Sałatka jajeczna z groszkiem
Sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą, którą robi się szybciej niż kanapki! Bez gotowanych warzyw i przypraw. Bardzo dobra dla Dzieci, na świąteczny stół oraz każdą inną okazję.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 3 jajka gotowane na twardo
- 140 g groszku z puszki
- 140 g kukurydzy z puszki
- dwa kiszone ogórki
- łyżka majonezu i szczypior
- garść kiełków buraka - młode roślinki
Sałatka jajeczna z groszkiem
Jajka ugotuj na twardo (jajka na twardo) i ostudź w garnku zalewając zimną wodą. W tym czasie w misce umieść groszek i kukurydzę. Ogórki pokrój w kostkę wielkości groszku. Dodaj młode roślinki buraka (hoduje się je tak samo jak rzeżuchę). Jajka obierz i wyjmij żółtka. Białko poszatkuj drobno i dodaj do sałatki, zaś żółtka ugnieć z majonezem. Wszystko delikatnie wymieszaj i posyp posiekanym szczypiorkiem. W razie potrzeby można do niej dodać trochę soli i pieprzu.
Co powiesz na taką sałatkę? Koniecznie sprawdź też mój bajecznie kolorowy przepis sałatka gyros i sałatka kanadyjska.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5
(90 głosów)
Oceń!