Muffinki z białą czekoladą
Rosną wysokie i puchate.. wzorowe muffiny na każdą okazję :-) Cudowne do kawy i ciepłego kakao!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: 10 sztuk z papilotek 7 x 3,5 cm
- 3 większe jajka
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
- pół szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mleka w proszku
- pół szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- pół tabliczki białej czekolady
Babeczki z białą czekoladą
Mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Przesiej do jednej miski mąkę z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
W drugiej misce umieść cukier, olej, jajka i ubijaj wszystko około dwóch minut przy użyciu miksera. Następnie zmniejsz obroty miksera i wlej mleko. Na koniec ciągle miksując wsyp mieszankę z mąki i miksuj jeszcze dwie minuty.
Ciasto przełóż łyżką lub szprycą do papilotek zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni. Na każdą muffinkę wyłóż pokruszoną białą czekoladę. (Możesz ją lekko wbić w ciasto).
Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika otwórz lekko drzwiczki na 10 minut przed wyjęciem muffinek.


Biała czekolada po upieczeniu będzie krucha. W smaku trochę przypomina krówki :-)
Polecam spróbuj też przepis na muffiny z malinami oraz pyszne drożdżówki.
Udanego pieczenia!