Babka z serem Mascarpone
Babka z oryginalnym włoskim serem Mascarpone to przepyszna, bardzo aromatyczna i aksamitna babka, którą możesz upiec nie tylko na Wielkanoc. Przepis jest bardzo prosty, zatem każdy sobie z nim poradzi.
- tylko niezbędne składniki
- można ją upiec nie tylko w formie na babkę
- bardzo dokładny opis wykonania i garść porad
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: babka o wadze około 1065 g
Kaloryczność kcal: 430 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska
- 300 g mąki pszennej tortowej - niecałe dwie szklanki
- 250 g oryginalnego włoskiego sera Mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
- 5 małych lub 4 duże jajka - około 260 g po rozbiciu
- 200 g cukru drobnego - około 4/5 szklanki
- 150 ml oleju - około 3/5 szanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
Babka z oryginalnym serem Mascarpone
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na babkę: pojemność około 2000 ml. Może to być forma na babkę z kominem lub bez. Możesz też użyć dowolnej innej formy lub tortownicy o pojemności około 2000 ml.
Opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej.
Jajka oraz ser Mascarpone wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem babki z oryginalnym włoskim serem Mascarpone zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych etapów wykonania.


Babka z Mascarpone
Przygotuj 250 gramów oryginalnego włoskiego sera Mascarpone. Będzie to jedno, mniejsze opakowanie. Aby łatwiej było wmieszać Mascarpone w ciasto, zalecam miksować przez chwilę sam ser Mascarpone. Dzięki temu jego struktura będzie luźniejsza.
Mascarpone to ser twarogowy, który jest tradycyjnie produkowany we Włoszech. Jest jednym z kilku kremowych serów, które są szeroko stosowane w kuchni włoskiej. Ten "królewski" ser został wymyślony w XVI wieku, w Mediolanie. Składa się wyłącznie ze śmietanki i w niektórych przypadkach również z kultur bakterii. Ser włoski Mascarpone ma delikatny smak i gładką konsystencję. Jego słodka i kremowa struktura sprawia, że jest tak popularnym składnikiem nie tylko w typowo włoskiej kuchni. Ser włoski Mascarpone można użyć nie tylko do deseru Tiramisu, ale i do wielu innych, słodkich wypieków i wytrawnych dań. Używam go jako jeden ze składników kremów, domowych lodów, serników na zimno i tych pieczonych, a teraz również i do pysznej, wielkanocnej babki.

Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej.
Do miski wbij pięć mniejszych lub cztery bardzo duże jajka (u mnie łącznie 260 gramów po rozbiciu) i wsyp 200 gramów (około 4/5 szklanki) cukru drobnego lub ewentualnie cukru pudru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa/puch. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut).
Pod koniec zmniejsz moc miksera do średnich obrotów i powoli wlej 150 ml delikatnego oleju roślinnego do smażenia i pieczenia. Zajmie Ci to nie dłużej niż 15 sekund. Wyłącz mikser.

Do misy ze słodkim puchem jajecznym dodaj 250 gramów oryginalnego włoskiego sera Mascarpone oraz 300 gramów mąki pszennej tortowej wymieszanej (najlepiej rózgą kuchenną) z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. Na koniec dodaj tylko około dwóch łyżek świeżo otartej skórki z cytryny, limonki, mandarynki lub pomarańczy. Całość wymieszaj dokładnie, ale powoli i delikatnie przy pomocy szpatułki.
Porada: Możesz pominąć skórkę z cytrusów i dodać do miski nasiona wanilii wyjęte z jednej laski lub też łyżeczkę pasty albo esencji waniliowej.

Formę na babkę (u mnie z wąskim kominem o pojemności 2000 ml) bardzo dokładnie wysmaruj od środka resztami oleju i obsyp bułką tartą, otrębami lub zwykłą mąką. Do formy wlej ciasto.

Formę z babką z Mascarpone umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz nieco niższą niż środkową półkę. Ciasto piecz około 50-55 minut (krócej lub dłużej). Po około 45 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy babka jest już gotowa. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że babka się nie dopiekła i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij babkę z pieca. Po lekkim przestudzeniu (10 minut) wyjmij babkę z Mascarpone z formy i przełóż np. na kratkę do studzenia wypieków.
Porada: Formę z babką umieszczasz na nagrzanej już, cienkiej blaszce z wyposażenia piekarnika lub na kratce. Blaszka lub kratka powinny być umieszczone na takim poziomie, by położona na nich forma z wypiekiem znajdowała się mniej więcej na środku komory (nie za blisko górnych i dolnych grzałek).

Przestudzoną babkę z serem Mascarpone oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem oraz np. czekoladowymi jajeczkami w cukrowej skorupce.
Aby zrobić lukier: Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny, z pomarańczy lub nawet zwykłą wodę. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Całość rozcieraj, aż lukier zrobi się idealnie gładki. Dekoracje jadalne układasz na lukrze jeszcze zanim ten zastygnie.
Możesz też polać babkę niezastygającym lukrem/polewą, którą zrobisz z łyżki sera Mascarpone z dodatkiem kilku łyżek cukru pudru. Wystarczy, że w małej misce umieścisz łyżkę Mascarpone oraz na początek dwie łyżki cukru pudru. Ser z cukrem pudrem rozetrzyj spodem łyżeczki na gładko. W razie potrzeby dodawaj więcej cukru pudru, aż osiągniesz konsystencję, która najbardziej Ci odpowiada.


Upieczoną i przestudzoną babkę z serem Mascarpone (również z klasycznym lukrem) zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Babka zachowa świeżość przynajmniej przez trzy dni (u mnie była super pyszna nawet po czterech dniach).


Materiał powstał we współpracy z Italian Trade Agency i włoskim stowarzyszeniem Assolatte.