Wigilijna zupa z karpia

Wigilijna zupa z karpia

Słodka, esencjonalna.. pyszna zupa z głów i ogonów karpia. 
Wywar z dodatkiem marchewki i kilku przypraw jest wyjątkowy. Warto chociaż raz ugotować taką zupę. Być może i Wam przypadnie do gustu :-)

Łączny czas przygotowywania: 1 h i 30 min.
Ilość porcji: 8-10

Składniki:
• 2 głowy i ogony karpi
• 2 litry wody
• 2 średnie marchewki
• 1 mały korzeń pietruszki
• kawałek pora - około 10 cm
• 1 cebula
• przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po płaskiej łyżeczce soli i białego pieprzu

Dodatkowo na kluski lane:
• 2 jajka
• 2 czubate łyżki mąki
• 2 łyżki mleka
• szczypta soli

Świeże do posypania: pietruszka, kolendra lub drobno posiekany jarmuż

Do garnka wlej 2 litry wody. Marchewki umyj i obierz, pietruszkę i pora pokrój na kilka części i również dodaj do zupy. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warto opalić ją palnikiem lub przypiec na suchej patelni. Dodaj ziele i liście laurowe. Gotuj zupę pod przykryciem 30 minut licząc od momentu jej zagotowania.

Po tym czasie dodaj umyte głowy i ogony karpi. Gotuj zupę jeszcze około 40 minut. Wszystkie składniki zupy odcedź. Zdejmij białe mięso z ryby, marchewkę pokrój drobniej. Reszty składników nie dodawaj ponownie do zupy. 

Na koniec dodaj sól i pieprz. Zupa smakuje bardzo dobrze z dodatkiem lanych klusek. Wszystkie składniki na kluski dobrze wymieszaj na gładkie ciasto i powoli wlewaj łyżką do lekko gotującej się zupy. Po chwili możesz ją już wyłączyć.

Zupę można również zabielić śmietaną i dodaj poszatkowane, świeże zioła.

wigilijna-zupa-z-karpia-1

wigilijna-zupa-z-karpia-2

wigilijna-zupa-z-karpia-3

Na zdjęciach zupa z poszatkowanym jarmużem, jeszcze przed dodaniem lanych klusek.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Wilczyca
2016-12-16 12:19
Tradycyjna zupa wigilijna w moim domu, choć u nas zawsze z grzankami (które potrafią zniknąć jeszcze przed nalaniem zupy ?) ☺ Uwielbiam ją, choć jeszcze nigdy nie miałam okazji gotować (zawsze robiły to babcia albo mama). Muszę wyciągnąć od mamy przepis i z ciekawości porównam czy robocie tak samo ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-16 13:57
A to ciekawe.. daj znać czym się różni :-)
Wilczyca
2016-12-16 16:19
Dopytałam - mama robi podobnie, tylko podaje jako czystą zupę (wyciąga wszystkie ugotowane warzywa itd.), nie zabiela i nie dosypuje świeżych ziół na koniec. No i podaje z grzankami. Dla mnie to chyba najlepsza zupa na świecie ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-16 19:11
Czyli moja ulubiona wersja podstawowa. Sobie odlewam, a Dzieciom dorabiam lane kluski :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-12-16 13:00
Nigdy nie jadłyśmy zupy rybnej, bo u nas po prostu się jej nie robi i nawet nie wiemy czy lubimy xD
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-16 13:58
Ha ha.. pachnie.. specyficznie, ale smakuje bardzo dobrze :-)
Małgorzata Kijowska
2016-12-16 14:07
W moim domu podobnie przygotowuje się te zupę. Podczas wigilii podajemy ją zabieloną w bulionówkach. Jest pyszna :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-16 19:10
Smacznych Świąt Małgosiu.. u mnie też zagości ta zupa ;-)
Renata
2017-11-23 22:53
Babcia robila zupe z karpia z rodzynkami, cukrem ja farbowala na brazowo, niestety nie mam juz przepisu..warzywa tez byly powyciagane..
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-24 17:44
Renato.. bardzo intrygujące połączenie.. Nie dziwię się jednak, ponieważ rzeczywiste zupa z karpia jest słodka.. Tak więc po dodaniu rodzynek podkreśla się ten smak.