jabłkowy dopiekła się razem ze spodem ciasta. Przepis na szarlotkę z galaretką sprawdzi się również wtedy, gdy chcemy ją podać na gorąco z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. Będzie oczywiście bardzo krucha i delikatna, ale taka jest właśnie szarlotka podawana na ciepło. Na deser super smaczne i godne polecenia są też jabłka pieczone. Uwielbiam je z rodzynkami i cynamonem. Ostatnio zaś piekłam pyszne brioszki, które polecam każdemu. Rewelacyjny i niesamowicie puszysty jest też biszkopt z jabłkami. Zapraszam po przepisy i życzę smacznego. Napoleonka to super pyszne ciasto kruche oraz idealny krem budyniowy. Gorąco polecam ten przepis.