Mleczne muffiny z białą czekoladą

Mleczne muffiny z białą czekoladą

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Rosną wysokie i puchate.. wzorowe muffiny na każdą okazję :-)
Cudowne do kawy i ciepłego kakao!

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość muffinek: 10 sztuk z papilotek 7 x 3,5 cm


Składniki:

• 3 większe jajka
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej
• po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
• pół szklanki cukru
• 2 czubate łyżki mleka w proszku
• pół szklanki mleka
• 1/3 szklanki oleju roślinnego
• pół tabliczki białej czekolady

Mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Przesiej do jednej miski mąkę z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia oraz sodą.

W drugiej misce umieść cukier, olej, jajka i ubijaj wszystko około dwóch minut przy użyciu miksera. Następnie zmniejsz obroty miksera i wlej mleko. Na koniec ciągle miksując wsyp mieszankę z mąki i miksuj jeszcze dwie minuty.

Ciasto przełóż łyżką lub szprycą do papilotek zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni. Na każdą muffinkę wyłóż pokruszoną białą czekoladę. (Możesz ją lekko wbić w ciasto).

Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika otwórz lekko drzwiczki na 10 minut przed wyjęciem muffinek.

mleczne-muffiny-z-biala-czekolada-1

mleczne-muffiny-z-biala-czekolada-2


Biała czekolada po upieczeniu będzie krucha. W smaku trochę przypomina krówki :-)
Udanego pieczenia!

Ania W
2016-09-11 11:43
Super! Wyglądają przepysznie! koniecznie spróbuję - i zostanę muffinkowym potworem :)
Ania
2016-09-11 11:58
Ha ha.. zapraszam do pieczenia :-)
Aneta
2016-09-11 12:06
Dla mnie muffiny tylko z czekoladą i wiśnią :) Białej czekolady baaardzo nie lubię ale fakt, Twoje dzieło wygląda uroczo :)
Aneta
2016-09-11 12:07
Z czekoladą oczywiście gorzką :)
Ania
2016-09-11 13:13
:-) tak się domyśliłam :-)
Ania
2016-09-11 13:13
Anetko, możesz śmiało użyć ciemnej czekolady :-)
Homoturisticus
2016-09-11 12:15
Oooo, ja sobie kawę piję, a tu takie pyszności z komputera się do mnie uśmiechają. Biorę w ciemno! A że ostatnio budzi się we mnie masterchef, to z chęcią wypróbuję Twój przepis :)
Ania
2016-09-11 13:13
:-) Miło mi i zapraszam do pieczenia :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-09-11 20:54
Przypieczona biała czekolada smakująca jak krówki? :D Mniam <3
Kasia z zamieszana.com
2016-09-12 08:49
Wow, zachęciłaś mnie. Wyglądają pysznie, opis bardzo zachęcający a jeszcze jak wspomniałaś, że smakuje jak krówka, to już przepadłam..
Ania
2016-09-12 11:36
:-) Czyli udało mi się :-) Daj znać jak się upiekły..
kuchniabellissima
2016-11-13 12:30
Super przepis! Napewno skorzystam :)
Ania
2016-11-13 14:33
Polecam!
Alicja
2016-11-22 21:38
czy musi być mleko w proszku?
Ania
2016-11-23 17:38
Alicjo, możesz też użyć mąki migdałowej lub kokosowej. Wówczas niech będą to dwie, ale płaskie łyżki. Możesz również spróbować pominąć mleko w proszku. Tutaj jednak nie wiem jak wyjdą babeczki.
Aga
2017-02-01 19:26
A ja już zabrałam się do robienia ;-)
Aga
2017-02-01 20:51
I już mam. Wyszły REWELACYJNE! Następnym razem dodam do ciasta kolorową mieszankę keksową albo orzechy włoskie - tak dla odmiany. Dziękuję za super przepis Aniu ;-)
Ania
2017-02-02 12:29
:-) Bardzo proszę! Ps. Świetny pomysł :-)
Ania
2017-02-02 12:28
Super Agnieszko. Napisz jak się udały ;-)