Wigilijna zupa z karpia

Wigilijna zupa z karpia

Słodka, esencjonalna.. pyszna zupa z głów i ogonów karpia. Wywar z dodatkiem marchewki i kilku przypraw jest wyjątkowy. Warto chociaż raz ugotować taką zupę. Być może i Wam przypadnie do gustu :-)

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 8-10

Składniki

  • 2 głowy i ogony karpi
  • 2 litry wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek pora - około 10 cm
  • 1 cebula
  • przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po płaskiej łyżeczce soli i białego pieprzu

Dodatkowo na kluski lane

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Świeże do posypania

  • pietruszka, kolendra lub drobno posiekany jarmuż

Do garnka wlej 2 litry wody. Marchewki umyj i obierz, pietruszkę i pora pokrój na kilka części i również dodaj do zupy. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warto opalić ją palnikiem lub przypiec na suchej patelni. Dodaj ziele i liście laurowe. Gotuj zupę pod przykryciem 30 minut licząc od momentu jej zagotowania.

Po tym czasie dodaj umyte głowy i ogony karpi. Gotuj zupę jeszcze około 40 minut. Wszystkie składniki zupy odcedź. Zdejmij białe mięso z ryby, marchewkę pokrój drobniej. Reszty składników nie dodawaj ponownie do zupy. 

Na koniec dodaj sól i pieprz. Zupa smakuje bardzo dobrze z dodatkiem lanych klusek. Wszystkie składniki na kluski dobrze wymieszaj na gładkie ciasto i powoli wlewaj łyżką do lekko gotującej się zupy. Po chwili możesz ją już wyłączyć.

Zupę można również zabielić śmietaną i dodaj poszatkowane, świeże zioła.

Wigilijna zupa z karpia, 1

Wigilijna zupa z karpia, 2

Wigilijna zupa z karpia, 3

Na zdjęciach zupa z poszatkowanym jarmużem, jeszcze przed dodaniem lanych klusek.

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (48 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷