Dyniowa zupa krem bez bulionu

Dyniowa zupa krem bez bulionu

Świetny przepis na prostą, delikatną, kremową zupę dyniową, którą uwielbiają Dzieci. Bez  bulionu, bez mięsa, bez mleka (lub z serkiem mascaropne). Uwielbiana przez dzieci. Prosta w wykonaniu.

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: 8-10

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1,5 kg dyni*
  • 2 cebule - 300-350 g
  • 1 średnia marchew
  • 2 łyżki masła - 50 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 2 szklanki wody
  • płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • opcjonalnie: 250 g serka mascarpone

*Dynia i inne warzywa ważone przed obraniem. Polecam dynię prowansalską muszkatołową lub dynię hokkaido. Jeśli masz dynię hokkaido, możesz użyć 2 kg dyni, ponieważ ma grubszą skórę.

Cebule i marchew obierz i pokrój na plasterki. W dużym garnku umieść masło i pokrojone warzywa. Podsmażaj około 10 minut na małej mocy planika, bez przykrywki. Mieszaj drewnianą łyżką.

W tym czasie obierz dynię ze skóry i wydrąż nasiona. Pokrój ją w kostkę 2 x 2 cm. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę oraz umieść dynię z ziemniakami oraz podsmażone warzywa z patelni. Przykryj garnek przykrywką i gotuj zupę 30 minut na małej mocy palnika.

Po tym czasie zamieszaj miękkie warzywa, które powinny puścić wodę i dodaj obrane dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Zupę gotuj jeszcze 20 minut.

Na koniec zmiksuj ją na gładki krem przy użyciu blendera.  Jeśli planujesz dodać również serek mascarpone - zblenduj go już po wyłączeniu zupy razem z pozostałymi warzywami.

Dyniowa zupa krem bez bulionu, 1

W zupie na zdjęciu znajduje się serek, który nadał jej jeszcze delikatniejszego smaku. Zupa jest bardzo maślano-dyniowa.. pyszna!

Dla wielbicieli zup smaków polecam na ostatnie 20 minut gotowania dodać więcej czosnku, papryczkę chili oraz tarty imbir.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (36 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷