Babeczki z porzeczkami i kruszonką
Pyszne, szybkie i bardzo proste do zrobienia babeczki jogurtowe z porzeczkami i kruszonką. Takie pięknie wyrośnięte babeczki są wspaniałym pomysłem na letni deser. Są idealne na różne przyjęcia i urodziny.
Polecam Ci również przepis na dżem porzeczkowy oraz super lody porzeczkowe.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 14 babeczek o średnicy 7 cm
Kaloryczność kcal: 210 w 1 babeczce
Dieta: wegetariańska
Składniki na babeczki
- 2 szklanki mąki pszennej - około 300 g
- 3 średnie jajka
- szklanka jogurtu naturalnego - 300 g
- pół szklanki cukru - 150 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki porzeczek - 140 g
Składniki na kruszonkę
- pół szklanki mąki pszennej krupczatki lub zwykłej
- 1/4 szklanki cukru - około 70 g
- 1/4 kostki masła - 50 g
Jeśli nie użyjesz w przepisie kruszonki, to kaloryczność jednej babeczki spadnie do 150 kcal na sztukę. Z kruszonką będzie to 210 kcal na babeczkę.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jogurt oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Piekarnik zacznij nagrzewać już w momencie szykowania ciasta.
Zauważ, że samo ciasto na babeczki szykujemy bez dodatku oleju, czy masła. Jogurt możesz zastąpić też kwaśną śmietaną 18 %. Babeczki będą jednak wówczas bardziej kaloryczne. Możesz też użyć pół szklanki jogurtu i pół szklanki śmietany. Ja zostaję przy jogurcie naturalnym.

Babeczki z porzeczkami i kruszonką
Zawsze najpierw szykuję sobie owoce oraz foremki na babeczki. Porzeczki umyj pod zimną, bieżącą wodą. Osusz i zdejmij same owoce z "gałązek". Do babeczek z porzeczkami i kruszonką potrzebujesz około 2/4 szklanki "obranych" porzeczek.

Z tej porcji wychodzi 14 babeczek z papilotek o średnicy przy rantach 7 cm. Średnica przy denku wynosi 5 cm. Ja użyłam papilotek papierowych/pergaminowych, więc musiałam je dodatkowo umieścić w specjalnej metalowej formie z dołkami na papilotki. Nie potrzebujesz formy, jeśli używasz foremek metalowych lub tych wykonanych ze sztywnych kartoników. Moja forma ma 12 komór, więc dwie babeczki wylądowały w foremkach ze sztywnego kartoniku.

W jednej misce umieść razem jajka oraz cukier drobny. Całość miksuj kilka minut na wysokich obrotach. Ma Ci powstać puszysta i dobrze napowietrzona masa jajeczna z cukrem. Do puszystej piany dodaj jogurt oraz wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj już tylko łyżką do całkowitego połączenia się składników.


Ciasto przełóż do papilotek. Ja robię to ostrożnie przy użyciu zwykłej łyżki. Nie wypełniaj do końca foremek. Pamiętaj o tym, że masz jeszcze dodać porzeczki oraz kruszonkę. Porzeczki rozdziel równo do każdej babeczki. Wyłóż je na ciasto.

Składniki na kruszonkę rozetrzyj dłońmi w osobnej miseczce. Zrobisz to w dosłownie trzy minuty. Skorzystałam z mojego ulubionego sposobu, zobacz przepis na kruszonkę. Użyłam połowy porcji.

Gotową kruszonkę od razu wyłóż na babeczki.

Formę z babeczkami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Babeczki w papilotkach i w formie pieką się około 40 minut. Jeśli będziesz piec babeczki w samych kartonikach, to mogą być gotowe o pięć minut szybciej. Babeczki powinny ładnie urosnąć i zarumienić się od góry.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij babeczki z pieca.

Babeczki z porzeczkami i kruszonką można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Takich babeczek nie przechowuje się w lodówce. Niektórzy uważają, że w smaku przypominają one babeczki drożdżowe.. ciekawa jestem Twojej opinii.


Zostało Ci trochę porzeczek? Zrób domowy dżem porzeczkowy... to tylko dwa składniki!

Smacznego!