Dyniowa zupa krem bez bulionu

Dyniowa zupa krem bez bulionu

Świetny przepis na prostą, delikatną, kremową zupę dyniową, którą uwielbiają Dzieci.

- bez bulionu
- bez mięsa
- bez mleka (lub z serkiem mascaropne)
- uwielbiana przez dzieci
- prosta w wykonaniu


Czas przygotowywania:
 80 minut
Ilość porcji: 8-10

Składniki:
• 1,5 kg dyni*
• 2 cebule - 300-350 g
• 2 łyżki masła - 50 g
• 2 ząbki czosnku
• 3 ziemniaki
• 2 szklanki wody
• płaska łyżeczka soli i pieprzu

• opcjonalnie 250 g serka mascarpone


*Dynia i inne warzywa ważone przed obraniem. Polecam dynię prowansalską muszkatołową lub dynię hokkaido. Jeśli masz dynię hokkaido, możesz użyć 2 kg dyni, ponieważ ma grubszą skórę.

Cebule i marchew obierz i pokrój na plasterki. W dużym garnku umieść masło i pokrojone warzywa. Podsmażaj około 10 minut na małej mocy planika, bez przykrywki. Mieszaj drewnianą łyżką.

W tym czasie obierz dynię ze skóry i wydrąż nasiona. Pokrój ją w kostkę 2 x 2 cm. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę oraz umieść dynię z ziemniakami. Przykryj garnek przykrywką i gotuj zupę 30 minut na małej mocy palnika.

Po tym czasie zamieszaj miękkie warzywa, które powinny puścić wodę i dodaj obrane dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Zupę gotuj jeszcze 20 minut.

Na koniec zmiksuj ją na gładki krem przy użyciu blendera.  Jeśli planujesz dodać również serek mascarpone - zblenduj go już po wyłączeniu zupy razem z pozostałymi warzywami.


dyniowa-zupa-krem-bez-bulionu-1


W zupie na zdjęciu znajduje się serek, który nadał jej jeszcze delikatniejszego smaku. Zupa jest bardzo maślano-dyniowa.. pyszna!

Dla wielbicieli zup smaków polecam na ostatnie 20 minut gotowania dodać więcej czosnku, papryczkę chili oraz tarty imbir :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Madame Malonka
2016-09-21 20:41
Chyba raz próbowałam zupkę-krem z dyni i to nie są moje smaki, ale Twoje babeczki dyniowe z innego przepisu mocno mnie zainteresowały!
Ania
2016-09-22 11:00
Zupę dyniową można zrobić na wiele sposobów.. jeśli nie przepadasz za tym smakiem możesz również zrobić wersję mieszaną np. z cukinią lub większą ilością ziemniaków (bataty też będą super). A babeczki polecam gorąco ;-)
agnieszka
2016-09-22 11:19
Zawsze z utęsknieniem czekam na sezon dyniowy. Często robię kremy z dyni za każdym razem w trochę inny sposób; Twój tez wypróbuję:)
Ania
2016-09-22 11:49
Ja też Agnieszko. W tym roku zrobię sobie też pulpę do słoiczków, bo w zamrażalniku już miejsca brak :-)
Sylwia K-a
2016-09-22 11:30
Kocham dyniową zupę-krem. Robię ją jednak inaczej, ale Twojego sposobu też spróbuję!
Ania
2016-09-22 11:49
Pewnie Sylwio.. trzeba próbować nowych smaków i sposobów :-) smacznego Ci życzę :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-09-22 20:12
My nigdy do kremu z dyni nie używamy bulionu i robi się tak szybko :) Pycha!
Ania
2016-09-23 09:37
Tak.. chyba, że akurat gotowałam rosół :-)
Ania Liść jarmużu
2016-09-22 22:26
Jak dobrze, że sezon na dynię już się rozpoczął :)
Ania
2016-09-23 09:37
Zgadzam się :-)