Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa miso z łososiem

Zupa miso z łososiem

Zupa miso z łososiem, aksamitnym tofu i świeżym makaronem udon, to zupa którą wręcz uwielbiam. Przepis jest super prosty. Zupę robi się błyskawicznie, a wygląda i smakuje niesamowicie dobrze. 

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2 duże porcje - około 1100 ml
W 100 ml zupy: Wartość energetyczna 95 kcal

Składniki [ więcej ]

  • woda 500 ml
  • pasta Miso - dowolna 2 łyżki - 40 g
  • tufu miękkie - aksamitne 200 g
  • łosoś surowy bez skóry 250 g
  • suszone wodorosty Wakame pół małej garści
  • makaron świeży udon lub ramen 200 g
  • siekany szczypiorek mała garść

Zupa miso z łososiem

To błyskawiczna wersja zupy, do której nie trzeba szykować bulionu Dashi. Wystarczy dowolna pasta miso. Dodajemy za to łososia oraz świeży makaron udon lub ramen. 

Zupa miso z łososiem, 1
Krok 1: Zgotuj wodę + pierwsze składniki

Do garnka wlej 500 ml wody. Garnek przykryj przykrywką. Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj do niej 250 gramów świeżego łososia bez skóry i ości. Rybę dodaj w kawałkach na jeden kęs. Po minucie dodaj też pół małej garści suszonych wodorostów Wakame (można je przed dodaniem pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki). Uważaj z ilością, ponieważ glony "rosną" we wrzątku. Gotuj je (cały czas minimalna moc palnika, ale by bulion nadal się gotował) do dwóch, trzech minut, aż będą miękkie. 

Zgotuj wodę + pierwsze składniki

Krok 2: Dodaj makaron

Kolejno dorzuć również opakowanie (200 gramów) świeżego makaronu pszennego udon (grubszy) lub ramen (cieńszy). Garnek przykryj przykrywką i gotuj zupę przez chwilę, tylko do miękkości makronu (około 2 minuty). Po tym czasie garnek zdejmij z palnika. 

Dodaj makaron

Krok 3: Dołóż pastę i tofu

Do zupy (już nie powinna się gotować) dodaj około dwie łyżki pasty Miso (u mnie czerwona) oraz około 200 gramów miękkiego (jedwabistego), naturalnego tofu - pokrojone w kostkę. 

Porada 1: W sklepach sprzedawana jest zazwyczaj pasta Awase Miso, czyli mieszanka różnych past Miso. Można jednak zakupić konkretną pastę np. Shiro Miso (biała), czy też Aka Miso (czerwona) albo Dashi Miso. 
Porada 2: Jeśli nie masz miękkiego, naturalnego tofu (bardzo delikatne, niemal o konsystencji lekkiego puddingu), tylko klasyczne, to podgrzewaj je w zupie nieco dłużej, jeszcze przed dodaniem pasty.  

Dołóż pastę i tofu

Krok 4: Podawaj ze szczypiorkiem

Całość delikatnie wymieszaj i od razu podawaj z dodatkiem pokrojonej drobno szalotki ze szczypiorkiem lub ze zwykłym szczypiorkiem. Przed podaniem sprawdź smak zupy i w razie potrzeby (gdyby wyszła za mocna lub za gęsta) wlej do garnka odrobinę wrzątku (dopiero co zagotowanej wody) lub też trochę więcej pasty, gdyby była za delikatna. 

Zupę można podać na kawałku nori i posypać ulubioną posypką do ryżu. 

Podawaj ze szczypiorkiem

Zupa miso z łososiem, 6

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (32 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa miso z łososiem

Jeśli szukasz przepisu na coś pysznego, zdrowego i błyskawicznego do przygotowania, zupa miso z łososiem, aksamitnym tofu i makaronem udon to strzał w dziesiątkę. Ta japońska klasyka to prawdziwa uczta dla zmysłów i świetny pomysł na szybki, ale smaczny obiad czy kolację. Zupa miso z łososiem to przede wszystkim wyjątkowe połączenie smaków i tekstur. Delikatny łosoś w połączeniu z aksamitnym tofu to duet, który zadowala każde podniebienie. Dodatek makaronu udon lub ramen sprawia, że danie jest sycące, a jednocześnie lekkie, nie obciążając naszego żołądka. To idealne danie dla tych, którzy dbają o linię, ale nie chcą rezygnować z przyjemności jedzenia. Jednym z największych atutów tej zupy jest szybkość jej przygotowania. Zaledwie kilka kroków i składników wystarczy, aby cieszyć się jej wyrazistym smakiem. To świetny wybór na dni, kiedy czas nas goni, ale nadal chcemy zjeść coś pysznego i pełnego wartości odżywczych. Dodatkową zaletą jest to, że większość składników jest łatwo dostępna w sklepach, a przygotowanie ich nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zachęcam do samodzielnego przygotowania tej zupy w domu. To nie tylko sposób na poznanie nowych smaków, ale także na zdrowy posiłek, który dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Satysfakcja z samodzielnie przygotowanego dania jest nie do przecenienia, a smak zakończy każdą przygodę kulinarną z poczuciem spełnienia. Spróbuj, a zupa miso z łososiem z pewnością zagości na stałe w Twoim menu. Jeśli zaś szukasz wersji bardziej klasycznej, to zupa miso bez łososia szykowana na bulionie Dashi będzie super wyborem.