Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa

 Jeśli szukasz pomysłu na prosty i szybki obiad, to wątróbka drobiowa z cebulą będzie bardzo dobrym wyborem. Przepis jest sprawdzony a wątróbka wychodzi delikatna i pyszna. 

- z wątróbki z kurczaka lub z indyka
- tani, szybki i prosty przepis na obiad
- wątróbka, która nie strzela przy smażeniu

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: około 1100 g dania

Kaloryczność kcal: 220 w 100 g dania

Składniki:
  • 800 g wątróbki drobiowej - z indyka lub z kurczaka
  • 3 średnie cebule - około 800 g
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej - 20 g
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ewentualne dodatki: natka pietruszki, pieprz, słodka papryka

Wątróbka z cebulką

Cebula ważona była przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii policzona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie (użyłam wątróbki z indyka). Z podanej ilości składników otrzymasz cztery spore porcje dania. 

Przed szykowaniem wątróbki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. większej ilości przypraw do wątróbki np. słodkiej papryki i pieprzu. 

Wątróbka drobiowa, 1

Wątróbka drobiowa

Trzy średnie cebule o łącznej wadze około 800 gramów obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Użyłam zwykłej cebuli, ale możesz też sięgnąć po cebulę czosnkową lub czerwoną. Bardzo dobrze smakuje też połączenie cebuli cukrowej, czerwonej i zwykłej (po jednej cebuli).

Wątróbka drobiowa, 2

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Zmniejsz moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Dodaj cztery łyżki oleju roślinnego do smażenia lub smalcu. Na patelnię wyłóż całą cebulę. Zmniejsz moc palnika do trochę niższej niż średnia i smaż cebulkę przez około 25 minut, aż zrobi się szklista i rumiana. Co parę minut zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki, zaś pod koniec smażenia dodaj też pół płaskiej łyżeczki soli.

Gdy cebula zrobi się miękka i lekko zarumieniona możesz zdjąć patelnię z palnika i odstawić na bok. 
Wątróbka drobiowa, 3

Około 800 gramów wątróbki drobiowej, z indyka lub z kurczaka oczyść z żyłek i tłuszczu. Wątróbki z kurczaka nie trzeba kroić na mniejsze kawałki. Jeśli zaś szykujesz przepis z użyciem wątróbki z indyka, to polecam podzielić każdy kawałek jeszcze na pół.

Kawałki wątróbek można dodatkowo lekko nakłuć widelcem. Wątroba ma w sobie sporo wody. Dzięki temu będzie znacznie mniej "strzelać" podczas smażenia. Każdy przygotowane kawałki wątroby polecam też osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym.
Wątróbka drobiowa, 4

Do niewielkiej miseczki wsyp dwie płaskie łyżki mąki pszennej, czyli około 20 gramów mąki. Każdy kawałek wątróbki obtaczaj w mące i odkładaj na osobny talerz.
Wątróbka drobiowa, 5

Wątróbka drobiowa, 6

Nagrzej drugą patelnię. Zmniejsz moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia lub smalcu. Na dobrze nagrzaną patelnię z tłuszczem wyłóż obtoczone w mace kawałki wątróbki. Smaż je z obu stron po około półtorej do dwóch minut, na rumiano. Nie dawaj na patelnię zbyt dużo oleju. Mniej tłuszczu = mniej strzelania wątróbki na patelni. W razie potrzeby smaż wątróbkę w kilku turach. Kawałki wątróbki mogą się stykać w trakcie smażenia, jednak nie polecam kłaść ich jedna na drugiej. 

Podsmażoną wątróbkę przełóż na patelnię z zarumienioną cebulką. Dopiero w tym momencie solę wątróbkę (pół płaskiej łyżeczki). Dodaje też małą garść siekanej natki pietruszki oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Całość można też posypać słodką papryką (ja tego nie robię). 

Cebulkę z wątróbką podgrzewam razem nie dłużej niż pięć minut (można pod przykrywką), by wyrównać temperaturę i podać na talerze gorące danie. 
Wątróbka drobiowa, 7

Wątróbka drobiowa smażona z cebulką to świetny pomysł na szybki obiad. Zazwyczaj podaję ją z ziemniakami lub też kromką świeżego pieczywa. Świetnym dodatkiem będzie też ogórek kiszony.

Do tego dania pasują również jabłka (np. szara reneta) pokrojone w ósemki i podprażone na patelni z odrobiną tłuszczu. Wystarczy wyłożyć je na talerz z wątróbką i cebulką. 
Wątróbka drobiowa, 8

Lubisz wątróbkę drobiową?
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (143 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Wątróbka drobiowa

Nie każdy lubi podroby. Wiele osób nie jada ich wcale lub też całkiem nieświadomie spożywa je np. wyłącznie jako jeden ze składników np.pasztetu domowego. Przy okazji polecam zatem mój ulubiony przepis na pasztet drobiowy. Zapewniam jednak, że dobrze przygotowana wątróbka z indyka lub też wątróbka z kurczaka będzie bardzo smaczna i delikatna. Może na początek napiszę kilka słów o wątróbce drobiowej. Jeśli zastanawiasz się jaką wybrać, to warto wiedzieć, że wątróbka z indyka ma znacznie więcej kcal niż wątróbka z kurczaka. Wątróbka z indyka jest jednak dużo prostsza i szybsza w przygotowaniu. Usunięcie wszelkich żyłek zajmie mniej czasu. Dużo mniej trzeba odkrajać, niż w przypadku wątróbki z kurczaka, która jest mniej więcej dwa razy mniejsza od tej z indyka. Wątróbka z kurczaka jest jednak delikatniejsza i dzięki temu trochę smaczniejsza od indyczej. Podobno jednak jest to gównie kwestia gustu. Watrobka z cebula jest najpopularniejszym sposobem na podanie smażonej wątróbki. Niektórzy smażą ją też samą, bez cebuli. Są też przepisy na wątróbkę drobiową z dodatkiem jabłka. 

Wątróbka z cebulką

Moją ulubioną wersją jest właśnie wątróbka drobiowa z cebulą. Cebulę obieram i kroję w cienkie piórka a następnie smażę osobno na oleju, aż do ładnego zarumienienia się cebuli. Moja wątróbka drobiowa przepis z cebulką zazwyczaj podawana jest też z ziemniakami albo ewentualnie z kromką świeżego pieczywa i z ogórkiem kiszonym. Wątróbka drobiowa z cebulką to bardzo tani i smaczny pomysł na obiad. Wątróbka przepisy są różne i większość zawiera podobne składniki. Najważniejsze jest jednak prawidłowe przygotowanie wątróbki, by była smaczna i zachowała delikatną strukturę. Taki jest właśnie mój wątróbka przepis idealny ;) Jeśli lubisz próbować nowych przepisów i lubisz trochę poeksperymentować w kuchni, to wątróbka drobiowa przepisy ma też inne. Bardzo gorąco polecam Ci mój przepis na pasztet z wątróbek.. jest świetny do smarowania! Zatem do dzieła i smacznego.