Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Babka z serem Mascarpone

Babka z serem Mascarpone

Babka z oryginalnym włoskim serem Mascarpone to przepyszna, bardzo aromatyczna i aksamitna babka, którą możesz upiec nie tylko na Wielkanoc. Przepis jest bardzo prosty, zatem każdy sobie z nim poradzi. 

- tylko niezbędne składniki
- można ją upiec nie tylko w formie na babkę
- bardzo dokładny opis wykonania i garść porad

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: babka o wadze około 1065 g

Kaloryczność kcal: 430 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 300 g mąki pszennej tortowej - niecałe dwie szklanki
  • 250 g oryginalnego włoskiego sera Mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
  • 5 małych lub 4 duże jajka - około 260 g po rozbiciu
  • 200 g cukru drobnego - około 4/5 szklanki
  • 150 ml oleju - około 3/5 szanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny

Babka z oryginalnym serem Mascarpone

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na babkę: pojemność około 2000 ml. Może to być forma na babkę z kominem lub bez. Możesz też użyć dowolnej innej formy lub tortownicy o pojemności około 2000 ml. 
Opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej.
Jajka oraz ser Mascarpone wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem babki z oryginalnym włoskim serem Mascarpone zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych etapów wykonania.

Babka z serem Mascarpone, 1

Babka z serem Mascarpone, 2

Babka z Mascarpone

Przygotuj 250 gramów oryginalnego włoskiego sera Mascarpone. Będzie to jedno, mniejsze opakowanie. Aby łatwiej było wmieszać Mascarpone w ciasto, zalecam miksować przez chwilę sam ser Mascarpone. Dzięki temu jego struktura będzie luźniejsza. 

Mascarpone to ser twarogowy, który jest tradycyjnie produkowany we Włoszech. Jest jednym z kilku kremowych serów, które są szeroko stosowane w kuchni włoskiej. Ten "królewski" ser został wymyślony w XVI wieku, w Mediolanie. Składa się wyłącznie ze śmietanki i w niektórych przypadkach również z kultur bakterii. Ser włoski Mascarpone ma delikatny smak i gładką konsystencję. Jego słodka i kremowa struktura sprawia, że jest tak popularnym składnikiem nie tylko w typowo włoskiej kuchni. Ser włoski Mascarpone można użyć nie tylko do deseru Tiramisu, ale i do wielu innych, słodkich wypieków i wytrawnych dań. Używam go jako jeden ze składników kremów, domowych lodów, serników na zimno i tych pieczonych, a teraz również i do pysznej, wielkanocnej babki. 

Babka z serem Mascarpone, 3

Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej.

Do miski wbij pięć mniejszych lub cztery bardzo duże jajka (u mnie łącznie 260 gramów po rozbiciu) i wsyp 200 gramów (około 4/5 szklanki) cukru drobnego lub ewentualnie cukru pudru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa/puch. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). 

Pod koniec zmniejsz moc miksera do średnich obrotów i powoli wlej 150 ml delikatnego oleju roślinnego do smażenia i pieczenia. Zajmie Ci to nie dłużej niż 15 sekund. Wyłącz mikser. 

Babka z serem Mascarpone, 4

Do misy ze słodkim puchem jajecznym dodaj 250 gramów oryginalnego włoskiego sera Mascarpone oraz 300 gramów mąki pszennej tortowej wymieszanej (najlepiej rózgą kuchenną) z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. Na koniec dodaj tylko około dwóch łyżek świeżo otartej skórki z cytryny, limonki, mandarynki lub pomarańczy. Całość wymieszaj dokładnie, ale powoli i delikatnie przy pomocy szpatułki. 

Porada: Możesz pominąć skórkę z cytrusów i dodać do miski nasiona wanilii wyjęte z jednej laski lub też łyżeczkę pasty albo esencji waniliowej. 

Babka z serem Mascarpone, 5

Formę na babkę (u mnie z wąskim kominem o pojemności 2000 ml) bardzo dokładnie wysmaruj od środka resztami oleju i obsyp bułką tartą, otrębami lub zwykłą mąką. Do formy wlej ciasto.
Babka z serem Mascarpone, 6

Formę z babką z Mascarpone umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz nieco niższą niż środkową półkę. Ciasto piecz około 50-55 minut (krócej lub dłużej). Po około 45 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy babka jest już gotowa. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że babka się nie dopiekła i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij babkę z pieca. Po lekkim przestudzeniu (10 minut) wyjmij babkę z Mascarpone z formy i przełóż np. na kratkę do studzenia wypieków. 

Porada: Formę z babką umieszczasz na nagrzanej już, cienkiej blaszce z wyposażenia piekarnika lub na kratce. Blaszka lub kratka powinny być umieszczone na takim poziomie, by położona na nich forma z wypiekiem znajdowała się mniej więcej na środku komory (nie za blisko górnych i dolnych grzałek).

Babka z serem Mascarpone, 7

Przestudzoną babkę z serem Mascarpone oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem oraz np. czekoladowymi jajeczkami w cukrowej skorupce.
Aby zrobić lukier: Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny, z pomarańczy lub nawet zwykłą wodę. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Całość rozcieraj, aż lukier zrobi się idealnie gładki. Dekoracje jadalne układasz na lukrze jeszcze zanim ten zastygnie. 

Możesz też polać babkę niezastygającym lukrem/polewą, którą zrobisz z łyżki sera Mascarpone z dodatkiem kilku łyżek cukru pudru. Wystarczy, że w małej misce umieścisz łyżkę Mascarpone oraz na początek dwie łyżki cukru pudru. Ser z cukrem pudrem rozetrzyj spodem łyżeczki na gładko. W razie potrzeby dodawaj więcej cukru pudru, aż osiągniesz konsystencję, która najbardziej Ci odpowiada. 

Babka z serem Mascarpone, 8

Babka z serem Mascarpone, 9

Upieczoną i przestudzoną babkę z serem Mascarpone (również z klasycznym lukrem) zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Babka zachowa świeżość przynajmniej przez trzy dni (u mnie była super pyszna nawet po czterech dniach). 
Babka z serem Mascarpone, 10

Babka z serem Mascarpone, 11

Materiał powstał we współpracy z Italian Trade Agency i włoskim stowarzyszeniem Assolatte.
Średnia 4.8 / 5 (1633 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Babka z serkiem mascarpone

Uwielbiam piec babki oraz wszelkie inne ciasta z ciekawymi dodatkami. Tym razem przyszła pora na wypiek z ddoatkiem serka mascarpone. Babka z mascarpone to pyszna babeczka, którą z powodzeniem możesz upiec i postawić na wielkanocnym stole. Oryginalny, włoski ser mascarpone charakteryzuje się jasną, kremową konsystencją, oraz delikatnym, słodko-kwaśnym smakiem oraz świeżym, łagodnym zapachem. Ser ten jest doskonale znany z włoskiego deseru Tiramisu, a także z powodzeniem może być stosowany jako składnik innych posiłków, nawet zwyczajnego obiadu z makaronem. Mascarpone jest również doskonałym dodatkiem do deserów i serników. Szykowałam z nim nawet domowe lody. Można go dodawać do przekąsek, a nawet do zup. W szczególności sprawdza się przy zupach krem. Włoski ser mascarpone pochodzi z Lombardii i wytwarzany jest ze śmietanki mleka krowiego. Serek mascarpone produkowany jest już od kilku wieków, głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco. Proces powstawania serka mascarpone jest bardzo ciekawy. Cytując informacje, jakie można znaleźć na Wikipedii: Śmietankę odwirowuje się ze świeżo wydojonego mleka krowiego, a następnie wlewa do kadzi ze stali nierdzewnej. Całość podgrzewa się do temperatury 85-90 °C. Masę należy ciągle mieszać. Następnie po 10 minut od dodania substancji koagulujących (zazwyczaj jest to kwasek cytrynowy) formują się niewielkie grudki. Grudki łączą się powoli ze sobą, aż zamienią się w gęsty koagulat. Wylewa się go na płótno, by następnie odsączyć serwatkę. Trwa to około 24 godzin, a odbywa się w temperaturze 8°-10 °C. Ser szybciutko dojrzewa. Przez wielkokrotne obracanie masy, przyspiesza się proces odsączania serwatki. Dzięki temu ser mascarpone staje się jednolity, kremowy i miękką konsystencję oraz piękny, kremowy kolor. Babka zebra to również wspaniały przepis na wielkanocny wypiek. Zobacz koniecznie ciasta z galaretkami, czyli zbiór kilkudziesięciu najlepszych przepisów z użyciem galaretek. Zapraszam też po przepis na pyszne, czekoladowe ciasto bez jajek, bez zwykłego cukru i mleka. Zapraszam też po przepis na prosty placek z rabarbarem. Koniecznie zobacz też jakie propozycje na szybkie ciasta przygotowałam w jednym zestawieniu. Koniecznie sprawdź też przepis idealny na lato, czyli ciasto czekoladowe z wiśniami

Babka z mascarpone

Upieczenie babki z serkiem mascarpone jest bardzo proste. Aby zrobić przepis na babkę z serkiem mascarpone potrzebujesz tylko kilka najbardziej podstawowych składników. Babka mascarpone przepis, który nie musi być pieczony wyłącznie w formie na babkę. Możesz upiec z tego przepisu zwykłe ciasto z prostokątnej formy lub też użyć większej tortownicy o pojemności około dwóch litrów. Babka z dodatkiem serka mascarpone w cieście będzie smakować wspaniale gdy do ciasta doda się świeżo startą skórkę z ulubionych cytrusów. Ja wybieram zazwyczaj skórkę z małej cytryny, ale idealnie sprawdzi się też skórka otarta z limonki, małej pomarańczy, czy z mandarynki. Domowa babka z z serkiem mascarpone wychodzi pięknie wyrośnięta. Babka z mascarpone będzie miała jednolitą, nie kruszącą się strukturę. Jest to przepyszne i dość mocno kaloryczne ciasto. Ta babka z mascarpone może być upieczona nawet na dwa dni przed podaniem. Jej skład i struktura pozwala na to bez problemu, ponieważ babka z serkiem mascarpone długo zachowuje świeżość. Bardzo gorąco polecam ten niezwykły i niesamowicie prosty przepis. Babka z mascarpone może być dowolnie udekorowana. Jeśli pieczesz ją z aromatem np. waniliowym lub śmietankowym, to z powodzeniem możesz ją nawet oblać polewą czekoladową. Uwielbiam tę babkę wyłącznie posypaną cukrem pudrem. Taka też wychodzi pyszna. Zapraszam po przepis i życzę udanego wypieku.