Muffinki z białą czekoladą

Muffinki z białą czekoladą

Rosną wysokie i puchate.. wzorowe muffiny na każdą okazję :-) Cudowne do kawy i ciepłego kakao!

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: 10 sztuk z papilotek 7 x 3,5 cm

Składniki:
  • 3 większe jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • pół szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • pół tabliczki białej czekolady

Babeczki z białą czekoladą

Mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Przesiej do jednej miski mąkę z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia oraz sodą.

W drugiej misce umieść cukier, olej, jajka i ubijaj wszystko około dwóch minut przy użyciu miksera. Następnie zmniejsz obroty miksera i wlej mleko. Na koniec ciągle miksując wsyp mieszankę z mąki i miksuj jeszcze dwie minuty.

Ciasto przełóż łyżką lub szprycą do papilotek zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni. Na każdą muffinkę wyłóż pokruszoną białą czekoladę. (Możesz ją lekko wbić w ciasto).

Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika otwórz lekko drzwiczki na 10 minut przed wyjęciem muffinek.

Muffinki z białą czekoladą, 1

Muffinki z białą czekoladą, 2


Biała czekolada po upieczeniu będzie krucha. W smaku trochę przypomina krówki :-)

Polecam spróbuj też przepis na muffiny z malinami oraz pyszne drożdżówki.


Udanego pieczenia!

Średnia 4.8 / 5 (32 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷