Krem z dyni bez bulionu
Krem z dyni bez bulionu to świetny przepis na prostą, delikatną, kremową zupę dyniową, którą polecam każdemu. Zrobisz ją błyskawicznie i to bez użycia bulionu.
- zupa bez mięsa
- prosta w wykonaniu
- uwielbiana przez dzieci
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 8-10
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1,5 kg dyni*
- 2 cebule - 300-350 g
- 1 średnia marchew
- 2 łyżki masła - 50 g
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 2 szklanki wody
- płaska łyżeczka soli i pieprzu
- opcjonalnie: 250 g serka mascarpone
Krem z dyni bez bulionu
*Dynia i inne warzywa ważone przed obraniem. Polecam dynię prowansalską muszkatołową lub dynię hokkaido. Jeśli masz dynię hokkaido, możesz użyć 2 kg dyni, ponieważ ma grubszą skórę.
Cebule i marchew obierz i pokrój na plasterki. W dużym garnku umieść masło i pokrojone warzywa. Podsmażaj je około 10 minut na małej mocy palnika, bez przykrywki. Mieszaj drewnianą łyżką.
W tym czasie obierz dynię ze skóry i wydrąż nasiona. Pokrój ją w kostkę 2 x 2 cm. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę. Do garnka z podsmażonymi warzywami wlej wodę oraz umieść dynię z ziemniakami. Garnek przykryj przykrywką. Zupę gotuj około 30 minut na małej mocy palnika.
Po tym czasie zamieszaj miękkie warzywa, które powinny puścić wodę i dodaj jeszcze dwa, obrane ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Zupę gotuj jeszcze 20 minut.
Na koniec zmiksuj ją na gładki krem przy użyciu blendera. Jeśli planujesz dodać również serek mascarpone - zblenduj go już po wyłączeniu zupy razem z pozostałymi warzywami.
W zupie na zdjęciu znajduje się serek, który nadał jej jeszcze delikatniejszego smaku. Zupa jest bardzo maślano-dyniowa.. pyszna! Dla wielbicieli zup smaków polecam na ostatnie 20 minut gotowania dodać więcej czosnku, papryczkę chili oraz tarty imbir.
Smacznego!