Zupa rybna z karpia
Słodka, esencjonalna zupa rybna z karpia. Wywar z dodatkiem marchewki i kilku przypraw jest wyjątkowy. Warto chociaż raz ugotować taką zupę. Być może i Wam przypadnie do gustu. Sprawdź!
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 8-10
Składniki
- 2 głowy i ogony karpi
- 2 litry wody
- 2 średnie marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- kawałek pora - około 10 cm
- 1 cebula
- przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po płaskiej łyżeczce soli i białego pieprzu
Dodatkowo na kluski lane
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
Świeże do posypania
- pietruszka, kolendra lub drobno posiekany jarmuż
Zupa rybna wigilijna
Do garnka wlej 2 litry wody. Marchewki umyj i obierz, pietruszkę i pora pokrój na kilka części i również dodaj do zupy. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warto opalić ją palnikiem lub przypiec na suchej patelni. Dodaj ziele i liście laurowe. Gotuj zupę pod przykryciem 30 minut licząc od momentu jej zagotowania.
Po tym czasie dodaj umyte głowy i ogony karpi (oprócz skrzeli i oczu, które trzeba usunąć). Gotuj zupę jeszcze około 40 minut. Wszystkie składniki zupy odcedź. Zdejmij białe mięso z ryby, marchewkę pokrój drobniej. Reszty składników nie dodawaj ponownie do zupy.
Na koniec dodaj sól i pieprz. Zupa smakuje bardzo dobrze z dodatkiem lanych klusek. Wszystkie składniki na kluski dobrze wymieszaj na gładkie ciasto i powoli wlewaj łyżką do lekko gotującej się zupy. Po chwili możesz ją już wyłączyć.
Zupę można również zabielić śmietaną i dodaj poszatkowane, świeże zioła.
Na zdjęciach zupa z poszatkowanym jarmużem, jeszcze przed dodaniem lanych klusek. Polecam też moje inne przepisy wigilijne jak: żur wigilijny, kulebiak czy kluski z makiem.
Smacznego!